שאלה בסולמות

amit190

New member
שאלה בסולמות

היי לחברי הפורום,

רציתי לשאול שאלה קטנה בנוגע לאילתור בגיטרה חשמלית.

נניח שיש לי את רצף האקורדים הבא :

E G D

מתוך סולם C מאזור

אני יכול לרדת ולעלות לאורך הסולם C וזה ישמע טוב עם השיר אבל בצורת הניגון הזו אני לא באמת מדגיש את האקורדים-כל אילתור שלי לכל שיר נשמע אותו הדבר

האם אני יכול במקום זה לנגן לכל אקורד סולם אחר?

לדוגמא בזמן האקורד E לנגן על E מאז'ור

בזמן האקורד G - סולם G מאז'ור ? וכולי?

תודה רבה למגיבים

ilanmar

New member
האקורדים ברשימה שלך לא חיים

בתוך סולם דו מג'ור. הסבר:
D מכיל את הצלילים רה, פה דיאז ולה. פה דיאז לא נמצא בדו מג'ור.
G מכיל סול, סי ורה, והוא כן מה שנקרא - אקורד דיאטוני של סולם דו מג'ור.
E מכיל את הצלילים מי, סול דיאז וסי ולכן גם הוא לא נמצא בדו מג'ור.
בקיצור, האקורדים שלך לא קיימים כולם בדו מג'ור ולכן לנגן צלילים של דו מג'ור מול האקורדים האלו לא בדיוק ישמע מוצלח...
מבלי לדעת מהו רצף האקורדים שאתה מנגן, ואת המלודיה, כלומר המנגינה של הקטע (אם זה שיר, עקרונית השירה מייצגת את המלודיה) הדרך הכי בסיסית לאלתר תהיה להשתמש בצלילים של האקורדים. כלומר, כשמתנגן אקורד D למשל, להשתמש בצלילים רה, פה# ולה. אתה יכול לכאורה לנגן צלילים מסולם רה מג'ור, אבל שים לב שלאקורד יש רק שלושה צלילים (באקורד D בגיטרה, אחד או יותר מצלילי האקורד מוכפלים). יתכן שהמלודיה, כלומר המנגינה, היא בכלל מסולם אחר, ולכן יתכן ואפילו סביר שחלק מצלילי המנגינה "יתנגשו" עם צלילים מסולם רה מג'ור. לכן הדרך הבסיסית הבטוחה היא לנגן מה שנקרא "משולשים" - לנגן על גבי שלושת צלילי האקורד. זוהי אחת מטכניקות האלתור הבסיסיות בגיטרה (וזה לא בא לומר - איך זה שאתה לא יודע את זה אלא - שחשוב להכיר את השיטה הזו ולתרגל את השימוש בה).
כל הנ"ל לעניות דעתי. אם משהו לא ברור - תשאל.

amit190

New member
תודה רבה ועוד שאלה קטנה

מה שאתה בעצם אומר זה לנגן את שלושת צלילי האקורד לכל אקורד ,שלושת הצלילים הללו יהיו חלק מהסולם?
ובעצם אי אפשר לנג לכל אקורד סולם אחר?

