רציתי לשאול לדעתכן

vered4

New member
רציתי לשאול לדעתכן

צרפתי קישור לתגובה (בפורום הגיל הרך). התגובה היתה להתיחסויות למאמר בנושא הכשל החינוכי של מערכת החינוך. האם דיסלקציה היא בעיה שקיימת רק במסגרת לימוד קונוונציונאלית?

דליה.ד

New member
ורד, תודה על הקישור המעניין!

כמורה לחינוך מיוחד, אני ממש מתנחמת בעובדה שדיסלקסיה נפתרת אם רק עוברים בית ספר! זה כל כך מנחם, כדאי שאזרוק את תעודת ההוראה שלי לפח כי כבר לא צריכים אותי יותר! נעביר את כל הילדים לבתי ספר אלטרנטיביים...וראו פלא! - אין להם יותר קשיים! מדהים! דיסלקסיה היא הפרעת קריאה התפתחותית. מקור הבעיה הוא לרוב גנטי. הדיסלקסיה יכולה להופיע ב4 צורות: 1. בעיה של הכרת הצלילים. 2. בעיה של זיהוי מילים על פי המראה (על פי צורת המילה). 3. בעית קריאה מעורבת (של שתי הבעיות הנ"ל). 4. בעית הבנה (הבנת הנקרא). כדי לחזק ילד, צריך לבדוק מה הוא תחום הקושי המדוייק ולהתאים שיטת טיפול על ידי חיזוק הצדדים החזקים ומציאת אסטרטגיות מסייעות או עוקפות. יש כמה טכניקות להוראה מתקנת בקריאה המבוססות ברובן על שיטות שונות של הקניית הקריאה. כאם לילדה דיסלקטית, שלמדה בבית ספר דמוקרטי, קיבוצי מסייע ותומך. הבעיה לא נעלמה! הילדה למדה ועדין לומדת להתמודד עם קשיי הקריאה. אם הפתרון היה כל כך קל...היינו מיסדים רק בתי ספר אלטרנטיביים. כן, זה נורא פשוט לתקוף את המערכת הקיימת. כמה אני מכירה את זה...כוווווולם אשמים בקשיים של הילד שלי...רק לא אני! שאני "אוריש" לו קשיי קריאה?! מה פתאום? זו רק המסגרת הלוחצת, הלא מאפשרת... קשה להיות הורים! ולפעמים אנחנו מעבירים לילדינו בתורשה, בנוסף לדברים היפים גם קשיים. עכשיו הזמן לקחת אחריות ולהתמודד באמת עם הקושי ולא להאשים כל מיני גורמים סביבתיים (שהם ,נכון, מסייעים...אך, אינם הגורם!). אני מציעה לכל הורה לא לחפש פתרונות קלים. ללמוד את הבעיה, יש המון חומר. להתייעץ עם מומחים ואז להחליט מה טוב עבור הילד הספציפי הזה! ודרך אגב: ילדים רבים בבתי ספר אלטרנטיבי, ללא מסגרת מובנה ומאורגנת "הולכים לאיבוד" ורבים פשוט אנלפאבייתים עד גיל מאוחר (וזה מנסיון: ילדה במשפחתי שלומדת בבית ספר "פתוח" בכיתה ד´ אינה יודעת לקרוא, אינה יודעת חשבון ברמה של כיתה א´ שלא לדבר על מדעים, אנגלית, תנ"ך, ספרות וכו´)! ובבנין ציון ננוחם! דליה.

דליה.ד

New member
תודה, ואני מקווה שאפרת תצטרף ותשמיע

את דעתה שהיא תמיד טובה ומדויקת.

