רכוש וירטואלי

רכוש וירטואלי

האם מי ש"תפס" מקום באוטובוס / בבית הכנסת / בהרצאה וכד` - המקום הוא "שלו"? כלומר, ברור שהכסא לא שייך לו וגם לא המקום שעליו הוא עומד, אבל האם יש לו איזו בעלות זמנית מצד ההלכה? במילים אחרות: למה אסור לי להתנחל על המקום שמישהו תפס בשבילו? אותה שאלה נשאלת גם לגבי "התגנבות" בתור בצרכניה או בבנק, האם העובדה שהלה הקדים אותי בהמתנה, מזכה אותו - הלכתית - בזכות קדימה?

D BOOK

New member
לגביי התור

זה גזל ! הרי אם מישהו יעקוף ,הרי הוא גזל את הזמן של הנעקף ,מאחר שזה העוקף היה אמור לחכות את הזמן הזה ,ולא הנעקף.

שאלתך על הבעלות על הכסא

האם מדובר ברצונך להשתמש בג'ק כדי להרימו מהכסא ? ז"א ששאלתך על מקומו בזמן שהוא ישוב שם ? או ששאילתך במקרה והוא קם ויצא לשירותים או לאן שהוא, האם מותר לך לתפוס מקומו. נראה שאם הוא קם ועזב ולו לרגע, אין שם חיוב לא לשבת שם למישהו אחר. ולכן במקרה כזה, האפשרות היחידה שיש לו היא לבקש מאחר שישמור לו ע הכסא. וגם אז אם תתעקש לתפוס מקומו, הוא לא יוכל לתבוע אותך וממך שות תביעת נזיקין. רק שלכתחילה אין זה מן הדרך ארץ והנימוס. בקשר להמתנה בתור. כמו שקודמי השיב לך. ואני מתפאר שמיימי לא עקפתי אדם ואף לא ילד קטן בן שלוש, לא בצרכניה ולא בדואר.

אלי ו.

New member
אתה שואל על "לתפוס מקום" לחבר?

זו שאלה קשה אם זה בכלל מותר. נדמה לי שעולה כאן סוגית המגביה לחברו.

הסבר (מקוה) ...

אם מדובר במקומות ישיבה שאינם מיועדים לאנשים ספציפיים, ואתה מגיע ותופס כסא, עד כאן בסדר. אבל אם אתה גם רוצה לתפוס מקום עבור חבר שלך, שטרם הגיע ולפני בואו מישהו אחר מגיע ורוצה את המקום הזה, אז הדין הוא שאתה לא יכול לתפוס את הכסא כי יש כאן "חב לאחרים", קרי לבן אדם שעכשיו הגיע. הכסא בעצם מגיע ל"כולם" (חב לאחרים) ולכן ברגע שמישהו בא אתה לא יכול לתפוס עבור מישהו אחר שלא נמצא (בעל חוב). מקוה שהסברתי ברור.

שאלתך מעוררת בי חיוך

בס"ד מספר פעמים קרה לי שאנשים באו לתור אחרי ובקשו שאשמור להם את התור, ולאחר מכן הלכו לעסקהם, וכך בא עוד אחד כזה ועוד אחד כזה, עד שהגיע הרביעי אחרי, ששאל אם אני אחרונה, נאלצתי לדבר בשם הצלליות הלא קיימות ולעשות סדר במה שבעצם לא קיים כלל :))) השומרת צלליות ישראל אנוכי?:)) יש מוסכמה כזאת בחברה שמי שנמצא ומחכה פיזית במקום הוא הראוי לתורו, איני חושבת שזה כחוק בכנסת. ומעניין מה ההלכה אומרת על זה? ברכות מפי עליון

למעלה