שאלה בגנטיקה...

שאלה בגנטיקה...

שאלה שעלתה בקומונה מה עדיף לחולה CF שיהיה לו בן זוג אשכנזי - שאז הסיכוי שהיה נושא גדול יותר אך ניתן לבדוק באחוזים גבוהים מאוד את המוטציות או בן זוג מעדות המזרח השונות - שבחלקם הסיכוי נמוך אך הבדיקות בוודאות נמוכה- עד אפס. ??? אורי, אתה מוזמן לפרט, להסביר, לחדד, לפרש, לתקן, ולהאיר את עינינו...

sporTV

New member
הסתברותית

זה תלוי אך ורק בנתונים המספריים (ובאלוהים)... זה מה שיפה במתמטיקה ניתן לחשב מה עדיף - וככה החיים קלים יותר
חשוב לזכור, לפעמים יש טעויות!

orii

New member
עדיף להשקיע ולבדוק את כל המוטציות - יש דרך

מה עדיף לאכול חול או חצץ? - אני מעדיף חומוס. אל תתקמצנו ואל תתעצלו פשוט תעשו את הבדיקות של ה- sequencing שיכולות לעלות על כל 1500 המוטציות הידועות. כדי לענות על השאלה המקורית צריך נתונים שהם בעיתיים. מה תדירות המחלה בקרב כל עדה ואיזה אחוז מהמוטציות מתגלה בבדיקות הסטנדרטיות של כל עדה. לפני 4 שנים פורסם מאמר שמאפשר לענות באופן חלקי על השאלות האלו:
מהמעבדה של אבליוביץ בירושלים. בעקבות המאמר הזה שינו את הבדיקות הסטנדרטיות... כך שברור שאנו לא ניצבים על קרקע איתנה. מעבר לך, בואו ניקח את המקרה של האשכנזים - שיעור הגילוי שם גבוה 97%. האם 3% סיכוי לטעות זה הרבה או מעט? האם אתם רוצים לקחת סיכון כזה? אין ספק שלאנשים מסוימים זה סיכוי נמוך ולאחרים גבוה...

LullaBelle

New member
אווו, פוטנציאל לנושא נפיץ =)

הכי עדיף שיהיה בן זוג תומך ואוהב =) ולא משנה מאיזו עדה הבן זוג, פשוט לעשות את הבדיקות הכי מקיפות שקיימות ולדעתי, גם מי שפיר. בעלי אשכנזי, נבדק בבדיקות הכי מקיפות שיש (במכתב הפניה מהמרפאה שלי הרופאה ציינה שהוא עומד להנשא לחולת CF), נמצא שהוא *לא* נשא, ועדיין כשבבוא היום אכנס להריון, אבצע בדיקת מי שפיר.

השאלה המקורית בקומנה היתה כזאת

נאמר וחולה C.F מתחתן עם נשאית, מה הסיכויים שיצא ילד חולה במחלה? מה הסיכויים אם היא לא נשאית? נאמר והבחור ספרדי והבחורה אשכנזיה. בכלל איך זה עובד כל הסיפור הזה ?

orii

New member
כמה מילים

אני משער שבעלך לא נבדק בבדיקות הכי מקיפות שיש - האם שלחתם דגימה שלו לארה"ב או לארופה? ככל הנראה בעלך נבדק ל כ 14 מוטציות סטנדרטיות לישראליים, מתוך 1500 ידועות בעולם. הבדיקה הישראלית הסטנדרטית של ה- 14 מוטציות נותנת כיסוי של 97% מהמוטציות המאפינות את האשכנזיים. זאת ואמרת שיש 3% שלמרות שהבדיקה שהראתה שבעלך אינו נשא טעתה והוא בכל זאת נשא של מוטציהל CF, שאינה אחת מה ה-14. כמו שכתבתי, 3% יכול להיות סיכוי גבוה או נמוך - תלוי למי. במצב זה שלכאורה אחד מבני הזוג אינו נשא, בדיקת מי שפיר לא תעזור כהו זה בנושא ה CF. בדיקת מי שפיר מאוד תעזור לגבי תסמונת דאון.

LullaBelle

New member
זאת בדיוק הכוונה

בגלל שעדיין יש את הסיכוי של 3 אחוזים, אני רוצה לעשות מי שפיר בבוא היום. אני לא מוכנה להביא ילד עם CF לעולם.

orii

New member
LullaBelle - בדיקת מי שפיר לא תעזור כלל

בדיקת מי שפיר יכולה לעזור ב- CF רק אם מכירים את המוטציות של שני ההורים (ואז בעזרת בדיקת המי שפיר מגלים אם הילד עומד להיות חולה או בריא ). אם לגבי אחד ההורים לא איבחנו שהוא נשא - בדיקת המי שפיר לא יכולה להוסיף שום מידע. אם זה לא ברור אשמח להוסיף.

LullaBelle

New member
אתה רוצה להגיד לי...

שבבדיקת מי שפיר אי אפשר פשוט לראות אם העובר חולה CF או לא?

פשוט ככה בואי נחשוב...

