שאלה בבליסטיקה!

שאלה בבליסטיקה!

אהלן אנשי הפורום! פעם ראשונה שלי בפורום הזה, למרות שאני מאד חובב מדע פופולארי וגם פחות פופולארי. אני מגיע אליכם מפורום תלת-מימד, ביתי החם, וגם מפורום פלאש. הקובץ שאני מצרף לא קשור לשאלה שאני רוצה לשאול אבל הוא קצת קשור לנושאי הפורום (נראה לי, תתקנו אותי אם אני טועה). בכל מקרה, בניתי בתלת מימד איזה פסל נחמד (יצא חרוז?!), והחלטתי שאני רוצה לשלב אותו כקטע אנימציה בתוך ה Showreel שלי (תיק עבודות של אנימטורים הוא בעצם קליפ קצר עם סרטוני תלת מימד). אז לצורך העניין החלטתי שאני הולך לכוון אקדח לפסל, לשחרר קליע, ולראות מה יקרה (יכול להיות נחמד...). לכאורה מה שקורה הוא די פשוט - הכדור חודר לפסל, והפסל מתפוצץ לחלקים קטנים. אבל כמו אנימטור טוב (ומשקיען חסר תקנה), אני רוצה להבין מה ב-א-מ-ת קורה שם בפנים, כאשר קליע חודר לפסל (זכוכית!) במהירות של 300 קמ"ש אם לא יותר. הנה הערכה שלי: 1. הקליע קודח לעצמו חור בפסל וחודר בצורת מקדח עד שהזכוכית שמסביב מתחילה לאט להיסדק. 2. הקליע יוצא מהצד השני של הפסל, ומושך אחריו כמות אדירה של אויר ששואף למלא את החלל החדש שנוצר בגוף הפסל. 3. האויר שנכנס במהירות מסחררת חודר גם לתוך הסדקים הקטנים שנוצרו בתוך הפסל תוצאה מהחדירה של הקליע. 4. הסדקים נפתחים והפסל מתפרק לחלקים גדולים שמתפזרים לצדדים ולמעלה, ולחלקים קטנים יותר שנסחפים עם לחץ האוויר לכיוון הקליע ובעצם הופכים לשובל מאחורי הקליע. 5. החלקים הגדולים נופלים על הקרקע ומתפרקים שוב לחלקים קטנים שגם הם נגררים על הרצפה אחרי הקליע, אך בעוצמה פחותה עד שהם נעצרים. עכשיו לשאלה: האם אני צודק? האם זה יותר פשוט? האם למישהו פה יש איזה סרט בהילוך איטי שממחיש את העניין? אשמח לכל תגובה!

ailag

New member
../images/Emo32.gif

deathatred: מה דעתך על הפלאש שלו?
(פושע :
על הפלאש)

לא הבנתי מה מצחיק?

בכל מקרה, אם לא שמת לב, זאת סימולציה של קפיצים שמחברים בין הכדורים. אם גוררים את הכדורים הוא מגיב בהתאם...

Deathatred

New member
ללא מילים. פשוט ללא מילים

עכשיו הוא נזכר לשים את זה כאן?

וואי מגניב!!! רק לא הבנתי את ההקשר-

זאת עבודה שאתה קיבלת? כי הקוד שלי הוא ממש ממש פשוט... כמובן שלא מתייחס למסה של כל עיגול (למרות שגם זאת לא אמורה להיות בעיה רצינית מדי)... בכל מקרה, צירוף מקרים מגניב. דרך אגב, אני עשיתי את שלי בהשראת מנועים פיזיקלים בפלאש, שהם מתקדמים הרבה יותר. אפשר למצוא אותם ברשת אם מחפשים טוב...

