לא מדוייק
"מהדורות מבוקשות הגדרתם נדיר ומחיר השוק שלהם מאוד מאוד גבוה" ממש לא מדוייק, לגביי חו"ל אולי, אבל בארצנו הקטנה ישראל, זה ממש לא מדוייק. לקחתי 3 ספרים מתוך הרשימות שלי, ועכשיו בוא ננסה להבין קצת יותר. מעשה השפחה של מרגרט אטווּד - מצב מצויין ובמחיר 103 ש"ח. למה? הספר יצא בשנות השמונים ב2 מהדורות של כריכה קשה ורכה. לכל 1 מהכריכות עיצוב שונה ומסתובבים בארץ כ2000 עותקים וזהו. הספר מאוד מבוקש בקרב קוראי המד"ב וחובבי הספרות הקלאסית. ניקולס ניקלבי (4 כרכים) של צ'רלס דיקנס - במצב מצויין ומחיר 108 ש"ח, וזה למה? זה מהדורה ראשונה (ככל שאני זוכר, הספר לא לידי כרגע) ויחסית מבוקשת לספרים קלסיים. למשך שנים, לא עמד הספר במדפי החנויות, עד שעירית לינור החליטה לתרגמו מחדש. במידה והספר לא היה מודפס מחדש, מחירו היה עולה מעלה. אי הדמעות מאת ש. ל. בלאנק - הספר בכריכה קשה ומצבו של הספר מעולה (ללא שום נזקים), מחירו 130 ש"ח. למה? לא הרבה יודעים על הספר, אבל זה ספר שהודפס בעברית ויצא בניו-יורק בשנת 1941, בהוצאת עגן ע"י ההסתדרות העברית באמריקה. ולצורך העניין, הנה עוד דוגמא: מילכוד 22, עד לא מזמן, אני יודע בוודאות שאנשים מוכנים להפרד גם מ100 ש"ח רק בשביל להחזיק בעותק של הספר. אז אחרי שנים שהספר היה חסר למכירה כחדש,הוא יצא שוב וחדש נמכר ב88 ש"ח. אז מתבקשת כאן השאלה, מה יהיה מחירו של הספר הנדיר הזה? ואני אומר יד 2 במצב מדהים במחיר שהוא סביב ה 30 ש"ח פלוס מינוס. בחו"ל הסיפור שונה, כי בחו"ל יש כבוד להוצאה ראשונה. הספר יוצא במהדורה גדולה ויפה שהיא בכריכה קשה, ורק אחרי סיומה או לפי הביקוש יוצא הספר במהדורת ספרי כיס, דבר שמוזיל את הספר מאוד ומעלה את מחיר המהדורה הראשונה. דוגמאת הארי פוטר היא לא דוגמא טובה, נכון להיום (ולפחות לעוד 10 שנים) הוא נחשב לספר חום. קח לדוגמא את הארלן קובן, למרות המכירות היפות כאן בארץ וגם בעולם, מחיר הדפסה ראשונה לא ממש גבוה.