שאלה אולי נדושה

דווקא שמעתי על כמה

שעברו תהליך קצר אצל פסיכולוג והשיגו את המטרה שלהם (למשל להתחתן).
גם על אחרים שעברו טיפול ארוך ומוצלח לדעתם.

Edna Maimon

New member
תודה סאלי

מקבלת את הערתך בשמחה.
אני מאמינה שבכל שיטה יש תועלת.
מה שחשוב הוא להיות מקצועי.

הבדלים

מבלי להיכנס לכל ההתכתבות הארוכה על הבדלים בין אימון לטיפול, אומר בקצרה:
אין שיטה טובה לכולם, וכמו בכל תחום אחר, אנשים צריכים לעשות את הבחירות המתאימות להם.
זה נכון גם לגבי זהות המטפל, יש שיטות טובות ומטפלים רעים וההפך...
אינני יודע איך אתה בוחר לקנות טלוויזיה. אני מניח שאתה עושה סקר קצר ומחליט על פי פרמטרים שונים, כך גם בבחירת שיטת טיפול ובזהות המטפל.
לעתים תהייה אכזבה ואז מחליפים מכשיר (סליחה, מטפל...).

ועוד הערה קטנה:
אתה כועס, לא בגלל טיפולים לא טובים או תוצאות לא מספקות, אתה כועס כי יש לך ציפיות שאינן מתגשמות במציאות...
יש לך איזושהי תמונה מנטלית של חוויה או פתרון שאמור, לדעתך לקרות, והוא לא מתממש, וזה מכעיס אותך.

ואז כפי שאתה אומר בהמשך: חווית כמה הצלחות מקומיות ב-NLP רק שזה לא מספק.

מה זה הצלחות מקומיות? מי לדעתך אחראי להפוך את ההצלחות המקומיות להצלחה פרמננטית (המטפל או אתה)?

הייתי ממליץ לך לבדוק את כל מערך הציפיות שלך ולבחון מה שם מונע ממך את ההתקדמות.
נקודה טובה להתחלה יכולה להיות מהמשפט שמופיע בחתימה שלך: "אל תתפשר על עצמך, אתה זה כל מה שיש לך."
מהי "פשרה" עבורך? מתי פשרה היא גמישות? וכו'

KFIRB

New member
תראה

מה זה הצלחות מקומיות? מי לדעתך אחראי להפוך את ההצלחות המקומיות להצלחה פרמננטית?

האחריות היא של שני הצדדים מטפל שמפיל את האחריות הבלעדית עליי, הוא שוכח שהוא מקבל על השעה הטיפולית תשלום שבה הוא אמור לסייע לי לבטא את הכשרים לכדי פתרון. ואם הוא לא מצליח בדרך X - נניח כי מסיבה כלשהי שיעורי הבית שלו קשים או לא פשוטים הוא צריך לברר מה כן יסייע. הגמישות והאחריות לניהול הטיפול היא של המטפל.

הכעס שלי הוא אחר, הוא כוללני , מופנה כלפי העולם, כלפי עצמי וגם כלפי הדמויות שהיו אמורות ללוות ולטפל בי.
היום אני מבוגר, והחוויה שלי כלקוח צריכה להיות במרכז, לא מה המטפל/מאמנת טיפולית חושבים שקרה, או היכן השינוי, אלא הגדרת השינוי צריכה להיעשות על ידי.

הצלחות מקומיות הן הצלחות שחשים בהם בזמן האימון/ טיפול מעצם התמיכה , מעצם הליווי אך הן לא נשארות לאורך זמן או שאני נשאר עם חוסר המיומנויות והבדידות, אז אי אפשר להאשים את הפונה, כלומר לשים את מלוא האחריות עליו, ולהגיד שאנחנו מנסים לעשות כאן משהו, אבל מה שיקבע זו המציאות, אם המציאות הפנימית והחיצונית לא השתנתה זו בעיה.

זה לא קשור למערך ציפיות כמו שזה קשור לאמונה שחשבתי עליה אתמול בלילה, האמונה שאף אחד לא יכול לסייע לי. זו אמונה קשה מגבילה, כי אף אחד לא יבין , אף אחד לא סייע וגם אף אחד לא יסייע, זו אמונה ששורשיה מאוד מוקדמים .

מערך הציפיות רוצה שבזמן קצר ככל שיהיה (ללא הגדרה אופרטיבית), אוכל להיפטר ממערך החרדות הקשורות ליחסים חברתיים לאינטימיות.

קשה להיות בעולם תחת משקפיים של דחייה, בנלפ אני זוכר את התרגילים שעשו בנושא הזה, זה עזר לכמה ימים, לכמה שבועות אבל לא טיפל בשורש.

