שאלה / הצעה לדיון ..?

שאלה / הצעה לדיון ..?

משהו ששמתי לב אליו בחיים שלי ורציתי לשאול אם גם אתם. [למקרה שלא העלו פה כבר את הנושא... לא בטוחה אם מסבירה את עצמי טוב אבל אנסה כמיטב יכולתי ומקווה שתבינו.] כשמשהו לא מצליח לכם - אתם נוטים להכריז על עצמכם ככישלון חרוץ? ולא פשוט כדי שיהיה לכם תירוץ להפסיק לנסות [אני כישלון אז אין סיבה להתאמץ כי גם ככה לא אצליח וכו'] אלא כי הרבה יותר קל לכם להניח שאתם גרועים? שאתם לא מסוגלים? מישהו מכם מכיר את זה מהחיים שלו? אתם מוצאים לפעמים שקל לכם יותר לרדת על עצמכם, להכריז על עצמכם ככשלון ולהגיד שאתם לא יכולים כלום, מאשר לנסות לשכנע את עצמכם שאפשר למרות הקשיים? ... אם כן, אני תוהה. איך יכול להיות שסוג כזה של פגיעה עצמית, הרס עצמי, אפילו אם רק מנטלי, כ"כ קל לביצוע כשבניה עצמית, להיות טוב לעצמך כ"כ הרבה פחות..? איך יכול להיות שכ"כ הרבה יותר קשה והרבה פחות טבעי לתת לעצמנו ביקורת בונה מאשר ביקורת הורסת..? למה כ"כ קל וטבעי להכשיל את עצמך? [או שזו רק אני שמרגישה ככה לפעמים?] מאיפה הנטיה הזו לזלזול עצמי עמוק כ"כ? או שזה פשוט סוג של ויתור..? או אולי פשוט פרפקציוניזם - הרגשה שמה שלא הכי טוב לא שווה בכלל [הכל-או-כלום-סטייל]...? ובעקבות המחשבה הזאת - אם להרגיש ככה זה סוג של ויתור - היתכן ששנאה עצמית היא בעצם הויתור הכי גדול לעצמנו? הכשלון הכי גדול שיכול להיות..??? סתם, תהיות, והרבה מהן. אשמח לקרוא מה אתם חושבים בעניין.

אז הכרזת כישלון זו בריחה ../images/Emo45.gif

מאד אוהבת את המסקנה שהגעת אליה. הכרזת כישלון כזו, היא אקט טוטאלי מאד, של גישת הכל-או-כלום, מלאה בהלקאה עצמית. גישה כזו לא קידמה אותי מעולם קדימה, אלא ההפך - בדיוק כמו שכתבת, גרמה לי לוותר.

רננהלי

New member
נכון

גישת הכל או כלום זו גישה שאני כל הזמן מוצאת את שורשיה בתוכי, ומשתדלת להפחית את השליטה שלה לאט לאט על חיי. זו עבודה קשה

sunshine2004

New member
חושבת ש...

מגיל צעיר יש אצל חלק מהאנשים מן מנגנון שרגיל לשמוע ביקורת עצמית שלילית מגורמים מסוימים בילדות ובבגרות...כמו הורים, מורים, חברים...אנשים שונים...ודברים כאלה משפיעים על תפיסת העולם ומנגנון ההתמודדות של כל אחד... אם בן אדם "רגיל" לשמוע ביקורת שלילית עליו מהסביבה...הוא יפנים אותה ויהיה רגיל ברגע של "מיכשול" להגיד לעצמו...אני גם ככה "כישלון"...ואחרי שנים של הרגל....הדפוס מחשבה הזה הופך להרגל...

ומה עם מצב הפוך?

סתם מעלה מחשבה. מה עם מישהו שהיה רגיל לשמוע רק דברים טובים על עצמו? ולא סתם רק דברים טובים. אלא ילד שפינקו אותו ברמות בלתי רגילות, שאמרו לו יותר מדי "כל הכבוד"-ים, שיצא לעולם במחשבה שהוא מעולה בהכל, מעולה באופן כללי - אבל אני לא מדברת על אהבה עצמית, אני מדברת על עודף בטחון עצמי - ואז לאט לאט הבין שהוא בעצם לא כל מה שאמרו לו שהוא? מבינה על מה את מדברת, אבל חושבת שיש גם מצבים אחרים בהם השנאה העצמית והביקורת העצמית דווקא צומחת מההרגל ההפוך. מלחשוב שאתה הכי הכי ואז לתפוס את עצמך ולהגיד - אני אוהב את עצמי יותר מדי, לא מגיע לי בכלל לאהוב את עצמי כל כך, אני בכלל לא כזאת שווה כמו שאמרו לי - ולקחת את הדברים לצד השני של המתרס. [זה בכלל נשמע הגיוני..? חח]

sunshine2004

New member
כן...בהחלט נשמע הגיוני :)

