שאלה בלוגיקה

BanjoKazooie

New member
שאלה בלוגיקה

הסתבכתי עם זה.. בגלל המילה "רק" רק דובים אוהבים דבש כתוב הצרנה ו3 שקולים לוגיים ה"רק" הזה נורא מבלבל אותי. למדנו לעשות הצרנה ו3 שקולים לוגיים רק לטענות שלא מתחילות ב"רק" או שאני לא הבנתי את העיקרון ממש

Musi© Gi®l

New member
../images/Emo79.gif פשוט הופכים, לא?../images/Emo15.gif../images/Emo18.gif

או שאני ממש שכחתי הצרנות, או שזה פשוט - אוהבים דבש---> דובים ומה זה 3 שיקולים לוגים ?

BanjoKazooie

New member
זה לא ככה

ההצרנה זה רק דוב -> דבש ו3 שקולים לא שיקולים.. זה 3 טענות שבעצם יגידו את אותו דבר שהטענה המקורית אומרת.

Musi© Gi®l

New member
../images/Emo79.gif יופי גאון ../images/Emo15.gif../images/Emo18.gif

ואיך תצרין "כל הדובים אוהבים דבש" ? חוץ מזה מה זה משנה אם כותבים דוב -> דבש או דובים -> אוהבים דבש. כל אחד עם רמת הפירוט שנוחה לו בשביל לא להתבלבל.

Musi© Gi®l

New member
../images/Emo79.gif אהה עכשיו הבנתי ../images/Emo15.gif../images/Emo18.gif

שהכוונה הייתה "רק דובים-> דבש" אממ פעם הבאה שים גרשיים. וזה סתם שלב מיותר, פשוט רושמים הפוך וזהו.

BanjoKazooie

New member
אז מה התשובה?

לא הבנתי.. מה השקולים לוגיים? ומה השלב המיותר?

Musi© Gi®l

New member
../images/Emo79.gif אם המשפט זה ../images/Emo15.gif../images/Emo18.gif

רק הדובים אוהבים דבש אתה רצית להצרין- רק דובים--> דבש אני אומרת לך ישר תצרין הפוך- דבש --> דובים. כאילו הצרנה של משפט רק א' הוא ב' היא ב'---> א'. למרות שבעצם, לא יודעת מה מלמדים אתכם שם בקידום. אמממ ואין לי מושג מה הכוונה בשקולים לוגים. כאילו נגיד- על מנת להיות דובי מספיק לאהוב דבש. מי שאינו דובי אינו אוהב דבש.

BanjoKazooie

New member
בסדר הצלחתי

3 השקולים הלוגיים הם דבש -> דוב לא דוב -> לא דבש רק לא דבש -> לא דוב תודה בכל מקרה

yakirml

New member
שקולים לוגיים

תראה, אפשר לדסקס על זה שעות רבות ולהבין את כל ה"היגיון" מאחורי ההיגיון הפורמלי (משהו שכדאי שתעשה כשיש לך זמן פנוי). אבל מבחינה טכנית זה הולך ככה: ישנן שלוש פעולות בסיסיות: 1. "רק"- הוספת "רק" לתחילת ההצרנה או ביטול "רק" (במידה והוא קיים) 2. ביצוע היפוך של מרכיבי הטענה. 3. ביצוע שלילה או ביטול שלילה בשני אגפי ההצרנה. כל פעם מותר לבצע שתיים מבין הפעולות כדי להגיע לשקול לוגי. דוגמא: רק דובים --> אוהבים דבש נבצע פעולה (1) ו-(2): אוהבים דבש --> דובים נבצע פעולה (1) ו-(3): ~ דובים --> ~ אוהבים דבש. (~ -פעולת שלילה לוגית "לא") נבצע פעולה (2) ו-(3): רק ~ אוהבים דבש --> ~ דובים שים לב כי ניתן לעבור מכל אחת מהטענות השקולות לטענה אחרת ע"י שתי פעולות לכן הן נקראות שקולים. זה לפחות הבסיס. לידע כללי, "רק" מציין תנאי הכרחי בעוד שטענה שמתחילה ב"כל" היא טענת תנאי מספיק. ומכאן ניתן להמשיך ולהעמיק יותר ויותר בהיגיון שמאחורי ההיגיון.

BanjoKazooie

New member
שאלה לגבי הדבר האחרון שכתבת

"" לידע כללי, "רק" מציין תנאי הכרחי בעוד שטענה שמתחילה ב"כל" היא טענת תנאי מספיק. "" לא הבנתי את זה.

yakirml

New member
זה די מורכב

אבל זה עוזר להבין את ההיגיון שמאחורי ההיגיון הפורמלי. ואחרי שתבין את זה רוב שאלות ההיגיון הפורמלי יפתרו בקלות רבה. קצרה היריעה מלהסביר את זה פה אבל אני אתן לך כמה רמזים שיעזרו לך לפתח את הנושא בעצמך. כל טענה מורכבת משני חלקים- התנאי (בתחילת החץ) והתוצאה (בסוף החץ). תנאי מספיק- תנאי שבמידה והוא מתקיים התוצאה אוט' מתקיימת. אבל ישנם דרכים נוספות להגיע לתוצאה מבלי לעבור בתנאי. הוא לא הכרחי. לדוגמא: כל הילדים --> שובבים אים אתה ילד אתה שובב. אתה יכול להיות שובב גם מבלי להיות ילד. תנאי הכרחי- תנאי שחייב להתקיים כדי שהתוצאה תתקיים. אבל במידה והוא מתקיים אין זה אומר שהתוצאה אוט' מתקיימת. הוא הכרחי אך לא מספיק. לדוגמא: "רק נמרים --> מהירים" תנאי הכרחי להיות מהיר הוא להיות נמר. אך זה לא מספיק להיות נמר כדי להיות מהיר. על מנת להמשיך מכאן אני מציע לך לקחת טענה כלשהי, נניח "כל הברווזים --> מעצבנים" ולשרטט אותה ע"י קבוצות כמו שעשיתי בציור המצורף. משם לכתוב את השקולים האחרים של הטענה הזאת ולהבין את המשמעות שלהם ע"פ הציור וע"פ סוגי התנאים. הדבר ידרוש ממך מחשבה אבל זה שווה את זה (לפחות לדעתי). בהצלחה.

BanjoKazooie

New member
טוב הבנתי די טוב

זה הרבה יותר מובן ממה שהולך בספר של קידום וואי זה מאוד פילוסופי :0 גם עשיתי הרבה תרגילים של שקילות בספר ואני די מבין את העניין, זה לא נושא קל...

yakirml

New member
יפה,

עכשיו תנסה להבין את הטענות הבאות: "כל מי שאכל וגם שתה --> הלך לבריכה" טענת שלילה שקולה: "~ הלך לבריכה --> ~אכל או ~שתה" עכשיו מה היא הטענת שלילה שקולה של "רק מי שאכל וגם שתה --> הולך לבריכה" ומדוע ? ובאמת הנושא הזה מורכב אך שליטה בו תעזור לך לפתור את מרבית שאלות ההיגיון הפורמלי בפחות מדקה (מניסיון).

gabimaor

New member
בקיצור

ש - שלילה ר - רק ה - היפוך ופשוט לזכור "שרה אוהבת רק 2"

Musi© Gi®l

New member
../images/Emo79.gif אתם ממש טובים ב-../images/Emo15.gif../images/Emo18.gif

לדבר סינית ולסבך ת'נשמה. השיטות של אנקורי הרבה יותר פשוטות, נראה לי.

למעלה