או-קיי, ריצות!!!
אבל לפני כן, בואו ננסח את השאלה מחדש: איך רצים נכון? איך רצים למרחק מבלי להתעייף? איך מתאמנים על כך ורוכשים את היכולת הזאת? כי השאלה שיואב שאל היא: "איך רצים בקונג-פו..." ומהשאלה הזאת משתמע כאילו יש איזו שהיא שיטה כלשהי שנקראת "קונג-פו" ובמסגרתה לומדים לרוץ... והרי זה לא כך. השאלה היתה יכולה להיות מופנית אל כל מי שמבין בריצה. ובכן, אני אסביר טיפה על הנושא הזה - ואחר כך תוכלו להמשיך לשאול ולכוון אותי לסוג המידע שאתם רוצים לקבל.
ריצה היא צורה של תנועה.
צורה זו של תנועה איננה קשה כל כך לאדם בריא. אדם בריא יכול לנוע כך במשך קילומטרים רבים, ללא מאמץ מיוחד, אך לא מהר מדי.
אדם שימנע מצורת תנועה מסויימת במשך רוב חייו, יתקשה לבצע אותה לאחר מכן, כי התפקודות הקשורות לאותה תנועה התנוונו במידה מסויימת.
לדוגמא, אם מישהו כמעט ולא הלך כל ימיו (אלא רק נשאו אותו, נגיד, על כפיים), ברור שברגע שהוא יקום וינסה ללכת, הוא יתנשם ויתנשף ויתקשה מאוד לעשות זאת. בעולם בו כל האנשים יהיו כמוהו, הליכה תיחשב לספורט אולימפי ותהיה אפילו "הליכת 100 מטר" שנחשבת לקשה...
זהו המצב המקובל, כיום, בהקשר לריצה.
אנשים מפתחים את היכולת לרוץ ממקום שאיננו נכון: ממקום שבו הריצה היא דבר קשה, ממקום שבו היכולת לרוץ תובעת מהלב והריאות להתאמץ, ממקום שבו היעדר אימון לאורך תקופה מסויימת יביא להתדרדרות היכולת.
פיתוח נכון של יכולת הריצה הוא ללמוד כיצד לנשום נכון, כיצד לנוע נכון וכיצד לחשוב נכון.
לימוד נכון של יכולת הריצה מתאפיין בכך שלא קיימת תופעה של "נסיגה" ב"כושר" הריצה.
לימוד נכון של יכולת הריצה מלמד אותנו לבצע פעולה שאף אחד מאיתנו כמעט איננו יודע לבצע: לרוץ. רובנו רצים בצורה מעייפת מאוד, כי אנחנו תופסים את הריצה כדבר מעייף ולפיכך אין לנו ברירה אחרת אלא לבצע אותה בצורה מעייפת.
עד כאן הסבר כללי על הריצה. עכשיו, איך מתאמנים על כך? הממממ... בכלליות:
לומדים לנשום נכון.
לומדים לנוע נכון.
לומדים לחשוב נכון.
לומדים ליישם את שלושת הנ"ל לגבי צורת ההליכה או התנועה המכונה "ריצה".
איך?
אני יכול לתת סדרה של רעיונות ותרגילים בפורום, אבל זה יהיה רחוק מלהיות שלם, כי כפי שהובן מהתשובה שלי, צריך ללמוד לנשום נכון, לנוע נכון וכולי.
אז לתת בכל זאת תרגילי עזר שונים מעל גבי הפורום, למרות שזה יהיה יותר בבחינת דוגמיות ולא הדרכה מסודרת שתאפשר רכישה של אמנות הריצה?