28איילת

New member
תשובה בבליסטיקה

אוקיי, אני לא יודע איך זה קורה בתוך פסל מזכוכית, אבל אני יודע איך זה באדם, ואולי נוכל להסיק לחומר כמו זכוכית פצעי ירייה הם סבוכים, ותלויים במספר גורמים: א- הקרבה של כלי הירייה לגוף- באופן כללי, ככל שהנשק קרוב יותר לגוף, הפגיעה תהיה קשה יותר, אבל גם פצע הכניסה יהיה חלק יותר. ב- מהירות הלוע של כלי הירייה. ככל שמהירות הלוע גבוהה יותר, לקליע יש יותר אנרגיה, והפגיעה קשה יותר. ג- קוטר הקליע. באופן מוזר, ככל שקוטר הקליע גדול יותר (מבין כלי הנשק הקטנים, לא פגזי טנקים) הפגיעה לגוף קלה יותר. לקליע קטן יש פחות אנרגיה, ולכן הוא משנה את מסלולו בגוף, וגורם לנזק גדול יותר. קליע בעל קוטר גדול נכנס מצד אחד ויוצא בצד השני. (כמובן, תלוי במיקום הפגיעה- בירייה בראש לא ממש משנה קוטר הקליע...) כאשר קליע נכנס לגוף, הוא בדרך כלל נע במהירות גבוהה, לעיתים מהר ממהירות הקול. ברגע הפגיעה הוא דוחף איתו אוויר לתוך הפצע, והעור מתרומם ובולט. בהמשך הוא יוצר מעין מנהרה בקוטר גדול מקוטר הקליע. מנהרה זו קורסת בעקבות התת-לחץ שיוצר הקליע. פצע היציאה יהיה רחב יותר מפצע הכניסה, כיוון שיציאת הקליע אינה "חלקה" כמו הכניסה- הוא הוסט ושינה מסלול בתוך הגוף. הפסל אמרת הוא מזכוכית. כאשר זכוכית נשברת, היא כמעט תמיד מתנפצת, עקב המבנה שלה. כאשר מהירות הפגיעה בזכוכית היא מהירה מספיק, הזכוכית לא תשבר אלא הכדור פשוט יעבור דרכה. אם הפסל אחיד, יצוק ואין אוויר בתוכו, והקליע איטי, הוא פשוט יתפרק לחתיכות. אם הפסל אינו אחיד, אז המצב סבוך יותר. ולענות בצורה פרטנית על ההנחות שלך: 1- קליע אכן מסתובב בצורת מקדח, אך אינו חודר ככזה. הוא חודר כמו מחט. הזכוכית מתחילה להישבר ולא להיסדק. 2- הקליע מכניס אוויר בכניסתו, ולא לאחר היציאה. השבר נמשך עם מסלול הכדור, וההרס הולך ומתרחב. 3- לא האוויר גורם לריסוק כי עם מבנה הזכוכית. 4- חלק מהשברים הקטנים אכן עפים עם הקליע, אבל לא רבים. 5- רוב החלקים פשוט נופלים ארצה, לקליע בדרך כלל אין מספיק אנרגיה בכדי "לסחוב" איתו רסיסים גדולים (כמובן תלוי בגודל הפסל). הסצנות שרואים בסרטים שאנשים עפים כאשר יורים בהם, אינן קורות בדרך כלל. צריך קליע בעל אנרגיה מאוד מאוד גבוהה בכדי שמשהו כזה יקרה (או כדור צייד, המכיל הרבה כדוריות קטנות) מקווה שעזרתי הומר

תודה על התשובה

אני אקח כל מה שלקחת בחשבון. משהו עדיין לא מסתדר לי לגמרי - מצד אחד אמרת שאם המהירות גדולה מספיק אז הכדור פשוט יעבור דרכו אבל זה לא נראה לי הגיוני. לא נראה לי שאם כדור יוצר מנהרה מבנה הפסל יכול להישאר כפי שהוא. השאלה היא איך הכדור יוצר לעצמו את המעבר - אם באמצעות זה שהוא כבר בהתחלה שובר את הכלי ופשוט מסיט את כל השברים החוצה כשהוא עובר, או שהוא קודם חודר לכלי ורק ביציאה הכלי מתפוצץ מתת הלחץ שנוצר מאחוריו. אני לא אסתיר את העבודה שמבחינת הויזואליות של זה המקרה השני יותר מעניין ומותח מבחינה ויזואלית מהמקרה הראשון, כך שיש לי העדפה למקרה השני, אך כמובן שזה עניין שולי, אני רוצה לדעת את האמת. אולי אתה יודע את מי אפשר לשאול? או למי יש אולי בארכיון סרט שמתאר מקרה כזה בהילוך מאד-מאד איטי?

