תרופות מול מרחבים ירוקים
אף פעם לא שללתי טיפולים אלטרנטיביים על הסף, ואני לא מאלה שדוחפים לנטילת תרופות בכל מצב ובכל מחיר. אבל אני ראיתי המון מקרים של ילדים שכן הזדקקו לתרופות וחלקם קיבלו את התרופות וחלקם לא קיבלו, אלא הושמו על דיאטות מיוחדות וטיפולים אלטרנטיביים- וכן ראיתי את ההבדל ביניהם, ואני רוצה לומר לך שההבדל הוא עצום והוא לטובת נטילת התרופות. הילדים שראיתי שלקחו תרופות בסופו של דבר, השתפרו בצורה בלתי תאמן מבחינת ריכוז, קשב, היפראקטיביות ויכולת ארגונית ואילו הילדים שלא לקחו לא- מספר ילדים שהיו על דיאטות מיוחדות במקום תרופות הם כל כך היפראקטיביים ועם בעיות בביה"ס ומחוצה לו שגורשו ממספר בתי"ס, חוגים וכדומה, ואף ילד אחד שאני מכירה אותו ואת הוריו אישית (חבר מהכיתה של תם) מסתבך שוב ושוב עם המשטרה. (מקרה קיצוני? אולי אבל שמעתי על מספר ילדים נוספים כאלה- וכולם לא על תרופות. האם זהו צירוף מקרים? אולי...לא בטוחה). גם עז לא היה על תרופות עד השנה, אבל הוא לא הראה צורך- לא היו לו בעיות ריכוז, היפראקטיביות וקשב בכיתה, אלא רק בבית, אז למדנו להתמודד איתן בבית וחיכינו להתפרצות (ידענו שזה יבוא מתישהו)- והיא באה השנה. אז, השנה כשזה התפרץ בביה"ס, כן שמנו אותו על תרופה (סטרטרה) וזה עזר פלאים- לא עוד בעיות ריכוז, קשב או ארגון והרבה פחות היפראקטיביות וכל הדכאון שנגרם כתוצאה מכל זה (כן הוא היה בדכאון קליני מכל זה- אז שימו לב לילדיכם) עבר. אז אל תבואי ותהללי את התזונה הבריאה וה"מרחבים הירוקים" כתרופה טובה יותר שצריכה לבוא במקום תרופות כמו ריטלין, משום שזה לא תמיד נכון. אולי חלק מצומצם של ילדים מגיב טוב לטיפולים אלטרנטיביים, דיאטות מיוחדות ומרחבים ירוקים בלבד, אבל הרבה מאד ילדים לא מגיבים טוב! אם אני הייתי לדוגמא מחכה עם תם כשהיה בן 6 ולא שמה אותו על האדרול (משהו כמו ריטלין), היום הוא לא היה חי. אז הוא היה כל כך בדכאון שניסה להזיק לעצמו ורק כששמנו אותו על התרופה זה הפסיק. הוא גם לא היה מסוגל לעמוד או לשבת ליותר מחצי דקה- לא לאכול, לנגן בפסנתר, לעשות שיעורים...שום דבר- כל אלה הם דברים שהחל לעשות כששמנו אותו על התרופה. ואנו כהורים לא תמיד סתם מקשיבים לפרסומות שהרופאים "מאכילים אותנו", אלא לפחות חלקנו עושים יותר מחקר ומגלים מה הן מסוגלות לתת לילדים (תרופות כמו ריטלין נותנות חיים הרבה יותר "נורמליים" לילדים היפראקטיביים) , ורק אז מסכימים לתת אותן. אני חושבת שתרופות בשילוב עם שינויים בבתי הספר, כמו כיתות יותר קטנות ומרווחות, תזונה יותר בריאה וכדומה- השילוב שלהם זה מה שיעזור ולא משהו אחד על פני השני. מיכל