שאלה בקשר ל-ה הידיעה.

תופיסט

New member
שאלה בקשר ל-ה הידיעה.

מישהו אמר לי שהחתימה שלי אמורה להיכתב: "אני לא חותם על כלום בלי עורך הדין שלי" ולא כפי שכתבתי. מה החוק אומר במקרה הזה?

Turgs

New member
תשובה:

מכיוון שזוהי סמיכות למילה השניה תתווסף ה"א הידיעה. לדוגמא: ילדי הכפר ראש הממשלה רואה החשבון ועוד ועוד...

תופיסט

New member
הבחור טוען שאתה לא ממש צודק.

מה תאמר על זה? נא חווה דעתך.

RonenYi

New member
התשובה הנכונה

צירוף של פועל ותיאור פועל ("יושב בראש", יוצא דופן) - אפשר לראותם כצירוף סמיכות. לפי זה אפשר לומר: "היושב ראש" וגם "יושב הראש", "העורך דין" וגם "עורך הדין" וכד'. זה מתוך חוברת ההחלטות בדקדוק ובמינוח של האקדמיה ללשון. אני מקווה שזה מספיק בשביל לשים קץ לדילמה שלך

לא מתאים לעברית ליצור מילה בסמיכות

העובדה שבעברית הסומך והנסמך הם הפוכים יוצרת בעיה בנטיית מלים המופקות בדרך של סמיכות. בעברית עדיף ליצור מלים באמצעות שורש ומשקל, לכן היה עדיף לו במקום בית-ספר היה מדרשה או משכלה, ובמקום בית-חולים היה מבראה וכדומה. אם "עורך דין" רשום בנפרד היידוע צריך להיות לדעתי "עורך הדין", ואם הוא כתוב בצורה מחוברת "עורכדין" היידוע יהיה כמובן "העורכדין".

לדעתי הוא טועה

עורך דין זו סמיכות, כפי שנאמר, לכן ה' הידיעה תבוא לפני המילה השניה בלבד. לא תגיד עורך דינית, אלא עורכת דין, נכון?

uriozmor

New member
זו אמנם סמיכות

אבל לא סמיכות רגילה של שני שמות עצם, אלא של בינוני + שם עצם, ולכן אפשר לראות בו צירוף של פועל ומושאו (עורך את הדין). בדומה אפשר לראות ב"יושב ראש" צירוף של בינוני ותואר פועל. אני לא יודע אם זו הסיבה, אבל אני יודע שהאקדמיה אישרה את יידועם של צירופים כאלה באמצעות יידוע השם הראשון. אגב, "עורך דין" במקור היה בכלל צירוף עם פרה-פיקס: ארכי-דיין (אבות א, ה). הנוסח "ערכי" בעי"ן ישן מאוד (כבר בכתב-יד קאופמן יש עי"ן שנכתבה על גבי אל"ף מקורית), והוא שהתקבע ולימים נתפס כצורה עברית מהשורש ער"ך. בן-יהודה מעמיד במילונו "עורך דין" בערך "עֹרֵך", וטור-סיני מתייחס בהערה לנוסח שבמסכת אבות במשנה: "במדב"מ [במתניתא דבני מערבא, כלומר במשנה על פי הנוסח המערבי, של ארץ ישראל]: כערכי, וכן בערוך דפו'[ס] רומי. ובפרוש למס'[כת] אבות במחז'[ור] ויטרי (עמ' 470), אומר, וז"ל [וזה לשונו]: ויש גורסין כארכי באלף, והיא היא, ע"כ [עד כאן]".

למעלה