שאלה בתנע קווי

YardenBu

New member
שאלה בתנע קווי

אני לומדת מהספר של יורם אשל על סוגי התנגשויות. בחלק של התנגשות אלסטית כתוב שיש מקרה פרטי של התנגשות אלסטית לא מצחית בין מסה ניידת ומסה נייחת כששתי המסות שוות. אני לא מצליחה להבין למה אי אפשר להתייחס למקרה של התנגשות אלסטית בין מסה ניידת ומסה נייחת כלא מצחית אם אני יכולה לבחור את מערכת הצירים איך שבא לי. הרי בהתחלה יש לי רק מהירות אחת, של המסה הניידת, למה שהמסות יזוזו בכיוונים אחרים? אני מקווה שהצלחתי להבהיר את עצמי, אשמח להסבר. תודה מראש!

montag26

New member
תשובה

זה לא קשור למערכת צירים. בהתנגשות "מצחית" מרכז המסה של הכדור הראשון מכוון כלפי מרכז המסה של השני, והכדורים ינועו על אותו ישר אחרי ההתנגשות. בהתנגשות לא מצחית המהירות של הכדור הפוגע לא מכוונת כלפי מרכז הכדור השני, והתנועה תהיה דו-ממדית. העובדות האלה לא תלויות במערכת הייחוס.

YardenBu

New member
עשאלת המשך:)

אם מדובר בגופים נקודתיים אז אפשר להתייחס לכל ההתנגשויות האלו כמצחיות, נכון? לא למדנו ממש מה זה מרכז מסה (הבנתי שיש איזו דרך לחישוב שלו). תודה רבה!

montag26

New member
תשובה

אם הגופים הם נקודתיים לגמרי, אין משמעות להתנגשות (כי יש להם אפס נפח. אז הם לא יכולים "להתנגש"). לרוב בשאלות האלה מניחים שהגופים הם פשוט קטנים מאוד ולכן כל מה שקשור בתנועה הזוויתית שלהם זניח, ואפשר להתייחס אליהם כגופים נקודתיים שממוקמים במרכז המסה שלהם לצורך פתרון השאלה. זה כמובן לא עונה לשאלה הם ההתנגשות היא חד ממדית או לא. התשובה היא שאי אפשר לדעת בלי נתונים נוספים, ולכן צריך להיות נתון בשאלה. (אלא אם כן יהיה נתון איך הם מתנגשים בדיוק כגוף קשיח...)

המשך

לפי המודל הסטנדרטי של החלקיקים - מתיחסים לאלקטרונים בתור חלקיקים נקודתיים אך לצורכי חישובים עוצרים את החישוב בגודל קטן מאוד (אחרת מקבלים אין סוף) לפי תורת המיתרים לאלקטרון יש גודל (בערך גודל פלנק) - קטן מאד.

למעלה