רגשות אשמה

deep thought54

New member
רגשות אשמה

שלום רב,

אני רוצה לשתף בדבר מסוים שמפריע לי. יכול להיות שבהמשך אני אשתף בדברים נוספים (ויש לי הרבה), אבל כרגע אני מעדיף להתרכז בזה, בתקווה שזה המקום הנכון. אני רק אציין שאני עובר טיפול פסיכולוגי, אך יש דברים שאני מתקשה להעלות שם.

כבר תקופה ארוכה מאוד אני מתקשה להתמודד עם סבל של אחרים. אולי המילה "סבל" לא הכי מתאימה פה, מצד אחד זה קצת יותר כללי, מצד שני לא כל דבר גורם לי להרגיש את מה שאני הולך לתאר. אני יכול להרגיש אשם על זה שלי יותר טוב, שלא מגיע לי שיהיה לי טוב, שאני נחות ביחס למי ש"סובל" יותר ממני. זה גורם לי לשים מחסום רגשי ביני לבין דברים שעלולים לעורר את הרגשות האלה, ככה שאני מוצא את עצמי מנותק מדברים מסוימים שמצופה ממני להתחבר אליהם. אם אני נמצא במצב רגשי ולא מצליח להתנתק, זה יכול להכניס אותי לדאון רציני. דווקא פה יש משהו כביכול טוב: אני מרגיש שעצם ההרגשה הרעה מצדיקה את הקיום שלי בכלל. היא שמה אותי במקום שהוא קצת יותר קרוב למי שאני תופס אותו כנמצא במצב של סבל. יש גם מצבים שאני כן מצליח להתחבר בלי שזה יפגע בי, אבל נראה לי שאז החיבור הוא יותר אינטלקטואלי ופחות רגשי.
הרגשות האלה התחילו להתפתח אצלי במהלך התיכון, ובשירות הצבאי הם התחזקו. הרגשתי, ואני עדיין קצת מרגיש, אשם על זה שלא שירתתי שירות קרבי, שלא סיכנתי את החיים שלי, שלא סגרתי 21-ים, שאולי לפעמים עבדתי פחות קשה מאחרים (לפי התפיסה הסובייקטיבית שלי), והכי גרוע, שאני לא מכיר אישית מישהו שנפגע/נהרג ושזה לא קרה לי... סליחה על הבוטות אבל זה דבר שלא מפסיק להטריד אותי. אמנם לא כל הזמן, אבל זה תמיד קיים בירכתי החשיבה שלי.
וזו רק דוגמה ספציפית.
בעניין השירות אני יכול להתנחם בעיקר בעובדה, שלא משנה איך אני מסתכל על זה, השירות שלי היה משמעותי ולא פשוט.

אני נמצא עכשיו במקום בחיים שמבחינתי הוא רע מאוד. השתחררתי מהצבא לפני קצת יותר מחצי שנה, ומאז בעיקר ישבתי בבית. כמעט כל דבר קטן שיכול לשנות את זה, או אפילו לא לשנות את זה אלא לגרום לי להרגיש קצת יותר טוב, נתפס אצלי כפרויקט גדול מכדי לעשות אותו. אני מאוד רוצה לחיות חיים יותר "נורמליים", לדבר בחופשיות, לעשות דברים בקלות, לא לפחד מלהיות עסוק. אבל קיים אצלי פחד עמוק שבאמת יהיה לי טוב, כי אני לא מרגיש שזה מגיע לי, והפחד הזה הוא אחד הדברים העיקריים שמונעים ממני לנוע קדימה (הוא ממש לא היחיד).
אני מתחיל ללמוד בשנה הקרובה תחום שאני מאוד אוהב ומקווה לעסוק בו בעתיד. יש בזה נקודה של אור, אבל אני גם חושש מזה, מכיוון שאני לא בטוח שאני אמצא את האנרגיות להשקיע בלימודים, ומאוד חשוב לי להצליח. אני גם חושש מכל מה שמסביב ללימודים, מבחינה חברתית ומבחינת העצמאות (אני עובר ללמוד בעיר אחרת), שכמובן ידרשו עוד לא מעט אנרגיות. אני מפחד שתמיד יקנן לי בראש המשפט האיום "לא מגיע לי", ואז רוב האנרגיות שלי ילכו לזה במקום לדברים החשובים, והכל יהיה קשה בצורה לא פרופורציונית.

