רישתור anyone???

רישתור anyone???

מישהו יודע מה זה רישתור? זה מופיע בספר הבדיחה והחידוד (546, חלק א') - לא הצלחתי לדמיין את זה לעצמי אפילו מההקשר. האם זה מין כלי לסוכר??? בכל האינטרנט לא מופיעה המילה הזו אפילו פעם אחת...

אין לך "ספר הבדיחה והחידוד"???

שערורייה! עכשיו אני לא בבית אבל ברגע שאגיע הביתה אעתיק את כל הבדיחה הארוכה הזו... בכל אופן מדובר שם על הקיסר שהוא שותה טה מתוך רישתור של סוכר (בניגוד לסתם אדם שלוקח חתיכת סוכר לפיו ושותה).

546

מלמד מספר עם תלמידיו על הווית-העולם: סתם אדם לובש חלוק נקי כל ערב-שבת, אחרי מרחץ; סתם עשיר לובש כל יום ויום; רוטשילד לובש שלוש פעמים ביום: ערב ובוקר וצהריים; והקיסר - שני חיילים מזומנים לו יומם ולילה: אחד מלבישו חלוק נקי ואחד פושטו. סתם-אדם שותה טה וחתיכת-סוכר לו בפיו; סתם עשיר - שלוש חתיכות הוא מטיל לתוך הכוס ושותה; רוטשילד - שלוש בפה ושלוש בכוס; והקיסר - מערים לו טה לתוך הפה של רישתור = סוכר ומשם הוא שותה. סתם-אדם טח חמאה על גבי גלוסקה מבחוץ ואוכל; סתם-עשיר - טח מבחוץ ומבפנים ואוכל; רוטשילד - כל לגימה ולגימה הוא טח מבחוץ ומבפנים ואוכל; והקיסר - שני שרים מזומנים לו ומערוכים בידיהם, אחד טח מבחוץ ואחד טח מבפנים, והוא אוכל. סתם-אדם אוכל סופגניות כמו שהן; סתם-עשיר - בחמאה רותחת הוא טובל ואוכל; רוטשילד - כל לגימה ולגימה הוא טובל ואוכל; והקיסר - איצטלה של סופגניות מלבישים אותו וממלאים לו את הכיסים חמאה רוצחת, והוא קורע מן האיצטלהף טובל בכיס ואוכל, טובל ואוכל. סתם-אדם אשתו שומרת עליו שלא יטרידוהו משנתו; סתם-עשיר - חדר לפנים מחדר הוא נכנס, שלא יטרידוהו משנתו; רוטשילד - תריסר משרתים שומרים עליו, שלא יטרידוהו משנתו; והקיסר - לגיון חיילים עומדים על פתחו וצועקים: "שקט! הקיסר ישן!" סתם-אדם ישן עד הבוקר, קם ואוכל; סתם-עשיר - ישן עד עשר שעות, קם ואוכל; רוטשילד ישן עד מנחהף קם ואוכל; והקיסר - ישן כל היום וכל הלילה, ואוכל - למחר. === ואחרי שצחקנו, אם כבר העתקתי לכאן את הבדיחה הזו, אפשר לשים לב שפעמיים מוזכרת "לגימה" במשמעות "ביס". האם היה שינוי משמעות באיזה שלב של התפתחות העברית? וממתי משתמשים במערוך למריחת חמאה?

גנגי

New member
התייעצת עם קרדיולוג לפני שהעתקת?

כי ראיתי ששינית את המקור ל"חמאה רוצחת"...

nutmeg

New member
ניחוש פרוע

יכול להיות שמדובר במסננת קטנה - מיוחדת לעלי תה? אולי לשם היה הקיסר מערים את הסוכר ביחד עם עלי התה יען כי יכול היה להרשות לעצמו להיות פזרן עם הסוכר? ואם לגימה היא ביס בהחלט אפשר למזוג מנת אוכל - לא? (אין לי כוח לחפש ת'שרשור ההוא על מזיגה)

צחקתי רבות

מצטער, אין לי הסבר מבוסס על משמעות המילה, אני יכול רק לנחש שמדובר בכלי של סוכר שהקיסר ממלא בו טה ושותה, למעשה, סירופ. זה כמובן ניחוש בלבד, אבל בדיחות מדרויאנוב תמיד עושות לי את זה.

פלפל.

New member
../images/Emo32.gif שלוֹמוּת

חבר שלח לי להגהה מצגת שהוא עובד עליה מזה זמן. רציתי לשתף אתכם במילה הזו, שלוֹמוּת, שחזרה על עצמה מספר פעמים בעבודה. לטענתו זה המושג בו משתמשים כיום לתיאור מצב רווחה (well being). שלוֹמוּת . ולמי שמתקשה בקריאת ניקוד: חולם מלא ושורוק. עוד מילה לאוסף...

יש התפתחות בנושא הרישתור:

דרוייאנוב מביא מעל הרישתור כוכבית קטנה ומפנה לכלים יח' ב, וכך כתוב שם: כלים יח,ב: מוכני שלה--בזמן שהיא נשמטת--אינה חיבור לה, ואינה נמדדת עימה, ואינה מצלת עימה באוהל המת, ואין גוררין אותה בשבת בזמן שיש בתוכה מעות; אם אינה נשמטת--חיבור לה, ונמדדת עימה, ומצלת עימה באוהל המת, וגוררין אותה בשבת אף על פי שיש בתוכה מעות. הקמרון שלה--בזמן שהוא קבוע לה, נמדד עימה; ואם אינו קבוע--אינו חיבור לה, ואינו נמדד עימה. כיצד מודדין אותו, ראש תור. רבי יהודה אומר, אם אינה יכולה לעמוד בפני עצמה, טהורה. זה עוזר לי? לא הבנתי את כל העניינים של המדידות שם, אבל זה לא אומר כי אני תלמיד חכם קטן מאוד.

מוגג

New member
אולי

זה יעזור לך? ידעתי שלא. אז ברנר אולי? על פי קהתי ראש תור זו הזוית הנוצרת בתוך הקמרון (משולש חסום) כלומר רישתור הוא כנראה - משפך בצורת משולש.

נגלה לי רז גדול

עוד מימי המשנה, כנראה, היה מקובל ש"תור" בישראל הוא כאשר אנשים מתגודדים ליד פתח הכניסה (בצורת משולש קטום) ולא כמקובל במתוקנות שבהן, שתור הוא שורת אנשים אחד אחרי השני. זה יכול להיות שמכאן הביטוי???

גנגי

New member
מה אתה אומר,

שמתוך חוסר תרבות צומחת תרבות?

הרישתור

נראה לי ע"פ עיון במשנה בכלים ופרוש הברטנורא במקום שרישתור זה, כנראה, הכלי לסוכר הנפוץ במסעדות. מין כלי זכוכית בצורת חרוט שכאשר מטים אותו, כף מדידה בתוכו מכילה כמות של כפית סוכר. כל הטיה של הכלי מוציאה כמות זהה של סוכר. בבדיחה של דרויאנוב הבאה להעצים את כמות הסוכר ששותה הקיסר המשל הוא שהקיסר שותה את הטה מבעד לאותו כלי שכולו סוכר... כך נראה לי. אין לי אסמכתא לכך.

למעלה