שאלה הלכתית לרב

droriko

New member
שאלה הלכתית לרב

משכב זכר בפומבי דינו מיתה האם על פי ההלכה רק סנהדרין בימי בית מקדש יכולה להורות על הריגתם , או שמא יש אפשרות לאטלטרנטיבות אחרות כאשר אין סנהדרין ואין בית מקדש?

mgb

New member
אטלטרנטיבות לסנהדרין

בס"ד אין אלטרנטיבות בידי בית דין היינו בני אדם אלא נאמר שכל המתחייב מיתה הקב"ה מוצא דרכים דומות כביכול בדרך הטבע שיהרג, לדוגמא: אם התחייב סקילה נדרס או נפגע ע"י חיה טורפת. בברכה מגב

droriko

New member
אז על אות עיקרון אני יכול להגיד

שאם אני עכשיו רוצח הומו (ואל תדאגו אני לא הולך לרצוח אף אחד , זה סתם לשם דיון שאני מנהל עם מישהו באחד מהפורומים) אז יש לכך הצדקה, כי ה' גזר את דינו של אותו אדם למיתה והוא בעצם שלח אותי לרצוח אותו , כמו שנניח הוא שלח את החיה הטורפת לטרוף את אותו האדם מה ההבדל?

אלי ו.

New member
ההבדל הוא שאתה רוצח

אתה יכול להגיד מה שאתה רוצה אבל לפי דין גם אתה היית חייב מיתה. לא לנו לעשות את חשבונות הקב"ה.

mgb

New member
או..או כמה הבדל יש!!

בס"ד ראשית דע שמי שהתחייב מלקות (39 חבטות) בבית דין ויהודי יכה אותו יעבור על עוון חמור וכן מי שהתחייב מיתה אסור לאף אדם להרוג אותו אלא שליחי ביה"ד! כמו-כן, יישום כל עונש חייב לעבור "דרישה וחקירה" אף אם בידינו ראיות מוצקות! עוד, סמכות ניתנה לביה"ד ולא לכל אחד אף אם יהיה גדול שבגדולים! לעצם שאלתך, הריגת אדם שעבר בוודאות עבירה שעונשה מיתה איננה יכולה להיות ביד כל אדם מתוך חשבון "ממילא הוא חיב מיתה" היות שלא לנו הזכות לשפוט ולהעניש כי אם איננו בעלי סמכות הרי אנו עוברים בעצמינו עבירה. עונש בידי בי"ד איננו נקמה אלא תיקון החטא ורק כאשר העונש נבחן ונעשה ע"י שליחי בי"ד מתקיים התיקון מה שאין כן אם אדם שאינננו שליח בי"ד יעניש. כדאי למי שידו משגת לעיין בנקודה זאת בספר "מכתב מאליהו" הדן, מרחיב ומפרט דברים שכתבתי בקיצור כפי דלות כוחי והבנתי. בברכה מגב

אגב מה שכבוד הרב אמר:

אם אינני טועה בדרשות ששמעתי מפי הרה"ג דניאל זר שליט"א הוא אמר שהמתחייב סקילה שאין בית דין או נופל מגג או חיה דורסתו , ואז הוסיף ואמר שאנו רואים למה לא כתוב חיה אוכלת אותו או משהו כזה, אלא דורסתו?! לומר לך תראה את כל חילולי השבת היום השם יירחם בגלל זה כל תאונות הדרכים וההרוגים הרבים שיש בכל יום ויום בר מינן.

