שאלה בנוגע למשהו שקראתי

chaos1988

New member
שאלה בנוגע למשהו שקראתי

שלום... קראתי בעבר בYNET ששילוב של לדוג' אורז עם אפונה מהווה "תחליף מושלם" לחלבונים לגוף.... האם זה נכון? ומה זה בעצם אומר ? ומה בעצם הערך התזונתי של זה ביחד, יענו... כמה גרם חלבון זה יוצר לי...
 

סלע 1

New member
חלבון מלא

אבני הבניין מהם מורכבים החלבונים הם חומצות אמינו. בטבע קיימות מעל ל-100 חומצות אמינו שונות, ו-20 חומצות אמינו נפוצות, אולם את חלקן הגדול הגוף יכול לייצר מחומרים אחרים. ישנן 8 חומצות אמינו שנחשבות לחיוניות עבור בני אדם בוגרים משום שהגוף לא יכול לייצר אותן וזקוק להן ממקור חיצוני. בכדי שהגוף יכול לנצל את החלבון במזון לבניית רקמות, הוא זקוק לכל 8 החומצות החיוניות. במידה ואחת מהחומצות החיוניות חסרה או נמצאת בכמות נמוכה מאד, הגוף לא יוכל לנצל את החלבונים לבניין הרקמות בגוף וישתמש בהם בתור מקור לאנרגיה. ישנם מוצרי מזון, כגון ביצים ומוצרי חלב, המכילים את כל חומצות האמינו החיוניות בכמת סבירה ולכן נחשבים ל"חלבון מלא". למוצרים אחרים חסרה חומצת אמינו חיונית אחת או שתיים ולכן אינם חלבון מלא. לדוגמה, באורז יש חוסר בשתי חומצות אמינו: ליזין ותרונין. בקטניות דווקא יש את שתיהן אבל יש חוסר בחומצת אמינו אחרת: מתיונין, ולכן שילוב של אורז וקטניות ישלים את החלבון לחלבון מלא. אפשר להניח שארוחה הכוללת אורז וקטניות בכמות שווה פחות או יותר תיצור חלבון מלא כך שהן החלבון של הקטניות והן החלבון של האורז ינוצלו (כלומר, אפשר פשוט לסכום את כמות החלבון בקטניות ובאורז ביחד).
 

tommythecat

New member
סלע

כמעט כל חלבון בטבע הוא חלבון מלא במובן שהוא מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. גם האורז, אותו הבאת בתור דוגמה, הוא חלבון מלא ולא כפי שכתבת. עיון מהיר ב ND יראה שב-100 גרם אורז לבן (גרגרים קצרים)(1) בהחלט מכיל ליזין וגם Thernoine. אני ממליץ שתקרא את המאמרים על חלבון המתפרסמים בפורום חדרי כושר. יוסי 1: http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c21UF.html
 

Y a n i B

New member
שאלה:

איך בדיוק יודעים שיש איזו ח. אמינו חיונית שלא מאפשרת להשתמש בכל שאר הח. אמינו בחלבון מסויים? מהם ה'יחסים הנכונים' בין הח. אמינו? אני יודע שמי שהתזונה שלו מספיק מגוונת לא צריך לדאוג לכך, אבל אתה אומר ש: "כמעט כל חלבון בטבע הוא חלבון מלא במובן שהוא מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות". כעת יכולות להיות 2 אפשרויות: א. בנאדם אוכל כל היום רק (או בעיקר) את החלבון הזה, ואולי במובן שהגדרת אותו כ"מלא" הוא אכן כזה, אבל ה"מלא" הזה חסר משמעות ככל שהדבר נוגע לתזונה של אדם רגיל או של מתאמן בפרט. ב. בנאדם מגוון את הצריכה שלו, ולכן הוא כן מקבל את החלבונים בכמויות וביחסים שצריך לקבל אותם. נמצא, שלא תמיד "חלבון מלא" לפי הגדרתך הוא חלבון שאכן יספק את הצרכים של האדם. מה דעתך?
 

