רעיון...

אחמס1

New member
רעיון...

כידוע לכם, אני בעיצומה של עונת הבגרויות המקוללת. היום, אחותי (כיתה ט') התבכיינה שכאשר תלך לתיכון יהיו לה "רק" 29 יחידות, והיא רוצה מקצוע הגברה 5 יח"ל נוסף, שיעלה את הממוצע באופן משמעותי. אני בחרתי את 34 היחידות שלי כך שהממוצע יהיה גבוה ככל האפשר. אחותי, לעומת זאת מוגבלת יותר בבחירה (בגלל שהיא יותר עיונית וביה"ס שלנו הוא מדעי-טכנולוגי) - היא במילא תעשה בגרות אחת אקסטרנית של 5 יחידות מתוך ה29 האלו. ואז פתאום בא לי הרעיון, אחרי 3 שעות של כתיבת הבגרות בחיבור היום, מה עם בגרות באספרנטו? אם יהיה אפשר להפעיל לחצים על משרד החינוך לאפשר בגרות באספרנטו יהיו לזה השלכות נפלאות בישראל, אם זה יבוצע כהלכה! ידוע לי שאחרי בקשות ותחנונים של הקהילה האתיופית אישרו להם בגרות באמהרית, אולי מישהו כאן יודע ללחוץ במקומות הנכונים למשרד החינוך? הנה כמה מהייתרונות: 1. תלמידים רבים, כמו אחותי, שמחפשים מקצוע נוסף וקל של 5 יח"ל כדי להעלות את הממוצע, אפילו בבגרות אקסטרנית, יוכלו לבחור באספרנטו. עם מסע פרסום מתאים, זה יכול להפוך לפופולרי, דבר שיגדיל באופן משמעותי את מספר דוברי האספרנטו. 2. אם זה יצליח אקסטרנית, אולי מספר בתי-ספר יאמצו את זה כמקצוע בחירה לבגרות. דבר שיחשוף עוד רבים לשפה. אולי אפילו תתחיל תגובת שרשרת והמוני בתי ספר ילמדו אספרנטו. 3. כתיבת השאלונים, הסילבוס הרשמי, ההוראה בבתי-ספר ובקורסים, ולבסוף בדיקת בחינות הבגרות - כל אלה יספקו תעסוקה רבה לקהילה האספרנטית. בטח יש עוד יתרונות... צירפתי קובץ נחמד

Eldad S

New member
חמוד ../images/Emo70.gif

למקרא הודעתך, ולאחר צפייה בטופס הבחינה (המציאותי למדי, אני חייב לציין), אני מרגיש שחזון אחרית הימים קורם עור וגידים.

אהבתי את הטופס ../images/Emo45.gif

הטופס בהחלט מרשים. אני מניח שאין כזה במציאות, אז כל הכבוד על העיצוב הגרפי. זה נראה מאוד משכנע. אני חושב שיהיה קצת יותר קשה לדחוף את זה, בהשוואה לאמהרית
אבל אתה יכול לנסות לארוז יפה את ההודעה שלך גם בצורת מכתב (אליה תוכל אף לצרך את דוגמת הטופס) ולשלוח למשרד החינוך. אם זה לא יועיל, זה בטח לא יזיק. שלך, ירוק עולה.

