רציתי לשתף אתכם

hillelg

New member
רציתי לשתף אתכם

בכמה מילים שאמרתי הבוקר (בתפילת מוסף של ראש חודש): ...אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ חַדֵּשׁ עָלֵינוּ אֶת הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לְטוֹבָה וְלִבְרָכָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה לִישׁוּעָה וּלְנֶחָמָה לְפַרְנָסָה וּלְכַלְכָּלָה לְחַיִּים טוֹבִים וּלְשָׁלוֹם לִמְחִילַת חֵטְא וְלִסְלִיחַת עָוֹן. וִיהִי הַחֹדֶשׁ הַזֶּה סוֹף וְקֵץ לְכָל צָרוֹתֵינוּ תְּחִלָּה וָרֹאשׁ לְפִדְיוֹן נַפְשֵׁנוּ...

כי בעמך ישראל בחרת מכל האמות

וחקי ראשי חדשים להם קבעת. בא"י מחדש ישראל וראשי חדשים. תודה על התזכרת, חביבי און אַ גוטן חודש!

עגנון

New member
מה עם

"ולכפרת פשע", אצלך השנה לא מעוברת

hillelg

New member
הסבר

בנוסח תפילת מוסף של ראש חודש, נאמרות הבקשות שהזכרתי למעלה - שתים עשרה במספר. בשנה מעוברת, מוסיפים חלק מהנוסחים עוד בקשה (עד חודש העיבור, דהיינו אדר ב'), כדי שהדבר יתאים למספר חודשי השנה. בחלק (כמו בנוסח חב"ד) אין הטריק הזה. ופה הרב שרלו מדבר על זה.

בונה, אחי,

עכשיו ראיתי חתימה ונזכרתי פליאה: אני מזה חולה חבללזמן על "אגרת", אבל תמיד היה תמוה בעיני איך בסוף העט נשברת ולא נשבר. עט הוא חפץ פאלי לחלוטין וככל הידוע לי איננו יכול להיות נקבה בשום צורה. אני טועה? גנגי, השמיעי קול!

אוי אתך!

אמרתי לך שאני בחור פשוט, אל תבהיל אותי במלים חכמות. למען האמת- אני יודע מה זו מטונימיה, אבל זה נשמע אחושילינג דחוק. דיו זו נקבה? דחילק... ואם כבר- אולי העט הוא מטאפורה (די פשטנית, יש לצין) לאָמה? כי אז, לפי ההגיון שלך, מצי למיתי שפיר... סליחה על הגסות, היא אצלי ענין שבשגרה.

hillelg

New member
בחקר הספרות

יש יותר מדי חיבה לרמזים הפאליים. דחילק, חבר'ה, תרדו מזה. אתם יודעים כמה דברים בעולם הם ארוכים? אני חושד שחלק מהחוקרים סתם מדברים מהרהורי לבם. דיו זו נקבה. כן. היה פה דיון על זה פעם. ויש הרבה שקוראים לעט בלשון נקבה. ההשערה שלי היא שזו מטונימיה מדיו. [למי שלא יודע: מטונימיה היא החלפה של מילה במילה אחרת, כשהמושגים שמציינות שתי המילים קרובים פיזית. במקרה שלנו, עט ודיו.]

א'-

בדקתי במלון ודיו זה זכר. ב'- בשעור ספרות הסבירו לנו שמטונימיה זה יצוג הכלל ע"י פרט ממנו. ג'- "הרבה ש..." טועים הרבה. ד'- מי אמר שאם א' הזכר הוא מטונימיה או מטאפורה או כל מלה נורא חכמה של ב' הנקבה- אנו רשאים להתיחס אליו כאל נקבה? ה'- בענין האמה זה היה בצחוק. עם כל הכבוד, אלתרמן לא היה כותב למקרא כל העם "כתבתי, כתבתי ובאמצע פְּשוט נשבר לי הזין". זהו, בינתים.

hillelg

New member
זו הבעיה,

שלומדים מושגים בלשון בשיעורי ספרות. בטח גם ההגדה שלהם למטאפורה מזוויעה לא פחות. לגבי דיו, כבר היה ויכוח על זה פה בפורום. זה דווקא זו"נ, וכן אומר גם אברהם אבן שושן זצ"ל. והשימוש המקובל היה נקבה דווקא. מה הקשר לרשאים? מי קובע מי רשאי איך לדבר ומה? ממילא הכל הולך אחרי הדוברים. ולא כל שכן בשירה. 'מטונימיה' לא מסבירה מה רשאים, אלא רק מסבירה מה עושים, כמו כל התיאוריות הלשוניות כולן. במקרה שלנו, אולי ככה הוא דיבר, ואולי הוא השתמש ב'נשברה' פשוט בשביל המשקל. הלכתי לישיבה. כל טוב, ותהיה בריא.

עופר ב.ה

New member
הלו, הלו, זה סינקדוכה!

אני רואה שלא הקשבת בשיעורשלשלי! בשיעורי ספרות מפשטים את העניינים, אבל מיטונימיה היא יצוג של עצם ע"י דבר שגובל בו או נוגע בו. סינקדוכה היא יצוג של פרט באמצעות הכלל, או של הכלל באמצעות הפרט. לפעמים הגבול ביניהם דק וקשה לשייך את האמצעי האמנותי להגדרה יחידה מבין השתיים. עם השאר אני מסכים.

אז תגידי גם שנכון

שמיכאל דרור טועה. במלון העברי-רוסי שלו (בעריכת אבן שושן, דרך אגב) הסתכלתי ע"מ לודא שדיו הוא זכר. שום שמש לא זרחה שם ושום בן לא נולד. עמד שם זין החלטי ביותר, כמה רע שזה לא ישמע, תרתי משמע.

גנגי

New member
גם זה נכון.

'סתכל על דיו: כששופכים אותה היא נשפכת, נכון? אז ברור שהיא נקבה!!!

אה,

וכנ"ל לגבי עט. גנגי, פרק בהלכות הומור תלמדי אותי איכשהו בהזדמנות אחרת. תהיי, שניה, רצינית. זה תמוה לי כבר המון זמן ועוד לא שמתי אוקימתא מספקת...

למעלה