gdisrael

New member
ידידי, אני לא רוצה להשמע גס

אבל הודעות כאלו מקוממות אותי : "את כל חילולי השבת היום השם יירחם בגלל זה כל תאונות הדרכים וההרוגים הרבים שיש בכל יום ויום בר מינן" יש לך סימוכין לכך ? האם אתה יושב עם ה' לכוס קפה כל מוצאי שבת, שהוא מספר לך את חשבונות-השמיים שלו ? מגדולי עולם נשגב ונבצר ההבנה של חשבונות שמיים, ומשה רבינו התפלל להבין את דרך הנהגת-השם את העולם, וכי לנו יש הבנה בדבר ? שוב, איני רוצה להשמע גס - אבל זו חוצפה לשמה, בכלל להתיימר להתחיל להבין את חשבונו של הקב"ה. תהיה בטוח שתאונות הדרכים, יתכן וקורות בגלל ובגללך, בדיוק כמו שהם קורות בגלל מחללי-השבת. ולהגיד שכל המחלל שבת -> ה' ימצא דרך להורגו *דרך-הטבע*, גם לא חכם במיוחד. אני מכיר רבים שחיללו שבת ומתו מזקנה. אתם יודעים, הנהגת השם לא כה שרירותית, וזה לא כבעבר, כל אדם שהיה אומר לשון הרע -> היה מקבל צרעת. היום הדין אחר, כל דור ה' מנהיג את העולם אחרת, קל וחומר בדור הזה - שאנו בנ' שערי טמואה, והסתר הנהגת השם בעולם, מעולם לא הייתה כה נסתרת. כאשר כולנו, אף המאמינים שבנינו, בגדר "תינוקות שנשבו". דור שכולו חייב, כי דור שכולו זכאי - הוא לבטח לא. ועל הדור, רובו ככולו, ולא רק על החילוניים, נאמר "פני הדור כפני הכלב". להגיד על ימין ועל שמאל שכל פורעניות-ישראל קורות בגלל החילוניים, זה פשוט ל-א נ-כ-ו-ן. הם קורות בגללם בדיוק כמו שהם קורות בגללנו, רק מה ? שאנו יודעים את האמת - ולכן הציפיות מאיתנו הרבה יותר גבוהות, ודי לחכימא ברמיזא. בשורות טובות, ואם פגעתי - אני מתנצל, פשוט רציתי להעביר את הרעיון והכוונה שלי.

Blackpanter1י

New member
אני גם לא הכי מסכים עם זה...

אבל אני שמעתי את זה מלא פעמים, שאומרים שבדורנו אין בין דין, אז הסקילות שיש בדורנו זה תאונות דרכים... וגם בזוהר נאמר שרק בגלל פגם הברית, אנשים מתים בקיצור ימים ושנים, ויש תאונות, ומחלות וכו', וגם בגלל חוסר צניעות של בנות ישראל, בחורי ישראל מתים במלחמות, ובקיצור ימים שנים.

gdisrael

New member
תגובה :

>וגם בגלל חוסר צניעות של בנות ישראל, בחורי ישראל מתים במלחמות, ובקיצור ימים שנים.< נכון, ולא רק בגלל זה, גם בגלל ניבולי פה, וגם בגלל מעשי הדתיים - היה בטוח. עם ישראל חד הוא, וגוף אחד הוא, "וברכנו כולנו כאחד באור פנייך", הדין על עם ישראל הוא דין של כלל, ורק דין הפרט הוא על כל אדם בנפרד. בטח לא דין על ישראל - חילוניים וישראל - דתיים. ושוב, חשבונות השמיים הם לא כל כך שרירותיים, כי בכל דין של אדם, יש עשרות אם לא אלפי פרמטרים, והשיקול לא יהיה "התלבשת באי צניעות -> 10 גברים במלחמה הבאה ימותו בגללך", הרי ברור שזה לא כך. כפי שאמרתי, ידוע שיש השפעה ותלות ניכרת בין אי-צניעות לבין הרג בחורי ישראל, אך מלבד זאת - אין לנו הבנה בדבר.

mgb

New member
לידידי gdisrael !