אם למישהו יש מה להגיד על זה אני מאוד מעוניין לשמוע.
תודה ושבוע טוב

מאוד מזדהה

השתחררתי לפני קצת יותר משלוש שנים וגם אני חשבתי בתחילת הדרך שאני לבד... אתה לא יודע כמה העניין הזה של ההתחבטות הפנימית לאחר השחרור מהצבא נפוץ.
אני זוכר ששנה אחרי השחרור, אחרי ששנה שלמה לא יכולתי להצביע בתוכה על שום הישג, הלכתי לראיון עבודה ורעדתי מפחד שמא ישאלו אותי על השנה שחלפה, "מה עשית בה"?
מבלי שהייתי צריך להגיד יותר מדי, המראיין הבין אותי ואפילו אמר לי את הדבר הבא: "כל חייל בעצם משרת ארבע שנים... שלוש שנים בצבא ועוד שנה כדי להיסגר על עצמו".
וגם זה מינימום, כל כך רבים (ואני ביניהם) לא יכולים להגיד שהם סגורים על עצמם גם כמה שנים אחרי. אפילו אנשים שלכאורה עובדים והימים שלהם מלאים מסתירים בלבם חוסר שלמות, אי וודאות. אי שביעות רצון מהמצב הנוכחי.

גם את עניין הסבל אני מבין, אבל פה אתה תצטרך לשנות את התפישה (וזה יקרה, אל תדאג, לפתוח את זה בפורום זה צעד ראשון שיקדם אותך רחוק!)
הסיסמא הזאת של "קרבי=איכותי" ליוותה גם אותי הרבה שנים, גם אני לא הייתי חייל קרבי אם כי מאוד הייתי מרוצה מהשירות שלי (קיבלתי המון אהבה בחיק הצבא, ועזרתי ללא מעט אנשים) אבל תמיד ידעתי שיש אנשים שבכלל לא הולכים לצבא אז בכל זאת הקרבתי משהו ביחס אליהם.
אלו הן בסך הכל נורמות שהחברה מטמיעה בנו לצרכיה (כדי להעלות את המוטיבציה לשירות קרבי) וככל שהצבא מתרחק מאיתנו, עובר הזמן ואנו צוברים חוויות אחריו. כך הוא הופך לעוד פרק בחיים מתוך רבים שיכול להיות שיא או שפל - כמו כל פרק אחר.

גם המחשבה הזאת של "אני צריך לסבול כי כולם סובלים" מוכרת לי מאוד, אבל ברגע שאתה תופש שבבסיסה הנחה שגויה שההגדרה של סבל היא אוניברסלית (אדם עני או בעל עיסוק מסוים סובל, אנשים בעלי יכולת כלכלית ומחתך אוכלוסיה מסוים הם בהכרח מאושרים ונינוחים) אתה מצליח להשתחרר ממנה.
אני מאוד חזק בכל מה שקשור לעבודות בכתב ומול מחשב ואף חש סיפוק מהן, ואילו בעבודות שכוללות מאמץ פיזי אני מאוד סובל. אז שנים ארוכות חשבתי שעבודה פיזית היא בהכרח "נחותה" במעמד שלה והיא סבל עבור כולם וכך יצא שבשנה הראשונה אחרי השחרור עבדתי בשתי עבודות פיזיות (בשתיהן לא החזקתי מעמד יותר מיום), רק בשביל "לקחת חלק בנטל".
לא נכנס לי לראש אז שיש אנשים שאוהבים עבודה פיזית ובשבילם עבודה במשרד היא סבל, ושכל אחד צריך פשוט להיות בנישה שלו.
ושבלי קשר לעבודה שלך ולמקום ממנו באת, לכל אדם יש הצלחות וכשלונות, מקומות שמוציאים ממנו את הטוב ביותר ומקומות ועניינים אחרים שמורידים אותו לרצפה, ושהתפקיד של כל אחד מאיתנו למצוא את הנתיב הטוב לנו, להינתק מהסבל ולהימשך אחר האהבה וההרגשה הטובה, וחוץ מזה אולי לספר על זה לאנשים שסובלים לידינו. ככה באמת נוכל לשפר את העולם!

