שאיילה על מוליכים...

שאיילה על מוליכים...

שלום
רציתי לדעת אם בכל חומר מוליך יש אלקטרונים חופשיים או שהם קיימים רק במתכות. מישהו יודע? תודה

בכל חומר מוליך יש אלקטרונים חופשיים

מדוע? מפני שחומר מוליך הוא חומר שמעביר זרם חשמלי. זרם חשמלי הוא תנועה של אלקטרונים - האלקטרונים החופשיים במוליך. איזה חומר מוליך ידוע לך שהוא לא מתכת ולא על-מוליך?

העור שלנו הוא חומר מוליך, לא?

ולשאלה הראשית שלי: אם אני אקרין על בן אדם אור בתדר מתחת לתדירות הסף, יהיה אפשר להפיק מכך חשמל בעזרת האפקט הפוטו-אלקטרי?

לא בדיוק....

ראשית , המוליכות של העור היא נושא מסובך, מפני שלא בדיוק ברור מהוא "עור". למשל, עור מזיע, שיש עליו מים ומלח, יהיה מוליך. עור שמנוני - מוליך פחות טוב. שנית, האפקט הפוטואלקטרי מתייחס אך ורק למתכות(!), לא למוליכים בכלל. למשל, במי מלח (נוזל מוליך), אין אפקט פוטואלקטרי. חוץ מזה, צריך להאיר מעל לתדירות הסף, לא מתחת.

prefect

New member
התשובה היא לא

לא בכל חומר מוליך יש אלקטרונים חופשיים, וגם אם אלקטרונים חופשיים קיימים, לא צמיד ההולכה מתבצעת בעזרתם במתכות ההולכה היא באמצעות אלקטרונים חופשיים בנוזלים ובפלזמה ההולכה היא האמצעות יונים במוליכים למחצה ההולכה היא באמצעות אלקטרונים או באמצעות חחורים

אני שונא חורים

למה באקדמיה מלמדים שההולכה במל"מ מתבצעת על ידי חורים .. זה סתם מודל בשביל לחשב , בתאחלס , עדיין אלקטרונים זזים שם .. משיחות עם אנשים בהנדסת חשמל , אני מגלה שהם אשכרה חושבים שיש תנועה של פרוטונים כזרם חשמלי.. לא יודע למה לא מסבירים שזה בסה"כ מודל חישובי .. אנשים לוקחים את החורים קשה מדיי :/

מל"מ, מל"מ...

אני זוכר מקורס מל"מ שעשיתי (באת"א) שבהחלט בהחלט הדגישו את העובדה שחורים הם רק מודל, שפשוט יותר קל מתמטית להסתכל על "חורים" שזזים בכיוון ההפוך מזרם האלקטרונים האמיתי. זה שאנשים חושבים שפורוטונים זזים, זו בעיה בסיסית עם הבנת מבנה המוצקים עוד הרבה לפני שנכנסים לפיזיקה של מוליכים למחצה

בטכניון לא מדגישים את זה

רק בהרצאה הראשונה, מסבירים שזה מודל .. ומאז סמסטר שלם אונסים עם החורים האלה. בסוף הקורס כולם חושבים שיש חלקיק שהוא "חור"

אמִיר

New member
אני לא יודע אם הם טועים

אם אתה יכול להגדיר לחור מסה, ותנע, ואנרגיה- אז למה שהוא לא יהיה חלקיק?

משום שההגדרה אינה אוניברסלית

הגדרת החור ככלי מתמטי נכונה לזרמים במצב מוצק. נניח, חלקיק שנקרא חור אכן קיים, ללא קשר לאקטרונים. מכאן, נפח כלשהו של וואקום יכיל חורים כי הוא לא מכיל אלקטרונים. כמה חורים הנפח הזה יכיל? 1? 2? אינסוף? הרי כשבנפח נתון אין אלקטרונים אפשר (לוגית) לומר שאין בו חמישה אלקטרונים וגם שאין בו 200 אלקטרונים.

giladt02

New member
לא בדיוק סתם מודל

זה שאנשים מסויימים חושבים שהפרוטונים נעים זו בעיה אחת, אבל אחד האפקטיה הכי נלמדים בפיזיקה של המצב המוצק מראה כי זרם חשמלי בחומרים מסויימים יכול להיגרם מתנועה של מטענים חיוביים ולאו דוקא שלילייים. במקרה כזה נשאלת השאלה מה שאמת זז שם, הרי ברור שלא הגרעינים.

prefect

New member
חורים זה לא סתם

המודל שבד''כ מציגים בקורסים חובבניים כגון מל''ם הוא פשטני בצורה מטעה. חור זה תופעה יותר מורכבת מתנועה קולקטיבית של אלקטרונים, ויש לה הצדקה היותר רצינית. למעשה כל ההסתכלות על אלקטרונים כעל חלקיקים שנמצאים במקום אחד מוגדר ליד אטום אחד אינה נכונה. לפרטים - קורס מצב מוצק של פיסיקה..

למעלה