לא פניתי לכאן כדי לומר ש כולם לא בסדר אלא שאני היום בדיעבד שואל את עצמי, אם היו נושאים שהמטפלת/מאמנת בנלפ לא רצתה לגעת בהם, כשהתלוננתי שנושאים אחרים נותרו ללא שינוי, היא לא השתכנעה, במקומות אלו, היא כמאמנת, הייתה צריכה לעצור, לומר מתוך האינטרגרטי שלה "אולי אני לא מספיק טובה לך?" אולי צריך לחשוב על פתרון אחר מחוץ לקופסא?

בבעיה כה כרונית, אני מחפש את איש המקצוע שיהיה מספיק אמיץ לחשוב מחוץ לקופסא, אבל שיהיה בארגז שלו ניסיון וידע מערביים, מזרחים , כי הפתרון ברור לי שצריך להיות שינוי ממעלה שנייה - לא עוד מאותו דבר.

תראה

ברגע זה ממש הדיון בנינו הופך לסוג של פינג-פונג שבו אני אומר לך את דעתי ואתה מגיב, רק שזה באמת לא מקרב אותך לפתרון ולכן הוא חסר תועלת.

אני אחזור רק על המסר העיקרי שרציתי להעביר וכנראה לא ניסחתי אותו בבהירות מספקת:
כשיש למישהו ציפיות שלא באות על סיפוקן, מתעורר "סבל".
ואז אני מפנה אליו את השאלה: מאיפה הסבל מגיע? מהמציאות או מהצפייה שאתה יצרת?

אם התשובה היא מהמציאות, אזי אני מציע לו ללכת לשנות את המציאות, רק מזהיר אותו שלשנות את המציאות זה קצת יקר (בזמן וכסף) ולפעמים מעל לכוחו.
אם התשובה היא מהציפייה, אזי אני ממליץ לו לבדוק מהן המחשבות/ ציפיות שמייצרות לו סבל, כי זה בתוכו ובשליטתו וזה קל וזול.

לגבי כל ההתנסויות שהיו לך עם מטפלים ופסיכולוגים. אינני יכול לחוות דעה עליהם, עליך או על המתודה כי לא הייתי ואינני יודע מה לא עבד שם בתהליך.

לגבי האחריות שבטיפול: האחריות היא רק עליך.
1. מכיוון שאתה מבוגר אחראי (תקן אותי עם אני טועה).
2. כי אם אין מענה לצרכיך אתה צריך לקום וללכת משם ולא להאמין לסיפורים של אחרים.
3. כי אם יש משהו שעובד אפילו לרגע קצר, שנייה או פחות, אתה זה שצריך לקחת את מה שעבד ולמנף את זה. להמשיך לתרגל ולחזור והשקיע בזה עד שזה ישתרש אצלך.

אני אספר לך את סיפור הוונטילטור:
כשמוציאים את תקע הוונטילטור מהשקע, הכנפיים ממשיכות להסתובב כי הן טעונות באנרגיה, למרות שהם נותקו מזרם החשמל.
למרות שהשינוי התרחש- ניתוק מזרם החשמל.

עכשיו, יכול אדם שחווה את השינוי להסתכל על הכנפיים המסתובבות ולומר: "שום דבר בעצם לא התרחש" ולהחזיר את התקע לשקע ולומר שזה לא הצליח.
אם הוא לא ייקח אחריות, להמשיך ולהאמין בתהליך/תרגול ולחפש הוכחות, האנרגיה שבו ההרגל טעון תחזיר אותו לנקודת ההתחלה.

לכן בגישה שלי של ה-NLP אני טוען ששינוי מתרחש בין רגע (ניתוק הוונטילטור מהחשמל), רק שכדי להחליש את ההרגל דרוש זמן ותרגול (הכנפיים המסתובבות).

לסיום רק בקשה קטנה: התבונן בכתוב בקפידה מבלי לנסות לחפש בו כשלים לוגיים. זה משהו שנקרא התבוננות פנימית.
חפש בו את המקומות שבו זה "פוגש אותך", מבפנים.
בהצלחה

KFIRB

New member
אין כאן פינגפונג

פרשנות שלך...
שאלת שאלות, ניסיתי וחשבתי עם עצמי ואף הבאתי לך אמונה מגבילה קשה שעמה אני מסתובב....

לגבי האחריות- אני בוחר שלא להסכים עימך, במיוחד שרק מטפלים מהזן האימוני יכולים להרשות לעצמם לומר שהאחריות נמצאת רק אצל הלקוח, אני בעבודתי הקודמת לפני לימודיי וגם כיום בלימודיי מחזקים אצלנו את התחושה שהאחריות הינה הדדית. ולעתים קרובות האחריות היא יותר על המטפל מאשר על המטופל. -אין זה אומר שלמטופל אין אחריות כלל, אך כאשר תשאל את עצמך את ימי אתה לא מקבל לאימון , זו בדיוק האחריות שאתה מקבל על עצמך.