VeganTickle

New member
שאלה מעוררת השראה: להלן תשובה

כתלות באופיים של שני גופים מתנגשים, משתנות התופעות השולטות בדפורמציות שלהם. באופן ספציפי למקרה המתואר: הקליע עשויי נחושת הממולאת עופרת. שני חומרים אלה הינם חומרים רכים ומשיכים יחסית. הפסל עשוי זכוכית, שהיא חומר פריך אך קשה. מהירות הלוע של רוס"ר היא כ-1000 מטרים בשניה. מהירות הקול באויר היא כ-330 מ/ש אבל בתוך פסל הזכוכית - היא גבוהה בהרבה. כשמדובר באקדח, שמהירות הלוע שלו קטנה באופן משמעותי, (אני מתאר לעצמי שהמספר שציינת לקוח מהיכנשהו) ניתן לומר בביטחה שמהירות הקול בתוך הפסל גבוהה יותר מאשר מהירות הקליע. לכן בתוך הפסל אופי הזרימה מסביב לקליע יהיה כשל זרימה קולית, ולא על קולית. אמרתי "זרימה", וזאת משום שהמשוואות השולטות במקרה כזה הן משוואות גלים האופייניות, בין השאר, גם לתופעות של זרימה. תנועת הספין של הקליע אינה משמעותית למקרה הזה, ולא מדובר באפקט של קדיחה. הספין של הקליע מועיל לקיזוז סטיות מציר המעוף, שאלמלא היה קיים (הקיזוז) - היו מצטברות לאורך המסלול, ומביאות לחוסר דיוק רב. מה קורה בנקודת הפגיעה עצמה הוא תעלומה, שכמדומני הרקע התיאורטי לה עדיין אינו שלם. זהו תחום השייך למכניקת הרצף. השבר הראשוני נוצר עקב כניעה מקומית של החומר המביאה, בהיות זכוכית חומר כה פריך לשבר נקי, ללא דפורמציות. מכאן ואילך נוצרת שבירה משנית של סדקים "רצים", שמתפשטים, שוברים, ונוצרים (מדוע? להלן) עקב גל ההלם שנוצר בעת הפגיעה, ו"רץ" בתוך החומר. מה שקורה בתוך הפסל הוא קטסטרופה בפני עצמה, ועכשיו כשאני חושב על זה, אם אתה מתכוון לעשות את זה בהילוך איטי (אבל ממש איטי), זה יהיה ממש ממש מדהים לעשות סימולציה של זה, למרות שזה ממש לא טריויאלי. כפי שודאי ראית בכל זכוכית נשברת, לא ניתן לדעת איך בדיוק יראו השברים מראש, זאת משום שמקומות השבר תלויים בסדקים מיקרוסקופיים בגדלים שונים הנמצאים בנפח החומר, פזורים בו באופן כאוטי. כל נקודה כזו היא נקודת התרחשות ענפה, משתי סיבות עיקריות: האחת, משום שקיום סדק מביא לתופעה של ריכוז מאמצים מקומי בשפתי הסדק, כאשר מופעלת מה שנקרא "הטרחה", וגל הלם כזה של מאמצים הוא הטרחה לכל הדעות. נקודה כזו היא נקודת חולשה, בה תתחיל כניעה נוספת של החומר, ונוצר סדק רץ חדש. השניה, משום שנקודת כזו כמוה כשינוי תווך בו עובר הגל, וכידוע, כאשר יש שינוי תווך כזה חלק מהגל "עובר", וחלק מהגל "חוזר". התמונה בתוך הפסל היא של סוף העולם. גל הלם דוחס ראשי מתקדם מנקודת הפגיעה והלאה, ואינספור גלי מאמץ משניים מתרוצצים הלוך וחזור, חלקם מורכבים זה על זה. אם כל זה לא מספיק, חלקם הם גלי מאמץ בפאזה הפוכה, שמקורם בהרפיה לאחר גל דוחס, או בהיפוך פאזה עקב החזרה מנקודת תווך פחות צפופה. אני מבין שמה בדיוק קורה לקליט לא ממש מעניין בעיניך, וגם יהיה קשה לראות את זה. קשה לומר אם תהיה בו מעיכה כלשהי עקב הפגיעה, אם לוא, וזה תלוי בעוצמת המתקף של הפגיעה. האפקט שממלא האויר במקרה ספציפי זה, כמו גם הואקום בזנב הקליע הוא משני לדעתי, ולו משום שכל הדברים המעניינים קרו לפני שהאויר בכלל נכנס לתמונה. בהחלט יהיו שברים שיעופו עם כיוון הקליע, ובגזרה מסויימת לצדדים, על שום התנע שניתן להם, וייתכן וגם לזנב הואקום יש בכך חלק. אבל בסה"כ, ההתנפצות תהיה בכל רחבי הפסל (אם כי פחות ופחות, ובשברים יותר גדולים ככל שמתרחקים מאיזור הפגיעה), ורוב השברים לא יעשו כברת דרך ארוכה, ויפלו כמעט רק למטה (בהנחה שמדובר בפסל גדול מאוד ביחס לקליע. אם זה פסלון מיאטורי, אזי אכן רובו יעוף, כי כולו קרוב מאוד לאיזור הפגיעה) צפוי לטעמי שתהיה התנפצות נוספת, של השברים הגדולים בעיקר, עם פגיעתם ברצפה. אשמח לתיקונים, למי שיש השגות לניתוח... שיהיה המון בהצלחה! ומאוד ארצה לקרות מה יצא

למעלה