שאלה בנוירולוגיה,

SpyKid

New member
שאלה בנוירולוגיה,

בעקבות שיחה עם חבר שלי: הוא סיפר שלכל איבר יש איזושהי קבוצה של ניורונים במוח שאחראית על התחושה שלו, כאשר גודל הקבוצה לא פרופורציוני לגודל האיבר. הקטע המעניין הוא שכשקבוצה מסוימת מפסיקה להיות פעילה, למשל כי האיבר ששייך אליה נקטע, קבוצות שכנות משתלטות על הניורונים הלא פעילים. כך אצל אדם שאיבד רגל, למשל, מתחזקות תחושות אחרות. הבעתי השערה שאולי זו הסיבה לכך שאצל אנשים עיוורים, למשל, השמיעה מתחדדת. הוא למרות זאת טוען שלדעתו אין קשר, והחושים האחרים מתחדדים פשוט מתוך הצורך לקלוט יותר מידע. האם הוא צודק, או ששתי ההנחות יכולות להיות נכונות (הן לא סותרות זו את זו)?
 
שניהם גנוס 1...

אם ניצור שקע בחלק הפנים של הסופגנייה נקבל את ספל הקפה. בנוגע לשאלתך... אני לא יודע.
 

SpyKid

New member
../images/Emo6.gif

טוב, אם בספל יש קפה, אין צורך ליצור את השקע (הקפה ממלא אותו).
 

SpyKid

New member
סליחה, בכל מקרה אין צורך

ליצור שקע, בין אם הספל מלא או לא
 

PooKiPsiT

New member
נראה לי שכדאי לשאול את זה גם באחד

מפורומי הרפואה/ביולוגיה כאן.
 

אמִיר

New member
לדעתי הוא צודק

סתם ניחוש. אני חושב שחושים, כמו איברים אחרים, משתפרים ומתחדדים ככל שמפתחים ומשתמשים בהם יותר.
 

2_be

New member
עוד נקודה למחשבה

לא יודעת את התשובה לשאלה שלך, מה שכן, זה גרם לי לחשוב על המקרה ההפוך בו אדם עיוור פתאום יכול לראות. האם הוא ידע להשתמש בחוש הראיה שלו כמו שצריך? או שאולי כבר חושים אחרים פיצו עליו ויהיה לו קושי ללמוד "להסתדר" איתו? האם כשהוא יראה צלחת למשל הוא ידע לזהות אותה מראיה או שיהיה חייב למשש כדי לזהות שזו צלחת?
 

Tנקר בל

New member
אוליבר סאקס טיפל במקרה כזה

באחד הספרים של אוליבר סאקס (שחיבר גם את "האיש שחשב שאשתו היא כובע". מדובר בספר אחר), הוא מתאר מקרה בו חזרה לאדם ראייתו אחרי שנים ארוכות של עיוורון. כפי שניחשת, העיוור לשעבר חווה קשיים בעיבוד הנתונים שראה. ההתרשמות שלי מתיאור המקרה, הייתה שהיה עדיף לו לו נותר עיוור.
 

2_be

New member
תודה:)

קראתי את הספר הזה בעבר ואולי זה היה בתת מודע שלי כששאלתי את השאלה
חוצמזה, ברוכה הבאה
 

Tנקר בל

New member
אולי לא הבהרתי

זה לא כתוב בספר "האיש שחב שאשתו היא כובע" אלא באחד מספריו הפחות מפורסמים (ולא פחות מעניינים). תודה על קבלת הפנים:)
 

farfromhome

New member
אם אני לא טועה

בספר "אנתרופולג על המאדים". קראתי אותו די מזמן, אבל אם אני זוכרת נכון הוא מביא פחות מקרים מב"האיש שחשב שאשתו היא כובע", אבל מפרט יותר על כל מקרה. ספר מעניין מאד
 

2_be

New member
אם ככה אני אבדוק

קראתי אותו ממזמן ואפילו יש לי עותק בבית, אני אחפש במהלך הסופ"ש. תודה! וברוכה הבאה
 

DallyLama

New member
תשובה

טוב אני לא מומחה לביולגיה\ ניורולוגיה. אבל לדעתי חבר שלך טועה. ידוע כאשר חלקים מוסויימים במוח מאבדים תפקוד אז הם מקבלים חלק מהיכולות התפקודיות של האזורים השכנים. דבר זה מוכר אצל אנשים שעברו כריתה של חלק מהאזורים במוח, ואזורים שכנים קיבלו חלק מהתפקוד של האזור החסר. לדוגמא אדם שעבר כריתה של מרכז הדיבור יוכל להמשיך לדבר כאשר חלק מהתיפקוד עבר למרכז אחר. אני מניח שתופעה זאת קוראת עקב העברת הורמונים תפקודים בדיפוזיה, שמעוריים חלקים רדומים בDNA של תאי המוח. אבל זה סתם השערה שלי.
 

Chief san

New member
זה לא נשמע לי נכון

מבחינת "לכל איבר יש איזושהי קבוצה של ניורונים במוח שאחראית על התחושה שלו, כאשר גודל הקבוצה לא פרופורציוני לגודל האיבר.", אז נכון שגודל הקבוצה לא פרופורציוני לגודל האיבר אבל הוא מאד פרופורציוני למספר חיישני התחושה באותו האיבר. באצבעות הידיים למשל יש הרבה יותר חיישני מגע מאשר בגב ולכן יותר נוירונים במוח מתעסקים עם תחושה מהאצבע מאשר נוירונים מתעסקים עם תחושה מהגב. "כשקבוצה מסוימת מפסיקה להיות פעילה, למשל כי האיבר ששייך אליה נקטע, קבוצות שכנות משתלטות על הניורונים הלא פעילים" - יכול להיות, ולדעתי זה לא נכון. אבל בכל מקרה זה לא ישפיע על היכולת לחוש יותר מכיוון שזו תלויה דבר ראשון בכמות החיישנים באיברים הנותרים - לא משנה כמה נוירונים יתעסקו עם התחושות המגיעות מהגב כל עוד מספר החיישנים בגב לא השתנה. מבחינת יכולת השמיעה המיתולוגית של העיוורים - קודם כל נדמה לי שזו אגדה. שנית, למיטב זכרוני, האיזור שעוסק בראיה במוח בכלל לא שכן של איזור השמיעה ולכן אין סיבה שנוירונים עודפים מכאן יתעסקו עם אלו משם. שלישית, השמיעה עדיין תלויה באיכות חיישני הקול ואלו לא השתנו כלל (כמו בפסקה התחושתית הראשונה). לדעתי, לכל היותר, עיוורים יקדישו יותר קשב לצלילים ויתעסקו יותר בפרשנות שלהם ולכן אולי יפתחו מיומנות שמיעתית חריגה שלא קשורה בשיוך מחדש של נוירונים. מה שכן נכון בוודאות ובכלל בקטע הפוך, זו היכולת הפלסטית של המוח, שזה שם נחמד למצב שחלק מהנוירונים במוח מתו ונוירונים שעסקו בדברים אחרים מתחילים להתעסק בעבודה של הנוירונים שמתו. לא ידוע לי על הוכחה שתהליך כזה פוגע בתפקוד של קבוצת הנוירונים שחלקה פרש לטובת תפקיד הנוירונים המתים.
 
למעלה