שאלה הילכתית

freeonly

New member
שאלה הילכתית

אם אינני טועה, היה זה שי (?) ממרכז נטעים שהציע להעלות נושאים הילכתיים. אני מסתקרן בנושא מסוים, ואינני מתחייב כמובן לא להתווכח לגבי תשובותיכם אם זה יראה לי רלוונטי, אבל בכל זאת: האם לפי ההלכה היהודית (או לפחות לפי הזרם לו כל אחד מכם משתייך) יכול אדם להיות יהודי ובן דת אחרת בו זמנית? האם זה אפשרי הילכתית עבור דתות מסוימות ולא עבור אחרות?

ציפי ג

New member
יהודי שהופך להיות בן דת אחרת

נקרא מומר. אם ישוב מדרכו, יהיה יהודי. יש את אלו הקוראים לעצמם יהודים אוהבי ישו או משהו כזה, אני חושבת שכולם מומרים.

הבעיה היא לא דווקא במקרה של המרת דת

השאלה יכולה להתעורר גם במקרים אחרים. נניח בן שנולד לאם יהודיה ולאב מוסלמי. היהדות אמורה לראות אותו כיהודי. האיסלאם אמור לראות אותו כמוסלמי. ייתכן ש-freeonly מעוניין לשאול אם היהדות מתייחסת לעובדה שמבחינה דתית איסלאמית - הילד הוא מוסלמי או שהיא רואה את הילד ביהודי בלבד.

ציפי ג

New member
למיטב זכרוני משעורי דיני משפחה

ילד כזה מוגדר משפטית ככפול דת, אבל כל דת צועקת על יחודיותו לעצמה. ישנה כאן בפורומים מנהלת פורום שאמה יהודיה ואביה ערבי, והיא מחשיבה את עצמה (לפי שמה בכל אופן) כמוסלמית.

א77

New member
וודאי שהם מומרים

ויש הבדל רב בין האיסלם לנצרות בנושא. לדוגמא. במסגד אין בעיה להתפלל. כמובן תפילה יהודית. כדוגמת מערת המכפלה. אבל בכנסיה, או למול הצלם ההוא שדינו דין עבודה זרה. בהחלא שהאוהבי אותו האיש יש"ו דין מומרים להם, אם במקורם היו יהודים, אם אינם יהודים במקורם אזיי סתם גויים הם, לנסך את היין וכו´

אותו האיש...

ישו , לא היה יהודי ? האם בעינך הוא מומר ? האם נשמתו נשארה נשמה של יהודי ? אגב, הנצרות נולדה לאחר ימיו של ישו. היו אלה תלמידיו שהקימו דת חדשה ולא הוא.

א77

New member
יש"ו היה יהודי.

יש"ו לא החליף דתו בדת הנצרות. הנצרות עדיין לא היתה. לשאלתך אם נשמתו נשארה נשמה של יהודי. אזיי התשובה היא בזאת שנשמה החצובה מתחת כסא הכבוד יש ליהודי. וממילא כיון שאימו יהודיה הרי שהוא יהודי, ולא חשוב מי הוא אביו האמיתי. אז מומר זה מי שממיר / מחליף דתו בדת אחרת או בכלום. ז"א דת אחרת כמשמעה. אובכלום היינו בחופש כעין הקומוניזם או כל דבר אחר. ולאו דווקא כפוף לאיזה אליל. הצד השווה שבהן, שזה וזה אין בהם משהו אלוהי שישלוט באמת על תבל ומלואה על הכלל ועל הפרט בהשגחה פרטית. וגם זה וזה הרי אותו מומר מפקיר מאחוריו דת משה וישראל, דת תורתינו הקדושה. אז לעניין, יש"ו אמנם לא התנצר כי הנצרות לא נולדה עדיין. אבל הוא הפקיר מאחריו דת תורתינו הקדושה. הרי ברור שהוא מומר. וזה עדיין טרם הופעת אותה דת בהשפעתו.

סליחה על חוסר ההבנה...

אך מה פשר המשפט "הפקיר מאחריו דת תורתנו הקדושה" ואיך בדיוק "ברור שהוא מומר, ועוד, מי שמעלה קושיות ביחס לדרך מסוימת הרי הוא מפקיר תורתנו הקדושה ? אם כך כולנו , החילונים היהודים לכל דבר, בשל עצם היותנו מעלי שאלות וסוגיות הרינו מפקירים תורתנו, ובעתיד , אם תצמח איזו תורה חדשה מדרך זו או אחרת , נקרא מומרים ? והרי אותו ישוע בן יוסף ומרים, מבית לחם , היה יהודי לכל דבר , עד שקמו הקנאים נגד אהבת האדם שיצג, וחיפשו איך וכיצד להכפיש את שמו, עד שהפכו אותו בעל קורחו לנרדף, לקדוש מעונה. אולי אותם קנאים שבחלו באדם באשר הוא אדם , הם אלה שטוו את הקורים להיווצרותה של דת חדשה ? ועל אילו אמיתות מבוססת דעתך ? האם קראת מעט על חיי ישו, לאו דוקא בברית החדשה ? האם האדם מאחורי המסכה שמייצגת הדמות שטוותה לו היהדות , מוכרת ? מעניינת ? בברכת אור ואהבה סול ולורי.

giingiit

New member
עד כמה שידוע לי יהודי תמיד נשאר

יהודי. אם הוא ממיר את דתו הוא נחשב כיהודי מומר אבל נשמתו תמיד תהיה משורש יהודי. אם ירצה לשוב מדרכיו, עד כמה שידוע לי תשובה מספיקה ולא יצטרך להתגייר.

