רטוריקה של זן

אינקה

New member
ובכן,

מהו זן? מהו בודהא? מהי המציאות? על השאלות הללו ואחרות אין תשובות אמיתיות בחשיבה הניגודית. לא משום שאיננו חכמים מספיק, אלא משום שהמילים הן תיאור ולא מהות. גם אם אתאר לך במליון מילים טעמה של גבינה ירוקה קווקאזית, לא יעלה טעמה בפיך, עד כי כך פשוט. והמהות? האם היא זהה או שונה בכל הדברים? אם תחפור בתוך מהות הדברים, אפילו הצורנית, ותרד אל רמת המולקולות, הקוואנטים, הממברנות... החלל... האם תוכל להפריד את בודהא האיש מחלוק נחל? אימרת זן ידועה אומרת: "אצבעות שונות מצביעות אל אותו הירח, אם תיקשר אל האצבע, הירח יאבד." תרגול זן הוא תרגול אי הקשרות. המילים אין להן חיים משל עצמן אלא הן מצביעות אל המהות. אם תיקשר למילים, תישאר עם אוסף מילים. אבל אם תלך אל המקום אליו המילים מצביעות, תמצא את הירח. ואתה צודק בכך שמי שמשתמש במילים של אחרים כדי להפגין ידע שאינו שלו, רק מחקה דיאלוגים של מאסטרים קדמונים. אבל יודע מה? הלימוד כולו משחר הילדות הוא חיקוי. חיקוי האופן בו אחרים הצביעו אל האמת יכול ללמד אותך את הכיוון אליו הצביעו אצבעותיהם, ואולי גם תגיע לשם. אולי ברגע אחד הידע יהפוך להיות שלך. האם בודהא שונה מחלוק נחל? האם הוא זהה? אם תנסה לענות מילולית, הרי אתה קשור למילים. קשירה כזו מרחיקה אותך מעצמך, מהמיינד הצלול והטהור, ולכן אתה "עף כמו חץ ישר לגיהנום". יש דרך לענות על שאלות שאינם נגועות בחשיבה דואלית. התשובה הבלתי קשורה עצמה היא תרגול אי-הקשרות ואין להתבייש להשתמש בה כמו שאין להתבייש לשבת, לכרוע, לזמר או להתמודד עם קואן בדרך תרגול הזן. ואם למדת זן, אתה גם יודע אותה. את התשובה. אז תתחיל להשתמש במה שאתה יודע. אחרת... מה הטעם? חג שמייח. אינקה

לא מקרב לא דוחה

הזן לא מקרב ולא דוחה שום דבר.. ולכל דבר יש את מקומו וחשיבותו. גם למילים. ואני לא מבלבל את האצבע בירח, אלא לפעמים נדמה לי שבכיוון שמורה עליו האצבע אין ירח כלל. בקשר לשאלתך "מהו זן? מהו בודהא? מהי המציאות?" מחוץ לחשיבה ניגודית ('אם הבנתי מהי חשיבה ניגודית') אין לי תשובה ולכן אני שותק. ובהתייחס למילים: אין לי דרך אחרת לתקשר איתך או אם כל אחד אחר בדרך אחרת,אלא רק באמצעות מילים. ובאשר לחיקוי: לשוחח כמו רוכב סוסים אינו הופך אותי לרוכב סוסים. רק הרכיבה עצמה, שיכלול מיומנות הרכיבה, וידע רחב ועמוק של ההיבטים התיאורטים והמעשיים של רכיבה ושל סוסים יכול להפוך אותנו לרוכבי סוסים. כנ''ל בזן. האם אני קשור למילים או לא, באמת באמת רק אני יודע. ריקות היא צורה וצורה היא ריקות-- אני לא מעדיף את האחד על פני השני וגם לא שם אותם בהיררכיה אחד מעל השני. ממה שאני מבין ומתרגל אני יודע שהזן הוא לא רק תירגול של אי-היקשרות, אלא הוא לימוד ויישום מעשי של הבודהא-דהארמה בעצמה, כלומר ארבע האמיתות האצילות, דרך שמונה הנתיבים, שש השלמויות (פראמיטות) וכו'. הדרך לא נפרדת מהיעד אליו היא מובילה, אלא משהגענו למחוז חפצנו אין צורך לצעוד בה שוב. יום נעים :) שנטידווה

