ריבית פריים

BBBB333

New member
ריבית פריים

סליחה על הבורות אבל מה זה אומר :

"בריבית מועדפת של פריים + 2%"?
מה זה פריים?

אשמח לדוג', תודה רבה...

ofir1985

New member
הסבר על רגל אחת

בנק ישראל (הגוף הכספי של ממשלת ישראל) מדפיס כסף ומלווה אותו לבנקים המסחריים תמורת ריבית מיוחדת הנקבעת בינו לבין הבנקים, ריבית זאת נקראת "ריבית בנק ישראל" כיום היא עומדת על 1.25% (לאוגוסט 2013, נומינלית פשוטה).

הבנקים מלווים בתור את הכסף לאזרחים (לרוב משכנתאות) או לעסקים קטנים/בינוניים בריבית פריים, שהיא בעצם הריבית המסוכמת בין הבנקים המסחריים כריבית הבסיסית להלוואות.

נכון להיום ריבית הפריים עומדת על 2.75% (לפחות לתחילת אוגוסט).

משמע, הבנקים מקבלים הלוואה מבנק ישראל בעלות של 1.25%, ומלווים בשווי של 2.75%.. 1.5% רווח על הכסף אשר מועבר כביכול לרווחי הבנקים.

ריבית פריים + 2% לא צמודה למדד = 4.75%

דוגמא, אשר לא מתחשבת באינפלציה, ובריבית פשוטה.
לקחת הלוואה של 100 ש"ח מהבנק במסלול של פריים + 2% לא צמוד למדד. תחזיר 104.75 ש"ח.

דרך אגב, ריבית הפריים יכולה לעלות גם עד לרמת 10% (2002-2003) ובשנות ה90 היא הגיעה ל18% (תחילת 1995) כך שהיא ריבית מאוד בעייתית. אחת הסיבות שמגבילים את המשכנתאות לתמהיל של עד 30% מערך המשכנתא בריבית פריים, היא בגלל שבנק ישראל רוצה לשמור לעצמו את האופציה להעלות את הריבית בשביל שהאג"ח הממשלתי יהיה אטרקטיבי.

מרווה שעזרתי,
אופיר

ofir1985

New member
תיקון ותוספת

בפסקה 2.

הבנקים מלווים לפרטיים ולעסקים קטנים/בינוניים, על בסיס פריים + - תלוי ברמת הסיכון של ההלוואה.
נגיד סטודנט שמלווה 10000 ש"ח יקבל פריים + 0.5% (החדלות פירעון של הלוואות סטודנט בישראל עומד על אחוזים ממש נמוכים), אבל בעל עסק קטן בקשיים יכול גם לקבל בתנאים של פריים + 6% ומעלה.

להלוואות "רגילות" עם סיכון קל-בינוני הריבית נעה בין פריים1%+ ל 3%+.

אבל זה מאוד תלוי בכוחות השוק.. לפעמים אפשר להוריד את הבנקים קצת, תלוי בכוח המיקוח שלך ובגורמים שונים בשוק.

אופיר

BBBB333

New member
תודה רבה!

במצב היום , מה לדעתך עדיף, הלוואה עם ריבית קבועה צמודה למדד או ריבית פריים 2%?

BBBB333

New member
תוספת

לצערי הרב אני לא יודע מהי הריבית שיתנו לי בודאות, אז אולי תוכל לענות האם יש סיכון כלשהו לקחת עכשיו לקחת בריבית פריים 2%, האם היא צפויה לעלות ...

ofir1985

New member
אין לי שמץ.

כרגע ריבית בנק ישראל בשפל, הרבה אין לאן לרדת.. אז ייתכן ותעלה, אבל אני לא מספיק טוב במקרו כלכלה, אשמח אם מישהו אחר יביע את דעתו.

בנוגע לקבועה צמודה למדד.. אני ממש לא יודע מה לומר לך, צריך מספרים בשביל לשחק איתם..

אני לא יועץ, וממש לא רוצה להימצב ככזה, אולי עדיף שמישהו אחר יעזור לך, אם תרצה עוד הסברים בנוגע למקרו כלכלה/ריביות/ביטקוין, אשמח לעזור.. :)

אופיר

ai22

New member
הריבית היא כרגע נמוכה עולמית

וזה מאוד מאוד חריג.
מה שקרה זה שזרקו את כל המודלים המוכרים לפח - ופועלים באופן שמעודד משבר עולמי גדול.
השאלה היא רק מתי הפיצוץ יקרה.

ההשערה היא - שהוא יקרה כשהמדינה הגדולה הראשונה תכריז על "תספורת" ותמנע מהאנשים שהלוו לה לקבל את כספם.
למה ברור שזה יקרה? כי מדובר במדינות ששקועות בחוב גדול, מסתמכות על גרעון גדול, עם התחייבויות גדולות לזקנים, מספר הזקנים עולה, ומספר העובדים יורד.
לא ברור אם מדובר ביפן, איטליה, צרפת, ארה"ב, או אולי מדינה קטנה יותר (יוון?).
מה שברור - שהכרזה כזו במדינה הפצפונת איסלנד (פחות מעשירת מתמ"ג ישראל) זיעזעה קשות את הבנקאות האירופית.
ברגע שדבר כזה יקרה - כל מי שילווה כסף למדינה שנחשבה בטוחה - ילחץ, הלוואה למדינות מערביות תהפוך למסוכנת והריביות יעלו בהתאם.

מתי? איך לחמוק מזה?
אכן שאלות מעולות

למעלה