DoronModan

New member
לפי הקובץ שלך

יש זמן עד שנת תשע"ב 2012
עכשיו ברצינות. הרעיון מצוין, וכמו שכותב אלדד, טופס הבחינה המצורף גורם לזה להיראות בר-השגה. אבל כדי להגשים את הרעיון צריך לעבוד, והרבה. נראה לי ששלב ראשון צריך להגיע למצב שילמדו אספרנטו, אפילו במספר זעום של כיתות בארץ, כדי שניתן יהיה לדרוש בשלב השני, שתהיה בגרות באספרנטו. ייתכן שבשנת תשע"ב כבר תהיה בגרות באספרנטו כדבר מובן מאליו, ומישהו יסתכל על ארכיון הפורום ויצחק. חדשות טובות: תלמידה שלי לאספרנטו, מורה ללשון לשעבר, כתבה לפני כשנה לשרת החינוך בין השאר על הצעה ללמד אספרנטו, וקיבלה תשובה, שאת הפסקה הרלבנטית ממנה אני מצטט: אין מניעה להוסיף אספרנטו כתחום בחירה. בשל העומס הרב של מקצועות החובה והבחירה, נראה לי ראוי להוסיף תחום זה במסגרת של חוגי בחירה, במקום בו נמצא מורים ראויים ותלמידים אשר יחפצו בכך" מכאן ועד שימוש ברשות הרשמית (אם כי המסויגת) ללמד אספרנטו במשרד החינוך הדרך ארוכה עדיין. כי כמו שאמרה אביבה, התלמידה שכתבה את המכתב, צריך במיוחד עזרי לימוד, מערכי שיעור שיעברו ביקורת קפדנית ועוד מני דברים...

eaglewing

New member
אספרנטו בבגרות - כשפה זרה נוספת

במסגרת הקונגרס השנתי של ILEI ארגון המורים דוברי אספרנטו, בשנת 1995 בדרום פינלנד, עברתי את המבחן של meznivela scio שהייה מורכב מכתיבת חיבור, הבנת הנשמע והתמצאות בתולדות הספרות האספרנטית. עברתי בהצלחה עם ציון tre bone, דבר שלא צריך להפתיע, כי אז כבר הייתי אספרנטאי 22 שנה. המבחן הזה עומד בכל הקריטריונים של מבחן רציני ויש סיכוי שמשרד החינוך בישראל יכיר בו. גם חברנו מעומר, Gianpiero עבר את המבחן. לדעתי, דרושים לפחות שלוש שנות התעסקות רצינית באספרנטו כדי לעבור את המבחן הנ"ל. מקבלים גם תעודה בינלאומית.

DoronModan

New member
מבחן ILEI

עופר, שורת הגרעין בהודעתך היא: "המבחן הזה עומד בכל הקריטריונים של מבחן רציני ויש סיכוי שמשרד החינוך בישראל יכיר בו". יש לך עותק ממנו? ואולי יש לך עותק ממבחן הרמה הבסיסית, להשוואה. אם לא, האם אתה יכול להשיג אותו למען מטרתנו?

Eldad S

New member
../images/Emo45.gif מצטרף לבקשתו של דורון:

מעניין אותי לקרוא עותק של המבחן של ILEI, ארגון המורים דוברי אספרנטו. מעניין אותי גם כדי לראות אם אני עומד בו. האם יש לך, או שאתה יכול להשיג, עותק ממנו? אכן, יעניין גם לבחון אותו מול דרישותיה של מערכת החינוך אצלנו.

Allon 8vD

New member
5 יח"ל??

יחידת לימוד = לפחות שא"ק (45 דקות) שבועית במשך שלוש שנים / שלוש שא"ק במשך שנה = לפחות 90 שא"ק. 5 יח"ל = לפחות 450 שא"ק! לפי זה, קורס בסיסי ממוצע + קורס מתקדם ממוצע הם בהיקף כולל של 1 יח"ל בקושי (דורון יאשר?). נניח שאפשר למתוח את הלימודים פי שלושה, ולדרוש מהתלמידים רמת שפת אם. הגענו להיקף של 3 יח"ל. 5 יח"ל תהיה בגרות קלה מדי, ויקשרו את התלמידים, את הבגרות ואת השפה עם רמה לימודית נמוכה או עם עצלות. מה שכן בא בחשבון, הוא לשלב אספרנטו עם תחום נוסף. למשל: י"א, בגרות בהיקף 3 יח"ל: – 2 יח"ל אספרנטו (שליטה בשפה הכתובה, עם מילון) – 1 יח"ל בחירה: בלשנות, תרגום או תרבויות דרך ספרות א'. י"ב, 2 יח"ל (השלמה ל-5): – 1 יח"ל אספרנטו (שיחה עם בוחן + הבנת הנשמע) – 1 יח"ל בחירה: לטינית, תרגום סימולטני או תרבויות דרך ספרות ב'.

