רמת החיים עלתה ב-4% חחחחח

רמת החיים עלתה ב-4% חחחחח

רמת החיים עלתה ב-4% חחחחח למי היא עלתה? לביבי ולחבריו מהאוצר? המושחתים שדואגים רק לעצמם? או לשבע מאות אלף עניים?

דור לוי

New member
אולי כדאי לבדוק מהי צמיחה../images/Emo35.gif

באחרונה אנחנו מתבשרים על הצמיחה הגבוהה, אומרים לנו "שהצמיחה גדלה והיא תחלחל לשאר המשק..." , ועכשיו התבשרנו שפורום מנהלי הכספים יעניק אות הוקרה לנתניהו על תרומתו לעידוד הצמיחה במשק. http://www.nfc.co.il/archive/001-D-61035-00.html?tag=12-59-51&au=True אולי כדאי לבדוק מהי צמיחה? במגבלות המקום אתן אסבר קצר , פשטני ואינטואיטיבי כל האפשר גם אם לא לגמרי מדויק. כדי להבין מהי צמיחה , ראוי להבין מה זה 'תוצר' (ונדלג כרגע על ההבדלים בין תוצר לאומי גולמי , תוצר מקומי וכד'). תוצר הכוונה לסיכום כל הסחורות והשרותים שסופקו במשק בתשלום. מכאן שאם פיטרת את העוזרת התוצר ירד. מהי צמיחה? הצמיחה היא הגידול בתוצר. ולשם כך נשתמש בדוגמא קצת קיצונית: נניח שבחודש מסוים, אדם קנה מכונית מפוארת, למשל מרצדס ב 501000 ש"ח. במקביל, 50000 משפחות חסכו וצמצמו את קניית המזון ב 10 שקלים נוספים. מבחינת מדידת התוצר, התוצר עלה. מעשית התוצר עלה בגרמניה - כאן בארץ , יש פחות 500000 ש"ח שאפשר לקנות בהן סחורות ומוצרים נוספים. האם הדוגמא הזו באמת קיצונית? אולי, אבל יחד עם ההנחות במכס ל DVD היא זו שמסבירה כיצד הצמיחה העולה יחד עם אי השיוויון, יכולה לגרום דווקא לכך שהעוני יחלחל לשכבות נוספות, וזו התופעה שרובנו מכירים. המקום לבדוק זאת, הם פרסומי הלמ"ס שפורסמו באחרונה. http://www.cbs.gov.il/hodaot2004/08_04_348.htm הכותרות באמצעי התקשורת אכן הצביעו על גידול בצמיחה, אולם ראוי לציין שהדגישו את המרכיבים העיקריים: - היצוא ובפרט ההייטק, המוסברים בצמיחה בארה"ב. הקרדיט לכך ראוי שיינתן למדיניות המרחיבה שנקט בוש, מדיניות הפוכה מזו שנקט נתניהו. - השיא בתיירות, עקב הרגיעה הבטחונית, וכאן ראוי שיינתן הקרדיט לכוחות הבטחון. - הגידול בצריכה הפרטית. ראוי לציין שהגידול הבולט ברכישת מוצרים בני קיימא: מכוניות, מקררים ומוצרי חשמל (זוכרים את ההנחות על ה DVD?), לעומת הירידה המואצת בהוצאות לחינוך ובריאות. הצמיחה, בצורה שבה היא מתרחשת כיום, מעשירה קבוצה קטנה של אנשים. חלק מהם בחרו להעניק לנתניהו את הפרס הזה. לי הפרס הזה משאיר טעם רע, אולי מזכיר מלים כמו הון ושלטון? אולי אפשר לראות בכך שוחד בדיעבד? (ההחלטה על הבחירה התקבלה בוועדת השופטים בראשותם המשותפת של אילן כהן, מנכ"ל משרד רוה"מ ונגה קינן יו"ר הפורום. בין חברי הוועדה ניתן למנות את המנהל הפיננסי של חברת טבע, דן זיסקינד, עו"ד רם כספי ועו"ד יעקב נאמן.)

דור לוי

New member
נ.ב שלא ישתמע מדברי

שמדידת הנתון של הצמיחה לא טובה אלא בעייתית. אין מדד שאין לו כשלים אלו ואחרים. נראה שהפתרון הכי פחות גרוע הוא להשתמש בכמה מדדים שונים ולהתייחס רק לשקלול שלהם. ואז יהיה מי שיתחיל להתווכח, אלו מדדים ומה המשקל הראוי לכל מדד...

הקטנת מיסוי על מוצרים מעשה נכון.

