מכשולים בתמ"א 38 ופינוי-בינוי
שלום ברק, להלן כמה מכשולים הקיימים בפרויקטים של התחדשות עירונית - תמ"א 38 ופינוי-בינוי כאחד: 1. בראש ובראשונה - דיירים! ישנה בעיה רצינית בסוגיה זו - מצד אחד, בעל הדירה הינו בעל הקניין ולכן ברור שצריך את אישורו והסכמתו. מצד שני, בעל הדירה הינו אדם פרטי שעיסוקו אינו נדל"ן (בד"כ) והינה המדינה "הופכת" אותו בעל כורחו לסוג של יזם נדל"ני (באופן יחסי לחלקו בפרויקט). כמו שלך וודאי יהיה קשה להחליט אם צריך להשקיע בחברה זו או אחרת בבורסה (אם אינך משקיע בבורסה) כך בעל הדירה מתקשה להחליט האם כדאי או לא כדאי ועם איזה יזם, ומה לדרוש, ומי ידאג לזכויותיי, מה יהיה עם הערבות (הרי זו דירתי היחידה..) וכך עוברים להם חודשים ואף שנים ארוכות של ויכוחים בין דיירים ויזמים ורשויות וכך בסדר הפוך או שונה והזמן עובר והסכמה אין! בעניין זה, אם יורשה לי - צריך לבצע שינוי חקיקתי, כזה שלא יפגע מצד אחד בזכות הקניינית של בעל הדירה אך יגרום לו לקבל החלטה נחושה יותר לחיזוק הבניין שבו הוא מתגורר. למשל, ניתן להטיל מס של כ- 1000 ש"ח לשנה לכל דירה שבעליה לא יגבשו עם יתר הדיירים חיזוק של הבניין. כך, יכול אדם לבחור שלא לבצע את החיזוק אבל להיות גם מודע לכך שזה עולה לו כסף. את הכסף הזה ניתן לחסוך בקרן שהמדינה תשמר ליום בו רעידת אדמה גדולה תתרחש וייגרם נזק במיליארדים שהמדינה תצטרך לממן. אגב, אני מציע לכולם לראות היום את הסדרה "התרחיש" של ירון לונדון על התרחיש המפחיד של רעידת אדמה בישראל והנזקים שייגרמו כתוצאה ממנה: להלן קדימון: http://docu.nana10.co.il/ 2. רשויות - עיריות, ועדות תכנון, משרד הבינוי והשיכון ויתר הרשויות הרלבנטיות עובדות לאט. הפקידות העייפה ברשויות איננה ממהרת לשום מקום ואם לא ידחפו את העניין יזמים פרטיים או עו"ד נמרצים עד שהם יזוזו תזוז האדמה וזה כבר יהיה מאוחר מדי. 3. כדאיות כלכלית - אמנם יש ניסיון להקל על מיסים אבל עדיין הרלבנטיות של הפרויקטים הללו בפריפריה מוטלת בספק שכן תמורת שנים ארוכות מאד של עבודה שרב הנסתר על הגלוי ורבים המכשולים על ההישגים, היזמים מקבלים נתך מאד קטן שמפחית מאד את הכדאיות לקדם פרויקטים מסוג אלה (בעיקר נכון הדבר לפינוי-בינוי). באשר לת"א, הרי כבר מזמן יזמים הבינו שמלבד ת"א ואולי עיר אחת או שתיים במרכז, לא כדאי להשקיע זמן ומאמץ בשכנוע דיירים קשים כשהתמורה כה דלה ולא מתגמלת.. יש עוד אי אלו סיבות אך אלה, כמובן, העיקריות שבהן.. אני אופטימיסט מטבעי ולכן מאמין שיבוא יום שתינתן הדחיפה לפרויקטים אלה, אני רק מקווה שזה לא יהיה מאוחר מדי ללא מעט אנשים...