שאלה בקשר לגלויות

Mercyful God

New member
שאלה בקשר לגלויות

כל דבר בגדול ובצורה של גלויה שבצד האחורי שלו מצויר ריבוע לבול וקווים לרשום בהם את התוכן זה באמת גלויה ? לדוגמא בתערוכת בולים , יקבלו כל פיסת קרטון מגויילת ?

lubia

New member
גלויות בתערוכת בולים

גלויות אינן מותרות להצגה בתערוכת בולים. מותר להציג רק חומר "רשמי" - כזה שהונפק ע"י מדינה או באישורה. גלויה זו הדפסה פרטית, ולכן אין להציג אותה. שים לב שיש גלויות שעליהן בול מודפס. זה נקרא POSTAL STATIONERY או בעברית דבר דואר (ויש אומרים, כליל). כאן מדובר בהנפקה רשמית, ולכן זה מותר בתצוגה.

Mercyful God

New member
תודה רבה , ותוספת לשאלה

אני יהיה ספציפי בתערוכה הוצג אוסף של גלויות מירב של אישים , ורציתי לדעת האם הגלויות חייבות להיות "דבר דואר" ? יש ברשותי דבר דמוי גלויה של הרמב"ם שבני הביא לי , מאחורה אין שום דבר ... אם כן היה, זה היה הופך את זה לגלויה ?

lubia

New member
גלויות מירב

גלויות מירב זה פריט מיוחד. לכאורה הגלויה היא פרטית, ולכן אין להציג אותה. מסיבות היסטוריות זה מותר, אבל במגבלות מסוימות:נדרשת התאמה בין הגלויה הבול והחותמת (ומכאן השם), הגלויה צריכה להראות פרטים שבבול ובחותמת לא כל כך רואים בשל גודלם (ולכן צריך את הגלויה, אחרת מספיק הבול), הגלויה צריכה להיות יותר ישנה מהבול וכו'. בנוסף, לא רצוי להרבות שימוש בגלויות מירב. כל זה נכון לאוספים תימאטים. באספנות קלאסית (לפי מדינה) או בתולדות הדואר אין מקום לגלויות מירב בכלל. בנוסף יש מדור מיוחד לגלויות מירב - אוספים שהם רק גלויות מירב. נדמה לי שבתערוכה בת"א ראית אוסף כזה. במקרה של הרמב"ם זה נשמע כמו גלויה. אבל אם יצא בול של הרמב"ם תוכל להפוך את זה לגלוית מירב! (לא תוכל להשתמש בבול רמב"ם הישן, כי בגלוית מירב החותמת צריכה להיות סמוך להוצאת הבול).

גלויות:

בנוסף לכל מה שכתב יורם (ששכח להעביר לי מסר, ולכן הדואר אליו יצא רק ביום ראשון), אני רוצה להרחיב טיפה: הגלויה נקראת כך, משום שהדברים שכותבים עליה גלויים לעין כל. גלויה יכולה להיות עם צילום או ציור בחלקה האחורי, ויכולה גם להיות ריקה, ואז אפשר לכתוב מאחור המשך למכתב. היא יכולה להיות עם מקום לבול, ויכולה להיות מבויילת כבר בהדפסה, כלומר גלויות שמודפס עליהן הבול, כמו מעטפות שמודפס עליהן הבול, והן נמכרות בדואר בלבד. היו כאלו גם בישראל, ואני חושב שהיום כבר אין. אגב, תעריף הדואר למשלוח גלויה היה פעם יותר נמוך מתעריף מכתב. אין דבר כזה "גלויה חוקית". המקום היחיד שיש משמעות לכך שהגלויה תהיה "מסחרית" ולא "פרטית", כלומר משהו קנוי ולא עשוי לבד, הוא בתערוכת בולים, במדור הנושאי, כשאספן מראה גלוית מירב, לפי הכללים היא צריכה להיות משהו מוכן וקנוי ולא משהו שהוא ייצר בעצמו. אני חושב שאין הקפדה על זה, והיום בוודאי שאפשר להכין גלויה שתראה מסחרית לגמרי ואף אחד לא ידע, אבל אלו הכללים. ולסיום, אני מכיר גלויות מסחריות שאפשר לשלוח בצורות שונות - בננות, מכוניות וכו', שמוכרים לפעמים במקומות שתיירים מסתובבים. אין משמעות לצורה, וגלויה לא חייבת להיות דווקא בצורת מלבן או בגודל מסויים.

למעלה