שאלה בנושא מצברים

סקיפפר

New member
שאלה בנושא מצברים

תוך כדי עשיית מחקר על מטענים ואנרגיה אלטרנטיבית עליתי על מחדל שלי ואני מבקש לדעת דעתכם. עם כניסתי לסירה אני צריך לחבר את המצברים על ידי שלושה מנופים מנוע שרות ושיהם יחדיו. עד כמה שהיה זכור לי מהעבר יש סירות בהם יש מנוף אחד לשלושת המצבים. השאלה. האם כששלות המנופים במצב ON פירושו שבמצב של שייט במפרש המצבר של המנוע לא משתתף בהזנת השרות או שמא אני צריך לסגור אותו . לסגור אותו אומר לבטח לפתוח שוב כשטוענים מהחוף. הסירה היא מסוג SUN ODISSEY 34.2 למי שמכיר את המערכת אודה על הבהרה.

לא מכיר בדיוק את המערכת שלך אבל זה

מאוד דומה למה שאצלי. מה שאתה קורא "שניהם ביחד" הוא מן הסתם מינוס משותף שתמיד צריך להיות ON שני האחרים נועדו לקחת זרם מן המצבר המסוים אותו הם מחברים. שרות- לצרכני השרות, ומנוע להתנעה. ככה שבהפלגה על מפרשים מצבר המנוע עומד ומחכה שיתניעו, אבל בינתיים לא "מתבזבז"

arik2000

New member
אם אני לא טועה....

אז שלושת ה"ברזים " שאתה פותח מתחת למדרגות הם גם המצבר של הנעה וגם המצבר לצריכה הכוללת לכן אם אינם רוצה להניע אז אין צורך לפתוח את המפסק של המצבר למנוע. והמפסק השלישי נותן חשמל ללוח שעונים בקוקפיט ששם מקום נמצא מפתח ההצתה.

"ברזים"

2 אדומים = + של כל מצבר 1 שחור = מינוס כללי. המינוס חייב להיותפתוח בכדי שבכלל יהיה חשמל במערכת. מיתוך השניים הנותרים,זה שיהיה פתוח,יספק חשמל לספינה כולה. בניסיון פשוט תיראה כי את המנוע אפשר להתניע על כל אחד מהמצברים,כך שמצבר מנוע או שירות היא החלטה שרירותית שלך. בהפלגות רצוי לסגור את מפסק המצבר שהוכרז כמצבר מנוע.

מפסקי מצברים - מע' חשמל בספינה מעט מורכבת ובכלל יש בספינה כמה מערכות שכדאי להכיר היטב. בשאלה חסר מידע חשוב. אבל אני אנסה להסביר את אפשרויותיך: ספינות פסי ייצור מהשנים האחרונות מורכבות כולן עלפי תקנים קיימים וכל המלצה בתקנים הגיונית ו"נכתבה בדם". כרגע התקנים האמריקאיים אחידים וברורים יותר מהתקנים האירופאיים ויש מגעים לאיחוד תקנים. בספינות בנות כ-5 שנים ויותר זה תלוי, אבל לא שונה באופן עקרוני. לב המערכת החשמלית הוא המצברים. בגדול ובהגיון רב ישנם שני "בנקים" של מצברים שונים (בספינות עם Bow Thruster וכננת עוגן חשמלית המהדרין מגדירים גם בנק שלישי, רק עבורם). ההפרדה נעשית משני טעמים: אפיוני המערכות השונות והגנה משיתוק מערכות. הבנקים הם בנק מנוע (רק עבור המתנע - סטארטר) עם מצבר אחד או שניים ובנק צרכנים שהוא גדול יותר - שנים ויותר מצברים. הדבר היחיד שמשותף לאלטרנטור, למתנע, למצברים ולצרכנים השונים הוא האדמה (המינוס). האלטרנטור מחובר ישירות (בלי מפסקים) למצברים דרך מע' הטעינה. ההסתייגות היא שבטוח שהאלטרנטור מחובר לבנק מצברי המתנע, אך לא בטוח שהוא גם מחובר ומטעין את בנק הצרכנים. אסור בתכלית האיסור להפעיל אלטרנטור שאינו מחובר למצבר (אם אזכור אסביר אח"כ מדוע) או לחליפין לנתק מצבר מהאטרנטור שלא דרך המפסקים הרגילים, כאשר המנוע עובד (ומן הסתם גם האלטרנטור עובד). ועכשיו למפסקים (או מנופים). הסבר עקרוני: מטעמים הגיוניים לכל בנק מצברים יש כבל שמחבר לצרכנים שלו. זהו כבל נפרד מכבל הטעינה שמגיע למצבר מהאלטרנטור. יש על כל כבל חיובי (הפלוס) שיוצא(!) מהמצבר - מפסק. זהו מפסק ראשי: לבנק המנוע הוא מנתק את המתנע (הוא לא מנתק את האלטרנטור). בבבנק הצרכנים הוא מנתק את כל הצרכנים מהמצבר. בשוטף בהתקנה נורמלית ומסודרת, אין מצב שבו אתה רוצה לחבר את שני הבנקים ביניהם, גם למתנע וגם לצרכנים - כל בנק מטפל בצרכניו. בחרום - יסתבר שמצבר(י) המתנע חלשים וחייבים להניע מנוע. זה מצב BOTH, שבו המפסק שהיה סגור יחובר ויעביר זרם התנעה למנוע מבנק הצרכנים. אחרי ההנעה מנתקים את הקשר ומפרידים בין הבנקים. בחלק מהספינות ישנו מפסק סיבובי 0,1,2,BOTH . זה המצב לפי התקנים הקיימים: 0- כל המצברים מנותקים מהצרכנים. 1- בנק 1 מחובר למתנע. 2- בנק 2 מחובר למתנע. BOTH - שני הבנקים מחוברים יחד. הטענות הן ואני עד לכמה בעיות כאלו, שיש בעיה במגעי המפסק הסיבובי יחד עם בעיה של משיטים בעירנות, שמשאירים אותו במצב BOTH, ואז מתרוקנים להם שני הבנקים (על עוגן זה עלול לא להיות נעים). לכן חלק מיצרני הספינות עברו למפסקים בודדים. ישנם יצרני ספינות שהתקינו מפסקי חרום (מנופים) נוספים שאותם יש להפעיל רק בחרום! והם מנתקים מיידית את הקוטב השלילי של כל בנק מצברים. ניתוק המצברים בזמן שהמנוע פועל יהרוס מידית את האלטרנטור. בהנחה שהספינה שלך לא עברה שינויים חשמליים מאז הייצור זהו כנראה המצב. מצד שני רצוי שנציג היצרן ייתן לך הסבר מסודר.

olahav

New member
לא יודע אם מדובר באותה מערכת

אבל בסירה שאני מפליג בה צ'ארטרים SUN ODESSIEY 45 ישנם אכן שלושה ברזים ומכיוון שאני מאוד רגיש לנושא הקפדתי לשאול לגבי מדיניות הברזים. מסתבר ששם ישנו מפסק אוטומטי שכאשר אין טעינה הוא מנתק את מצבר המנוע כך שלסקיפר אין דאגות בקשר לזה. אתם חושבים שלא הלכתי 3 פעמים ביום לבדוק גם את השעון?

למעלה