בניגוד לטענה הנרמזת כאן, והנצעקת בקול גדול בהפגנות השמאל העושות שימוש במצוקה האמיתית או המדומה, הרי הקטנת המס על מכשירי אלקטורניקה זולים, כמו טלביזיות פשוטות ומכשירי וידאו ודיוידי, הנה תרומה חשובה להקטנת הפערים ברמת החיים. וכך הוא הדבר גם בנושא הקטנת המס על מגוון מוצרי מזון בעלי רכיב מיובא כמו פסטות ומרקים. לפי סקר שפורסם לא מזמן, הרי שמונים אחוז מהמשתייכים לעשירון התחתון מחזיקים בטלביזיה צבעונית ובמקרר חשמלי. וכל הוזלה בתחום זה היא מאפשרת לאומללים נוספים להגיע לאיכות חיים סבירה. אלא שלא המצוקה ופתרונה מעניינים את הטוענים, אלא השנאה כלפי האדם המוכשר הפיקח והימני, וכאשר נכשל נסיונם להדיחו באמצעות חקירות משפילות "ציפור בננה", וגם האזנות הסתר הנפשעות בשליחות הפרקליטות לא הועילו, והתברר שגם סיפור היותו פעיל בסי אי אי, אינו עובר בציבור, יוצאים המתנגדים וחוגגים סביב הנושא הכלכלי, ומקפיצים את ויקי כנפו מאתר צילום אחד למשנהו, ואפילו בחמוקיה המתבלים עשו שימוש. ובכן העובדות הן אחרות. ממצב של משק על סף קריסה, כאשר כל המומחים צפו נפילה והתמוטטות, הצליח נתניהו לצעוד על סף התהום ולהביא את המשק אל העבר השני, אל קרקע מוצקה ובטוחה. כמעט כל המדדים, המושפעים מפעילות האוצר מראים התאוששות, ועיקר בעיות המצוקה והפערים הם תוצאה של התנגדות ההסתדרות והוועדים לפתיחת הסכמים, ואיומי השביתות המונעים מימוש מלא של תוכנית ההתייעלות. נתניהו היה שר האוצר היחיד שהעז לקצץ את שכר הבכירים והשרים, אך הוא אינו כל יכול, וההכנסה של עובד מפעלי ים המלח המאוגד בוועד המילטנטי, המגיעה לשלושים אלף שח לחודש, מאלצת את הנהלת המפעל להמנע מקליטת עובדים נוספים מן המניין, וכך נוצר מעמד "עובדי קבלן". נתניהו הוריד את שכר הבכירים הכפופים לו, אם ההסתדרות תסכים להוריד את שכר הוועדים החזקים והחברות המונופוליסטיות, יהיה בכך צעד מבורך וחשוב. נכון עשה נתניהו כאשר קיצץ במנגנון הציבורי, נכון ונבון הוא לדרוש התייעלות גם במשרד החינוך וגם במשרד הבריאות.