ilanmar

New member
שלשת האקורדים הספציפיים שציינת

לא חיים יחד באותו סולם. זה בסדר. לא להיבהל מזה. לא כתוב על אף סלע שכל האקורדים והמנגינה של אותו שיר חייבים להיות מתוך סולם אחד. זה חלק ממה שעושה שירים מגניבים.
בכל מקרה, מהסיבה הנ"ל, שלשת הצלילים לא יהיו חלק מאיזשהו סולם של השיר, כי בעצם אין כזה אחד ויחיד לאורך כל השיר.
הנקודה היא, שכשאתה מלווה את המנגינה עם אקורד כלשהו, אתה יודע בוודאות שכל צלילי האקורד - שלשה בסך הכל (או יותר, אם האקורד יותר מורכב, נניח 7 או MAJ7, למשל) "יושבים טוב" עם המנגינה של השיר. לכן "לגיטימי" וזה גם ישמע טוב אם תאלתר תוך שימוש בצלילי האקורד. שים לב - מדובר על לנגן מצלילי האקורד בזמן שאותו אקורד מתנגן ולא בזמן שמתנגנים האקורדים האחרים...
לגבי השאלה השניה - התשובה היא שזה תלוי.
הסבר: האקורד מורכב רק משלושה צלילים. יתכן וסביר שבאותו זמן המנגינה משתמשת בהרבה יותר צלילים שאינם מהסולם של השורש של האקורד.
הסבר נוסף: כמו שכתבתי, אקורד D, למשל, מכיל רק שלושה צלילים. הוא חי בשלום ביותר מסולם אחד. הוא חי כמובן ברה מג'ור אבל הוא חי בשלום ובשלווה גם בסול מג'ור וגם בלה מג'ור, כלומר הצלילים שלו קיימים גם בשני אלו.
יתכן שבזמן שאתה מנגן אקורד D, המנגינה מטיילת, למשל, עם צלילים בסולם סול מג'ור, שאינם בסולם רה מג'ור. לכן, יתכן שאם תאלתר ברה מג'ור מול אקורד D תהיה לי התנגשות עם המנגינה, כלומר צירופים צורמים לחלוטין.
אני מקווה שזה מובן.

amit190

New member
תודה רבה

זה די מובן
קראתי קצת איזה ספר ללימוד בלוז והם הציעו שם לאלתר כך:
על שיר שמתנגן כך : E7-A7-B7
בE7 לאלתר על סולם E מינור פנטטוני
בA7 לאלתר על סולם A מינור פנטטוני
ובB7 לאלתר על סולם B מינור פנטטוני
משם הבאתי את הרעיון

ilanmar

New member
בלוז זה קצת (או הרבה) עולם בפני עצמו.

כמו ששמת לב שכתבת, וזה כמובן נכון, אתה מאלתר שם עם סולם מינורי מול אקורד מג'ורי עם אותו שורש. אבל זה מה שנותן לבלוז את הצבע המוסיקלי הייחודי והמזוהה שלו.
בכל מקרה, הרעיון לכאורה הגיוני אבל להקיש כך להקשרים מוסיקליים אחרים - צריך לעשות את זה בזהירות.
אתה כמובן יכול לנסות ולהתנסות ולראות מה עובד ומה לא. אגב, הדרך המוצעת שם היא רק אחת מהדרכים המתאימות. אגב 2, אותה דרך של לאלתר עם צלילי האקורדים עובדת גם בבלוז. כמובן שבתלות בדרך האילתור שלך ישתנה הגוון המוסיקלי שלו...

amit190

New member
ולהפך זה עובד?

אם אותם האקורדים היו מינוריים והייתי מנגן לכל אחד את הסולם הפנטטוני המאז'ורי?
לגבי הדרך השניה-כשאני מפרק את האקורדים ל3 ומנגן את הצלילים שלהם האילתור שלי יוצא משעמם ואני ישר בורח חזרה לסולם....

תודה רבה וסליחה על החפירות :)

amit190

New member
ואם הייתי מוסיף תווים לפנטטוני מינורי

כך שיהיה מינורי רגיל .. זה יעבוד עם אקורדים מאז'ורים?

ilanmar

New member
יש שתי דרכים לתקוף את העניין.

אחת היא להתעמק בתיאוריה.
השניה היא פשוט לנסות ולראות...אפשר (אולי עדיף) כמובן גם וגם.
ולשאלותיך - התשובה היא שזה תלוי.
אם היית מנגן בלוז מינורי, שזה, בגדול, אותם אקורדים רק MINOR7 במקום 7, אז לנגן איתם פנטטוני מג'ורי לא היה כל כך עובד ויווצרו לך צירופים צורמים, שאם לא התכוונת אליהם במיוחד - לא ישמעו טוב.
לעומת זאת, בנגינה "נכונה", עם בלוז מג'ורי (7) אפשר לאלתר נכון גם עם סולמות פנטטוניים מינוריים וגם עם מג'וריים, או שילוב שלהם. אבל, זה לא סתם לשחק עם הצלילים. לא כל צליל מכל סולם "נכון" ישמע מתאים בכל מקום. צריך לדעת מה לנגן איפה...
ואם אני חוזר למשולשים - אם נגמר לך מהם, תנסה לחשוב מנגינה. נסה לייצר איתם מנגינה ולא "סתם" להרביץ צלילים בקילו. מנגינה זה משהו שתופס את האוזן, כמו שיר. ההפסקות והעצירות שאתה עושה חשובות לא פחות מהצלילים שאתה מנגן. קצת קשה להעביר את זה בפוסט...

