רצון חופשי.

מולוקו

New member
רצון חופשי.

כולנו משוכנעים שיש לנו רצון חופשי. האמנם !? אני מוכן להעז ולהמר שלא לכולכם רצון חופשי. והבחירה החופשית היא לא כל כך חופשית. נניח שבקפטריה אני רואה אפרסק ועוגת גבינה. אני מושיט ידי לעוגה ובוחר בה. למחרת אני אומר – חבל שאכלתי את העוגה , יכולתי לאכול במקומה את האפרסק. מה המשמעות של כל זה ? שואל פרופסור תומס נייגל. הרי היתה לי אפשרות לקחת את האפרסק . איך יכולתי לעשות משהו שונה ממה שעשיתי בפועל ? הבחירה הייתה בידי עד לרגע שלקחתי את העוגה, יכולתי במקום העוגה לבחור באפרסק. ואילו הייתי עושה כך הייתי אוכל את האפרסק תחת העוגה. אבל להגיד "הייתי יכול" מרמז על כך שעשיתי דבר שונה ממה שרציתי לעשות באמת. זו לא בחירה חופשית , זו בחירה מתוך דחפים מסויימים. הדטרמיניזם יגידו שזהו מצב שנקבע מראש , ומופעלים עליך כוחות ,רצונות ומשאלות. ובסופו של דבר אתה בוחר במה שנקבע מראש. זו לא החלטה טהורה אלא בחירה ממניעים שאינם תלויים בך. וזו לא בחירה חופשית. תחשבו חברי הפורום האם כל שאתם עושים בא מרצון חופשי ?

conatus

New member
בוודאי שאפשר לבחור

בוודאי שישנה בחירה. אנו באים לאוויר העולם שלא על פי בחירתנו ובמשך שנים רבות דברים קורים שלא מתוך בחירה אך בבגרותנו זה משתנה ובעזרת שכלנו אנו יכולים כן לממש יכולת בחירה. בחירה היא פעולה שכלית ולאו דווקא אימפולסיבית, למשל אותם אלה שבימי התרסקות המטוסים על בנייני התאומים נלכדו באש התופת יכלו לבחור במיתה מתוך שריפה או במיתה מתוך נפילה מגובה רב ואכן היו כאלה שקפצו למותם מתוך בחירה בסוג המוות הרצוי להם...

Levos

New member
השאלה היא האם יכלו לבחור אחרת

העובדה שאתה חושב על משהו לעומק ולא פועל בצורה אימפולסיבית לא אומר דבר על הדטרמיניזם. המחשבה שלך ותוצאותיה יכולים להיות דטרמיניסטים באותה המידה כמו הדחף המידי.

מולוקו

New member
לא טענתי שאין רצון חופשי

העניין שעולה כאן - זה ההבדל בין בחירה חופשית טהורה לבין בחירה חופשית מכוונת. בחירה שנראית לכאורה חופשית אבל היא מונחה.

נקודת הבחירה

הרב אליהו דסלר דן בנושא בספרו "מכתב מאליהו" ומציע (אני מתמצת את הרעיון) שאמנם התנאים החיצוניים כופים עצמם על האדם ברוב 'בחירותיו', אך ישנם נקודות מסויימות שבהן התנאים מאוזנים והוא יכול לבחור בצורה חופשית. בחירות אלה משפיעות כמובן גם הן על הבחירות העתידיות, ולמעשה זה המדד להתקדמות מוברית- בכמה הצלחתי לקדם את נקודות הבחירה שלי.

מולוקו

New member
איך הבחירה החופשית בהווה משפיעה

על הבחירה העתידית ? ואם כך פני הדברים, אז הבחירה בעתיד אינה חופשית כי היא מושפעת מהבחירה הקודמת. ואם הבחירה בהווה מושפעת מהעבר, אזי אף היא איננה חופשית. מתי הבחירה באמת חופשית ?

לא הסברתי את עצמי מספיק טוב

הבחירה החופשית בהווה לא משפיעה על הבחירה החופשית בעתיד. היא משפיעה על כלל הנתונים של האדם, כמו כל דבר אחר. היא משפיעה על בחירותיו השונות וממילא משנה את נקודת הבחירה, שבה עדיין הבחירה חופשית. דוגמא: אדם שסובל מעודף משקל ורוצה לרזות. על עוגה, נניח, הוא לא יכול כרגע לוותר בגלל ההנאה באכילתו (ולכן אין כאן בחירה חופשית). לעומת זאת, קולה הוא אוהב פחות והוא יכול לוותר עליו (לכן יש לו בחירה חופשית כאן, בין ההנאה לרצון לרזות). אם הוא בחר שלא לשתות קולה והתמיד בזה, אולי זה חיזק את רצונו לרזות וכעת הוא יכול להתמודד עם אכילת העוגה. במצה זה, אין לו בחירה חופשית לשתות קולה, בגלל רצונו לרזות, אך עדיין הוא יכול לבחור בצורה חופשית לאכול את העוגה או שלא. במקרה זה, נקודת הבחירה זזה, ועדיין יש לאדם בחירה חופשית.