דור לוי

New member
ועל הרמיזות האלה נאמר ... במומו הוא

ועל הרמיזות האלה נאמר ... במומו הוא פוסל אני נאלץ לכתוב הודעה זאת אחרי שתכתובת סמויה מהפורום לא הועילה. למיטב זכרוני, אתה כמעט היחיד בפורום שמנסה לרמוז לתוכן דעותיהם של אחרים. לצערי, למרות הפוטנציאל שלך לסייע לפורום בהצגת עצמך ככלכלן, גם כמעט היחיד שמקפיד להטיל ביקורת מבלי להציע איך אפשר לשפר, ובד"כ גם מבלי לתמוך ברעיון שנראה לך טוב. נכון, יש נושא אחד קרוב לליבך, משום מה למרות הצעותי, לא העלת אותו לדיון נפרד, אלא תמיד העלת אותו בצורה שנראית כדרך להסיט את הנושא מהנושא הרלבנטי לאותו דיון. למרבה המזל, סוף, סוף זהו השרשור הראשון העוסק בנתניהו ולכן הודעתך רלבנטית... ובהתייחסות להודעתך... לגבי שמאל-וימין: לא תוכל לנחש את דעותיי בנושאים אחרים לבד מנושאי כלכלה/וחברה. לא לגבי התנחלויות בכלל ובפרט לא לגבי ההתנתקות, לא לגבי דת ומדינה (למעט מה שאפשר להבין מההודעה - העובדה שאני לא דתי וכותב בשבת
וגם לא חוגג הסילבסטר), לא לגבי התנהלות יהודים/ערבים - הכל לבד מהנושא שהזכרתי לעיל... אלו נושאים שלצורך היכולת לשתף פעולה , אני שומר דעותיי עימי. למיטב זכרוני הבהרתי בעבר, שאעשה הכל כדי לטשטש את דעותי האמיתיות. לפעמים, לצורך הדיון למשל, אכתוב בניגוד להן... לגבי הפגנות השמאל: כן, בהחלט יש לי בעיה עם זה שבהפגנה מול ועידת העסקים, תנועת הנוער היחידה שהגיעה היתה השומר הצעיר. הייתי מאוד רוצה לראות גם את בני עקיבא ובית"ר וכל הצעירים. מה הסיבה שזה המצב? אין לי תשובה... אני לא יודע אם זה בגלל שהשמאל "ניכס" לעצמו את הדאגה לחלש, או שהימין מראש לא חשב שזה בראש סדר העדיפיות להיות "שם", אולי הימין נרתע מלהופיע בהפגנות יחד עם השמאל? אולי סיבה אחרת? ייתכן שזה מצב של ביצה ותרנגולת... כשלא יודעים מה גרם למה. בישראל עד עכשיו "הימין" המסורתי לא שיקף את הדעות "הסטנדרטיות של הימין" בנושא כלכלה... ברור לי שגם היהדות לא אוהבת את מה שמתרחש כאן במדינה, למרות שגם בה יש מקום לדעות שונות לגבי המצב הנכון. בעבר פרסמתי כאן את המאמר "מחשבות על קפיטליזם, אמונה וחסד. " מאת משה פייגלין מחטיבת מנהיגות יהודית בליכוד http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles.asp?id=865&art_id=55 מישהו סיפר לי על "בעל הסולם" הרב יהודה אשלג ודעותיו בנושא... וכך הגעתי לאתר: קבלה מהמקור - האדמו"ר ברוך שלום הלוי אשלג זצוק"ל מלמד קבלה http://ashlagbaroch.org/bhMore ובפרט: מאמרים בעניין הדרך להקמתה וצורתה של חברה מתוקנת: בניין החברה העתידית (pdf) http://ashlagbaroch.org/bhMore/FutureSociety.pdf כיצד לאחד החברה סביב עניין אחד (pdf) http://ashlagbaroch.org/bhMore/FutureSociety1.pdf מה לעשות שמאז הוקם הפורום הזה (לפני כשנה ולכך אתייחס בנפרד בקרוב), נתניהו משמש כשר אוצר, ולכן הגדרתית , ובמקרה זה גם בפועל, הוא אחראי למדיניות הכלכלית. אני יכול לאמר לך, שלא נראה לי שהמצב היה מהותית שונה אם מפלגת העבודה או יחד בראשות ביילין היו בשלטון. המלצתי לך בעבר כאתגר מחשבתי לקרוא את הספר מרווחי מלחמה לדיבידנדים של שלום, של ביכלר וניצן http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles.asp?id=865&art_id=101 בין השאר יש שם סקירה הסטורית של התפתחות הציונות בהקשר הכלכלי ובפרט המשפחות ויחסי הכוחות. לא ההסתדרות יוצאת "נקייה", לא השמאל, גם לא הימין... אתה מנחש איזו מפלגה, לדעתם, גרמה לנזק המינימלי בהקשר של הון ושלטון? כן, דווקא ש"ס... האם זה אומר שהם מתומכיה? לא! האם זה אומר שדעותיהם שמאליות? לא , למרות שמקריאה נוספת אפשר להבין שאכן כך הוא. האם זה אומר שאם אתה איש ימין , אתה צריך להתעלם מדבריהם בנושאי כלכלה וחברה - גם לא! אבל זה מה שמשתמע שאתה מנסה לעשות בפורום... לפסול אנשים בשל דעותיהם ולהסיט את הדיון. האם זה בשל כך שאתה נעול מחשבתית במה שאתה קורא לו "אמת מוחלטת", בגלל דעותיך עצמך? ולעניין הצעדים הכלכליים: כתבתי בעבר שאני מאמין בפרטים הקטנים. ה"איך" לפעמים יכול להיות חשוב מה"מה"! לפעמים מנסים לעשות צעדים חשובים - בדרך כ"כ גרועה שעדיף שלא היו נעשים. הזכרתי כבר את דבריו של פרופ ספיבק במאמרו "זהירות חוק פנסיה חובה". http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles.asp?id=865&art_id=119 הזכרת הקטנת מיסוי. תראה לי אדם אחד שאינו בעד הקטנת המיסוי. השאלה איזה מיסוי? ככלכלן אתה אמור לדעת שיש בעיות של סדרי עדיפויות. בעבר כתבתי את דעתי שחשוב הרבה יותר לבטל את המע"מ (ואת מס בולים) למעט אולי על מוצרים שהחוק דורש רישום הבעלות עליהם כמו דירות ומכוניות. כתבתי גם איך לדעתי צריך היה לעצב את נושא המיסוי על עבודה. (בקצרה: ביטול רכיבים ברפורמה שנעשתה בנושא המיסוי, הנהגת מס הכנסה שלילי על מגוון האפשרויות האפשריות בו, והגדרת תקרה להכרה בהוצאת שכר ברמת העובד הבודד לצורך מסי חברות והכנסה למיניהם). אותן משפחות עניות שנשמע כאילו אתה חרד להן, אם היו מורידים המע"מ, בכסף שמתפנה היו יכולות להחליט לעצמן האם לקנות אוכל נוסף או תרופות - או DVD ... אם תרצה לדון במס זה או אחר אתה מוזמן לקחת יוזמה ולפתוח שרשור כזה... אפשר להאריך בנושא, ולהתייחס לנקודות נוספות מהודעתך. כרגע ממש לא בא לי - אולי בהמשך... שיהיה לילה טוב ושקט לכולם