"לא מגיע לי" - נסה להגיע לדפוס החשיבה שההצלחה שלך תקדם בסופו של דבר אנשים אחרים. כשאתה תרוויח אנשים אחרים ירוויחו. אולי זה יעזור לגרש את המחשבה המגבילה הזאת (שגם היא, כל כך מוכרת עבורי).

אתה נשמע לי אמיץ מאוד, אני יודע שכל ההתמודדות הזאת נראית בעיני עצמנו כחולשה אבל ההפך הוא הנכון. זו בדיוק הנקודה שתביא להתחשלות ולצמיחה.

deep thought54

New member
תודה על ההזדהות

אני מאוד מסכים שכל העניין של שירות קרבי הוא איזושהי נורמה שהחברה מטמיעה בנו, למרות שלפני שהתגייסתי בכלל לא רציתי להיות קרבי. אני מניח שזה באמת עניין של זמן עד שתעבור לי המחשבה הזאת. וכמו שאמרתי השירות שלי היה משמעותי ולא קל בכל קנה מידה. עם כל זאת הוא גם היה מהנה. העובדה שאני עוד שומר על קשר עם אנשים מהצבא, גם אם זה קשר מינימלי, אומרת הרבה.
אהבתי את המשפט שכל חייל משרת בעצם ארבע שנים. רק שאני גם הייתי כמה חודשים בקבע
...

לגבי המחשבות שקשורות לסבל, גם אם אני אנסה אני לא חושב שאני אוכל להסביר את כל העומק והמורכבות של זה (אם נשים את היומרנות בצד...), בטח לא בהודעה אחת. זה לא קשור רק לסבל. זה קשור גם לכל מיני דברים שאני מרגיש שהייתי אמור לחוות ולא חוויתי, או שאני אמור לחוות אותם עכשיו וזה לא קורה. וזה נכון שבדרך כלל יותר קל להתרכז בדברים השליליים, מכאן כל נושא הסבל.
אני מאוד מודע לזה שהתפיסות שלי שגויות. אני בן אדם עם ביקורת עצמית גבוהה, והתפיסות האלה הן אחד הדברים שאני מעביר עליהם ביקורת, ובכל זאת אני לא מצליח לשנות את זה.
ובעניין ה"לא מגיע לי", מאוד מסכים עם דבריך, אבל זה כבר משהו שאני מתקשה להפנים, עם כל המודעות. אני כן משוכנע שהתפיסות שלי שגויות, אבל אני לא לגמרי משוכנע שאני מסוגל לעזור לאחרים. למרות שאני בטוח שזה נכון. זה נשמע כל כך פרדוקסלי... זה נובע בין השאר גם מדרישה שלי מעצמי לעשות כל דבר בצורה מושלמת (לפחות), יחד עם הידיעה שאני לא יכול לעשות הכל מושלם, ושהדרישה הזאת מוגזמת.

אני מרגיש שאני מתחיל לחרוג מהנושא, אז אני אעצור את עצמי כאן. את השאר אני אולי אכתוב בהמשך.