העולם עלול להתמוטט למי שהיה רגיל לשמוע דברים טובים על עצמו ופתאום גילה שהעולם הגדול הוא אכזר....כל העולם שלו עלול להתהפף... אולי זה מראה שתמיד יש שתי קצוות של הספקטרום... וכל בין אדם יכול להיות באחד מהקצוות הקיצוניים או לאורך "הקו"... והכל בעצם תלוי באופי וברצון הבן אדם עצמו???? עכשיו אני תוהה :)

רננהלי

New member
יש בזה משהו

תמיד אומרים שכדאי לתת לילד גם להיכשל ולהתמודד עם זה, ולא רק להצליח. לילדים קטנים מאוד מאוד קשה להפסיד במשחק למשל, הם יכולים להתרגז ולפרוץ בבכי. וגם בתור דוגמא אישית של אדם מבוגר (עבדתי עם ילדים) צריך להראות לו שגם אנחנו לא תמיד מצליחים וגם אנחנו לא תמיד יודעים. זה נותן איזון.

רננהלי

New member
ועוד משהו

יש משהו לא אמיתי בזה שרק נותנים לך מחמאות. כי זה פשוט לא אפשרי הרי. וכולנו קולטים את זה. אני באופן אישי מאמינה הרבה יותר למחמאות שניתנות לי מאנשים שגם יודעים לבקר אותי. כי אז זה נשמע אמיתי. זה נשמע שאני יכולה להאמין לזה, כי יש גם טוב וגם רע.

Girl of Pain

New member
שנאה עצמית זה גם סוג של בריחה...

כמו בנאדם שמעדיף לשקוע בדיכאון מאשר לנסות לצאת ממנו- הוא מוותר לעצמו- הוא בורח מהתמודדות. הרבה יותר קל לו לשקוע בדיכאון. הרבה יותר קל להלקות את עצמי מאשר למצוא את הצדדים הטובים- לפעמים אנחנו אפילו מתאמצים למצוא אצלינו צדדים רעים מאשר לאהוב את עצמנו (מניסיון). בתקופה שהייתי אצל פסיכולוגית, היא אמרה לי שלצדדים הפחות נעימים שבנו צריך להתייחס כמו אל מערבולת בים- כדי להצאת ממערבולת, צריך לשקוע לתוכה, לזרום איטה ולרדת ביחד איתה למטה, ואז, כמשגיעים למטה, לצאת ממנה. אבל רוב האנשים מעדיפים להיאבק בצדדים הרעים שבהם- לא לזרום איתם, כמו במערבולת- הבנאדם לא נותן לעצמו להיסחף איתה למטה. הוא נאבק בה. אבל אולי בצעם עדיף לנו לזרום עם הכישלונות שלנו ועם הצדדים שאנחנו לא אוהבים ולקבל אותם כחלק מאיתנו בהשלמה- וזה יוביל אותנו בסוף לקבלה עצמית. במקום לנסות להיאבק בהם ורק לרדת עוד יותר למטה.

מעניין מה שאמרת על המערבולת...

וזה באמת דבר חשוב, לא להלחם בצדדים של עצמנו שאנחנו פחות אוהבים אלא להבין שהם שם, לקבל את זה שהם שם, ולנסות בעדינות לשנות אותם. ולא מתוך שנאה עצמית [כי זה אף פעם לא ממש עובד ובטח שלא לטובה] אלא מתוך קבלה עצמית ורצון שיהיה לנו טוב.

שאלה יפה ../images/Emo140.gif

לצערי בהחלט יש לי נטייה להצהיר שאני כישלון מראש, אפילו אם "ההיכשלות" לכאורה הייתה הרבה זמן קודם ומים רבים זרמו מאז. למשל בקורס סטטיסטיקה שלי, בשיעור הראשון המרצה דיבר איתנו ואמר שלא נילחץ וכו' ואני שאף פעם לא היה לי קשר מדהים במיוחד עם מתמטיקה וכל מה שקשור לזה, הצהרתי בפניו שלא יצפה לציונים גבוהים ממני כי אני כישלון בכל מה שקשור למספרים. הוא הופתע מאוד מכך ואז החלטתי לשנות גישה אחרי שיחה עם חברה לכיתה ואחרי הקריאה בספר על "כוחו של התת מודע" ובאתי בגישה חיובית יותר ופתוחה לנושא ובאמת הבנתי את מה שהוא לימד. גם למשל בקורס תיאטרון בובות שיש לנו <המסלול של ההוראה היצירתית הוא עם דגש רב על יצירתיות ובגלל זה הקורסים הללו, למשל בקורס הזה אני לומדת ליצור בובות ממגוון חומרים כדי ללמד את הילדים איך לעשות זאת> הצהרתי מיד לעצמי שאני זוועה ועם ידיים שמאליות וכמובן ששום דבר כמעט שעשיתי לא יצא טוב והאמת שבקטע הזה אני עדיין עובדת על עצמי לא להרגיש כישלון אם משהו שעושה לא מצליח.

BellA עלמה

New member
אישית

א6ני יכולה להגיד שאי הצלחות שלי גרמו לי לנסות פחות\ להעיז פחות

למעלה