הקטנת המיסוי, באמצעות הפרטה.

כמובן שכולם רוצים הקטנת המיסוי, אך כדי לעמוד בכך יש להקטין את ההוצאה הציבורית. והדרך לעשות כך היא ע"י התייעלות וע"י הפרטה. מערכות כבדות מתקשות לבצע התייעלות עצמית, ויש נטיה, עליה דיבר פרקינסון, דווקא להתרחב ולגדול ולהסתרבל. ולכן ההפרטה היא הדרך המעשית העיקרית כדי להקטין את המיסוי ולהמנע מגרעון. הגישה המקובלת של סבסוד מוצרים שונים, הנה שורש המחדל, והדרך הנכונה היא שוק חופשי פרטי ופתוח לכלל הציבור, ותמיכה בנזקקים ובהם בלבד, ולא לסבסד מגזרים. לדוגמא לחדול לסבסד את הסטודנטים שברובם באים ממשפחות אמידות, לא את עשירי אילת, ולא את משעבדי התאילנדים ומייבשי מקורות המים. אני תומך במאבקו של נתניהו לקיצוץ שכר הבכירים והקטנת הפערים. הקטנת המיסוי ע"י הקטנת ההוצאות, הקטנת המנגנון הציבורי ותלות האזרח בפקיד. התרכזות מערכת השלטון בנושאי פיקוח וחקיקה וקיום העם היהודי, והפרטת עיקר השירותים לאזרחים. חינוך, בריאות, נמלים, קרקעות, חברות ממשלתיות, חברות תשתית וכדומה. מלחמה עקבית נגד הטרור והפגיעה בחפים מפשע והוצאתו מחוץ לחוק, מאבק נגד טרור מוסלמי ופיגועים, כמו גם נגד טרור וועדים ושביתות. הקטנת הסבל העולמי והפערים הנוראיים בין העמים לא ע"י תרומות של אנשים טובים, ולא ע"י הגירה וערבוב לאומים, אלא בעיקר ע"י ביטול מכסי המגן ומתן אפשרות לבני העולם הרעב לשבור שבר תעסוקתי באמצעות העברת מפעלים עתירי עבודה לארצותיהם. אלו עיקרי הרפורמה הכלכלית בה אני תומך כמייצגת טוב ונכון את מבנה ערכיו של האדם כיום. גישתי היא יותר אידאולוגית אקולוגית ופחות דרך המשקפים של רואה החשבון. אך במקביל, במסגרת "חזון אחרית הימים" אולי, אני תומך בשינוי סולם הערכים וביטול "דת העבודה" ותאוות הבצע וצריכת הראווה והתאווה. הפוגעות באקולוגיה ובעתיד קיומנו.