מולוקו

New member
דהיינו, יש נקודת בחירה, ויש בחירה.

זה מעניין ומעלה שאלה מעניינת לא פחות - מה היחס בין נקודת הבחירה לבחירה עצמה ?

מולוקו

New member
שאלתי מה היחס בין נקודת הבחירה

לבחירה. כי אמרת שנקודת הבחירה זזה. מהי נקודת הבחירה ?

נקודת הבחירה היא המקום

שבו הבחירה היא חופשית, כי ההשפעות החיצוניות מאוזנות במידה כזו שהאדם יכול לבחור בכל אחת מהאופציות.

או שיש בחירה או שאין .

בוחרים מתוך מה שנתון, מן המצוי, או שלא בוחרים כלל. יש לך מאזניים לשקילה של השפעות חיצוניות? מיגבלות על אפשרות הגשמת הרצון(הוצאתו אל הפועל) קיימות תמיד, גם על מלך, גם על עבדיו. בחירה שנעשית במקום שאין בו כל מגבלות על אפשרויות-הגשמת-הרצון, היא מוטיב נפוץ באגדות.

יש בחירה, אך לאו דווקא חופשית

אינני יכול לבדוק ולהראות לך מתי זו בחירה חופשית ומתי לא, אך אני כן יכול לטעון פילוסופית שקיימים רגעים כאלה. אינני מדבר על "הגשמת הרצון" אלא על חופשיותו של הרצון. יכול להיות לי רצון שאיננו נובע ממני אלא ממקור אחר, כגון חינוך, לחץ חברתי, פחד, יצרים וכו'.

ברצונו בדייאטה, בחר להגביל לשם כך

סיפוק רצונות אחרים שלו. גם הרוצה להיות נזיר מוותר מרצונו על מה שהוא מתנזר ממנו. מה זה קשור ל'נקודת בחירה שזזה'?

השאלה היא לא רק מה הוא רוצה

אלא גם מה הוא יכול. בתחילה הוא היה יכול דבר אחד, ובדבר אחר הייתה לו בחירה. אח"כ להיפך. זה לא משנה אם זה נזיר או כל דבר אחר. הערות:א. לדעתי לא כל רצון בא בוודאות ממני יכול להיות לי או לך רצון- אך הוא לא יהיה חופשי. ב. יש להבדיל בין רצון לדיאטה לבין התאווה לעוגה. לדעתי הראשון הוא מעט יותר "רצוני".

EdisonGirl

New member
מעניין...

דווקא יצא לי לחשוב על זה פעם, ואני מניחה שאין לי באמת בחירה חופשית אבל בד בבד אני מנסה להשיג תחושה קרובה ככל האפשר לזה... כלומר, אדם אימפולסיבי נשלט ע"י רגשותיו וכך כביכול מאבד את הבחירה החופשית שלו, מכיוון שבוחר, במצב נתון, את שליבו אומר לו, אך כשהרגש משתנה- הוא עלול להסתכל לאחור ולהגיע למסקנה שלו ניתנה לו שוב הזדמנות בחירה באותו עניין- היה בוחר במשהו אחר.. לעומת זאת, כשהוא פועל ע"פ שיקול דעת, הסיכויים שיתחרט על בחירתו הם קלושים ביותר, וגם אם דעתו תשתנה- הוא יידע שהבחירה שנעשתה בעבר הייתה הבחירה הטובה ביותר שיכול היה לעשות באותו זמן. הרי כשאדם מפעיל שיקול דעת, הוא חושב על טוב ורע, מועיל ומזיק, נכון או לא נכון, ועוד. אדם כזה יכול להרגיש שהוא בחר.

מולוקו

New member
נעיין בדבר,

מתוך הדברים שלך יוצא שאדם רציונלי בוחר בחירה חופשית, והאחר או הרגשני בוחר בחירה שאיננה חופשית. האדם הרציונלי מחשב את הטוב והרע, שוקל את הדברים בניגוד לעמיתו שיורה מן המותן,או מושפע מרגשות וכיוצא בזה. השאלה היא פשוטה - האם רק האדם הרציונלי בוחר בחירות חופשיות ?

kk221

New member
כן, אבל

אין אדם שהוא רצינולי לחלוטין, כולנו מושפעים מהחיברות שעברנו, חינוך שקיבלנו, מצב רוח בנקודת זמן ספציפית ועוד. ךכן, בעולם שבו יש דבר כזה - אדם רציונלי לחלוטין, אז הבחירה שלו אמורה להיות חופשית. אבל יש בזה בעיה, משום שבעולם רציונלי לחלוטין, הבחירה בעצם קבועה מראש כי כל הפרמטרים ידועים, וזה קצת מוציא את הכיף מהבחירה החופשית, לא?

מולוקו

New member
הרציונליות אינה טהורה. זו הכוונה.

למה בעולם רציונלי הכל נקבע מראש ? הבחירה בהתאם לאירוע.

למעלה