העובר ישא את אותם הגנים של האבא - אלו הגנים המעניינים בבדיקה הזאת. אם לא הצליחו לזהות באבא את המוטציה של ה- CF למה שיצליחו בעובר? ממש מיותר להציק לו.. אולי לא מיותר לבדוק תסמונת דאון ועוד בדיקות נוספות שבודקים במי שפיר (כמו איקס שביר וכו'). אבל זו כבר החלטה של ההורים ותלוי גם בגיל שלהם. אם האמא בת 30 או יותר ההמצלה על מי שפיר גוברת. (אני חושבת ש- 30).

orii

New member
סיאפניקית אחת, כמובן צודקת

אם זה עדיין לא ברור אנסה להוסיף. כאמור, קיימת אפשרות לעשות בדיקות יותר מקיפות לאיתור נשאות של בן הזוג. אם 3% טעות הוא גבוה מידי עבורך אפשר לשלוח דגימה של האבא לבדיקה שבה בודקים את כל המוטציות המוכרות (1500) ולא רק את ה- 14 הנפוצות בקרב יהודים בישראל. ואז במקרה הנדיר שהבדיקה בארץ הייתהשללית - שהוא לא נשא והבדיקה המקיפה הייתה חיובית ומצאה מוטציה וקבעה שהוא הוא כן נשא, במקרה כזה, יש טעם בבדיקת מי שפיר ואז בודקים אם העובר חולה או בריא. האם העובר קיבל מאביו את הגן התקין או המוטנט - הסיכוי לכך הוא 50% (כמו שסיאפניקית אחת כתבה בהודעה אחרת שלה). דרך אגב, לדעתי עדיף לבצע בדיקת סיסי שילייה ולא מי שפיר. בשתי הבדיקות בודקים את ה DNA של העובר. היתרון של בדיקת סיסי השלייה שהיא מתבצעת בשבוע 11 לעומת מי השפיר שמתבצעת באיזור שבוע 20.

לדעתי

כשאני פניתי לייעוץ עם בן זוגי לשעבר בדקו לו עשרים ומשהו מוטציות ולא רק 14 כדי להיות בטוחים. אבל לא בא לי לבדוק את זה כי התבוננתות במסמכים האלו גורמת לי עגמומיות
בכל מקרה, אכן מומלץ סיסי שלייה ולא מי שפיר

orii

New member
את מדברת כנראה על הסט של ה 24 מוטציות

שבודקים בתל השומר. הוא מתאים לכאלו שהגיעו מרוסיה בשנים האחרונות. אם זה לא הרקע זה לא רלוונטי וכדי לקבל רמת ביטחון משמעותית נוספת יש לעשות את הבדיקה של ה sequencing.

זה לא היה בתל השומר

הייעוץ היה בשניידר והבדיקות נשלחו גם לפרום' אבליוביץ בהדסה בגלל החצי העיראקי....

כדאי לדעת שממש לאחרונה פיתחו בדיקת דם בהריון

שתוכל לגלות את המוטציות של העובר וזה הרבה יותר קל ופשוט מבדיקת מי שפיר. החדשות האלה הם מהחודשיים האחרונים מבית הרפואה לילדים necker בפריז (מהמתקדמים באירופה לילדים ולאחרונה "בילינו" בו.. בגלל עניין אחר). כדאי לבדוק. אגב, יש כאלה שטוענים שהפלה בתוך 40 יום זה לא הפלה שאסורה הלכתית ואם הבדיקות החדשות יכולות לתת תוצאות בזמן קצר כזה, זה עוד בשורה..

LullaBelle

New member
תודה לכולכם על המידע החדש =)

בהחלט חידשתם לי הרבה וגם ביאסתם לי את הנשמה =) טוב, נושא הילדים עוד בתיאוריה - אנחנו בהחלט רוצים להיות הורים, אבל לא בשנתיים הקרובות. אני מניחה שכשנתחיל לנסות להתעבר, נחקור את האפשרויות העומדות בפנינו ממש לעומק.אחרי הכל, למרות שהסיכוי שג'ון נשא הוא ממש זעיר, שנינו בדעה שאנחנו לא נביא לעולם ילד עם CF, ואני בהחלט מוכנה to go the extra mile למען זה.

orii

New member
LullaBelle

אני נורא מצטער שמסרתי לך מידע ממש מבעס. אני מאוד מבין את ההחלטה לא להביא ילד עם CF. בסופו של דבר זה אומר עוד מאמץ מסוים, כדי ממש להעלים את הסיכוי.

אין סיבה להתבאס!

ההיפך! מכיוןן ובעלך אשכנזי (אני מניחה ממש שראיתי) אין לך שום סיבה לבעסה את יכולה לעשות בדיקות קצת יותר מקיפות שנותנות אחוזים גבוהים מאוד מאוד מאוד של וודאות או להשקיע כסף (רק כסף) ולדעת ממש ב- 100% אז למה להתבאס? וחוץ מזה יש התפתחויות חדשות כל הזמן בנושא ועוד מוטציות חדשות שניתן לבדוק אז עד שתחליטו לפרות ולרבות יתכן והמצב יהיה אפילו יותר טוב

orii

New member
אלה באמת חדשות טובות

אני יודע שהיו ניסויים בארץ עם שיטה כזו לאיבחון גנטי של העובר מדם האם (מבודדים תאי דם של העובר שהגיעו לדם להאם). אני שמח שבפריס זה כבר נגיש לאזרחים. יקח בטח עוד לא מעט זמן עד שזה יגיע לארץ. אבל זה יגיע ויחסוך בדיקות פולשניות עם סיכון מסוים (מי שפיר ויסיסי שלייה).

למעלה