דור לוי

New member
הפרטה זה דבר לא פשוט ולא סיסמא

ראשית התנצלות על התגובה המאוחרת, הייתי מושבת כמה ימים, לאט לאט אחזור... לעניין הודעתך: כתבת בהודעה אחת הרבה דעות שלחלקן אני יכול להסכים ולחלקן ממש לא... אם אתייחס לכל נקודה ההודעה תהיה מפלצתית, ולכן אתייחס כרגע רק למה שהתייחסת בכותרת. לגבי ההפרטה: כתבתי קודם "כתבתי בעבר שאני מאמין בפרטים הקטנים. ה"איך" לפעמים יכול להיות חשוב מה"מה"! גם בנושא ההפרטה יש שאלות נפרדות: א. האם ראוי להפריט נושא זה או אחר? ב. אם נקבע שראוי להפריט נושא מסוים - מה הדרך הטובה לעשות זאת? התשובה לשאלה השנייה לדעתי קלה וחד משמעית יותר - עוד לא שמעתי לה הסתייגות עניינית אחת (חוץ ממה שלא אומרים בקול רם חוץ ממני - קשר הון-שלטון): http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles.asp?id=865&art_id=83 אם תרצה להעיר - אנא פתח שרשור נפרד ואל תגיב למאמר (כשיש שיפורים להצעות אני מעדכן על המאמר ואז רלבנטיות ההודעה יכולה לפוג). לגבי השאלה הראשונה- האם ראוי להפריט ? זה כבר הרבה יותר מסובך... כאן השתמעה מדבריך עכשיו ובפרט בעבר טענה שיש להפריט כמעט כל דבר שזז
וכאן ראוי להעיר שהנושא כלל אינו פשוט ומובן מאליו. יש אנשים שמתמחים בתחום, ונסיון בעולם, ומגלים שיש חסרונות קשים להפרטה. בד"כ המסקנה תהיה שיש לבדוק היטב כל מקרה לגופו. רק כדוגמא: הפרטות המים נדונו לכשלון, לעליית המחירים ולירידה באיכותם. זה נכון למוצרים המוגדרים מונופולים טבעיים ומוצרים ציבוריים. נושא נוסף שראוי להעיר לגבי הפרטה: כאשר אתה מפריט למשל את החינוך, אתה בעצם מפריט את המנגנון של החינוך. אם תרצה לספק חינוך לאנשים שלא מסוגלים לשלם עבורו - המשמעות שלא חסכת מעצם ההפרטה כי אתה מעביר כספים למפעילים הפרטיים של החינוך כדי שיוכלו לספק שרותי חינוך לאותן קבוצות. מה שאני רוצה לאמר מזה, שכאשר אתה מפריט לצורך הורדת מסים גרידא, בלי לאמר זאת במפורש, בידיעה או חוסר מודעות, אתה פועל להפסקת מתן שרותים חיוניים לאזרחי המדינה. (אל תבין מהדוגמא שאני אוהב את מה שקורה במערכת החינוך שלנו כיום...). לא הייתי רוצה לחיות במדינה שלא מספקת שרותי חינוך. אבל יש לזה המשך, הפרטת את החינוך? חסכת כסף? לך תבדוק , לפחות מאחד משידורי הערוץ האקדמי, ותראה שלפחות במדינת ניו-יורק, גדלה ההשקעה הציבורית עשרת מונים והתמקדה ב.... כן... בתי כלא. - זה מה שאתה באמת רוצה? כל הדברים האלו עלו בעבר בפורום. אם תרצה אעזור לך בקישורים.

הפרטת החינוך מעשה חינוכי ויעיל.