בס"ד אני לפחות לא הגדרתי כפי תשובתך אז בוא שמע-נא כיצד הייתי מגדיר: לא כל מי שנהרג בתאונת דרכים חילל שבת אבל המחלל שבת עלול להיהרג בתאונת דרכים. היו מגדולי ישראל שנהרגו בתאונת דרכים כמו הגאונים הצדיקים הרב פפויפר(*) והרב פינקוס(**) זצוק"ל ואיש אינו חושד חלילה את הרבנים שחיללו שבת.. קל לאמר שזה(תאונה) בגלל זה(חילול שבת) אבל השיוך - לא לנו! אבל כן לנו לדעת ש"אין מיתה ללא עוון ואין ייסורין ללא חטא" - מה על מה?! מי יודע חשבונות שמיים? לאמר שמכיוון שאינו יודעים חשבונות אסור לתלות מיתה או כל ייסורים בגלל חטא, זוהי כפירה! בברכה מגב ------------------------------------------- (*) רבה של הקהילה החרדית בדרום אפריקה ומחבר מס' ספרי הלכה. (**) רבה של הקהילה החרדית באופקים

gdisrael

New member
תגובה :

שלום ידידי היקר MGB שליט"א, אני אבאר את דבריי - כי כנראה הם הוצאו מהקשרם. >אבל המחלל שבת עלול להיהרג בתאונת דרכים.< *עלול* זו מילת המפתח. יתכן שימות בתאונת דרכים, יתכן שימות מזקנה, יתכן שימות ממחלה - יתכן שימות מכל סיבה אחרת. זאת אומרת, ש - 80 % מישראל *עלולים* למות מתאונת דרכים, פרקטית - האחוזים פחותים ביותר. לקבוע דין נחרץ כ"המחלל שבת->דינו תאונת דרכים" זה לא מסתבר בעליל. אני מסכים *שעלול* למות בתאונת דרכים, בגלל חילול השבת - אך מלבד זאת, יש עוד אין-ספור חשבונות אחרים שלו, שלא מחייבים כך. >אבל כן לנו לדעת ש"אין מיתה ללא עוון ואין ייסורין ללא חטא" - מה על מה?! מי יודע חשבונות שמיים?< עם הנ"ל אני מסכים ב - 100 % >לאמר שמכיוון שאינו יודעים חשבונות אסור לתלות מיתה או כל ייסורים בגלל חטא, זוהי כפירה!< עם הנ"ל אני מסכים 100 % - אין דין ללא צדק, וכי העולם הפקר הוא ? כמובן שהכל בדין צדק, ואף בעירוב של מידת הרחמים, וחשבונות שאין לנו תפיסה בקוצי אותיותיהם. אך אף אחד לא אמר זאת - ואני גם לא חושב שאדם שפוי יגיד זאת. ואסיים בדבריי מההודעה לעיל : >להגיד על ימין ועל שמאל שכל פורעניות-ישראל קורות בגלל החילוניים, זה פשוט ל-א נ-כ-ו-ן. הם קורות בגללם בדיוק כמו שהם קורות בגללנו, רק מה ? שאנו יודעים את האמת - ולכן הציפיות מאיתנו הרבה יותר גבוהות, ודי לחכימא ברמיזא.< ומעבר לכך - אין לנו שום נפקא מינא להתעסק בחשבונות שמיים, ואני חושב שזה אף ממידת היוהרה, להתעסק בדברים שאנו כל כך בטלים בהם, מולם, וכנגדם. אפשר להגיד שהמחלל שבת, *עלול* למות בתאונת דרכים, אך גם רבים מחללי השבת שלא מתו בתאונת דרכים, ורבים שמתו בתאונת דרכים - לא בגלל חילול השבת, אז גם מכך אין לנו כלל ונפקא מינא - ומלבד, שאני מסכים שההסתברות אצל מחללי השבת - גדולה יותר. די לנו להתעסק בדברים לא לנו - אנו צריכים להשקיע את כל כוחנו בהתחזקות בעבודת השם יתברך ויראת שמיים. כל טוב ידידי היקר, ובשורות טובות.

mgb

New member
מיתה בגיל 400 ויותר..