ורד היקרה ../images/Emo13.gif

קראתי את השירשור פה וכמה מתובנותיה המעניינות של יונת. חייכתי. למה חייכתי? בימים אלה אני לומדת פסיכולוגיה כחלק מהתואר שאני עושה, השיעור האחרון נגע במנגנוני הגנה, שזה בדיוק מה שקורה ליונת לדעתי (המאוד לא מקצועית יש לציין). יש הרבה הרבה אנשים שמעדיפים להתייחס לבעיות שהם לא רואים, כלא קיימות, אם דיסלקציה היתה מחייבת הרכבת משקפיים הרי שיונת החביבה לא היתה מעזה לקרוא תגר על התופעה ואבחוניה, זהו חלק ממנגנון הדחקה כנראה ויונת אינה מסוגלת להתמודד עם העבודה שיש ילדים הסובלים מבעיות שהסימפטום שלהם לא מלווה ב"שלט", היא כנראה זקוקה להוכחה חיצונית בסגנון, קביים, משקפיים, מכשיר שמיעה וכיו"ב כדי להבין ולהפנים שלילד שמולה יש בעיה. רבים האנשים שמעדיפים להתייחס למיתוסים ולבנות סביבם תובנות חיים, יונת היא כנראה אחת מהם, אולי ביום מן הימים היא תחליט לבסס את דיעותיה המעניינות על מחקרים אמפיריים (מחקרים הוגנים ובלתי תלויים) ותחכים. לא לקחת אנשים כאלה קשה. הם צריכים לגמור איזשהוא תהליך פנימי שלהם לפני שהם מסוגלים להבין תהליכים פנימיים של אחרים, ילדים או מבוגרים. בברכת שבת רגועה ונטולת נודניקים אפרת

vered4

New member
קראתי את התגובה שלך בפורום לגיל הרך

ולדעתי מה שאת חוששת ממנו אכן קורה. יונת מנהלת פורום שנקרא באופן טבעי, היא מקרינה הרבה בטחון בדעותיה ודרכה. היא מציירת תמונה מאוד נעימה וכפית, של חיים טובים, עם ילדים עצמאיים, מלאי בטחון ומקסימים. בנוסף, אכן יש היום הרבה הורים שלא מרוצים ממה שקורה בתחום החינוך הפורמלי, וביחסי הורים ילדים, ומחפשים אלטרנטיבות. לכן לדעתי יש הורים שבהחלט שומעים בדברים שלה הרבה הבטחות לחיים טובים יותר.

דליה.ד

New member
אני רק מקווה שאף אחד

לא יתאכזב... באיזה שהוא עולם אידאלי נטול זיהום אויר, מחלות, מלחמות, טרור, עוני, כאב, נכות, מוות אולי היא תמצא חיים טובים, ילדים עצמאיים, מלאי בטחון ומקסימים... אז אני אכן מקווה שיש דבר כזה. בינתיים בעולם שלי...יש נכות והתמודדות עם כאב, עם קשיים, עם קיום בדוחק, מלחמה שמתרחשת בדלת האחורית. אני עצמי מחנכת של אותם ילדים נכים, חולים, סובלים. אני רואה אותם יום יום מלווה אותם לאורך ההתמודדות שלהם עם העולם. אנחנו מנסים לתת להם הכל אבל את המרפא אנחנו לא יכולים. אולי אשלח אותם ליונת והיא תצליח... אני קצת קודרת היום, מזג אויר מזופת. אפרורפו אני מגדלת 5 ילדים מקסימים, אסרטיביים, חכמים ויפים במסגרת חינוך פורמאלית שיודעת לדרוש ויודעת לתמוך. אני לא מפחדת מלחץ סביבתי ומדרישות...אלה החיים שלנו, דהירה קדימה, שאיפה למצויינות, חומרנות, אינטרסים נוגדים. אז השאלה היא האם להכין אותם לחיים כמו שהם או לחיות באיזה אוטופיה אידיאלית? כולנו, מן הסתם שואפים לעתיד טוב יותר, לחינוך טוב יותר, אבל למה לא ללמוד לחיות עם מה שיש ולשלב כוחות עם בתי הספר הקיימים ולעבוד ביחד. מערכת החינוך אינה נגד ילדים ונגד הורים. להשכירכם היא נועדה למען ילדים. אנחנו כבר לא מכירים מורים חשוכים, שמכים בסרגל על האצבעות. המורות והמורים שעובדים איתי הם אנשים בעלי חזון, אוהבי ילדים, רואים בעבודתם שליחות - למרות משכורת מגוחכת - יודעים את עבודתם ומשתדלים לעשות כמיטב יכולתם. אז אני נגד הכללות גסות, מן הסתם הגברת הזאת אינה מכירה את כל מסגרות החינוך בארץ וזו שיש לי הזכות להימנות בצוות החינוכית שלה היא אחת היפות והטובות שבהן. אבל אני משוכנעת שאנחנו לא היחידים. יש עוד בתי ספר טובים ומצויינים, מורים מטפחים ותומכים, צוותים חושבים ומקדמים.