בשורה שלמה של נסיונות במעבדת אנוש, בתחום הפסיכולוגיה והסוציולוגיה, התברר שכאשר אדם נדרש לשלם עבור פריט או שרות, היחס שלו משתפר פלאות לעומת המצב בו הוא ניתן בחינם. סרט שהוקרן באוניברסיטה אחת, אשר הכניסה אליו הייתה חינם, זכה לציון נמוך ע"י הסטודנטים הצופים. לעומת אותו סרט שהוקרן באוניברסיטה שכנה שם נדרשו הסטודנטים לשלם את כרטיס הקולנוע. וסטונדנטים זכרו טוב יותר את תוכנה של הרצאה שנדרשו לשלם תמורתה, לעומת סטודנטים שנכנסו להרצאה כחלק מתוכנית הלימודים ללא הוצאה כספית ספציפית. והנושא אינו רק ניסויי. בעירי שלי פועלים שני בתי ספר תיכוניים, הממלכתי, בו ההורים אינם נדרשים לשלם, קולט את התלמידים המוצלחים יותר, ואילו בית הספר הפרטי, בו ההורים נאלצים לשלם, קולט בדרך כלל את התלמידים שנפלטים מהממלכתי עקב עצלות או טפשות. וראה זה פלא, אחוז מסיימי הבגרות בבית הספר הממלכתי, הוא כ 40 אחוז בלבד, ואילו אחוז מקבלי התעודה בבית הספר הפרטי עולה על 85%. וכך (בכיוון ההפוך), הוא גם יחסי העלות. עלות שנת התלמיד בבית הספר הממלכתי היא כ 25 אלף שח לשנה. ואילו עלות שנת תלמיד בבית הספר הפרטי היא כ אחד עשר אלף שח בלבד. מתברר באופן מוחלט ובדוק, בית ספר פרטי טוב ויעיל פי כמה לעומת בית ספר ממלכתי, טוב לתלמיד, טוב למורה, טוב לעלות, טוב להצלחת הכלכלה והחברה במדינה. כאשר הפריטו את נושא הסוכר בבתי החברים בקיבוץ של הורי, ירדה הצריכה תוך שנה בלמעלה מחצי. והדבר טוב גם לכלכלה וגם לבריאות הציבור. אך מאחר וטרם הציבו שם שעוני מים, הממטרות ממשיכות להשקות את הדשאים גם בימי הגשם. לפי מחירון הרכב, מכונית "מופרטת" מאבדת כ 10% מערכה בשנה, לעומת כ 20% ומעלה שמאבדת אותה מכונית, הנוסעת אותו מספר ק"מ כאשר היא "ציבורית". ואין זה מקרה. מערכת ציבורית היא בזבזנית, מנוכרת, בלתי יעילה ופוגעת. בשכונה חדישה שתכננו, מספרי הבתים המוארים הניצבים מחוץ לגדר שולמו ותוחזקו ע"י בעלי הבתים, ואילו בשכונה אחרת העירייה לקחה על עצמה את נושא החשמל והאחזקה של שלטי הבתים שבגבול המגרש. וכמובן שבשכונה שם הופרטו השלטים, יש מספרים תקינים ומוארים ואילו באחרת אנשים מגששים באפלה, העירייה משקיעה שוב ושוב בתיקון הפנסים שנופצו, אך לשווא. ושוב חשוב לזכור ולא לשכוח, רוב תוצרת המזון שהגיעה לשולחנם של אזרחי ברית המועצות הופקה משטח של 3 אחוז שהותר לקיים בו חקלאות "מופרטת". ואילו ב 97 אחוז משטחי החקלאות בברית המועצות לא גדל מזון רב, אם בכלל. ואותה רוסיה, ואוקראינה, שכונו " אסם התבואה של העולם" הפכו להיות נזקקים למתת חסד של ארה"ב וקנדה, מאותה עת שביטלו בהם את "ההפרטה". הפרטה זה סוד ההצלחה, כמעט כל דבר מצליח ומוצלח בעולמנו, הוא פרי ההפרטה. כמובן שאפשר למצוא סיפורי מרטיטי לב על בעיית מים במקום אחד, או כשלון הרכבת במקום מופרט אחר. אך אלו הם היוצאים מן הכלל, הצלחת הכלכלה הפרטית היא עובדה מוכחת מיפן ועד נורווגיה, מטיוואן ועד לוס אנג'לס. ואם יש לנו לרגע איזה ספקות בנושא, כדאי לקפוץ לבקר בקובה או בדרום קוריאה, שם הכלכלה לא הופרטה.... ולגבי נושא החינוך והבריאות ספציפי. על כל אדם וכל משפחה לשלם עבור השירותים שהוא מעוניין בהם. כך יעלה ערכם בעיניו, כך תשתפר הבריאות וכך ישתפר החינוך. יש לסייע לנזקקים בלבד, לתת בידם את מלוא האמצעים. אך מכל השאר יש לדרוש מחיר מלא, ראלי, והוגן. ובדיעבד גם זול לאין שעור לעומת המחיר אותו שלמו למעשה דרך מיסיהם.

דור לוי

New member
את ההמשך של: יש לסייע לנזקקים בלבד

ראינו בקיצוצי הקצבאות האחרונים בביטוח הלאומי. רק לא מזמן שמעתי על הרציונאל שהביא להקמת הביטוח הלאומי: לתת לפי קריטריונים אחידים, ולא של עוני. לא להביא את הנצרך למצב שהוא צריך להוכיח שהוא עני. אלא לתת לכל מי ששילם, יחד עם מרכיב מהותי של ביטוח סוציאלי. לאט לאט במשך השנים השתנתה המדיניות לפי הכלל שאתה מציג: לסייע לנזקקים בלבד, לתת בידם את מלוא האמצעים סייעו להם בביטוח הלאומי, בארנונה, באגרת הטלביזיה וכד'. בוא נניח שחסכו את התשלום ל 80% מהאוכלוסיה ונשארו רק ה 20% העניים. ואז מה קרה? באו שרי האוצר ואמרו: כדאי להיות עני, כדאי להישאר בבית. מקבלים יותר ממי שיוצא לעבודה - והגיעו למסקנה שיש לקצץ בקצבאות, וכך קיצצו את רוב השאר... אתה מבין, כל קיצוץ רק מכין את הקרקע לזה שאחריו. ושיהיה ברור: את הכסף לחינוך תצטרך להשקיע, ואם לא תשקיע אותו - תשקיע פי 10 על שיקום ובתי כלא. שים לב מה אני טוען ומה אני לא טוען: אני לא טוען שלא צריך רפורמה בחינוך. אני לא בעד או נגד הדוח של וועדת דוברת. אני מאוד לא אוהב את המצב הנוכחי במערכת החינוך. אני לא יודע אם וועדת דוברת היא הפתרון. אני לא יודע לגבי השפעת הפרטה בחינוך... אני שומר לעצמי את הזכות לא לדעת הכל... אני יודע שאת הכסף נצטרך להשקיע ואולי הרבה יותר.

