שאלה בקשר למילה sensei

שאלה בקשר למילה sensei

היום הייתי בשיעור יפנית למתחילים באוניברסיטה. המורה לימדה מבנה בסיסי של משפט ואז נתנה כדוגמה את המשפט: わたし は せんせい です לפי מה שאני יודעת "סנסיי" הוא תואר כבוד למורה (ועוד מקצועות, כמו רופא) ולכן נראה לי מוזר שאומרים "אני סנסיי". שאלתי את המורה והיא אמרה שאפשר להשתמש בזה גם סתם כשם למקצוע מורה. מה אתם אומרים? זה לא נשמע לכם צורם או מגלומני כשאומרים わたし は せんせい です ?

הפוך על הפוך

סנסיי זה תאר כבוד, שהמשמעות המילולית שלו היא "מורה". זה מפני שביפן (לא יודעת אם היום אבל בטוחה שבעבר) מורה היה מקצוע מכובד. לכן כל מי שכונה "מורה" קיבל יחס של כבוד. הסיבה לכך היא שרבים מבין המורים הראשונים ביפן המודרנית היו בני משפחות סמוראיות שמעמדן הכלכלי הדרדר, אבל באוכלוסיה המשיכו לרכוש להן כבוד. הם העבירו את היחס המכבד אתם למקצוע ההוראה. בכל אופן, כשהמורה שלך אומרת "אני מורה" היא מתכוונת בסך הכל למקצוע שלה, לא למשמעות הנלווית של תאר כבוד.

זאת אומרת

שאפשר להשתמש במילה סנסיי גם סתם לתיאור המקצוע שלך? לאף יפני זה לא יצרום אם מישהו יגיד "אני סנסיי"?

KX250

New member
סנסיי

זה מילת כבוד כמו שאמרה דנה ופירושה מומחה - מורה.

אם המקצוע שלך הוא הוראה, ברור

שתשתמשי במילה "סנסיי" כדי לתאר זאת. אף אחד לא יתמהה ויחשוב שאת מתנשאת, מפני שהתואר הזה מתאים לך. הוא מתאר את המקצוע שלך. כשקוראים למישהו שהוא לא מורה במקצועו (הכוונה למורה בבית ספר) "סנסיי" המילה הופכת להיות תאר כבוד. כלומר השימוש במילה, במקרה כזה, הוא קצת יותר מטאפורי. מקוה שעכשיו זה מובן יותר.

GnomeBubble

New member
מסכים

קיושי (教師) נחשב יותר "נכון" להציג את עצמך כמורה, למרות שתיאורטית אפשר להתייחס אל עצמך כסנסיי. סנסיי עצמו הוא תואר כבוד כוללני (משתמשים בו גם לרופאים, למאסטרים וגם לאנשים חשובים אחרים או כאלה שאתה רוחש אליהם כבוד רב), אבל אפשר לומר שהוא בהחלט הכי מזוהה עם מקצוע ההוראה. סתם אנקדוטה מעניינת, בסינית, ממנה הגיעה המילה סנסיי (先生), המילה המקבילהxian1 sheng5 בד"כ מקבילה ל"מר" או "אדון" (כמו הסיומת סאן ביפנית) עד כמה שאני יודע (מישהו שיודע סינית יכול לשאר את זה?). בכל מקרה, בקשר למורה שלך לירון, אני לא יודע למה היא השתמשה בכינוי סנסיי לגבי עצמה. אולי היא רצתה להכיר לכם את המילה סנסיי (שבה תפנו אליה) ולא רצתה לסבך אתכם עם סנסיי/קיושי, ואולי סתם ככה היא רגילה לקרוא לעצמה.

GnomeBubble

New member
ותמיד כמובן

את יכולה לשאול אותה.
ביפנית. נקווה שזה מספיק פשוט ובו בזמן נכון:
せんせい、なぜ じぶん を せんせい と よびますか?​

תודה על התשובה המלאה

המורה שלי לא ממש השתמשה במילה הזו על עצמה. היא רצתה ללמד אותנו את המילה watashi ואת המילה sensei ואיך משתמשים בהן במשפט. היא גם לא ביקשה מאיתנו לקרוא לה ככה. פשוט נראה לי קצת מוזר שזו הדוגמה הראשונה שהיא בחרה לתת כי לא הייתי בטוחה שזה מכובד להשתמש במילה הזו ככה. בזה עזרתם לי ותודה

noank

New member
הי סנסי!!

אז בנוגע לסנסי, זה די מקובל להשתמש מילה סנסי כשם מקצוע מורה. אם אתה חי בחברה היפנית, זה די נשמע נורמלי לקרוא למורא שלך סנסיי...

למעלה