התקנות למניעת התנגשויות בים
מאחר ואתמול נתתי תשובה חפוזה מפאת קוצר זמן, ועל כך אני מתנצל, ארחיב. מאחר ונוכחתי ביותר מידי מקרים בהם ראיתי בגשר ובקוקפיט ימאים, קציני משמרת ויכטונרים שמתקשים לקרוא את תמונת המצב בים והתאמתה לתקנות למניעת התנגשויות בים, הנושא חשוב לי ואקדיש לו את מירב הסבלנות שיש לי. לפיכך אתחיל מההתחלה ויסלחו לי הקוראים אם חלק חוזר על עצמו. א. השאלה. שאלה בנושא התקנות צריכה לכלול את הגדרת כלי השייט של המשיב ומצבו ואת הגדרת כלי (אחד או יותר) השייט האחר ומצבו יחסית לראשון. בנוסף היא צריכה להיות מנוסחת בדייקנות ולתאר מצבים אמיתיים ולא ערטילאיים. כלומר אסור להתייחס למצב בו מישהוא החליט להעלות אורות או אותות שאינם מיצגים את אופיו או תנועתו האמיתית. השאלה שבנידון כשלה בפרמטרים האלה. ב. כללי. היה מי שכתב כאן שימאות נאותה אינה קשורה בתקנות (ואולי גם במבחן). בין אם זו בעיה של הבנה או בעיה של מטודיקה של למידה זה רע. ימאות נאותה היא חלק מהותי ובלתי נפרד מהתקנות והפעולות שצריך לנקוט בהתיחס אליהן. בסופו של דבר במקרים המגיעים לערכאות או לחקירות, זה חלק נכבד בהתיחסות למקרה. כדאי לזכור זאת. ג. לנושא ה"משיג ועובר". ומה שייכתב להלן בקצרה מבוסס על מקרים שטופלו במסגרות של חקירה ושיפוט באנגליה. ולא אכנס כאן לוריאציות, אלא לבסיס. ג.1. יש שני מקרים בסיסיים. האחד כאשר כלי שייט אחד עובר כלי שייט אחר מאחורי הרוחבית ואין סכנה של התנגשות או קירבה מסוכנת. במצב זה שני כלי השייט ישמרו על אורח ומהירות קבועים ויציבים עד שהמשיג יעבור את רוחביתו של האחר במידה ניכרת. השני, כמו הראשון, אלא שיש סכנת התנגשות או קירבה מסוכנת. במצב זה חייב כלי השייט שנמצא מאחורי רוחביתו של הראשון לעשות מעשה ניכר וברור כדי למנוע את מצב הסכנה. ולאחריו שני כלי השייט חייבים לשמור על אורח ומהירות ללא שינוי כקודם, עד שנוצר מצב כקודם. ג.2. לפיכך כלי שייט משיג ועובר חייב להיות בשליטה מלאה בידיעה מראש. ג.3. במידה ובמהלך המצבים שתוארו לעיל באחד משני כלי השייט אירע אירוע שלא מאפשר לו לשמור על אורח ומהירות קבועים מצב "משיג ועובר" לא מתקיים ואז כל אחד משני כלי השייט חובה עליו לנקוט בפעולה ו/או להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו כדי למנוע התנגשות או קירבה מסוכנת. ג.4. לפיכך, מבחינת הימאות הנאותה והתקנות כלי שייט המוגבל בתנועה בין אם זו גוררת או א.מ. עתלית כפי שקראנו לא יכול להחשב ככלי שייט "משיג ועובר" משום שאין באפשרותו לקיים אורח ומהירות יציבים. בגרירה הנושא מורכב יותר מבחינת הימאות הנאותה משום שיש הבדלים עצומים בין גרירת כלי שייט קטנים וגדולים מבחינת המסה, אורך הגרר ואפשרות התמרון, מרחב ים, רוח, גלים ועוד מיני בישין ומרעין. והיה לי קצין משמרת שפינה דרך כשהוא מתכוון לעבור בין גורר לגרר שהמרחק ביניהם היה 3/4 מייל. לפיכך, אם אני כלי שייט בשליטה ואני רואה כלי שייט מוגבל בתנועה מאיזה כוון שהוא אדאג לכך שלא תווצר סכנת התנגשות או קירבה מסוכנת. סליחה ותודה על הסבלנות.