DoronModan

New member
רעיון השילוב עם תחום נוסף - מצוין

אלון, לפי הגדרתך לגבי יחידת לימוד אחת, החשבון של 90 שעות אקדמיות קורס בסיסי + מתקדם הוא אכן מדויק (כי הקורס הבסיסי נמשך 45 שעות (20-24 מפגשים) וכך גם הקורס המתקדם). יש לי כמה שאלות קונקרטיות: 1) האם יחידה אחת בבגרות היא לא יותר ישימה (כך לי נראה, אבל אולי אני טועה)? גם מבחינת זמינות מורים, וגם מבחינת הרצינות שבהצעה כלפי משרד החינוך, כי אולי 5 יחידות יראה להם שאפתני מדי? או שבגרות עם הרבה יחידות ייראה דווקא רציני? או שנציע פחות יחידות (2,1 או 3), ובשנים הבאות ננסה לקדם את זה ליותר יחידות? 2) האם יש בכלל בנמצא בגרויות בנות יחידה אחת? 3) האם קורה שלומדים מקצוע לבגרות יחידה אחת במשך שנה אחת בלבד? 4) האם יש כזה דבר שמשלבים מקצועות שונים לכדי 3 יחידות, או ששילובים כאלה קיימים רק לגבי חמש יחידות סה"כ? אם להודות על האמת, אני מוקסם מרעיון השילוב! הוספת לטינית, או בלשנות, הוא רעיון "סקסי" - יוסיף טאץ' של מכובדות לעניין, וכך גם הוספת תרבויות דרך ספרות. חדשני, מכובד, ובהחלט מועיל לתלמידים.

Allon 8vD

New member
1 יח"ל – מעט מדי!

1) א. מה היא זמינות המורים? אם בתיכון יש מורה רק לאספרנטו, והוא מלמד כל שנה רק קבוצה אחת (3 ש"ש) – הוא יקר לתיכון (בגלל כל התשלומים בנוסף לשעות הוראה). אבל אם אותו מורה כעבור שנתיים מלמד גם י"א וי"ב (15 ש"ש, שלושה ימים בשבוע) – כולם מרוויחים. ב. בגרות של שלוש יחידות (בכל תחום, בפרט בשפות) היא הרבה פחות אטרקטיבית הן לתלמידים והן לתיכונים, ולכן, אני מניח, גם למשרד החינוך. אם תלמידים בשנים הראשונות ידעו שהם לא יכולים להמשיך ל-4 / 5 יחידות, הם לא ירחיבו את המקצוע, והתכנית תיגנז. 2) "יחידה אחת בבגרות" מתארת אחד מהיצורים הבאים: – פרק אחד ממקצוע: תע"י בהיטוריה, לשון בהבעה עברית, – מקצוע חובה: אזרחות, חינוך גופני, – יחידה פנימית: מקצוע שהתלמיד למד בכתה י', נבחן עליו במסגרת ביה"ס, ולא המשיך. מקצוע חובה אנחנו לא רוצים ובעיקר לא יכולים. יחידה פנימית אפשרית כבר היום, אבל בלי מבחן ארצי, בלי אפשרות להרחיב את המקצוע, ורק בשנה הקשה של כתה י', מה הסיכוי שזה יהיה באמת מוצלח? (נניח שלא ניפול על כתה של 36 תלמידים שמתוכם 34 בחרו אספרנטו כי זה יותר קל משאר האפשרויות, אחת חשבה שזה ספרדית, ואחד סובל מקשיי ריכוז, ונניח שלא יצטרפו לכתה עוד שני תלמידים באמצע השנה.) 3) קורה. 4) התבססתי על הדגם של מדעי המחשב: תיכנות הוא החלק העיקרי, אבל היחידה הראשונה היא בדר"כ קרובה יותר לישומי מחשב, והאחרונה בדר"כ תיאוריתית יותר. תחת הכותרת "אספרנטו" אי-אפשר להיבחן בעברית על ספרות סינית, אבל אפשר לתקן את הכותרת או את שפת הבחינה.

