שאלה דחופה

שאלה דחופה

האם כשרוצים לקנות דירה, ומבדיקה בטאבו אין הערת אזהרה על הבעלות, אז צריך לבדוק גם במרשם המשכונות שלא רשום משכון עליה? לשכנים שלי יש דירה ריקה בירוחם ובעלותם עליה רשומה בטאבו. הם סיפרו לי שהם היו צריכים כסף, ולכן לקחו הלוואה מבן משפחתם הקרובה. בן משפחתם הסכים להלוות להם אחרי שהתייעץ אצל עורך דין שהבטיח שידאג לערוך עבורם הסכם לפי רצונם שיבטיח את ההלוואה. הם היו אצל עורך הדין וחתמו על הסכם הלוואה שנקבע בו שאם תוך 3 שנים השכנים שלי ‏{הלווים} לא פורעים את ההלוואה, אז הבעלות בדירה תעבור לבן משפחתם {למלווה}. העו"ד רשם משכון במרשם המשכונות על סמך ההסכם. לי ידוע שאסור להתנות מראש על דרכי המימוש של משכון. האם בכך שהוסכם מראש שבמידה ולא יוחזר הכסף למלווה, הבעלות בדירה תעבור לידי המלווה, אין התניה על דרכי מימוש משכון? והאם משכון על דירה שלא רשום בטאבו אלא במרשם המשכונות, כמוהו כמשכנתא?

תשובות

1. אם הדירה רשומה בלשכת רישום המקרקעין הרי שהרישום שם הוא הקובע ואין צורך לחבדוק ברשם המשכונות. אינני יודעת מדוע במקרה הזה הרישום נעשה אצל רשם המשכונות. 2. אין די בהסכמה שבמקרה של אי החזר ההלוואה הבעלות בדירה תעבור מאחר ובכל מקרה נדרש צו בית משפט לצורך המימוש. חוק המשכון, תשכ"ז-1967 [ 17. דרכי המימוש [תיקון: תשס"ה] מימוש המשכון יהיה על פי צו בית המשפט, אולם - (1) במשכון שיש לגביו בדין אחר הוראות מיוחדות לענין זה יהיה המימוש בהתאם לאותן הוראות; (2) במשכון שהופקד כאמור בסעיף 2) 4) או שנרשם כאמור בסעיף 3) 4) יכול שהמימוש יהיה על פי צו ראש ההוצאה לפועל; (3) במשכון שהופקד כאמור בסעיף 2) 4) והוא משמש ערובה לחיוב המגיע לגוף מוסדי, וכן במשכון ניירות ערך, יכול שהמימוש יהיה על ידי הגוף המוסדי עצמו ללא צו כאמור;

מי זוכה בדירה

אם השכנים שלי לא פורעים את ההלוואה למלווה {שיש לו משכון רשום}, וכעבור שנה מוכרים את הדירה לקונה שרושם את עצמו כבעלים בטאבו. ובינתיים השכנים שלי {החייביםP בורחים עם הכסף, ולא מחזירים אותו לבן משפחתם {לנושה}.. האם בן משפחתם הקרובה {נושה עם משכון} זוכה בדירה או שהקונה שבעלותו נרשמה בטאבו זוכה בדירה?

מי זוכה?

אם השכנים שלי לא פורעים את ההלוואה למלווה {שיש לו משכון רשום}, וכעבור שנה מוכרים את הדירה לקונה שרושם את עצמו כבעלים בטאבו. ובינתיים השכנים שלי {החייבים} בורחים עם הכסף, ולא מחזירים אותו לבן משפחתם {לנושה}.. האם בן משפחתם הקרובה {נושה עם משכון} זוכה בדירה או שהקונה שבעלותו נרשמה בטאבו זוכה בדירה?

תענו לי בבקשה

אין לנו מחלוקת על נכונות סעיף 91 לחוק המקרקעין. הייתי אצל שכניי {"החייבים"}, ראיתי אישור של רשם המשכונות שמאשר את עסקת רישום המשכון על זכויות דירת שכניי לצורך הבטחת פרעון ההלוואה ששכני לקחו מאת בן משפחתם ‏‏‏{הנושה המובטח}. אישור זה ראיתי במו עיני, ואין הצדקה שתחלוק על כך. אכן, הם לא נהגו בהתאם לסעיף 91 לחוק המקרקעין ואין מחלוקת על כך ביננו. כפי שכבר כתבתי, בחוזה ההלוואה שבין שכניי לבין משפחתם, הוסכם כי אם הלווים לא יחזירו את הכסף לבן משפחתם, אזי שבמקרה כזה החוב יפרע בדרך של פדיון הדירה מידי שכני החייבים, והדירה של שכניי תעבור לבעלותו של בן משפחתם {הנושה = המלווה}. במצב דברים זה, נאמר לי שבהתחשב בעובדה שבן משפחתם ‏‏‏{הנושה המובטח} הספיק לרשום משכון להבטחת החוזה, לפני שהקונה {משכניי} יירשם במקום שכניי, אז הוא {המלווה בעל המשכון} זוכה בדירה, וזאת אפילו שאותו קונה נרשם כבר כבעלים על הדירה בטאבו. רציתי לשאול כיצד יתכן כדבר הזה?

למעלה