שאלה הלכתית-

miromiro

New member
שאלה הלכתית-

אני גר בבית משותף ובו גרות 6 משפחות רובן מבוגרות. הכניסה לבית היא דרך חדר מדרגות שסגור ע"י דלת ברזל גדולה. כאשר פותחים את הדלת ונכנסים לחדר המדרגות ישנו פרוז'קטור עם חיישן תנועה שנדלק ומאיר את חדר המדרגות מייד כשמישהוא נכנס ונכבה לבד אחרי 40 שניות. השבוע נכנסו לגור בשכירות משפחה דתית שביקשה לבטל את העניין בגלל חילול-שבת. אין אפשרות שבכניסת השבת הנורה תהיה דלוקה עד צאתה מאחר ומדובר בפרוז'קטור חזק שישרף וגם ישרוף חשמל כמו כן אין אפשרותלכבות אותו לגמרי כי הקשישים בבניין עלולים להיפגע בחושך. מה עושים? האם הדתי שנכנס לרשות ציבורית וגורם לאור להידלק ע"י תנועת גופו אכן מחלל שבת? מחכה לתשובה תודה.

א77

New member
בהחלט בעיה רצינית

משאלתך כאן, הרי ניכר כי יש מצידכם התחשבות. כי ללא התחשבותכם, על שומר התורה להימנע מלהיכנס לחדר המדרגות במצב זה. ואגב, אני מתגורר בבנין בן שתי כניסות, כל אחת חמשה דיירים. בכניסה שלי כולם שומרי מצוות. ואילו בשניה רק דיר אחד הינו שומר מצוות. יש שם אינו יהודי אחד, ועוד משפחה שמאד מכבדת... ובסך הכל יש הבנה הדדית. היינו שעון שבת המפעיל את הנורות הרגילות. לא פרוזקטור, אבל נורות רגילות... הכבוד הוא הדדי גם לצד השני. החכמה היא לחיות בשלום עם זה שדעותיו שונות. אני מאחל לגשר על ההבדלים, ומנסיוני, זה תלוי ברצון. תזכו רק לשפ]ע ברכות, אמן. אם רוצים, יש מקום לשנים תחת מטריה אחת

miromiro

New member
אז מה יעשה אותו דתי, אם תהיה

התנגדות לכיבוי האור? אין אפשרות להשאירו דלוק כל הזמן ושעון שבת לא הגיוני כי צריך את האור כשמישהוא נכנס או יוצא ולא לפי מה שיחליט השעון. האם זה אומר ש- או שהוא מחליט לא לגור שם או- שהוא ממן מערכת חדשה על חשבונו? או שייתכן שבמקרה זה לא מדובר בחילול שבת? תודה.

אלי ו.

New member
כמה אפשרויות

1) שעון שבת ינתק את האור רק בזמן החזרה מהתפילה. (העלות נמוכה יחסית, ומדובר בטווח זמן של כ 15-30 דקות) אני מניח שזו אינה התאורה היחידה בסביבה, כך שלא מדובר בטרדה רצינית לשאר הדיירים. 2) האור ישאר דלוק על שעון שבת רוב הערב. (נניח מ 30 דקות אחרי כניסת השבת עד חצות) הרי אין בו צורך למחרת בבוקר. 3) להתקין עוד מנורה שתפעל ליד אותו אור (כנראה על שעון שבת) כל שגם אם אותו דייר יפעיל את האור הוא לא יזדקק לו.

א77

New member
חילול שבת יש וודאי

מה הוא יעשה במקרה זה, זה ענין שלו. מה שבטוח הוא, כי בתור שומר שבת עליו להימנע מלהיות 'גורם' להדלקת האור בכל דרך. אין מדובר ב'מעלית שבת' שגם בזה אין הדבר פשוט כשאין הכרח... נראה לי שאם זה אכן כך, עליו להיוועץ איך לנהוג.

עם קצת רצון טוב..

ללכת לקראת הזולת, ניתן למצוא פתרון יעיל. לשכן החדש אין שום ברירה, ברגע שהוא חולף על פני החיישן הוא גורם לחילול שבת, ואסור לו לעבור בקרבת החיישן. בהשקעה מינימלית ניתן לנטרל את הפרוז'קטור ולהתקין במקומו מנורה קטנה שתדלק כל הלילה בליל שבת. בהצלחה בשמירת יחסי שכנות תקינים.

דבריאל

New member
זו בעיה רצינית

מיכיון שזה ממש ודאי שכשיכנס בן אדם הנורה תידלק ויחלל ודאי שבת אבל למה שלא תשימו כמה נורות קטנות שידלקו בשבת על שעון כל הלילה ועלות אחזקתם לשבת אחת היא מקסימום כמה שקלים? בהצלחה

למעלה