אנדרי ז

New member
ומה עם הפלאשמורה למשל?

הם יהודים אתיופים לשעבר שהתנצרו, בדומה לאנוסים בספרד. למה דרשו מהם (אם אני לא טועה מדובר על שר פנים חרדי, אולי אפילו דרעי) שיתגיירו מחדש?

ezer

New member
לפי מיטב ידיעתי, הם לא בטוח יהודים.

היו בעיות יהדות באתיופים עצמם. עיין בספר ציץ אליעדר. וכך גם הן הוראות הרבנות הראשית והבתי דין שלה.

ציפי ג

New member
כי ה]פאלשמורה לא דור ראשון של

מתנצרים. אם כל יהודי שמתנצר (יהודיה ליתר דיוק) גם צאצאיה יהודיים, אז מי יודע כמה יהודים נסתרים צאצאיהם של יהודיות בית שני מסתובבים בעולם. הפלאשמורה התנצרו לפני כמה דורות, בד"כ. הם נישאו נישואי תערובת עם גויים ממש. אצל האתיופים, הזקנים שומרים את עץ המשפחה בראשם להרבה דורות אחורה (היתה לי לקוחה אתיופית שלספור עד עשר היא לא ידעה, אבל את ההסטוריה המשפחתית כולל שנים היא ידעה למופת) ולכן הם יכולים להעיד שאשם זה, אביו היה בן דוד שלישי של אבי, ולכן הוא בן למשפחה יהודית. וחלקם זכאים מכח חוק השבות לעלות לארץ, אבל לא מכח יהדותם.

ezer

New member
תיקון טעות

כי האתיופים חייבים גיור על פי דעת הרבנות הראשית ועל פי דעת הבית דין הגדול בירושלים. אפשר לשאול את הרב שרמן.

להבדיל מהפלאשמורה

הצריכים גיור ממש, האתיופים חויבו בגיור לחומרא, וזאת משום שהם נבדלו משאר הגויים והחשיבו את עצמם כיהודים. ויש רב אורתודוקסי (את שמו איני זוכרת) שאינו מחייב את גיורם, והרבה מאלו שיכולים להעיד על עצמם כיהודים שלושים דורות אחורה, נישאים אצלו. הלקחוה הזו שלי, היא בת להורים שכאלה, ומחשיבה את עצמה יהודיה לכל דבר וענין, מכסה את ראשה, מקפידה בהלכות, אבל להתגיר היא לא התגירה, והיא נישאה אצל אותו רב.

ezer

New member
מה לעשות, אבל לרבנות דעה אחרת בענין

וגם הרב ואלדנברג כתב תשובה מקיפה בענין הזה.אם אני זוכר חלק י"ג.

giingiit

New member
כי אין בטחון שכל הנשים והאמהות

בדורות קודמים היו יהודיות

א77

New member
אכן כדבריך

ואגב יש בשכם אחד מבכירי החמאס שהינו יהודי!!! ב1948 כשהערבים ברחו. ברח ערבי אחד עם אהובתו היהודיה מירושלים, הקים משפחה ואלו התוצאות מהרסייך ומחריבייך ממך ייצאו. הוא יהודי, ואם יחליט לשוב בתשובה יהיה עליו לעשות זאת מבלי להתגייר כלל. יצטרך רק לעבור מילה. ואם עבר כבר בתור מוסלמי אז יצטרף לעשות הטפת דם בלבד, אבל כרגע הינו יהודי ערל, מה שנקרא שלא יוכל לאכול בקרבן פסח מבלי מילה או הטפת דם מילה כנ"ל

זהות עצמית

ראשית תודה על השאלה היפה. כן ירבו כמותה דיונים בשורש קיומינו כעם. לגוף העניין. בניגוד לכל דת אחרת ועם אחר אין הפרדה בין יהודי לדת היהודית. נסיונות רבים שנעשו במהלך ההסטוריה להפריד בין היהודי לזהות היהודית נכשלו, וציבורים שלמים מעמינו נעלמו מעל מפת היהדות. צדוקים, איסיים, קראים ועוד כהנה. מצער גם לציין כי מחקרים מראים כי אלולא ההתבוללות והשמד שאכלו בנו ללא רחם, היה היום גודלו של העם היהודי משתווה לגודל העם הסיני!! מדהים עוד לציין. עם ישראל אחרי השואה מנה 12 מליון נפש, מונה כיום 56 שנה אחרי 14-15 מליון בלבד. כל זאת עקב תהליכי התבוללות נוראים ביחוד בארצות המערב. בברכה מרכז נטעים

אנדרי ז

New member
לעם היהודי לא היה שטח אדמה משלו

ובמצב כזה עמים נוטים להיעלם. לעומת זאת במצבנו הנוכחי אין סיבה להתבוללות, לפחות במדינה הזאת, גם אם נפריד בין הזהות הדתית והלאומית. כי מה לעשות, הן ממש לא אותו דבר, וחבל שחוסר היכולת להבין את זה תוקע תריז בינינו.

למעלה