DoronModan

New member
עוד שאלה

מה פירוש המשפט במכתב שקיבלנו "נראה לי ראוי להוסיף תחום זה במסגרת של חוגי בחירה" מה זה חוג בחירה - מקצוע בחירה?

interDist

New member
חוג בחירה

נראה לי שזו בדיוק הכוונה (מקצוע בחירה). העניין די מקובל לגבי בגרויות לשוניות - כל שפה זרה נוספת היא לרוב בגדר רשות. ביחס לחלוקה של שעות לימוד וכו' - שכחתם (דורון ואלון) נדבך חשוב, אפילו מאוד חשוב, לדעתי. מה עם התרבות האספרנטית ובעיקר הספרות וההיסטוריה? אם הבגרות ברוסית הייתה מבוססת רק על ידיעת התחביר - היא הייתה מגרדת בקושי יחידה וחצי. אולם, זו בגרות של 5 יח"ל. מאיפה? אינספור שעות מוקדשות לספרות הרוסית, אמנם זה מספיק רק לגעת על קצה המזלג היוצרים הגדולים אבל עדיין. הבגרות עצמה מתחלקת לשניים: מבחן בכתב ומבחן בע"פ. בכתב: - ניתוח טקסט פשוט - שאלות דקדוקיות (שני חלקים) - קטע האזנה - ניתוח יצירה ספרותית (כמובן שנדרש ידע מוקדם) - חיבור של עמוד A4 לפחות. בעל פה: - שיחה עם הבוחן/ת - מונולוג על נושא נבחר (כולל התכוננות של 10 דקות בכיתה עצמה) - דיאלוג (ללא התכוננות מוקדמת) כפי שאתם רואים, קשת הנושאים שבודקת הבחינה היא נרחבת. ואני בטוח שבחינה באספרנטו לא יורדת מזה! לא נאמרה מילה על ספרות - הן השירה והן הפְּרוזָה (לא לשכוח את תרגומי יצירות המופת שהן נחלת כלל האנושות ואפילו ניתן לערוך השוואה עם המקור בעברית, למשל). מה לגבי ההיסטוריה? כמה מבאי הפורום יודעים על פריבא, קאבֶּה ואחרים, על תקופת סוף מלחמת העולם ה-I ומשבר האידו, על הרדיפות הסטליניסטיות והנאציות - ובכלל על השואה של אספרנטיסטים (כולל הוצאות להורג ללא משפט ועבודת פרך במחנות הסטליניסטים), על ההסטוריה של התנועה בסין, על התנועה Oomoto, פריחת התרבות בתחילת המאה ה-20 והבאהאיזם, על השימוש באספרנטו בברזיל, צ'ה. יש מה ללמד ולספר וזה ממש לא יזיק גם לנו עצמנו; מספר שעות הלימוד שסדרת הרצאות כאלו תיקח עולה הרבה מעבר לעוד יחידת לימוד...