אתה יכול להשקיע, או לבזבז כסף.

הקיצוצים בביטוח לאומי נוצרו בשל הביזבוז העצום שמערכת זו מבצעת. לדוגמא: הזרמת ההון העצום לידי הבדואים והמחבלים דרך קצבאות הילדים המעודדות רכישת נשים רבות בעזה והבאתן לנגב כאמצעי לקבלת סכומי עתק דרך הצינור ששמו "חד הוריות". פעולתו של שר האוצר להקטין הזרמת ההון שלנו וביזבוזו היא מעשה חשוב ונכון. יש קשר ישיר בין חינוך טוב לבין מניעת פשיעה. אך אין קשר בין בזבוז כסף בתחום החינוך למניעת פשיעה. וכאשר בבית הספר הממלכתי שלנו מבזבזים הון עצום ולשווא בשל חוסר המוטיבציה של המורים והתלמידים, לא מקטינים את הפשיעה אלא מגדילים אותה בהשוואה לבית הספר הפרטי, הזול יותר, והמצליח יותר. אין שום סיבה לתת הנחות לכל הסטודנטים, לתת הקלות לכל תושבי אילת, לסבסד את המליונרים שעברו את גיל השבעים. לסבסד לחם אחיד המשמש להזנת חזירים בממלכת ירדן. יש לסייע לנזקקים באופן ישיר ולהם בלבד. זו הדרך הנכונה, גם אם ה"רציונל" ההיסטורי הקדום של "ביטוח לאומי" אמר אחרת.

דור לוי

New member
הבעיה כפי שאני רואה אותה

היא שעשו צעדים בכיוון של ה "מה" ולא של ה"איך": בכל הדוגמאות שאתה נותן יש בעייתיות, אבל הפתרון שלהן בעייתי יותר. הקיצוץ שבוצע מבלי שיש חלופות וכד', אם היו מקפידים על מס הכנסה שלילי אמיתי אפשר היה לפתור בעיות סבסוד הלחם. לגבי אילת - לגבי ההקלה במע"מ: אתה אומר שיש לבטלה - אני טוען שיש לבטל את המע"מ בכלל (אולי למעט ההסתייגות שכתבתי לעיל). את הרפורמה שעשו וההטבות שנתנו "לעידוד העבודה" לאנשים שלא צריכים עידוד לעבוד הייתי מבטל לטובת מס הכנסה שלילי וביטול המע"מ. וכן הלאה... אני חוזר על ההדגשה של ה"איך" לעומת ה"מה". אגב, שמת לב ממה הדיון הזה התחיל ולאן הוא מגיע? נראה לי שהעקרון מובן, ושאשאיר לך את המלה האחרונה

מס הכנסה שלילי, גישה פרטנית ונכונה.

כפי שכתבת בצדק "אם היו מקפידים על מס הכנסה שלילי אמיתי אפשר היה לפתור בעיות סבסוד הלחם". משמע, מס הכנסה שלילי, הניתן ל"נזקקים בלבד" באופן פרטני, יכול היה ונכון היה שיחסוך את הגישה הפזרנית והבזבזנית של סבסוד הלחם עבור כולם. זו בדיוק גישת ההפרטה, אותו "מס הכנסה שלילי" יכול לבוא גם במקום הגישה הפזרנית והבזבזנית של סבסוד החינוך, או הבריאות עבור כולם. כללית, הגישה הפרטנית הספציפית, המייעדת כל דבר למקומו הנכון, המסייעת רק למי שבאמת זקוק לסיוע, זו הגישה הנכונה. וכפי שבנושאי השקייה, עזבו את גישת "ההצפה" של כל השטח ועברו לטפטפת לכל צמח בהתאם לקצב האידוי ועונות השנה, ובכך חסכו מים רבים, מנעו הרס הקרקע, בעיות יתושים וקדחת. כך נכון לעשות גם בנושאי חלוקה אחרים. לתת את השירות והמוצר רק למי שבאמת נזקק לו. ולמנוע "הצפה" שפירושה בזבוז ובהמשך גם מחסור והרס.

rachelb1

New member
צמיחה - זה טוב או לא?