בס"ד אכן כן! אלא שכל בני האדם יש בהם משהו מחטאו ועונשו של אדם הראשון שנקנסה ונגזרה עליו מיתה כידוע מפסוקים מפורשים בספר בראשית.. בברכה מגב

gdisrael

New member
MGB,

אני מבקש ביאור לדברייך, כתבת "אלא שכל בני האדם יש בהם משהו מחטאו ועונשו של אדם הראשון", הבנתי שיש מספר נשמות יחידות, שלא היו מעורבות בחטא אדם הראשון - האם אני צודק, ומה הסימוכין לכך אפוא ?

אתה לא רוצה אבל אתה נשמע

ואם היית מועיל לרדת לסוף דעתי לפני שעזרו לך אז היית בולם את פיך. זה ברור שלא כל מחלל שבת מת בתאונה מן הסתם אם זה היה כך לא היה טעם לשכר ועונש כי כולם היו שומרים שבת. אמרתי רק [אגב ציטוט של הרה"ג דניאל זר שליט"א] שתאונות זה עונש על חילולי שבת כמו שמחלות והרוגים וכו' זה עונש על פריצות. זה ברור שמה לנו ולחשבונות שמיים אבל אם יש משהו שכתוב ורואים שהוא מתקיים אז אפשר לשייך,וכל אחד עולם ומלואו והמקרה שלו ממש ספציפי בשבילו לכן אין אנו יודעים כלום כמעט אבל בכל זאת באופן מאוד מאוד כללי ניתן לשייך את רוב התאונות שמספרם גבוהה ביחס למדינות אחרות לחילולי שבת שרק בדורות האחרונים נפוצו.

gdisrael

New member
תגובה :

