זכרון יעקב:
לפי האקדמיה יש לכתוב זיכרון יעקב עם י': "אבל יו"ד לא תיכתב לפני אות המנוקדת בשווא נח, כגון שמלה, מכתב, דמיון (=דִּמְיוֹן), חוץ ממילים שבצורת היסוד שלהן נכתבת יו"ד (בכתיב חסר הניקוד), למשל:
זיכרונות (צורת היסוד: זיכרון), ניסיוני (הניסיון שלי או שם התואר; צורת היסוד - ניסיון)." (
כללי הכתיב חסר הניקוד) אבל מצד שני בעניין הדגש האקדמיה כותבת כך: "דגש חזק הבא בנטייה של שם או של פועַל, יבוא גם כאשר האות שוואית. למשל: יִקַּח יִקְּחוּ... (אין הכוונה לשמות שנטייתם על דרך משקל אחר, כגון אִשָּׁה אִשְׁתִּי, זִכָּרוֹן זִכְרוֹנוֹת.)" (
כאן) כלל זה נראה לי סותר את הכלל הקודם, משום שאם המילה זִכָּרוֹן נוטה ברבים ובסמיכות כמשקל אחר (קִטְלוֹן) ולכן אין בה דגש, מדוע הצורה זִכָּרוֹן נחשבת ל-"צורת היסוד" של זִכְרוֹנוֹת? נראה לי שדווקא *זִכְרוֹן היא שצריכה להיחשב לצורת היסוד, ואם כך יש לכתוב זכרון יעקב ללא י'! הצורה אמי נכתבת בלי י' משום שהיא אינה קשורה למילה אימא אלא למילה
אֵם ובאמת אין י' בצורת היסוד: "במילים שבצורת היסוד שלהן אין תנועת i כגון לבי (מן לֵב), מקלים (=מְקִלִּים, מן מֵקֵל), אמתי (=אֲמִתִּי מן אֱמֶת). כך גם אתי, אתך (אִתִּי, אִתְּךָ מן אֶת)." (
כללי הכתיב חסר הניקוד) הרצלייה ונהרייה - באמת בשתי י', וכך הן גם מופיעות בלוחות הזמנים של רכבת ישראל.