עונת הסֵיילים וטירוף הקניות הגדול כבר כמעט מאחורינו (לעת עתה, עד הגל הבא). בעלי הקניונים ורשתות השיווק ותאגידי המותגים מחככים את ידיהם בהנאה מול נתוני עלייה מוצלחת וחסרת תקדים במכירות. - הנה, צמיחה. אז זה טוב, לא? הפעילות הכלכלית ברחבי העולם (בגדול, מעבר למשברים כאלה ואחרים) נמצאת בצמיחה מתמדת, במימדים מרשימים. פלח השוק במגזרים מסויימים מכפיל את עצמו כמו טור הנדסי, ומגזרים אחרים שלא היו קיימים נוצרים פתאום. כמה דוגמאות: תחבורה, אביזרים סלולרים, פרסום, ייעוץ-שיווק, ועוד ועוד המצאות כגון דא. אנחנו (אלה מבינינו שיכולים להרשות לעצמם) צורכים יותר ויותר דברים שלא היו קיימים בעבר, וכיום אנחנו לא יכולים בלעדיהם. הגרוטאות הבלתי מתכלות, והחומרים המזהמים השונים שנפלטים בתהליך הייצור של כל המוצרים הללו , ובעת נסיעתנו ממקום למקום, כבר הרסו את משאבי הטבע של כדור הארץ של כולנו: האויר, האדמה והמים מזוהמים עד כדי כך שאי אפשר להשתמש בהם. האיזון האקולוגי בכל העולם נהרס, יערות הגשם נכרתים, החמצן הולך ופוחת, החור באוזון הולך וגדל, הטבע מאותת לנו באסונות הולכים ורבים, הולכים ומחריפים. אנחנו חיים בתוך מזבלה גדולה אחת, סביבנו ערימות של גרוטאות, ניילונים וקרטונים, פסולת רדיו אקטיבית, קרינה מסוכנת, ועוד. לא כולנו סובלים באותה מידה, כמובן: יש כאלה המרחפים כל הזמן במטוסי סילון בין סקי בשוויץ, צימר בריאותי בגליל, שיזוף ברביירה, או הוילה הממוזגת והמוגנת ע"י זכוכית כפולה ומשוריינת וגדר חשמלית עם שומר בלובי. הם דואגים היטב לבריאותם, בטיפולי אנטי-אייג'ינג למיניהם. הצחוק העצוב הוא, שהם גם המובילים בצריכה ובזיהום, וגם פטורים מלסבול מההשלכות שהם יוצרים. תרשו לי לקלקל את החגיגה, ולשאול כאן: האם הצמיחה שנתניהו ואחרים מהללים אותה כל-כך היא דבר טוב? ואם כן, למי? התשובה נמצאת בכתבה מעיתון הארץ היום (2.1.05): העשירון העליון הרויח, בעוד שהעשירונים התחתונים - סובלים מהתכלות כדור הארץ. - כמה מפתיע!...."בתקופה שבה ידעה ישראל צמיחה, הצמיחה היתה בלתי מאוזנת... שכבה דקה, יחסית, של ישראלים ידעה גידול בהכנסות וברמת חיים, בעוד שמרבית הישראלים נהנו מהצמיחה הרבה פחות", כותב ד"ר שלמה סבירסקי, המנהל האקדמי של מרכז אדוה. ליתר דיוק - מצבם הורע. והפערים בין עשירים לעניים הולכים וגדלים לפי כל המדדים, בעולם בכלל, ובארץ בפרט. ובינתיים, כלעג לרש אנו מתבשרים בכתבה נוספת (בין הידיעות על קיצוצים למיניהם, וסגירת שירותי רווחה, מועדוני קשישים, מקלטים לנשים מוכות ומוסדות לילדים נכים) כי משפחת דנקנר המסכנה מקבלת עוד אשראי, כדי לעזור לה להיחלץ ממצוקת האשראי שנקלעה אליה במהלך נסיונות השתלטות על מערכת הבנקאות הישראלית... - שורה תחתונה - צריך לעשות חשבון נפש דחוף ונוקב: מה אנחנו רוצים באמת? אני אומרת: דוקא לא צמיחה, הצמיחה מביאה לנו רק נזקים. מעכשיו - קיימוּת היא כיוון ההתפתחות הרצוי, וכל שניה קובעת! אנחנו צריכים ללמוד לחיות באופן שלא יבזבז ויהרוס לנו את האדמה שעליה אנחנו יושבים, האויר שאנחנו צריכים לנשום, והמים שאנו צריכים לשתות כדי לחיות. לפתח אמצעי תחבורה ואנרגיה ממקורות ברי קיימא לא מזהמים (שמש, רוח וכדומה), לעצור את פיזור הזבל הבלתי אחראי ובלתי מרוסן, למחזר את הזבל שכבר יצרנו עד היום ולהפחית את הנזקים הסביבתיים שאנחנו יוצרים. ובאותה הזדמנות אפשר לחלק בין כולנו בצורה שונה וקצת יותר שוויונית את מידת ההשפעה הכוח והעושר. מספיק לתת לעשירים לקבוע לנו, צריך לקום ולמחות על ההרס שהם זורעים עם הצמיחה שלהם. וגם צמצום בפערים הכלכליים והחברתיים לא יזיק לנו בכלל.

למעלה