רק 30 אלף גנים??!!

רק 30 אלף גנים??!!

שמעתי ברדיו, שחוקרים שהתחילו למפות את הגנום האנושי לפני מפסר שנים סיימו את הפרוייקט השנה, וגילו שלבני האדם יש 30,000 גנים, (ולא 100,000 , כפי שסברו בתחילה), רציתי לשאול, איך יכול להיות, שכל המערכת הזאתי של הגוף, המגוונת והמורכבת בלי סוף, יכולה להיות מורכבת רק משלושים אלף גנים? הגנים, אגב, הם לא בינאריים? מישהו יכול לענות לי? מישהו מבין אותי בכלל? תודה מראש לכל העונים..1!!

New member
בטח יכול

עובדה! תראה הגנים מקודדים לחלובנים, כל גן לחלבון שונה. לחלבונים תקידים רבים אך שני התפקידים העיקריים הם תפקיד מבני ותפקיד קטליטי. רוב החלבונים ממלאים את התפקיד השני - הקטליטי כלומר משמשים כאנזימים ואכן מספר קטן של אנזימים לבניית מערכת מורכבת שכזו הוא מדהים. מדהים - אך אפשרי. חשוב על מפעל ממוצע שיש בו מאות אלפי עובדים. כמה מהם עוסקים בפעילות ייחודית ? הרי כל גן יכול לשעתק את עצמו למספר בלתי מוגבל של חלבונים ולכן אין הדבר משול למספר עובדי מפעל אלא למספר משרות ייחודיות שקיימות בו. לא הבנתי את השאלה האם הגנים הם בינאריים. גן מכיל רצף של אלפי נוקלאוטידים (בסיסי חומצות גרעין) וכל אחת מהן יכול לקבל 4 ערכים ייחודיים שונים. נעלה בחזקה ונראה כי כל גן "קטן" יכול בפוטנציאל ליצור מספר עתק של חלבונים שונים. בברכה , אבירם

תודה על התשובה

אני חייב לדעת עוד משהו, האם לכל חלבון מסוים יש רק 'תפקיד' אחד? כלומר, חלבון שצובע את השיער בשחור, כל יעודו הוא לצבוע את השיער בשחור? או שאולי, אם נשנה באותו החלבון את הרכבו במקצת, נגלה שעוד מערכות בגוף השתנו? תודה מראש !

New member
שאלה יפה.

לרוב לחלבון תפקיד ספציפי. כלומר חלבון שתפקידו לקטלז ראקציה יקטלז רק אותה ולא ראקציות אחרות. על פי רוב אך לא תמיד. אנזימים רבים עושים פעילויות שונות שכולן קשורות לאותו עניין. לדוגמא הדנ"א פולימרז מכיל מקטע שיכול לפתוח שרשרת דנ"א, מקטע שמפלמר את השרשרת המקבילה בהתאם מקטע שבודק האם הפילמור נעשה כמו שצריך ועוד... ישנם גם חלבונים שלהם שתי פעולות שונות לגמרי, שבמקרה הולבשו על אותו חלבון ואינני יכול "להמציא" אחד מהראש ואלי חברי הפורום האחרים ישכילו את שנינו. אגב לעיתים קרובות במערכות ביולוגיות שונות תהינה לאותו חומר (לאו דווקא חלבון ) פעולות שונות. הדוגמא הנפוצה ביותר היא תרופות שפועלות על איבר ספציפי באופן רצוי ועל שאר הגוף באופן אחר ובלתי רצוי מה שמוכר בשם: תופעות לוואי. בברכה , אבירם

טל ר

New member
דוגמא לחלבונים בעלי פעולות שונות

להורמונים שונים ישנם *הרבה מאוד* פעולות שונות. דוגמא "קלאסית" - אדרנלין.

TheFinalCut

New member
אנדרנלין אינו חלבון, אולם...