רגשות אשם

וההרגשה שכל מטלה היא "פרוייקט" גדול ומייגע הם שני מאפיינים מאוד שכיחים של דיכאון

האם הלכת להתייעץ או להיבדק אצל פסיכיאטר?

deep thought54

New member
אני עובר טיפול

אני כרגע בתהליך של טיפול פסיכולוגי, כבר מספר חודשים. בינתיים לא אובחנתי כסובל מדיכאון, אבל כמו שכתבתי אני לא בדיוק חושף שם הכל בבת אחת. בפגישה האחרונה שהייתה לי העליתי את העניין שאני חושב שלא מגיע לי שיהיה לי טוב, אז נראה לאן זה יוביל.
אחרי שקראתי קצת בנושא, יכול להיות באמת שאני נמצא איפשהו על הספקטרום הדו-קוטבי. אני חווה דאונים שבמקרים הקשים יכולים להימשך ימים בודדים (לא זכור לי שזה נמשך יותר משלושה-ארבעה ימים) עד שמשהו מוציא אותי ממצב הרוח הזה. אני לא חושב שאני מגיע למצבים של היפומניה, בוודאי שלא למניה. אבל גם כשאני במצב רוח רע במיוחד אין בדרך כלל השפעות רציניות על הרגלי האכילה או השינה שלי, או כל דבר אחר שמעיד על מצב של דיכאון. חוץ מההרגשה כמובן. את רוב הדברים שאני נמנע מהם כשאני בדאון אני לא תמיד עושה גם כשאני מרגיש טוב... חלק מזה דווקא הייתי משייך להפרעת קשב קלה (למשל קושי לקרוא ספרים), ויש דברים מסוימים שאולי נופלים תחת הקטגוריה של חרדה חברתית, או ביטחון עצמי נמוך (חיפוש עבודה). מה שבטוח, יש לי מודעות עצמית וביקורת עצמית גבוהות, וזה כמובן דבר שעלול לעתים לפגוע, בלשון המעטה, במצב הרוח.
יכול להיות שהעובדה שאני במצב רוח יחסית טוב עכשיו משפיעה על השיפוט שלי, וברור שאין לי את היכולת לאבחן את עצמי. בכל מקרה אני אמשיך עם הטיפול שהתחלתי, אם יתעורר צורך במשהו נוסף אז זה מה שיהיה... (למרות שאני באמת לא חושב שיש לי משהו שמצריך טיפול תרופתי, אם זה היה הכיוון).
תודה על הדאגה.

תקופה לא פשוטה ויחד עם זה כל ההתבחבשות

הזאת ב"עצמי" לא בריאה ולא מביאה למקומות טובים.
זה הזמן שלך לגלות מה מענין אותך, מה גורם לך להתלהבות, מה יגרום לך לקום מתוך רצון לעשיה ויגרום לך תחושת סיפוק.
לפעמים זה לא ברור ולוקח זמן לגלות אבל זה הזמן שלך, תנצל אותו.
תנצל את הזמן לגלות מה חשוב לך ואיפה היית רוצה לעשות שינוי חיובי בעולם.
הכוונה - לא לפנות כלפי פנימה והתבחבשות פנימית אלא עם הפנים החוצה, אל אנשים אחרי, מטרות חיצוניות, טבע, בע"ח, או כל תחום אחר שאתה רוצה לראות בו שינוי חיובי.
זה בדיוק עונה על הפחד שלך ש"לא מגיע לך" להרגיש טוב, או להיות מוצלח מאחרים. כשאתה הופך את עצמך לדמות בעלת השפעה מיטיבה על גורמים חיצוניים אתה מתמקד במטרה, אתה גם מתחיל להעריך את עצמך, זה בא באופן טבעי. ואז כשאתה רואה תוצאות, אתה מתחיל להבין, שהחובה שלך היא כן להיטיב עם עצמך וכן לגרום לעצמך הנאה כי רק כך תצליח במשימה - אי אפשר לתת לאחרים כשאין לך כלום.

למעלה