שאלה במכניקה

kobzor

New member
שאלה במכניקה

היא דיי פשוטה האמת, פשוט זאת הפעם הראשונה שנתקלתי בשאלה כזו עם קפיץ ואני רוצה לודא שאני מבין נכון. אני רק שמישהו יסביר לי לאיזה כיוון פועל הכח האלסטי. כי איך שאני רואה את זה הוא מושך את גוף B למעלה אז על פי ההיגיון הוא פועל בכיוון החיובי של ציר Y. אבל חבר שלי אמר לי שבגלל שהקפיץ "חסר מסה" (עוד לא הבנתי בדיוק איך זה מתקשר) אני צריך להתייחס אליו כחלק מהחוט ובעצם הכח האלסטי שווה למתיחות בחוט, ואני חושב שבכלל T+F=mg (כאשר F מייצג את הכח האלסטי). בנוסף, בסעיף ד' מבקשים למצוא את התארכות הקפיץ, אבל מתואר לי שהתארכות הקפיץ קבועה. הכוונה היא שברגע התחלת התנועה הקפיץ מתארך ואז ההתארכות שלו נשמרת קבועה? אני גם אשמח לקבל הסבר לסעיף ז', כי זה נראה שאפשר להסביר אותו גם בצורה חישובים וגם במילים, אפשרי להסביר את זה במילים בצורה תיאורטית? תודה רבה :)

Mistful

New member
הכח האלסטי פועל בכיוון החיובי של ציר Y

הכח האלסטי שווה למתיחות בחוט: Fel=mg אם מתייחסים לקפיץ כאל כח נוסף אז: גוף A: F=T גוף B: T+Fel=mg והצבה: F+Fel=mg ניתן לראות שחסר נתון על כח F שמושך את A ולא ניתן לפתור, ולכן צריך להתייחס לקפיץ כחלק מהחוט.

taksis

New member
מה ז"א כחלק מהחוט? אפשר פתרון מלא?

וזאת הדרך היחידה שלי לומר שלא מתייחסים לקפיץ כאל כוח נוסף? להראות שאין מספיק נתונים? אין דרך אחרת?

Mistful

New member
פתרון מלא

סכום הכוחות על גוף B שווה לאפס כי המערכת במנוחה: Fel=mg kL=mg 0.2k=100 k=500 אני לא יודעת ממש איך להסביר את זה.. היה לי משהו דומה במבחן והמורה שלי אמרה להתייחס לזה כך שהכח האלסטי שווה למתיחות.

kobzor

New member
תודה

ככה עשיתי בהתחלה ולא הייתי בטוח שזה נכון.

kobzor

New member
תודה רבה

את הכח F שפועל על גוף A ביקשו למצוא, כמובן שהוא לא נתון. לאיזה סעיף התכוונת כשאמרת שלא ניתן לפתור? אם תוכל לצרף פיתרון מקוצר לכל סעיף בנפרד זה יהיה נהדר. לא צריך פיתרון מלא, רק הסבר קצר לדרך הפיתרון.

Mistful

New member
אני בת=]

התכוונתי שלא ניתן לפתור אם לא מתייחסים לקפיץ כאל חלק מהחוט. א. Fel=mg kL=mg 0.2k=100 k=500 ב. F=T T=Fel F=100 N יש לך אולי פתרונות סופיים כדי לוודא שזה נכון? ג. גוף A: F-T=ma גוף B: T-Mg=Ma מחברים משוואות וה-T מצטמצם: F-Mg=(m+M)a 200-100=15a a=6 2/3 ד. F-T=ma T=200-5 x 6 2/3 kL=166 2/3 500L=166 2/3 L=1/3

kobzor

New member
הו, מצטער

כן, הבנתי בסופו של דבר למה התכוונת, ופתרתי לבד ויצאו לי את אותם פתרונות. לצערי אין לי פתרונות סופיים, התרגיל הזה הופיע במתכונת ב' שלנו ואני לא טרחתי לגשת אליה. במקרה מישהו שאל אותי עליו אז החלטתי לנסות. שוב תודה :)

אבל העובדה שחסר נתון,

לא מסבירה למה ניתן להתייחס אליו כך. אפשר לסבר את האוזן בעניין, אם מסתכלים על נק' החיבור בין הקפיץ והחוט כגוף נוסף, שמסתו 0 (0 לכל צרכינו ז"א). אז מהחוק השני של ניוטון על גוף זה: T-Fel=ma=0*a=0. ולכן, בלא כל קשר לתאוצת המערכת, שקול הכוחות על "גוף" זה הוא 0, כלומר בכל מקרה מתקיים T=Fel.... אותו ניתוח ניתן לביצוע גם עם גלגלות בעלות מאסה זניחה וכ'ו... אפשרות נוספת היא להתסתכל על הקפיץ והחוט כחלק מגופי המערכת, ובעזרת משוואות דומות להראות שבכל מקרה Fel=T...

הערה:

זה נראה תמוהה, כי ככה ניתן היה להוכיח את שוויון הכוחות גם במצבים בהם המאסות לא זניחות, אבל במקרה זה המתיחות והכח האלסטי לא היו קבועים בכל הנק' בקפיץ ובחוט, ככה שזה לא היה עוזר...

למעלה