אינקה

New member
גם לי לא הייתה תשובה

מחוץ לחשיבה הדואלית. במובן הזה תרגול הזן היה עבורי "חזרה בתשובה", מכיוון שהזן מלמד בדיוק את זה: לקחת את נקודת ה"אין חשיבה" (DONT KNOW) בה מסתיימת החשיבה הדואלית ו"להרחיב את גבולותיה" אל כל רגע ורגע מבלי להשאר בלי "מילים", יהיו אשר יהיו. מבלי לקפוא על השמרים. אז אם עדיין אין לך תשובה, אני ממליץ לך להצטרף לתרגול הזן. אני מבין שיש לך ידע תיאורטי רב בבודהיזם, לכן אני ממליץ לך להתחיל מלקרוא את הטקסטים (אלו בעיקר "שיחות דהרמה") של מאסטר סונג סאן והמורים האחרים של ביה"ס לזן. הטקסטים הללו אינם שיחות על הזן, אלא זן. הקריאה בהם היא מבחינתי תרגול זן לכל דבר. ולגבי השאלות "מהו זן? מהו בודהא? מהי המציאות?" התשובה שלי היא שבפסח אוכלים מצות, ביום העצמאות מניפים דגלים. אני מקווה שתתחיל בקרוב מאוד את תרגול הזן ותבין את מהותה של התשובה. להתראות, אינקה

../images/Emo140.gif

חבר יקר :) אני מתרגל זן-בודהיזם מיזה 8 שנים. אני יודע לאן האצבע (המילים) שלי מצביעה. אני יודע בדיוק על מה אתה מדבר כשאתה אומר אי-חשיבה. העניין הוא כזה, שכשהלב של הזן הופך להרגל מותנה במחשבה ובדיבור, הוא מתייבש ומת. ולמדתי עם מאסטר. אתה מוזמן לבדוק את הקישור שיצורף להודעה זו. ואף על פי שאני בדרך הגדולה אני עדיין מבין מעט. אבל כשאני יודע אני יודע וכשלא, אני שותק. שנטידווה

אינקה

New member
כן יש סכנה שהלב יתיבש וימות

אז כדי למנוע זאת, איך נמנעים משיפוטיות?

שיפוטיות

לא תמיד שיפוטיות היא מידה מגונה... לפעמים אנחנו חייבים לשפוט אם דבר מסוים נכון או לא, טוב או לא טוב... והדרך לדעת זאת היא תמיד באמצעות תבונתינו. Tricky, isn't it? :) כדי שהלב לא ימות אנו באמת חייבים להישאר בלא-יודע, אני מתכוון לומר שאם אנחנו קולטים ששאלה שמופנית אלינו היא ברמה פשוטה אנחנו עונים לו בצורה פשוטה ואם אנחנו קולטים שהבנאדם קצת מבין עניין תשובתינו אליו תהיה אחרת. Skilful means. פשוט נענים לנסיבות. אם תירצה שאדם ירוץ למקום שבו אתה נמצא לפני שלמד ללכת ובכן....? :) כל טוב, שנטידווה

אינקה

New member
יש גם סכנה כזו

לבלבל בין שיפוטיות להערכה. שיפוטיות נובעת מהאגו, בעוד שהערכה נובעת מהתבוננות במהות הדברים. אפשר לעשות כלל פשוט לאבחנה: אם זו ביקורת, זו שיפוטיות. אם זו הושטת עזרה, זו הערכה.

