שאלה+הודעה

Ally E

New member
../images/Emo104.gif אני מסכימה איתך לגמרי

אני פשוט לא מבינה למה חובשים צבאיים חושבים שהם יכולים לבוא לזירות שמד"א מטפל בהן ולהתחיל להעביר ביקורת. אני לא מבינה למה קשה להם להבין שהדגשים של מד"א ושל הצבא הם קצת שונים
ועוד דבר כמו שקודמיי אמרו, זה שאדם הוא חובש צבאי ולא משנה עד כמה הוא חובש טוב עדיין יש דברים שכמעט ולא ניתקל בהם, אז לא מן הנמנע שהוא יצטרך לעבור השתלמות של מד"א כדי להיות חובש במד"א. אף אחד לא מפקפק במקצועיות שלו ובידע שלו אבל יש עדיין דברים שהוא צריך ללמוד. שיהיה לכולנו המשך ערב שקט.
Ally

פריזB

New member
שאלה+הודעה

ראשית אברך על פתיחת הפורום. שנית אשאל שאלה. אני חובש קרבי, ואף חובש בכיר (ע"פ הצבא - חובש 09-חוג"ד) אני פניתי למד"א ירושלים בבקשה להתנדבות והובהר לי כי המיון הבא יתבצע ביוני, שאלתי - האם אין מקום לחרוג מן הרגיל עקב המצב- האם אין חוסר באנשי מקצוע מיומנים? (שאם לא כן אזי אין סיבה כלל להתנדבות). שלישית: בעניין האירוע רב המטפלים - שאלה לדיון - אני חסיד גדול של שיטת הפעולה של ה CATLS והרעיון הכללי של stay and play מול scoop and run. לצערי, נתקלתי בדרכי בכמה וכמה פיגועים, והחוסר בסכמה טיפולית מסודרת חרה לי עד מאד, המצב נגרר עד לכך שבשני פיגועים בהם נוכחתי (וטיפלתי) פצועה קשה ופצוע אנוש היו האחרונים שפונו מזירת האירוע (דבר שלא היה נהוג בתו"ל צבאי). השאלה לדיון היא - לפי דעתכם, איזו שיטה עדיפה (ואל תתייחסו לזה שכולכם כמעט אנשי מד"א).

inbale

New member
וואו אחלה שאלה!! ../images/Emo36.gif../images/Emo104.gif

קודם כל אני שמחה מאוד לראות אותך פה איתנו וברוך הבא. לגביי מד"א ירושלים אני באמת לא יכולה לתת לך תשובה. ידוע לי שזו אחת התחנות הפעילות והגדולות בארץ ולכן ישנה המתנה. ניתן לפנות אולי לאחראי מתנדבים בוגרים של התחנה ולברר שם. לגביי הנושא השני שהעלית : זהו נושא בעייתי ביותר. המדיניות הרישמית והתורה הכללית של הטרואמה בעולם כולו כיום היא מתבססת על פעולת ה scoop and run לאילו מאיתנו שלא מבינים מדובר בשיטה של ליצב פצוע במהירות ולטוס איתו לבית חולים בלי להתמהה בשטח. הוכח מחקרית שהשעה הראשונה golden hour בטיפול בפצוע טראומה היא קריטית לגביי הפרוגנוזה שלו. מנסיון שלי כחובשת וכאחות חדר מיון הדבר הזה מוכיח את עצמו שוב ושוב. רצוי לפנות כמה שיותר מהר כיוון שב"עורף" יש בהחלט אפשרות טיפול טובה יותר מאשר בשטח. בימינו אנו השטח נשאר מסוכן עוד הרבה זמן לאחר כל פיגוע... אבל וכאן באה ההסתיגות - אין להעלות לאמבולנס פצוע של מיוצב. הבסיס של כל הטיפול הוא כמובן ABC ואם אחד מהם פגוע חייבים קודם כל לטפל בו. דווקא המקרים שאתה מתאר - זה מובן לי למה הם היו האחרונים. אם הפצוע קשה לא נושם עוצרים לעשות אינטובציה. אם יש דימום עורקי עוצרים ומטפלים בזה. אני לא חושבת שיש מקום לבצע מעבר לזה הרבה בשטח אבל שוב זה תלוי במקירה הספציפי.

urizv

New member
ועוד תגובה../images/Emo104.gif

ההבדל הבסיסי בין הגישה של ה"ל לגישה של מד"א היא הנגישות לבית חולים. כאשר חובש קרבי צריך לחכות לפינוי הפצוע די הרבה זמן וגם הפינוי עצמו לפעמים לוקח זמן אין ברירה אלה לבצע את כל הפעולות הנדרשות לייצוב החולה לפני הפינוי. במד"א בדרך כלל בית החולים במרחק של כ20 דקות נסיעה ואין ספק שבית חולים מצוייד יותר מאמבולנס לטפול בחולה ככל שהרחק יותר גדול כן חשיבות יצוב החולה לפני הפינוי.

paradan

New member
שאלה מצויונת../images/Emo104.gif

ברוך בואך פריזB, האמת זו פעם שניה שאני כותב תגובה להודעתך, בפעם הקודמת בטעות סגרתי את החלון לאחר שכתבתי די הרבה אז הפעם קצת אקצר (אגב, אין איזה אפשרות שמירה או משהו כזה?)
מד"א הם חסידים גדולים של PHTLS ו-SCOOP AND RUN וכמובן שקיימת סכמה מאוד מסודרת. לא יודע למה קרה מה שקרה עפ"י תאורך ויכול בהלט להיות שהיתה שם פשלונת קטנה אך גם יכול להיות שהיו שיקולים אחרים שלא היית מודע אליהם. אם תפרט יותר אולי אפשר להשיג את תחקיר הארוע... לגבי CATLS (בערך): אביא כאן ציטוט לגבי ATLS - The Advanced Trauma Life Support (ATLS) is publshed by the American College of Surgeons and provides a framework for the management of the injured patient. It is intended to allow the single doctor in a rural hospital to effectively assess and manage multiple trauma CATLS לא רחוק מזה! CATLS לא מיועד למתאר כמו של מד"א (טרום בית חולים) וגם לא לחובשים או פאראמדיקים בכלל אלא לרופאים להם חובשים אמורים לסייע, אבל שוב לא קשור בכלל למתאר אזרחי וגם בצבא לא ממש במהלך קרב. (.) מתאר מד"א הוא טרום בית חולים, זמן שלום (יחסי ביותר), עירוני ובמרחק לא גדול מבית חולים. אין שום הצדקה לSTAY AND PLAY בנט"ן (על רגיל אני אפילו לא מדבר)כשנמצאים מרחק של 10-20 דקות מבית חולים ובמיוחד לא כשמדובר בבי"ח LEVEL 1 (מרכז על לטראומה) עם ניתוחי חזה וניורוכירורגיה. לגבי STAY AND PLAY בצבא אין לך כל כך הרבה ברירה והכוונה לא לתאונות ואימוני שגרה אלא בזמן מלחמה (ע"ע "להציל את טוראי ריין"). אי אפשר לצערי שלא להתיחס למד"א כי הרי השיטות לא מיועדות לבית חולים... מקווה שעזרתי קצת דני סטודנט לרפואת חירום

למעלה