zivadina

New member
נהניתי לקרוא את דבריכן ואני מסכימה

עם כולם. גם אני נעזרת מאוד במערכת החינוך הרגילה, וזאת למרות שלא הצלחתי בעצמי בתור מורה (אולי כי אני adhd ?). הילדים שלי ה"רגילים" (יש דבר כזה?) והילד שלי ה-adhd מקבלים אל מלוא התמיכה שהם זקוקים לה, והרבה פעמים המורים מצביעים על בעיה ומבקשים ממני רשות ללכת עם הבעיה למומחה, ואני כמובן מסכימה. בקשר למאמר של אמנון גרושקה מ"בית ספר לידידות", שהוזכר בקישורים של ורד, המאמר מאוד מעניין, אבל אחרי שעברתי עם הבן הרבה מומחים ש"האשימו אותי" בהתנהגותו וכוונו אותי לעבור כל מיני טיפולים שלא עזרו לו, ולעומת זאת מה שעזר לו היה אבחון מקצועי ובעקבותיו טיפולים שמתאימים ל-adhd ..... אז- מה שאני חושבת זה שיש פה בעיה שצריך להתמודד אתה גם מהפן הפיזיולוגי שלה וגם מהפן ההתנהגותי שלה, לא להאשים אף אחד אלא לנקוט באיסטרטגיות שיעזרו לנו לעקוף אותה כדי להצליח בחיים. והכל יכול לעזור, אבל כדאי להתמקד בטיפולים שהכי אפקטיביים, כי יש לנו עוד כמה דברים לעשות חוץ מלטפל בילד אחד או יותר עם adhd, נכון? ובקשר להכחשה, אני רואה כאלה מסביבי, ש"מתנגדים לריטלין באופן עקרוני", ותולים את עקיפת הבעיה בכל מיני טיפולים אלטרנטיביים, ואז מגיע הזבנג, והילד חוזר לנקודת ההתחלה. ואגב, בתור תרוץ לעצמי על הקשיים שאני מעמידה לילדים שלי (דוגמה גרועה להתנהגות, אלא מה...) חשבתם על זה שאני גם adhd ? ובסה"כ זה תורשתי, אז איך אפשר להעביר לילד משהו אחר ממה שאני? בשביל זה צריך ללמוד כל הזמן, להיות מודעים ולפתח איסטרטגיות. וכבר אמרו ש-adhd הם פטפטנים, אז כל הכבוד אם הצלחתם לקרוא עד הסוף. שבת שלום. זיוה

vered4

New member
אני מסכימה עם דברייך, רק חייבת

להוסיף, שבמסגרת החינוך אצלינו, המחנכת של בני, מלאת כוונות טובות, אבל מורה איומה. היא בדיוק מייצגת את הבעיה במערכת החינוך. היא מנסה ללמד אותם הרגלי למידה (ה´), אבל הילדים טוענים שהיא משפילה אותם ומעליבה, צועקת ופשוט לא מצליחה למצוא את הדרך אליהם. דיברנו איתה ועם המנהלת, והדברים קצת התמתנו (היא כבר לא מעיזה להעמיד במקומו-פיסית, ילד שדיבר בזמן השיעור, למשך זמן של דקות ארוכות), אבל עדיין אין לה הבנה מה קורה לא נכון. ויש עוד מורים כאלה. והמערכת עצמה? עם קרוב ל 40 ילדים בכיתה, למה אפשר לצפות?