באופן כללי, אנדרנלין (או אפינפרין, כפי שנהוג לכנות אותו בארה"ב) אכן בעל תפקידים רבים, החל מהגברת קצב הלב, וכלה בהעברת סיגנלים עצביים (משמע הוא מתפקד גם בניורוטרנסמיטר ולא רק כהורמון). אולם זהו אינו חלבון. הוא אינו מורכב משרשרת של חומצות אמינו, אלא מהמרה של חומצת האמינו טירוזין (ר' תמונה מצורפת להשוואה). אין בכך לשנות את נכונות האמירה, שלחלבונים לעיתים קרובות אכן יש יותר מתפקיד אחד, ובכך מהווים דוגמא ל"חסכוניות" של הגוף.

טל ר

New member
תודה על התיקון - ותיקון משלי

שם ההורמון הוא אדרנלין, לא אנדרנלין.

TheFinalCut

New member
(לא ברור איך אחרי קורס שלם בניורו..

פיסיולוגיה, הצלחתי בכל זאת להתקע עם ה"נ" הזה)

הפעם בלי כסח, באמת

יש לך דוג' לסינפסה בה אדרנלין משמש בתור נוירוטרסמיטור? אני לא מצליח לחשוב על אחת כזו...

New member
כמדומני שהוא התכוון לנור-אדרנלין

נור-אדרנלין השם לניורוטרנסמיטור של המערכת הסימפטטית שההבדל בינו לבין אדרנלין לא ידו לי אך לדעתי הוא קטן מאוד.

TheFinalCut

New member
במוח למשל

אנדרנלין, למיטב הבנתי (ויכול בהחלט שאני טועה) משמש כניורוטרנסמיטר ו- neuromodulator במערכת העצבים המרכזית (לדוג' בהיפותלמוס. אם כי במקרה זה, מדובר יותר בתפקיד של ניורוהורמון). המידע לקוח מ- Human Physiology של Silverthorn מהדורה שלישית. כפי ששמת לב, לא נכנסתי לפרטים. אני יכול לרפרף לעומק יותר בספר אם תשובתי אינה מספקת לדעתך (או שאתה יכול לבדוק שם, או במקום אחר, בעצמך). בכל מקרה, יתכן וחל בלבול כלשהו עם נוראפינרפין, כפי שהציע אבירם (לשאלתך, אבירם - ההבדל בין אדרנלין ונוראדרנלין הוא מימן במקום מתיל על החנקן בקצה המולקולה).

תשובתך מספקת

פשוט רציתי לדעת אם אכן קיימות סינפסות בהן הטרסמיטור הוא אדרנלין ולא נוירואדרנלין...

1100F

New member
אדרנלין - לא אנדרנלין

תכתוב בבקשה 100 פעם אדרנלין (ועל תשתמש ב0 copy - paste)

TheFinalCut

New member
אופס.. ../images/Emo1.gif

למי שגרד את ראשו בתמיהה
, ההודעה הזו הוכנסה על ידי בכינוי של חברתי... עמכם הסליחה

yaeltal

New member
הערה-

מעבר לתשובות שענו לך על תפקידי חלבונים, רציתי רק להעיר שהסיטואציה שהיצגת בשאלתך לא יכולה בכל אופן להתקיים. כי אם הבנתי את השאלה שלך נכון, אז התכוונת לשאול אם כשחלבון מסוים שאחראי לפעולה מסוימת במקום מסוים בגוף ישתנה, ייתכן שחלק כלשהו במערכת שונה בגוף ישתנה בעקבות זאת. המצב הזה לא אפשרי כי בכל תא מתקיימים תנאים מאוד מסויימים ש"מפעילים" חלבון מהסוג המסוים שנחוץ למקום ולייעוד של התא הזה.

המצב ייתכן בהחלט

וזאת בגלל שקיימים חלבונים שפועלים בהרבה מאוד סוגים של תאים, ולכן מוטציה בגן לחלבון מסויים יכולה לגרום לפגיעות במערכות רבות בהן מתבטא החלבון.

אפרתי 17

New member
הכל בנוי מ-3 יסודות

פרוטון, אלקטרון וניוטרון... ובכל זאת לא הכל נראה אותו הדבר! (אפשר לכנות את הנ"ל יסודות?)

למעלה