Allon 8vD

New member
Бaгpyть Ha Pycck&#10

נקראת "לשון וספרות רוסית", והיא אמנם לא דומה לבגרויות בערבית ובצרפתית. בערבית ובצרפתית לדעתי הייתי עובר (55) בגרות היום, בלי הכנה ובלי הערכת זמן. (ערבית למדתי עד כיתה י', קיבלתי 27, וזה היה לפני 10 שנים.) בבגרות ברוסית הייתי מצליח אולי לתרגם את השאלות בשלוש שעות, בהצלחה של 50%... אני לא בטוח שבגרות ב-"לשון וספרות האספרנטו" היא הדגם הרצוי, כי הרבה תלמידים שמתעניינים באספרנטו (ובשפות בכלל) הם בעלי אוריינטציה מדעית/מתמטית, שמתקשים בשלבי למידה המתקדמים בספרות (ניתוח, הרכבה והערכה למי שהיה בהרצאה שלי). לדעתי, טעימות מההיסטוריה ומהספרות צריכות להיות מוטמעות ומפוזרות בין התוכניות, למשל: 3. "אספרנטו – שפה ותרבות", עם פרק בספרות. חלק מההיסטוריה יילמד במסגרת הנושאים השונים (קטע קריאה על קאבה, תרגיל בדיון קשרים בין שיטות שלטון שונות לבין אספרנטו, יצירה סיפרותית על השואה...), אבל לא יופיע כפרק בבחינה. 2. "interlingvistiko" (מה המילה העברית? בין-בלשנות?), עם פרק בהיסטוריה. דוגמה יותר ממוקדת: לקראת הבגרות בעל-פה התלמידים יקבלו רשימה של 12 נושאים: 4 מתחום ההיסטוריה של אספרנטו, 4 מתחום הספרות, 4 נושאים אקטואליים או גלובליים. הבוחן יבחר שלושה נושאים באקראי, ומבין השלושה יבחר הנבחן נושא אחד, ויענה על שאלות הבוחן בנושא זה. כיוון שתלמיד עשוי לקבל שלושה נושאים באותו תחום, הוא יצטרך להתכונן לפחות על עשרה...

אחמס1

New member
עניין היחידות

זה לא בהכרח נכון שיש מספר מסויים שעות שצריך ללמוד לקראת יחידת בגרות. לדוגמא: מקצוע ה5 יח"ל הנוסף שאחותי לקוחת הוא "פיתוח קול", ומדובר בשעה שבועית אחת בלבד, שגם היא בגדר "חוג", שאינו חובה בשביל לגשת לבגרות הזאת. בעניין שעות הלימוד יש הבדל בין בגרות אינטרנית לבגרות אקסטרנית, למעשה לא צריך כלל ללמוד בביה"ס כדי לעשות בגרות אקסטרנית. אבל כל מקצוע שנלמד במסגרת בית ספרית זה כמו שאלון אמר מבחינת השעות. כמו שאמרתי בהודעה המקורית, יותר טוב להתחיל בבגרות אקסטרנית, ולחכות שזו תוכיח את הצלחתה - אחרת יהיה קשה מאוד לשכנע מנהלי בתי ספר להוסיף מקצוע לימוד, הרי הדבר כרוך בעלות גדולה לבית הספר. את כל העניין של הרכב הבחינה, מה לומדים בשביל כל יחידה, כמה שעות שבועיות מומלץ (במידה וזה נלמד בבית ספר), תצטרך לקבוע ועדה מקצועית שתדווח למשרד החינוך. רעיון החלוקה ל3 יחידות ו2 נוספות הוא מקובל מאוד (נדמה לי שגם בצרפתית, יתקן אותי דורון אם אני טועה), ויהיה סביר להחיל אותו גם כאן (ושוב, את מבנה הבחינה צריכים לקבוע אחרי מחקר מעמיק של מבחני אספרנטו בעולם ובדיקה של רמת הקושי הרצויה).

DoronModan

New member
צרפתית

אחמס, הבחינה שעשיתי בצרפתית 5 יחידות הייתה בחינה אחת בסוף י"ב, לא הייתה חלוקה.

DoronModan

New member
או שאולי כן...

הייתה חלוקה. כמו באנגלית, היה מבחן שיחה בצרפתית, ובגוף הבחינה בכתב היו שאלות בספרות. באנגלית 5 יח"ל יש חלוקה פנימית?

אחמס1

New member
במבחן באנגלית כמעט ואין חלוקה

יש מבחן גדול (ביום שלישי) וערכו 4.95 יחידות בערך, אבל כותרתו "חמש יחידות לימוד". החלק החסר הוא הבחינה בעל-פה שעשינו במרץ, שאם מקבלים מאה או אפס, ההבדל הוא בשתיים או שלוש נקודות. היה נדמה לי שבצרפתיתי זה מחולק מפני שראיתי פעם טופס של 3 יח"ל, אז הנחתי שיש 2 יחידות נוספות. יכול להיות פשוט שיש כמה שאלונים.

