שאלה דחופה

מייקי28

New member
עוד כמה תשובות.

סביר להניח שאם לאבא שלך יש בעיית כולסטרול אז זהו עניין תורשתי. אך רק רופא יוכל לקבוע זאת. גם להמנע לגמריי ממזונות המכילים כולסטרול זה לא טוב כיוון שלגוף יש ייצור עצמי של כולסטרול. אכילה של מתוקים יכולה להסביר את תוצאת הטריגליצרידים.נסי להפחית בכמות המתוקים. זה קשה אך ידוע שמצב הטריגליצרידים מגיב טוב לשינוי בתפריט.
 

מייקי28

New member
ייצור עצמי- תשובה

ייצור עצמי של כולסטרול מתרחש בכבד.כמו מרכיבים אחרים גם כולסטרול חשוב לגוף למשל במבנה של תאים, ולכן בהעדר כולסטרול ממקור חיצוני-משמע מהמזון יתרחש ייצור עצמי על מנת לפצות על החסר.
 

vegan

New member
גוף האדם לא צריך כולסטרול מבחוץ

ישנם רכיבים שגוף האדם מייצר בעצמו וישנם רכיבים שהוא צריך לקבל במזון. באורח "פלא" האדם לא צריך אפילו רכיב אחד שמיוצר על ידי בעלי חיים ואינו קיים במזון צמחי. הסיבה היא פשוטה - גוף האדם לא בנוי למזון מהחי. כולסטרול הוא לא יוצא דופן. כולסטרול לא קיים במזון צמחי (או שקיים בכמויות מזעריות ובלתי משמעותיות) ולכן גוף האדם מייצר את הכולסטרול הדרוש לו. מנהגם המוזר של אנשים מסויימים (הרוב במערב ומיעוט בכלל העולם) לאכול מזון מהחי שאינו מתאים לגופם, גורם לעודף כולסטרול. חיות טורפות מסוגלות להתמדד עם כך ולהפריש את העודפים. גוף האדם אינו בנוי לכך שכן הוא אינו מיועד לקלוט כולסטרול במזון. עודף הכולסטרול מביא למשקעים בעורקים ולמחלות לב שהן גורם התמותה מספר אחד. ואכן, מחקרים רבים מראים קשר הדוק בין אכילת מזון מהחי לבין שיעור התמותה ממחלות לב.
 

טל7

New member
תשובה

אין ערך, בוא ואצטט לך משפט ששמעתי בערוץ הבריאות- מי שלוקח וויטמינים, כל ההבדל הוא, שפשוט יש לו.... שתן יקר...
 

מייקי28

New member
ל-VEGAN

אני חולקת על טענתך ש"באורח "פלא" האדם לא צריך אפילו רכיב אחד שמיוצר על ידי בעלי חיים ואינו קיים במזון צמחי" כיוון ש ברזל ו-ויטמין B12 הם שני מרכיבים שמתקבלים ונספגים טוב יותר ממוצרים מן החי. הם אומנם קיימים בצומח אך אינם נספגים היטב בגוף כשהמקור הוא צמחי. כצמחונית לשעבר (10 שנים) אני יכולה לומר לך ששום תחליף בשר לא הצליח לאזן את המחסור בויטמין B12 שלי וכן בכמות הברזל.
 

cckuki

New member
שאלה דחופה

עברתי בדיקות דם, ויש לי את התוצאות (עדיין לא ראיתי רופא) ויש לי חריגות: GLUCOSE 68.0 CHOL 293 TRIG 194 כמעט בקצה הנורמה אני בחורה צעירה (בת 24) וכמעט לא אוכלת בשר (למעט עוף) איך יש לי כולסטרול כזה גבוה?? אני בסכנה? מה צריך לעשות כדי להוריד אותו? וגם מה זה אומר שיש לי גלוקוז נמוך?
 

