רגשות אשמה

רגשות אשמה ../images/Emo122.gif

לפעמים באמת יש להם מקום בחיינו, אם עשינו דבר מה שלא היה נכון לעשות או יכל לפגוע באחרים, אבל לפעמים הם באים סתם- למשל אצלי, יש לי רגשות אשמה אם מבריזה משיעור או שטויות כאלה שאחרים עושים בין רגע בלי לחשוב... האם ובמה רגשות אשמה מועילות לנו בחיים
מה אתם נוהגים לעשות כדי "להיפטר" מאותן רגשות אשמה

רגשות אשמה

פעם ראיתי סרט צרפתי שטען שהמצפון הוא השטן בגלל רגשות האשמה. אני חושבת שזו נקודה מעניינת. רגשות אשמה מועילות לנו, ברגע שאנחנו לא מתנהגים לפי קודים חברתיים מסוימים שהחברה מקציבה לנו, אז זה מחזיר אותנו ל"מוטב".לדוגמה: פגעתי בחברה טובה, רגשות אשמה יגרמו לי לחשוב על מעשיי ולנסות על אפשרות לתקן אותם. מצד שני, רגשות אשמה יכולות להפריע לנו בחיים, אם יותר מידי נחשוב על אחרים ולא על עצמנו. בכל מקרה, צריך לקחת הכול בפרופורציה. להשתדל לא לפגוע באחרים, אך לא לשכוח מעצמך.

לקשמי

New member
רגשות אשמה לא מועילים אף פעם

יש להבדיל בין אשמה לבין חרטה. אם עשינו משהו פוגע או לא נכון, אנחנו יכולים להתחרט ולהבטיח לעצמנו (ואחר כך לאחרים) שלא לחזור על כך. רגשות אשמה הם רגש מרעיל. זה "לשחות" בתוך ההלקאה והשנאה העצמית על שעשינו משהו לא כשורה. עם הזמן יש ללמוד להבין שאנחנו לא מושלמים. ללמוד מטעויות אבל לא להעניש את עצמנו בגללן.

BellA עלמה

New member
לדעתי

רגשות אשמה קצת שומרים עלנו קצת כמו מצפון כדי שלא נרד מהמסלול. יעני שאני עומדת על שלי מול ההורים הרגשות האשמה צצים שם כדי להזכיר לי"היי היי הם עדיין ההורים שלך! תזהרי עם הקול!" זה ה"נו נו נו" יושב לי על הכתף.

magenta73

New member
כל היום אתמול

חיפשתי במייל שלי, מייל שקיבלתי. פסיכולוגית קלינית שעשתה עבודה סמינריונית ונתחה בצורה פסיכואנליטית-דינמית את מקרה ה"פולניה". לקחה כל מיני בדיחות והראתה בעצם את הפרעת האישיות שיש מאחורי זה... רציתי להעלות את זה לפה, כי רגשות האשם (שהילדים גדלים איתם) הם חלק מזה... אבל לא מצאתי. באסה. רגשות אשמה לא מועילות לנו בחיים. הם מנגנון שקיים בנו כי למדנו להרגיש לא בסדר ולבקש סליחה על זה שאנחנו קיימים, ושיש לנו רצונות/רגשות וכו' שהן שונות משל האחר (כשקטנים-של אמא/אבא). כפי שנאמר: "זה יגמר בבכי". מה עושים כדי להיפטר? קודם כל מבינים מאיפה זה בא ולמה זה בא. כשמודעים לזה יותר, אפשר לשלוט בהם ולהגיד להם, תודה ששיתפתם, עכשיו עופו.

BellA עלמה

New member
לדעתי ההפך

אם אתה עושה משהו שגורם לך להרגיש לא בסדר מצפונית זה שומר עלך שלא תעשה את זה שוב. למשל להתחצף להורים גורם לך לרגשות אשם . אתה מבין למה שעשית לא בסדר לכן לא תעשה את זה שוב.

magenta73

New member
אבל איך אתה יודע שאתה מתחצף?

אתה עושה משהו>ההורים לא אוהבים>ההורים נותנים עונש>אתה מרגיש לא בסדר. רגשות אשם יהיו קיימים לאחר מכן, כמנגנון, אתה לא תרצה לעשות שוב משהו שיגרום לך להרגיש לא בסדר ו/או משהו שיעצבן את ההורים. כלומר זה מתחיל במשהו נטרלי, אבל תגובת הסביבה מעצבת אותך. המצפון שלך קיים ומתפתח מהשפעת הסביבה שאומרת לך מה טוב ומה רע. ושוב, כמו בהכל, מדובר באיזון. אם כל דבר שתעשה יעצבן את ההורים והם רק יתנו עונש בלי להסביר לך מה עשית לא בסדר, א. אתה יכול להתבלבל ולהכליל את הרגשת הלא בסדר להרבה דברים, ואז להגיע לרמת החשיבה של "סליחה שאני קיים" ואז לרגשות האשם התמידיים וכן הלאה. ב. ההרגשה הזאת תלווה אותך לאורך כל החיים, עד שתלמד להבדיל בין טוב לרע. ועוד שתלמד לעמוד על שלך וכן הלאה.

ואולי...

רגשות אשמה הם משהו להתעסק בו במקום לקחת אחריות ולשנות
סתם מן רעיון כופר שכזה
בברכה,

שאלה טובה.

אני חושבת שרגשות האשמה משרתות אותנו בצורה יותר עמוקה ורחבה מימה שאנחנו יכולים להעלות על הדעת במחשבה ראשונה.אני למשל עוד לא הבנתי למה אני מאשימה את עצמי בהרבה דברים שהם אינם אשמתי. וזה ימשיך וימשיך וימשיך לא משנה כמה אני אגיד לעצמי שאני לא אשמה...

אשמה -

מההתחלה, השימוש במילה הזו, או במחשבה מהסוג הזה, הופך את כל הסיטואציה לבית משפט עם אשמים וזכאים, ואז כמובן שמגיע גזר הדין. כלומר, מראש הסיטואציה הזו נדונה לכישלון ולהרגשה קשה. מהסיבה הזו אני לא מוצאת שום יתרון ברגשי אשמה. זה לא אומר שאני לא חוטאת בהם - ההפך. כל החיים שלי גדלתי עם רגשי אשם גדולים על המון המון דברים ועד היום אני רואה שיש להם נוכחות בזמן החלטות שלי ומעשים. אם אני מצליחה להביט מהצד ולהגיד: וואלה, אלה רגשות אשמה ואין לי שום סיבה להרגיש ככה, אז העניין נפתר בקלות יחסית כי אני מכריחה את עצמי להתעסק במשהו אחר.

hayapollak

New member
רגשות אשמה

יש את אלו שאנחנו יוצרים לעצמנו יש רגשות אשמה שאנחנו עושים לאחרים (במודע ושלא במודע) ויש את רגשות האשם שעשו או עושים לנו. מאיפה זה בא ועל איזה צורך זה עונה. דעתי - מיותר לחלוטין.שווה לעבוד על זה.

למעלה