סכנות

קודם כל תודה
חבר על התובנה שלך ועל דקות האבחנה. סכנות... סכנות הן תמיד חלק מהדרך. וכמו שאמר קפטן וילארד לשף במחשבתו כשנמר הבהיל אותם בעת שחיפשו מנגו ביער (בסרט אפוקליפסה עכשיו): "לעולם לעזוב את הספינה!"
צועק השף וקפטן וילארד חושב-- "אכן, לעולם לא לעזוב את הספינה.. אלא אם מתכוונים ללכת את הדרך עד סופה". "without abiding anywhere, let the mind function" נאמר בסוטרת היהלום חותך-הספק. "without abiding anywhere" ללא עירוב והצמדה של האגו, ללא "התגוררות" של האגו בכל "מקום" או תפקוד בתודעה-- "let the mind function"-- להמשיך לפעול כרגיל: לחשוב, לחשב, להקיש, להסיק מסקנות, לאמוד, לשטוף כלים, להתלבש לכתוב את ההודעה הזו וכל זה מבלי שתשארנה "עקבות" בתודעה. המשך יום נעים, שנטידווה

אינקה

New member
מה שמזכיר לי

שהילד שלי (11) חזר יום אחד מאימון אמנות לחימה וסיפר שהיום המורה העביר "אימון 500". הווה אומר: 500 בעיטות, 500 אגרופים וכו'. שאלתי אותו אם לא היה לו קשה והוא ענה: "לא יודע... פשוט עשיתי את זה בלי לחשוב... רק עשיתי וזהו. היה כייף."

נתי108

New member
../images/Emo140.gif

קראתי ספר שלו לאחרונה. מאוד התרשמתי מהגישה הפרגמטית והישירה שלו. בבית הספר שלנו (שלי...KWAN UM) ההנחיות לגבי תרגול לא תמיד בהירות, JUST DO IT לא פותר שאלות טכניות "קטנוניות". הספר הבהיר לי מספר נקודות, ועזר לנקש ספקות ישנים. הגישה שלך גם כן מרעננת. שמחתי לקרוא את התגובות שלך! תודה על ההשתתפות בפורום, נתי

neophile

New member
מה קורה לבודא שאין לו תלמידים?

אני מבין שאתה מדבר על מגבלות השפה שלנו או לפחות אני מבין שאתה מבין, או שאני מבין שאני מבין either or both בכל אופן רוב השפה שלנו היא לא-מילולית זה נורא כיף להעביר רעיונות מורכבים אבל יש שלב שבו המורכבות הופכת לפשטות מה אני מנסה לומר אתה שואל? טוב מאוד! אבל לאן זה מוביל אותך? החוויה הזאת שאתה מדבר עליה ושאין לי מושג עליה היא מסוג הדברים שאי אפשר להעביר במילים זן באופן כללי מנסה להראות את זה , את העובדה שאנחנו מסבכים דברים יותר מדי ומנסים למצוא מורכבויות במקום להסתכל על היופי בפשטות אפשר לדבר על זן ואפשר לדבר בזן לדבר על- זה לסבך לדבר ב- זה לחיות או שזה שונה לחלוטין מה קורה לבודא שאין לו תלמידים?

neophile

New member
למה?

למה? מתוקף היותו בודהא יש לנו תלמידים? ואם אין לא תלמידים הוא לא בודהא?

ככה

השאלה האם בודהא יכול להיות בודהא ללא תלמידים היא לא רלוונטית כיוון שהיה בודהא והיו לו תלמידים ויש לו תלמידים עד היום. זה כמו לומר שאילו לסבתא היו גלגלים היא הייתה רכבת. בתור עובדה לסבתא אין גלגלים ולכן היא לא רכבת. ובצורה עמוקה יותר: אחד מתפקידיו של הבודהא הוא ללמד ולהעביר את הידע שלו לאחרים כדי שהם יוכלו להפוך בעצמם לבודהא, וזאת מכיוון שיכולתו ללמד ולהעביר את הידע היא לא מוגבלת. בברכה, שנטידווה

למעלה