nonana

New member
היי אני אמנם לא ממש מוכרת כאן

אז תרשו לי להציג את עצמי אני אם לשלושה ילדים מקסימים. נעה בת שש ונדב ונעמה בני שלוש. אני מרשה לעצמי לכתוב לכן משום שעשיתן מעשה שהוא מאד לא אתי. לעשות לינץ על משהי שהיא בסה"כ מביעה את דעתה כמוכן זה לא בסדר. (ואני מתכוונת ליונת). ורד- אם אני לא טועה גם את היית בעבר מעורבת בפורום של באופן טבעי לא? (הגבת הרבה לבשמת ואח"כ מחקת את דבריך לא?). אני חייבת לתקן- יונת היא לא מנהלת הפורום. ובפורום באופן טבעי לא חיים אנשי כת שהולכים בדרך אחת וכולם דומים אחד לשני- ממש לא, גם שם כל אחד חיי את חייו ולפי אמונותיו. מעבר לכך יונת מגדלת את ילדיה בצורה מסויימת וכך גם כולנו- כל אחד בדרכו הוא, אבל אין זה אומר שחיים חיים ורודים ושוכחים מהעולם אלא זה אומר שחיים את היום יום בדיוק כמו כולם אבל ללא המסגרת הקונבנציונלית. אני מבטיחה לכן שאם הייתן מחנכות בחינוך הבייתי לא הייתם אומרות את מה שאמרתן ובטח לא מסלפות את דבריה של יונת. אתן יכולות לא להסכים איתה אבל בבקשה גם לא להכנס לפן האישי- שזה מה שעשיתן. ורד- בלינק אחד את לא ממש יכולה לומר לאנשים מי היא יונת או כל אחת אחרת, אפילו לא במאה כאלו. ואני בטוחה שלא היית רוצה שיעשו לך מה שאת עשית. אפרת- את נכנסת לפן אישי כשיונת דיברה מקצועית בלבד, אני לא חושבת שהיא עשתה לך משהו רע אז למה לך להתגונן מולה ולהוכיח אותה? ודבר אחרון- לי יש אחיין עם בעיות של קשב ולמידה, ביה"ס לא עשה לו טוב ואני גם יודעת שאם הוא היה מתחנך בחינוך הבייתי התוצאות היו אחרות. אבל זו דעתי בלבד. ולכולן בנימה חיובית אני מבקשת קחו את הדברים בצורה שצריכים הייתם לקחת. ובלי ללכלך כי מה שנשאר בסופו של דבר הוא טעם מר בפה. לילה טוב

אני מקווה שתקראי את תגובתי פה למרות

שהגבתי גם בפורום חינוך לגיל הרך. באופן חד משמעי בפורום הזה לא דנים בחינוך כי באם בנושא ההפרעות והלקויות, במעגל חברי הפורום, הנושא אינו האם החינוך שלי נכון או לא נכון, אלא האם אני פועלת לטובת הילדבעתיד מתוך ידיעה כי מדובר בילד עם הפרעה אולקות שאינה רווחת בחברה ולפי כך מוגדרת במקומות רבים - חריג, יומרנות היא מצד יונת לבוא וללמד הורים לילדים חריגים שלפעמים נמצאים המערכות החינוך המיוחד ומטופלים לעיתים ברמה יום יומית בתרופות כרוניות - כיצב לטפל בילדיהם, היא לא בעלת סמכות או ידע מספק לעשות זאת. פה - בפורום הפרעות קשב נמצאים הורים הסובלים מספיק ואין לי כוונה לתת לדבריה של יונת לפגוע בקהילה אותה אני ודליה מייצגות. בדרך זו או אחרת. אפרת

nonana

New member
אפרת אני עונה לך

למרות שכבר אנחנו בדף אחר (מקווה שתקראי את דברי גם כאן וגם בחינוך). אני לא ראיתי שום דבר רע במה שיונת כתבה- היא דיברה רק על ילדים עם בעיה של דיסלקציה. ויש מחקרים (קראתי רק חלק מזערי מהם) שנותנים דוגמאות לילדים שגדלו בחינוך החופשי שאת הבעיה עקפו בדרכים שלהם את הבעיה (רק בנוגע לדיסלקציה)והיום כאנשים מבוגרים הם יודעים לקרא היטב ויותר מזה. אני לא מתיימרת להיות מומחית, משום כך לא הבעתי את דעתי אלא רק קראתי והחכמתי (לקחתי את הרשימה שלך ואני מתכוונת לקרא אותה). אין אני חושבת שבדבריה היא פגעה במישהו, אלא נתנה דיעה נוספת שלדעתה היא הנכונה. אם היא כתבה שהיא מאמינה שבחינוך החופשי הילדים עוקפים את בעייתם (ומדובר רק על דיסלקציה לא על בעיה אחרת) במה היא פגעה בדיוק? בזה שאחרים נוקטים בגישה אחרת? מי שמאמין בדרך שלו אז על מה לו להפגע? אני מקווה שתקראי את דבריי ואני מאחלת לך באמת מכל הלב חיזקי ואימצי אלה

למעלה