כעת הכעס הוא מעורב הן על המציאות והן על מערך הציפיות.

אולי הציפייה שלי ממי שמטפל בי, היא הציפייה שלי מעצמי כאשר אני עובד עם אחרים, כאשר משהו לא מצליח, לא אבוא בהאשמה כלפי האחר שאינו אחראי, אינו משתף פעולה אלא אחפש בהדרכה, בספרות, במיומנויות מה כן יכול לסייע, גם אם זה נוגד את האג'נדה של הסוכנות בה אני פועל, מה שעוזר הוא התוצאה, לא מה שמקובל. - זה גמישות רבה, חיפוש אחר פתרונות באופן פעיל ולכן זה שם עליי כאיש מקצוע מתפתח המון אחריות שרבים רוצים להיפתר ממנה.

אם גישה דינאמית לא עובדת - יכול להיות אחד מהשלוש: האחד שהגישה לא מתאימה, המטפל לא מתאים או כרגע יש קושי שהביטוי שלו מתבטא בחדר כקושי , עכשיו זה תפקיד המטפל למצוא את הכלי שיסייע לי, לא אני אמור לחפש בספרות את הכלי או השיטה או המטפל שיסייע. וכן ראוי שיהיה לכל מי שעוסק בנפש האדם סל בסיסי של הבנה כפי שהרפואה המשלימה מחייבת את לומדיה בסל בסיס של הרפואה המערבית.

מה שפוגש אותי בטקסטים שכתבת, הוא חוסר האמון שלי בעולם וחוסר היכולת שלי להאמין שמישהו או משהו יסייע לשנות את המציאות.

בכל קשר כזה או אחר הייתה נקודה שבה היה קליק כפי שכתבת ניתוק המאורר מהחשמל, השאלה הרצינית היא מה קורה אחרי, כיצד מתרגלים למצב החדש? וכיצד מתרגלים אותו?

שים לב שגם אני לא פניתי לכאן לשאול מה הפתרון, אלא שאלתי האם אתם כמאמנים רואים הבדל בין טיפול לאימון ומתי מפנים אדם למי, והתשובה לצערי עצובה- אתם לא מבדילים בין השניים וחבל.

אני כן רואה באימון תהליך פורה ומוצלח השאלה למי, זה תלוי. השאלה למה, גם היא תלויה. -ולעתים אנו משתמשים בכלים של האימון במתודות בעיקר במתודות שיקומיות.

מהו כעס? מהו אמון? מהי תלות? מהו כיבוד חוזה? מתי מאשימים את הפונה שהוא לא מתמיד ? (דברים שקרו).

הנלפ היא שיטה מדהימה אבל לא מתאימה לכולם, כמו שכל שיטה טיפולית/אימונית לא מתאימה לכולם, החכמה היא פעמיים : א. לכבד את הלקוח ברצונו להיפרד ולהפסיק לצרוך השירות (ולא להאשימו בשלל האשמות או לגרור אותו למצב שהוא למעשה התחייב ל -X מפגשים). וב. לכבד את עצמכם ולהגיד שבגלל שלא ניכר שיפור כדאי להפנות או לפנות לגורם Y שיוכל לדעתכם המקצועית במתודה פרטנית/קבוצתית או אפילו בשיטה אחרת משלכם לעזור.

נראה שמי שלא מבין באמת את הקושי זה אני ואולי גם אתה, שאני חושף בפניך דברים ואתה סוגר שמדובר בפינג פונג, גם ממך דרושה קריאה מתבוננת ולא חיפוש כשלים לוגים .

ommerl

New member
אימון אישי וטיפול..

אברהם מאסלו, אבי הפסיכולוגיה ההומניסטית, הנהיג את הרעיון לפיו האדם מונע על פי העתיד שלו ושואף להגשמה עצמית. הטיפול ההומניסטי הוא טלאולוגי- אין חפירה בעבר אלא בחינת המטרות של האדם והצבת מטרות בריאות.
הוא גם המציא את מה שאחר כך היה נקרא פסיכולוגיה אירגונית/יעוץ אירגוני ולימים הפך לקואוצ'ינג בשילוב של עוד גישות.

כמו שאמרתי בעבר ולא הסכימו איתי בפורום הזה- אין הרבה הבדל בין אימון לטיפול. המקור ההיסטורי הוא פסיכולוגיה הומניסטית והגישה דומה לגישת הטיפול בפסיכולוגיה הומניסטית.

משום מה המאמנים משתדלים להימנע להיכנס לתיוג הזה של מטפלים.

למעלה