tommythecat

New member
שני דברים שונים

אתה מדבר על א-י-כ-ו-ת החלבון, או היכולת של הגוף לנצל אותו לצרכיו בעוד שאני דיברתי על תכולת חומצות האמינו שבחלבון. כשאני אומר "מלא" אני מתכוון בדיוק למה שאני אומר - מכיל את כל חומצות האמינו. יוסי
 

Y a n i B

New member
../images/Emo51.gif ושאלה:

מצאתי שהמלצת לפני שנה וחצי על הספר הזה: James L. Groff, Sareen S. Gropper, Sara M. Hunt /Advanced Nutrition and Human Metabolism, 3rd edition אני מניח שההמלצה עדיין תקפה, אך שואל שוב אם זה הספר הטוב ביותר ללימוד הנושא באופן מעמיק, ע"מ להיות בטוח שאתה לא מכיר ספרים טובים יותר או מעודכנים יותר, או גם וגם. שוב תודה.
 

tommythecat

New member
הספר הטוב ביותר?

לא עברתי על כל ספרי התזונה והשוויתי ביניהם כך שאני לא יכול לענות לך על השאלה הזו. זה ספר בסיסי טוב למדי, אשר לא מזמן התעדכן, והופיעה כבר במהדורה ה-4 שלו (יש לי גם אותה). יוסי
 

Y a n i B

New member
מצטער שאני משגע אותך:

חיפשתי את המהדורה ה-4 באמאזון ולא הצלחתי למצוא. יש לך מושג מהיכן ניתן להזמין את הספר?
 

Y a n i B

New member
אוי, סליחה...

זה כן הופיע באמזון, אבל כעשיתי זום על הכריכה של הספר כדי לראות את מספר המהדורה קיבלתי את התמונה של המהדורה השלישית. אגב, ספר יקר למדי... אני מקווה שלא כל הספרים של הסטודנטים עולים כ"כ הרבה
 

E s t e b a n

New member
עוד קצת על ספרים

רוב הספרים הבסיסיים בנושא תזונה מכילים פחות או יותר את אותה אינפורמציה. מההתנסות שלי, ההבדלים נובעים מהדגשים השונים שיש בכל ספר. כדאי לשים לב שמדובר בספרות אקדמית, לא בספרות פופולרית. אני ממליץ בחום לנסות לקרוא כמה עמודים על הרשת (יש שירות כזה באמאזון לחלק מהספרים, אני מצרף לינקים לשם) לפני שמוציאים 100+ דולר על כל ספר. שלושת הספרים שאני משתמש בהם כ-reference: [דגש על ביוכימיה] http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0534559867/qid=1131865338/sr=1-6/ref=sr_1_6/002-4344387-6745629?v=glance&s=books Sareen S. Gropper, Jack L. Smith and James L. Groff Advanced Nutrition and Human Metabolism Thomson-Wadsworth [דגש על פיזיולוגיה] http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/072164452X/ref=pd_sbs_b_1/002-4344387-6745629?%5Fencoding=UTF8&v=glance Martha H. Stipanuk Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition Saunders [דגש על השפעות בריאותיות במצבים שונים] http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/068330769X/ref=pd_sim_b_1/002-4344387-6745629?%5Fencoding=UTF8&v=glance Maurice E. Shils, James A. Olson, Moshe Shike, A. Catherine Ross. Modern Nutrition in Health and Disease Lippincott Williams & Wilkins בהצלחה!
 

סלע 1

New member
יוסי

כן, הם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, אבל למיטב הבנתי חלק מחומצות האמינו נמצאות בחוסר יחסית ליחסים הדרושים לגוף כך שאם מקור החלבון היחיד במשך יום-יומיים היה אורז, נניח, רק מחצית או פחות מכמות החלבון באורז היתה מנוצלת.
 

סלע 1

New member
וכמובן שהתרחיש שתיארתי הוא היפוטתי

ולא ממש מציאותי, אבל רק לצורך הדיון.
 

tommythecat

New member
בהחלט

והמונח המתאר את התופעה הזו בחלבונים נקרא "חומצת אמינו מגבילה". כל עוד מקורות החלבון בתזונה הם מגוונים, לא אמורות להתעורר בעיות מיוחדות. יוסי
 
למעלה