פרוביוטיקה בלי אנטיביוטיקה
לגבי השימוש בפרוביוטיקה בחולי CF - אין היום הנחיות למתן פרוביוטיקה בחולי CF. למעשה, למיטב ידיעתי, אין מחקר שקיבל תוצאות חיוביות בהקשר של פרוביוטיקה וחולי CF (וכשאני כותבת "תוצאות חיוביות" הכוונה שלא נצפה שיפור בתפקודי ריאה, ירידה באשפוזים או ירידה בשימוש באנטיביוטיקות ודברים נוספים- אלה, למעשה, מדדים שאנו מחפשים עמ"נ לקבוע האם יש או אין יעילות קלינית לטיפול מסוים. הכוונה גם שלא נצפה נזק ממתן הפרוביוטיקה, שלא תהיה איזושהי אי הבנה בקשר לזה). לגבי שימוש בפרוביוטיקה ללא קשר לטיפול אנטיביוטי - כרוקחת ועם הידע שצברתי בשנים האחרונות (וזה לא שאני כזאת ענקית...), קשה לי להבין את ההגיון בזה. אין קשר בין מתן פרוביוטיקה ומניעת מחלות, אם זו הכוונה. הסיבה למתן הפרוביוטיקה היא הורדה של תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה (אשר הורגת את כל החיידקים בגוף, גם אלה החיוניים לנו לתפקוד תקין, כמו חיידקי המעי). תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה הן: שלשולים, בחילות, הקאות, לפעמים דווקא עצירות. יכולות להופיע גם פטריות כתוצאה מהטיפול באנטיביוטיקה. אני בטוחה שאני לא מחדשת לכם בנושא הזה, ואתם יודעים יותר טוב ממני..... פרוביוטיקה נועדה להפחית ואף למנוע הופעה של אותן תופעות הלוואי, ולכן לשאלתך: "האם מומלץ לקחת אותם גם אם לא מקבלים אנטיביוטיקה?" אני עונה שלא. לגבי אכילת מוצרים שמכילים פרוביוטיקה (חיידקים טובים, לקטובצילוס, ועוד ועוד) - זה כבר נושא אחר, ובהחלט כדאי להרבות במוצרים אלו באופן כללי, בלי קשר לטיפול אנטיביוטי. כמובן, שכדאי להתייעץ עם התזונאית לגבי חישוב קלורי והרכב - אבל זה כבר נושא אחר, שבו, קטונתי.... ורדית