vegan

New member
טועה

ברזל - לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 75% מהברזל בתזונה ממוצעת של ישראלים מגיע מהצומח. רק 25% מגיע ממזונות מהחי, כולל חיות למיניהן, מוצרי חלב וביצים. כל הברזל מהצומח ו 60% מהברזל מהחי הוא מסוג haem הדורש ויטמין סי לספיגתו. 40% מהברזל מהחי שזה 10% בלבד מהברזל בתזונה של ישראלי ממוצע הוא מסוג non-haem שאינו דורש ויטמין סי ונחשב כ"נספג טוב יותר". הרבה יותר משמעותי לדאוג לכמות גדולה יותר של ברזל ובעיקר ויטמין סי במזון. בכך יש ייתרון גדול לצמחונים. חשוב גם לא לשתות תה עד שעה לפני או אחרי הארוחה, שכן זה מגביל באופן ניכר את ספיגת הברזל. יש גם צמחונים שלא צורכים מספיק ויטמין סי או נוהגים לשתות תה בסמוך לארוחה. צמחונים שלא מקפידים על כך, כמו גם לא צמחונים עלולים ללקות בחוסר בברזל, אך הפתרון לכך הוא פשוט, במסגרת התזונה הצמחית. ויטמין B12 אינו מיוצר על ידי בעלי חיים אלא על ידי חידקים. הוא אינו קיים בצומח. המקור הטבעי לויטמין זה הוא שאריות צואה המגיעות למזון ובמים בתנאי הגיינה ירודים הנהוגים בטבע או חרקים הנמצאים לפעמים בפירות בטבע. זה לא המקור הרצוי והבריא ולכן עדיף לקחת ויטמין סי שמיוצר באופן נקי מחידקים במעבדה, בדומה לאופן יצירתו בטבע. ויטמין B12 נמצא בבעלי חיים מכיוון שהם חיים באופן פחות הגייני מאיתנו. ויטמין B12 מהחי נספג פחות טוב. ויטמין זה קשור לחלבון ואנשים רבים, בעיקר מבוגרים אינם מסוגלים לעכלו. ויטמין B12 המצוי במזון מהחי נהרס בבישול ואני מניח שאת נוהגת לבשל את רוב המזון מהחי. אני צמחוני 33 שנה וטבעוני 8 שנים וחי מצויין כמו עוד הרבה צמחונים וטבעונים שחיים שנים רבות עם הרבה בריאות. גם אוכלי בשר סובלים ממחסור בברזל וB12 ועוד הרבה בעיות תזונתיות חמורות יותר שאינן נפוצות אצל צמחונים.
 

טל7

New member
תגובה

ובכן, ניתן להביא פה אינסופ ציטטות מספרי בריאות למיניהם, כולם כתובים עלידי רופאים כמובן, שברזל מן החי עדיף שכן הוא נספג טוב יותר מאשר מן הצומח שספיגתו מזערית בנוסף, לגבי וויטמינים לא מזמן התפרסם מחקר ענקי, ממושך ורב היקף, אשרוהראה, כי כל הנושא של הוויטמינים זה, לא נעים לומר, קישקוש אחד גדול. ולמעשה אין להם כל ערך. אני מתייחסת למה שאמרת שמיוצר במעבדה .
 

m_shy

New member
ניתן להביא גם אי אילו ציטטות

מתוך מאמרים שהתפרסמו בספרות המדעית הקושרים בין צריכת מוצרים מן החי, ובין תחלואות החברה המערבית. הנה אחד. הערה: למרות שבני אדם נוטים להתייחס להרבה מאוד חומרים תחת הכותרת הכללית של "ויטאמינים", הרי שלא מדובר במשפחה אחידה של חומרים, אלא בחומרים ממקורות שונים, שאין ביניהם באמת מן המשותף. לכן אמירות מוכללות על "ויטאמינים", אינן מדוייקות. כאשר עומדת הברירה בין מקור טבעי של הויטאמין, ובין לקחת משהו שסונטז סינטטית, או עבר תהליכים תעשייתיים כדי שאפשר יהיה לשים אותו בקפסולה ולמכור, ברור שעדיף לבחור במקור הטבעי. כפי שהסביר היטב Vegan, ויטאמין B12 מיוצר ע"י חיידקים, וחיידקים בלבד. מקורו של ה-B12 שמיוצר מסחרית הוא אותם חיידקים. הוא טוב בדיוק כמו כל מקור אחר, עם היתרון הברור שהוא לא עטוף בשומן רווי, כולסטרול, אנטיביוטיקה, הורמונים (וכאן באמת שיש מקום לגבי ייצורם המעבדתי), ואחרון ולא חביב כלל - סבל בל יתואר של בעלי חיים. משפט שאני חוזר עליו כמו מנטרה בדיונים מסוג זה (והנה אני הולך לומר אותו שוב...): להיות צמחוני זה לא אומר לקחת את התזונה המערבית ולהוציא ממנה את הבשר. מי שלוקח את הצ´יפס והשניצל, ופשוט מוציא משם את השניצל (כי הוא עובר לצמחונות) לא פלא שיגלה שחסרים לא דברים. אי אפשר לחיות על צ´יפס. צריך לאכול חכם, ובהחלט אפשר לאכול חכם מן הצומח, רק שאנשים לא מבינים את זה, כי התזונה זהם מכירים מבוססת ברובה על מוצרים מן החי: בשר, חלב ומוצריו, דגים, ביצים, וכדומה. מחסור בויטאמין B12 הוא בעיה חוצה אוכלוסיות. גם אוכלי הבשר שביניכם, רצוי שיבדקו שרמתו טובה בדמם. עם זאת, צמחונים/טבעונים, בהמנעם ממוצרים שמהוים מקור חלקי ל-B12, מועדים אולי יותר למחסור בו, ובהחלט מודעים יותר לאפשרות שיכול להיות מחסור בו. לבעיה זו קיים כאמור פתרון פשוט ביותר, של השלמה בעזרת כדורים (אם יש צורך - מסתבר שבכל זאת לא כל הטבעונים צריכים). כל יתר הויטאמינים והמינרלים זמינים מהצומח. חוויותיו הפרטיות של אדם אינן יכולות להעיד על סטטיסטיקה, ובכל זאת עוד טבעוני, ועוד צמחוני, ועוד טבעוני, שבניגוד לאחרים אוכל נכון, ומדווח באוזניך שמאז שעבר לצמחונות/טבעונות החיוניות שלו עלתה, ושתמונת הדם שלו רק השתפרה (כן כן, גם ברזל!) גורמים לך לתהות... האם זה מקרה..?
 

