שאלה בהסתברות

מילקמן

New member
שאלה בהסתברות

מישהו יודע לאיזה מן המשחקים של מפעל הפייס, יש את התוחלת של הזכייה הכי גבוהה?? הכונה למשחקי 777, צאנס, לוטו וכד....

למשחק צ´אנס כמובן ../images/Emo107.gif

למשחק הצ´אנס יש את סיכויי הזכיה הטובים ביותר - זה קל לחישוב ואף מוצהר באופן רשמי ע"י מפעל הפיס. חשוב גם לציין שבמשחק זה המשתתף בוחר בעצם בעצמו את גודל הסכום בו הוא עשוי לזכות (ולפי זה את סכום ההשקעה), ושבניגוד ללוטו/טוטו כאן כל משתתף משחק בעצמו מול מפעל הפיס (לא מתחלקים עם אחרים בפרס הזוכה). יש מספר סוגים של משחקי צ´אנס. למשל, במשחק צ´אנס 1 יש לנחש קלף אחד מתוך 8 אפשריים (סיכוי של 1:8). סכום הזכיה יהיה פי 5 מסכום ההשקעה. בצ´אנס 4 יש לבחור 4 קלפים (הסיכוי הוא 1:4096) וסכום הזכייה יהיה פי 2000 מסכום ההשקעה.

זה לא משנה ../images/Emo107.gif

ראיתי בדיוק מה הוא שאל. גם תוחלת הרווח לאורך זמן היא הטובה ביותר מבין כל המשחקים הנ"ל (הכי פחות שלילית). לא חשבתי להיכנס לזה, אבל רק בגלל ששאלת : זה כמעט בלתי אפשרי לחשב באמת את התוחלת של הרווח במשחקים האלה, כיוון שחישוב נכון חייב להביא בחשבון מספר פרמטרים שאינם קבועים ואינם ידועים. למשל יש לקחת בחשבון בחישוב כזה גם את הרווחים המצטברים מהפרסים המשניים (פרס שני, שלישי וכו´), והבעיה שהפרסים האלה משתנים כל הזמן כפונקציה של כמות הטפסים הנשלחים בכל הגרלה (וגם כתלות בעוד מספר פרמטרים שנתונים לגחמות ליבם של מקבלי ההחלטות במפעל הפיס). גם גובה הפרס הראשון (בשאר המשחקים) איננו קבוע, כך שהחישוב הזה הוא בדרך כלל סטטיסטי-היסטורי ולא מדוייק. אני גם אוסיף להשכלתך הכללית שחישוב תוחלת רווח במשחקים כאלה חייב לקחת בחשבון השפעות אינפלציוניות של ערך המטבע ועוד מספר גורמים כלכליים, בייחוד כשמדובר בסכומי כסף כל כך גבוהים... אבל עדיין אפשר לקבוע בהשוואה לשאר המשחקים, שלצ´אנס יש יתרון מובהק על גבי השאר (גם במונחי תוחלת הרווח).

freedom rider

New member
תודה על ההארה המחכימה

אבל בכל זאת - תוחלת הזכיה תלויה בהסתברות הזכיה ובגובה הפרס. הסתברות גבוהה יותר לזכיה לא בהכרח מבטיחה תוחלת זכיה גבוהה יותר. ואוסיף שתי הערות משלי: 1) בכל זאת, מפעל הפיס צריך לדעת לחשב את התוחלות של המשחקים האלה. זה בהחלט אפשרי לערוך את החישובים - אם כי אני מסכים שמדובר בבעיה חישובית קשה (ולפני זה - בבעיה הסתברותית קשה). 2) ביום ראשון התפרסמה במדור הספורט של הארץ רשימה תחת הכותרת "הסיכוי ב´ווינר´ נמוך יותר". הכותב התלונן כי בהימורי "ווינר" סיכויי הזכיה נמוכים לעומת הימורים דומים בחו"ל, גם כאשר מדובר באותו משחק עצמו. זה כמובן לא יכול להיות. אם מדובר באותו משחק בדיוק, הסיכוי לנחש נכונה את תוצאתו הוא אותו סיכוי, ולא משנה אם הניחוש נעשה בישראל או בגרמניה. הכותב התלונן למעשה כי הפרסים המוקצבים לזוכים (או יותר נכון, היחס בין סכום הזכיה לסכום "ההשקעה") בישראל נמוכים יותר לעומת גרמניה, כלומר, בהימור הישראלי תוחלת הזכיה נמוכה יותר. הוא עשה טעות דומה לטעות שלך. בעצם הטעות שלו גדולה יותר, כי הוא פשוט בלבל בין הסתברות לתוחלת.

על איזו טעות אתה מדבר ? ../images/Emo107.gif

אני לא כתבתי שום טעות במה שרשמתי כאן. ההודעה הראשונה שלי התייחסה לסיכויי הזכייה, השנייה לתוחלת הרווח, באף אחת מהן אין טעות. אגב, עד עכשו נראה לי שהשואל התכוון בכלל לסיכויי זכייה, הרבה אנשים מבלבלים בשפת היום-יום בין שני המושגים האלה, ולכן עניתי על כך בשפה פשוטה בהודעה הראשונה . אדון פרידום הנכבד - לידיעתך אתה במקרה מדבר עם מומחה בתחום הזה של סיכויי המשחקים, וכדאי שבפעם הבאה תבדוק טוב מול מי אתה עומד לפני שאתה משחרר את המשפט שכל כך אהוב עליך "יש לך טעות". מה קרה, לימדו אותך באיזה קורס מושגים כמו תוחלת וסיכוי, ואתה כבר מרגיש גאון הדור בתחום ? חבל שעיצבנת אותי, כי דווקא רציתי לספר לך כמה דברים מאוד מענינים בעניין הכתבה שצירפת, כולל מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטה העברית. זו כבר פעם שנייה שאתה מחליט שאני טועה לפני שבדקת. זוכר מה קרה פעם שעברה עם התרגיל הפרמטרי בלוגים ? תראה איך אני התייחסתי לפתרון השגוי שלך אז - לא צרחתי כאן שאתה טועה, אלא רשמתי את הפתרון שלי, שאלתי בנימוס איפה לדעתך הטעות שלי, שתקתי כשהודית בטעות שלך, ואפילו איחלת לך מילואים נעימים ונוחים... לפני מתמטיקה, תלמד להתייחס בכבוד ובנימוס לשאר האנשים כאן - תאמין לי שתקבל בחזרה אותו יחס וגם תזכה ללמוד כמה דברים חדשים במתמטיקה, שזו אחת המטרות של הפורום הזה ! שיהיה לך יום טוב.

למעלה