שאלה בנאלית

לדעתי האישית ויסקי משתנה לאחר הפתיחה

חוץ מכך שאין לי הוכחה, זו עובדה מוגמרת מבחינתי על סמך הניסיון שלי.
קרה לי פעמים רבות שישר עם פתיחת הבקבוק לויסקי יהיה אופי מסויים, ושבוע לאחר מכן ישתנה בצורה ניכרת. לרוב - דווקא לטובה.

לאחר כחודש - חודשיים השינוי הזה נעצר, ומתחיל שינוי בעל אופי אחר (אני חושב שזה תהליך חימצון של מולקולות שונות, ולכן סקאלת זמן אחרת). התהליך החדש איטי מאוד, ואם הבקבוק די מלא הוא כמעט ולא מורגש על פני חודשים רבים ואפילו שנים.

אבל אם כמות הנוזל בבקבוק קטנה - לאורך זמן של מספר חודשים הויסקי מאבד מהעושר שלו ומרגיש שטוח יותר.

<אזהרת חפירה ונפנופי ידיים, הקריאה על אחריותכם בלבד>
להבנתי הלקוייה בכימיה (מוזמנים לתקן), מדובר בחימצון של חלבונים, שמנים ומולקולות חומצה-כוהל מורכבות כמו אסטרים. אסטרים, שאחראים לריחות פירותיים בויסקי בין השאר, מתפרקים בחמצון לכוהל וחומצה פשוטים יותר - ומכאן ברור שהויסקי ישתנה.

לדעתי התהליך איטי כי האסטרים מומסים בכוהל שמגן עליהם מחמצן. רק תנודות אקראיות בשפת הנוזל מאפשרות מדי פעם לאסטר להגיב עם חמצן, ומכאן שההשפעה על הויסקי פרופורציונלית ליחס השטח-נפח.

חיזוק לטענה - אנחנו מוסיפים מעט מים לויסקי ורואים שהריח שלו מתחזק. הסיבה היא לא דילול (מספיק מעט מים והדילול זניח), אלא יצירת הפרעה בויסקי שמחלישה את ההמסה שלו ולכן אסטרים משתחררים מהנוזל.

בנוסף, מולקולות מורכבות יותר מאסטרים (אלדהידים אני חושב), יכולים להתפרק בעצמם לאסטרים. לכן הויסקי משתפר בימים הראשונים לאחר חשיפה לחמצן וגם אחרי כמה דקות בכוס.

כל מה שאמרתי נכון גם למולקולות אחרות שתורמות טעם וריח, למשל פנולים שאחראים לטעמים המעושנים בין היתר. ויסקים מעושנים מאבדים את העישון שלהם באופן מורגש אחרי זמן רב שהבקבוק פתוח. הייתי אומר שזה סגנון הויסקי הכי רגיש לתופעה.

ויסקים בחוזק חבית מושפעים פחות מהחמצון, ומחזיקים מעמד זמן רב יותר. אני לא יודע אם זה כי מראש הריכוז של הטעמים גבוה יותר אז האובדן פחות מורגש, או כי יש יותר כוהל המשמש כממס.
אבל זאת תופעה שזיהיתי במספר בקבוקים.
<סוף חפירה>

וכן, אני נוהג להעביר כל בקבוק שהגיע לכשליש גובה לבקבוקים קטנים.

knappertsbusch

New member
אחלה חפירה! כן יירבו

Eli 281

New member
אכן תשובה מאוד מפורטת ומעניינת אבל היא מתיחסת

לבקבוק פתוח. הדיון המקורי היה דווקא על בדיקת מקוריות של בקבוקים (גם כשהם סגורים).

down under

New member
נכון, אתה צודק, אבל קרה כאן מה שקורה גם

במציאות (בעולם האמיתי ולא רק הוירטואלי) ששיחה על נושא א' סוטה לה
לפתע לנושא ב' שקשור בעקיפין בלבד לנושא א'.

שאלה באמת טובה שאלת על כיצד מזהים בקבוק מקורי.

דרך אגב, הייתי מוסיף שאלה על מה קורה לאלכוהול חזק (כהילים/משקאות בני 40% ומעלה) כשהוא בבקבוק סגור אבל במקום החשוף לשמש ישירה ו/או לחום רב.
מדוע אז הוא גם כן "מתקלקל"? הרי אין חשיפה לאויר שכן הפקק המקורי עדיין סגור.
(בכוונה המלה מתקלקל במרכאות שכן, להבדיל מיין, הוא לא בדיוק נהרס לגמרי,
אבל הבנתי שמשהו לא טוב כן מתרחש בויסקי/קוניאק אם הוא המון זמן במקום חם)

תודה, אבל באמת פשוט עניתי ל-down under

סליחה שחטפנו לך את השרשור.
לגבי מקוריות - אין תחליף לקנייה בחנות אמינה. מעבר לכך - יש שני סוגי זיופים עיקריים - ייצור רחב היקף של חיקוי, כולל הבקבוק והכל, ומילוי מחדש בבקבוקים מקוריים ריקים.
הסוג הראשון נפוץ יותר במשקאות זולים כמו וודקה. הסוג השני יותר במשקאות יקרים, כי זה קשה להשיג הרבה בקבוקים ריקים.

בסוג הראשון, כדאי לחפש טעויות, הדפסה באיכות נמוכה והיעדר מדבקת יבואן.
בסוג השני זה הרבה יותר קשה. היעדר קופסה מקורית יכול להחשיד לפעמים. מעבר לזה - בעיקר השרינק (הניילון הדק שעוטף את הפקק וצוואר הבקבוק). הרבה פעמים בזיופים לא משתמשים בשרינק זהה למקור. אפשר לחפש תמונות באינטרנט להשוואה.

סימנים אלה לא מספיקים, כי כפי שאמרו אפשר לזייף מספיק טוב הכל.
אז שוב, אין חלופה לקנייה בחנות אמינה. החברים פה יודעים להמליץ על כמה.

למעלה