vegan

New member
לגבי כולסטרול

ראשית, גם בגופן של תרנגולות וציפורים אחרות יש כולסטרול. מלבדן גם בביצים ומוצרי חלב. הפחתה ואף המנעות ממוצרים מהחי מסייעים להפחתת הכולסטרול. קופות החולים נוטות לחסוך בבדיקות ולא לבדוק בנפרד את סוגי הכולסטרול. אם זו הבדיקה שנעשתה, כדאי לבקש בדיקה המפרידה בין הכולסטרול הטוב (HDL) לכולסטרול הרע(LDL) כדי לדעת אם אכן יש בעייה.
 

מייקי28

New member
כולסטרול וטריגליצרידים

כולסטרול מצוי במוצרים מן החי החל מבשר חיות, מוצרי חלב, ביצים וכו´. טריגליצרידים הם תוצרים של אכילת עודפי פחמימות כלומר עוגות לחם פסטות וכו´. חשוב לדעת האם יש לך היסטוריה משפחתית של כולסטרול וכן כמובן את היחס בין הכולסטרול ה"טוב" והכולסטרול ה"רע" כיוון שאלו מנבאים סיכון למחלות לב וכלי דם. כדי להוריד הכולסטרול חשוב כמו שהזכרתי לוודא אן יש היסטוריה משפחתית כיוון שאולי יהיה צורך בתרופות. רצוי תחילה להפחית במשקל אם קיים עודף משקל.ולשנות הרגלי תזונה - להעדיף בשר רזה או עוף ללא עור ושומן, לשלב ארוחות דגים לפחות פעמיים בשבוע. מוצרי חלב עד 5 אחוז. מעדנים עדיף וניל ולא שוקו, לשלב בתפריט היומי שומנים מן הצומח: כפית שמן זית בסלט, מס אגוזים או שקדים לא קלויים, טחינה. על מנת להעלות כולסטרול "טוב" יש להפחית בכמות העישון (במידה ומעשנים), ולשלב פעילות גופנית לפחות 3-4 פעמים בשבוע. בכל מקרה יש להיוועץ ברופא ובדיאטנית שתתאים לך תפריט אישי. בהצלחה
 

טל7

New member
הי

התשובה העיקרית היא, שיש להיעזר בליפידים, (או- סטטינים), שזה תרופות להורדת הכולסטרול. זה הדבר היחיד שבאמת יכול להביא לשיפור משמעותי כל הדברים האחרים הן עצות נכונות אך לא יביאו לכל תוצאה דרסטית, אולי לשיפורים מזעריים. מה שכן יש במקביל לערוך בדיקות , לוודא שאין פגיעה בכבד (אצל אחוז אחד מקרב הלוקחים תרופות אלה עלול להיגרם נזק לכבד) בתקופה הראשונה יש לערוך כל שלושה חודשים ואחכ כל חצי שנה אך בכל אופן בתוצאה כשלך זה הדבר היחיד שיביא לשיוני ממשי. כפי שנכתב לך הגוף אכן מייצר בעצמו את הכולסטרול ואגב לא ציינת האם את נוטלת תרופות? (אם כי אני מניחה שלא). כי לעיתים אפשר שיש לזה השפעה.
 
עוד שתי תוספות.

רמת גלוקוז נמוכה בדם מחייבת התיעצות עם הרופא. הכולסטרול הגבוה נגרם ככל הנראה כתוצאה מתורשה והטיפול המומלץ כפי שנאמר לך הוא בתרופות. המנעי ממאכלים מטוגנים וכאלו שכתוב עליהם שומן צמחי מוקשה, וגם ממאכלים שמנים מין החי.
 
למעלה