רכבל RAKEVEL

מיכי 10

Member
המחווה שלך פשוט נגעה ל
שלי.

ואשר לתוכן הדברים - מקורי ומפתיע.
גם אני ניסיתי להשוות את המשקל למילים אחרות, וחשבתי על אבקנים, עכברים, ספסלים, מזגנים.
אלא שצורת היחיד של כולם שונה מצורת רַכֶּבֶל.
ומצד שני, רכבת, מגבת, זמרת, גננת וכד' - צורת הרבים שלהם שונה, כי הן מילים נ'.

אז החלטתי שאין מה לעשות. כך נקבע, ולאקדמיה הפתרונים.
זו מילה יחידאית, שאין צורת הרבים שלה ברורה, אבל לזכור דוגמה אחת כזאת כמות שהיא, אינה בעיה עד כדי כך גדולה.
גם אם לפי ההסבר שלך, אני נוטה לחשוב שיתכן שסתם "התפספס" להם. קורה. וזה מה יש.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא יחידאית! החלטת האקדמיה עקרונית

ומתייחסת למילים מרובות הברות מסוג זה שנוצרו בדרך של הלחם. ההחלטה היא שהריבוי יהיה על דרך פִּילֶגֶשׁ >> פִּילַגְשִׁים ומכאן רַכֶּבֶל >> רַכַּבְלִים וגם מַחֲזֶמֶר >> מַחֲזַמְרִים ואני מניחה שישנן דוגמאות נוספות שאינן עולות כעת בדעתי.

מיכי 10

Member
הבנתי. תודה. אז מה עם הלחמים אחרים?

כמו כדורגל, למשל?
האם אין הריבוי "כדורֵי רגל"?
(האם יש לומר "כַּדוּרַגְלִים"? ואני שואלת ברצינות. לא שמעתי מילה כזאת. אבל עלי לרוץ לדרכי כרגע. אבדוק במילון רק כשאחזור).

ומהר מהר עוד משהו: נכון שיש קטרגל? אם כן, הריבוי שלו כמו של מחזמר. (נראה אחר כך).

לפי

לפי החלטת האקדמיה ללשון, ההלחם "כדורגל" משמש לשם המשחק בלבד, ואילו הכדור עצמו קרוי "כדור רגל" בשתי מילים, וברבים "כדורי רגל".
אילו המילה "כדורגל" הייתה מתקבלת כצורה התקנית והרשמית של שם הכדור, אז כנראה שהיו מחליטים גם על צורת ריבוי "כדורַגְלֵים", אבל זו רק שאלה של "אילו".

מיכי 10

Member
שֶׁ*אני* אחליף? *אתה* תחליף!

מה אני? עוזרת המחקר שלך?

ולענייננו, תודה על התשובה.
ולגבי קטרגל, עליו שאלתי קודם; חזרתי הביתה ובדרך למחשב הצטיידתי במילון
. ובכן, למשחק "קַטרגל", אין צורת ריבוי במילון.
לאור המשקל של המילה, אני מניחה שאם בכל זאת רוצים לְרַבּוֹת אותה, יש לומר "קַטְרַגְלִים".

ובהזדמנות זו למדתי גם דבר חדש: בצבא למדנו לומר "דּוּרְגַל", וכך כיניתי אותו עד היום. מסתבר שזה לא נכון (כנראה המציאו זאת אלה שלימים המציאו את ה"רַכְבָּל").

הצורות הנכונות הן: "דּוּרֶגֶל", וברבים "דּוּרַגְלִים".

אני הפנמתי, ולא צריכה עוד דוגמאות. ומה אִתכם?

trilliane

Well-known member
מנהל
גם לשחמט, דומינו, כדורמים וכו' אין ריבוי

כי אין צורך לרבות את שם המשחק; מרבים את המילה משחק. הריבוי של משחק קטרגל הוא פשוט משחקי קטרגל.

לגבי המילה "דורגל", חידשת לי; מעולם לא פגשתי בה, גם לא בצבא... בדקתי עכשיו במילון כדי להבין במה מדובר.
כשאני קוראת "דורגל" אני חושבת על "דּוּרְגִּיל" שהוא סלנג משובש במכוון ל"דּוּגְרִי" (לפחות בקרב חבריי
).

מיכי 10

Member
אם לא פגשת בצבא את המילה דורגל,

בטח גם לא ראית דורגל, ובטח לא ירית ררנ"ט (רומֶה רימון נגד טנקים), ואני דווקא כן (יריתי).

trilliane

Well-known member
מנהל
כשאת צודקת את צודקת

הלכתי לחפש תמונות בויקיפדיה, אני חושבת שראיתי כאלה בעיקר בתמונות ובסרטים (אבל לא היה לי מושג שיש למתקן הזה שם משלו). במטווחים המעטים שעשיתי לא השתמשנו בכאלה.

sailor

New member
מה הקשר בין ררנ"ט לדורגל?

דורגלים יש למקלעים ובזמני היה גם למקלעון (קללה שלא כתובה בתורה) שמהם דוקא לא ניתן לירות ררנט גם בגלל הדורגל.

מיכי 10

Member
לא קשור בכלל.

סתם בא לי להשוויץ. אסור?
אם לררנ"ט היה דורגל, אולי ההדף היה מתחלק גם עם האדמה.

sailor

New member
פעם גם נכתב בפרסום רשמי של האק'

שצריך לכתוב ולהגות דִוְ"חֶ. כשהאבסורד סטר להם על פניהם שינו חכמי האק' את דעתם וכתבו דוּחַ וברבים דוחים, אבל עמישראל ואשתו אומרים דוֹח וברבים דוחות.
גם זה וגם דּוּרְגַל הם דוגמאות לבחירת הדוברים בצורות מעוטות הברות על פני הברות רבות יותר.

trilliane

Well-known member
מנהל
אפילו בישראל הקטנה יש יותר משניים שלושה...

באזורים מתוירים אני מצליחה לחשוב בשליפה על חיפה, ראש הנקרה, החרמון (יותר מאחד) ומצדה; כמו כן יש רכבלים גם בפארקי שעשועים כמו הלונה-פארק והסופרלנד.

למעלה