"אתה לא רוצה אבל אתה נשמע". מן הסתם - אם לא הייתי חושב שאני נשמע גס, לא הייתי אומר "אני לא רוצה להשמע גס", לא חושב ? "ואם היית מועיל לרדת לסוף דעתי לפני שעזרו לך" נתחיל מכך שכבר בהודעתי הראשונה - לא ירדתי לסוף דעתך. ונמשיך בכך - שלא ראיתי איזה עזרה ניתנה לי, ההודעה הראשונה שלי - עדיין תקפה, כי אני יודע בדיוק למה התכוונת. "אז היית בולם את פיך" ידידי, הרבה יותר תצטרך בשביל לגרום *לי* "לבלום את פי". >זה ברור שלא כל מחלל שבת מת בתאונה מן הסתם אם זה היה כך לא היה טעם לשכר ועונש כי כולם היו שומרים שבת" ברור שזה ברור, אבל הקביעה שלך הייתה שרירותית מידי, ולכן הקצנתי בשביל לעמוד על הרעיון, ראה מה כתבת : "את כל חילולי השבת היום השם יירחם בגלל זה כל תאונות הדרכים וההרוגים הרבים שיש בכל יום ויום בר מינן" אני מדגיש "*כל* תאונות הדרכים ווהרגים הרבים שיש בכל יום ויום בר מינן". זאת אומרת, יש דברים בגו. >אמרתי רק [אגב ציטוט של הרה"ג דניאל זר שליט"א] שתאונות זה עונש על חילולי שבת כמו שמחלות והרוגים וכו' זה עונש על פריצות.< בין היתר, אך הקביעה השרירותית שלך של ה"כל", שינתה את כל הקונואציה. ועם כל הכבוד שלי לרה"ג דניאל זר שליט"א, ותאמין לי - יש הרבה כבוד, אני משוכנע שגם הוא אינו מתיימר לדעת חשבונות שמיים, אלא רק העלה עניין מסויים, שיש *קשר קוהרנטי* בין נפגעי-תאונות-הדרכים לבין מחללי-השבת, אתה הפכת זאת לקביעה שרירותית בעלמא, לא הרה"ג דניאל זר שליט"א. >זה ברור שמה לנו ולחשבונות שמיים אבל אם יש משהו שכתוב ורואים שהוא מתקיים אז אפשר לשייך,וכל אחד עולם ומלואו והמקרה שלו ממש ספציפי בשבילו לכן אין אנו יודעים כלום כמעט אבל< סוף סוף דברים שאני יכול להסכים עמם, מלבד "ורואים שהוא מתקיים" - היכן אתה רואה שהוא מתקיים ? "וכל אחד עולם ומלואו והמקרה שלו הוא ממש ספיציפי בשבילו" - מילים כדורבנות, ואכן לא רק שהקביעה שלך הייתה שרירותית כפי שציינתי, אלא גוזמא-פרועה. אמרתי, יש קשר קוהרנטי, אך אנו יכולים להעמיד ולהאמיד אותו, כפי שאתה עשית. >בכל זאת באופן מאוד מאוד כללי ניתן לשייך את רוב התאונות שמספרם גבוהה ביחס למדינות אחרות לחילולי שבת שרק בדורות האחרונים נפוצו< יש לך סימוכין לכך ? האם אתה קובע בוודאות, שאחוז גבוה *יחסית* לשאר מדינות העולם, של נפגעי תאונות הדרכים, הוא כיוצא מחילולי השבת. כאן אתה כבר עושה הרבה מעבר לקבוע שאדם המחלל שבת, יתכן ודינו הוא תאונת דרכים, אלא קובע, שזה גם הגורם לאחוז הגבוה יחסית, והרי רגע לפני אמרת שכל מקרה (ספציפי) לגופו - ואין זה מחייב בעליל. שוב, יכולות להיות המון סיבות לאחוז הגבוה של תאונות הדרכים בארץ (וגם איני יודע באמת עד כמה אחוז גבוה יחסית מדובר), אבל זה לא בוודאות ולא שרירותי כפי שקבעת. כפי שאמרתי, וכאן אסיים דבריי (ואתה יכול להסכים עם כך, ואתה יכול שלא - אל תתרעמם או תתקומם חלילה מהודעתי, איני בא בכוונה לפגוע) אכן יש קשר קוהרנטי בין תאונות הדרכים לחילולי שבת - ואיך אנו יודעים זאת ? מכיוון שזה מה שהורו לנו גדולי-ישראל. מעבר לכך, לקבוע ש*כל תאונות הדרכים* אני מרים גבה. להגיד שזו הסיבה לאחוזים גבוהים *יחסית* למדינות אחרות - אני מרים שתי גבות. יתכן שזה נכון, אך תכלס, יש לך סימוכין לדבר ? ואני שואל שנית, מאי נפקא מינא ?!

gdisrael

New member
ואגב, כולי צער שעל אף שהזהרתי

בכוונה תחילה - שאיני רוצה להשמע גס - תפסת דבריי כ"גסות-רוח", ולא ניסית בלי לערב את האגו - להתייחס לדבריי, שנאמר כהתקוממות על תופעה שאני מתנגד אליה נחרצות. תשמע, ידידי, איני בא לא ללעוג לטיעונך, ולא לבוא בטענות אישיות או ביקורת כלפייך - אני מביע את דעתי, אין לי מושג מדוע בחרת להתרעם כל כך. יש לי את זכות הבחירה לחשוב אחרת - וכאן אני מיישם אותה. רק אמרתי, שלדברייך אין סימוכין ולא בסיס ויסוד, ולכן אינך יכול לקבוע קביעות כה שרירותיות. וכאן אני אשאר בדעתי עד שתראה לי אחרת. אני לא בא בכוונה לריב, אלא רק לדון, ולהתרעם על תופעה שלצערי היא מנת חלקם של רוב-רבי-רבבות אנשים בציבורנו, אז אינך צריך להגיב בלשון-חריפה. בשורות טובות

למעלה