Allon 8vD

New member
בגרות בשריכת נעל שמאל בהיקף 37 יח"ל

במסגרת 5 יח"ל מוזיקה ו-5 יח"ל תיאטרון לומדים בין השאר פיתוח קול. האם השעה השבועית הזו היא חד-שנתית ובמסגרת כתה של 16 תלמידים? אם כן, אני אשקול מחדש השלמת בגרויות... חייב להיות מדד למספר היחידות, והוא היקף השעות שהצגתי. תיכון אקסטרני אינו מתוקצב לפי זה ואינו מחוייב לזה, אבל זה עדיין יהיה הבסיס לסילבוס ולמבחן. אני יכול להציע מדד פרטי שלי: 2 יח"ל (השלמה ל-5) = שני קורסים סימסטריאליים ברמה רגילה באוניברסיטה, 3 יח"ל = קורס מבוא וקורס רגיל (אבל קל), 1 יח"ל = סדנה-בקושי מדיסציפלינה אחרת. לדעתי, אם הולכים על בגרות, אז עד 5 יח"ל, ואם 5 יח"ל אז שהרמה תהיה גבוהה. תחשבו איזה שירות דב יעשו מאות בוגרי 5 יח"ל אספרנטו שאינם מסוגלים לשוחח ו/או שאינם יודעים על התרבות שלה דבר! קשה לי להאמין שהמשרד ישקול תכנית לימודים רק לתיכון אקסטרני. הכיוון הוא בד"כ הפוך. בונים תוכנית לימודים לתיכון אינטרני, מפעילים אותה, מחברים לה בחינה אינטרנית, ואז אולי מכינים גרסה אקסטרנית (אם יש ביקוש וצורך). דורון לא יתקן אותך, כי רק בשנות ה-90 של האלף השני התחילו אט-אט להזיז בגרויות וחלקי בגרויות לכיתות י"א וי'. (ורק באלף הזה התחילו עם "מועדי ב'" ובגרויות חורף אינטרניות.) אפשר לראות בגרויות מתשס"ג באתר הבחינות של משרד החינוך, ובאותו מקום אפשר ללמוד איך בונים תוכנית לימודים (במקום אחת קיימת, אבל בשביל לקבל מושג). בנוסף, רצוי לבחור ספר לימוד טוב לכל יחידה-שתיים, ולפרט כמה שא"ק מומלץ להשקיע בכל פרק. (כך בנו את היחידה "תכנות מונחה עצמים ב-++C", רק בלי ה"טוב"...)

אחמס1

New member
השעה השבועית היא למעשה 30 דקות

וזה יותר מחד שנתי, היא כבר כמה שנים בחוג הזה. זה ההרכב של 5 יחידות פיתוח קול: (זה לא "מוסיקה") שירת 3 יצירות בשפה זרה כלשהי שירת 2 יצירות בעברית או בשפה אחרת עריכת עבודה מקיפה על אחת מהיצירות, כולל תקופה ומלחין, ובחינה בעל-פה על העבודה. אתה צודק שצריכים שתהיה "רמה", אבל צריך להתפשר כאן, כי אנשים לא יקחו את זה מרצונם (ואם זאת בחירה, אז פיספסנו את המטרה) אם יש למקצוע מוניטין של "קשה". ריפרפתי בקישור ששמת לגבי "איך בונים תוכניות לימודים", ולפי דעתי זה אפשרי להכין תוכנית לימודים איכותית באספרנטו, שלא תהייה כבדה וכן תהייה מושכת לתלמידים. לדעתי "בגרות באספרנטו" לא צריכה להיות מסמך שמעיד על מומחיות בשפה, אלא התהליך חשוב יותר. הרי ב5 יח"ל אנגלית קשה להגיד שלכולם אנגלית מעולה. זה ויכוח של כמות לעומת איכות, וצריך לחשוב מה רוב תלמידי ישראל מעדיפים.

למעלה