EvilPizza

New member
פרייזינג זה לא רק עניין של ''סולמות'' או תוכן

קודם כל, לא קראתי את ההודעה של אילן, אבל אכן, שלושת האקורדים הנ''ל לא חיים בעולם הדיאטוני של דו מגור. במידה ונבנה את 7 הדרגות הדיאטוניות המרובעות של דו מגור נקבל
Cmaj7 Dm7 Em7 Fmaj7 G7 Am7 Bm7b5

ככה שרק G יכול להיחשב בתור ''דו מגור'', בכל מקרה יש כאן המון אפור, אם מחשיבים את D בתור דומיננטה שניונית (אקורד מוביל) לסול או בתור הרמוניה מודלית אבל איכשהו יש לי הרגשה שזה לא המצב :)

מבחינת אלתור, רה מגור מתאים שם הרבה יותר מאשר דו מגור, אם אתה מתייחס לסול בתור רביעית מגורית של רה ועל רה בתור ראשונה מגורית, אבל אז עדיין יש את הבעייה שמי צריך להיות מינור. אתה בטוח שאלו האקורדים שמתאימים?

deathOrat

New member
מוזר לא שלח את מה שכתבתי

בנוגע לאקורדים הם לא דיאטונים לשום מודוס יווני(כולל אייוני-מג'ור ואייולי-מינור) כפי שפיצה ואילן אמרו.
אך יש סולמות מערביים שכן מתאימים פה לדוג' מתאים פה וזה המודוס ה5 של לה מינור מלודי:
מי פה# סול# לה סי דו (הופל'ה הכל דיאטוני!)

אילן צודק בדבר אחד שנוגע לשאלה שלך אם אתה מעוניין בלהדגיש את האקורדים בהנחה וזה האקורדים שיש לך האופציה שתיתן לך את זה היא לסובב רעיון על ארפג'ים.

אז שאלה 1 V

שאלה 2:
האם אני יכול במקום זה לנגן לכל אקורד סולם אחר?
התשובה היא: כן, בג'אז\פיוז'ן יש מושג כזה שנקרא NFC (non functional chords)
זה מהלך שכביכול אינו דיאטוני לשום דבר שאתה מכיר אבל מה? לא ננגן?
אז ככה כן מנגנים אבל בוחרים מודוסים בחוכמה, כן, אפשר לבחור את המג'ורים אבל אם להיות כנה זה נשמע מאוד מעפן זה ירמז על כרומטי יותר מכל דבר אחר.
אם זה היה ספט אקורדים כאמור הכיוון גם פה היה יותר ברור אבל בגלל שזה לא, תכלס זה לעשות מה בראש שלך,
אקורד מג'ור- לנגן מודוסים מג'ורים בדגש על לידי(מג'ור7) ועל מיקסולידי(7-דומיננטה)
אקורד מינור לנגן מודוסים מינורים (בדגש על הדורי, אולי המודוס הכי נטחן בז'אנר)

סתם דוג' אם אני מנגן מי מיקסולידי ובאקורד סול אני עובר לרה מג'ור פשוט (כדי שתהיה לי איזה "חזרה הבייתה"-טוניקה לחזור אליה) יוצא לך משהו נחמד עם תוים חופפים, תשתדל בפראזה במי לא לסיים עם סול דיאז.

עוד סולם מנצח שבו אתה יכול לנגן חופשי
סי מינור פנטטוני, play your bluesy licks וזה ישב יופי על כל הטראק

deathOrat

New member
שימו לב שבירידה סול ופה מתבטלים ולכן דיאטוני

עולים במי יורדים בסול עולים ברה=דיאטוני

למעלה