רגישות יתר

רגישות יתר

רציתי להעלות פה סוגיה שהעלתה בפני הגננת של הילדים ביום שישי.
היא אמרה שלקראת סוף שנה היא מדברת עם הורים כי היא רוצה לראות איפה אפשר לחזק את הילדים במקומות החלשים שלהם (חברתית, מוטורית, שפתית וכדומה) לקראת המעבר גן בשנה הבאה.
היא אמרה שבעקרון שני הבנים חזקים (חברתית, מוטורית, שכלית וכו') חוץ מהחלק הרגשי ששם הם קצת חלשים, טוענת שזה נפוץ אצל תאומים שרגילים להתחרות על תשומת לב ולחלוק אותה מגיל אפס כל הזמן.
היא נתנה דוגמאות שכאשר הם מתבקשים לעשות משהו שאינם רוצים הם מיד בוכים ואכן זה כך גם בבית.
היא בקשה שננהג באופן מסוים ובדיוק כך נהגתי בבית לפני שדיברה איתי ולכן אני מעלה את הנושא כאן, אולי לכן תהיה דרך התמודדות נוספת.

דוגמא:
אם אני מבקשת לדוגמא לאסוף את הצעצועים (או ללכת לישרותים, או לשבת לאכול או כל דבר אחר) הוא מיד צועק "לא רוצה" ומתחיל לבכות. אני מקרבת אותו אלי יורדת נמוך ומסבירה לו שעכשיו הגיע הזמן לאסוף את הצעצועים כי #%@$#!@ ומנמקת את דברי ובסוף הוא מתרצה ונרגע ואוסף את הצעצועים. שורה תחתונה זה לא שהם ילדים לא טובים או מרדנים הם פשוט מגיבים לכל דבר בבכי כי לא מקבלים דברים כאן ועכשיו ורק אחרי הסבר לפעמים ארוך ולפעמים קצר הם מתרצים ומשתפים פעולה. מה שמפריע לי בעיקר זה הבכי כל שאר ההתנהלות לא מפריעה לי להיפך היא פותחת מקום לדו שיח עם הילדים וזה חיובי בעיניי.

האם יש דרך נוספת לחזק אותם? מישהי התמודדה עם תופעה כזו?
אם הגננת לא הייתה אומרת כלום לא הייתי חושבת על זה כי זה לא קורה הרבה ובזמן האחרון ההתקפי בכי מתקצרים משמעותית אבל בגלל שהיא העלתה את זה חשובה לי לטפל בזה במיוחד שהם עוברים לגן עירייה שבו הצוות מצומצם והקבוצה גדולה (היא טוענת הם מוכנים וזה רק כדי לחזק).

benykatz11

New member
נשמע מעניין מאוד,

אצלי הם לא תאומים, הם בהפרש של שנה ואני אכן חווה בדיוק מה שאת מתארת עם הגדול שהוא בן שנתיים וחצי.
גם הוא מבחינתו לא יודע מה זה להיות בלי אחותו וכבר תקופה שאני שמה לב שהוא נהיה תחרותי מאוד לגביה, כל הזמן בוכה כשהוא רוצהדברים ובעיקר כל הזמן רוצה מה שיש לה, השיא הוא כשהוא רץ אליי לפני שהיא מגיעה בשביל שארים אותו ולא אותה... אשמח לשמוע מה יש לבנות כאן להציע לך ואולי ליישם בעצמי.
תודה!

זה דווקא לא מתחרות אצלנו

הם די מצאו כל אחד את הנישה שלו.
הם מאוד שונים במראה באופי ובתחביבים.
משחקים יפה יחד ובנפרד ורוב הבכיות הם סביב דרישות מאיתנו ההורים או צוות הגן, או לחילופין סביב בקשות דברים שהם רוצים ולא מקבלים מיד (זה לא כל כך משנה אם כן או לא רוצים לעשות עי התגובה הראשונה היא יללות ורק אחכ הם מנסים להבין מה מתבקש ואיך ולמה)...

דווקא מהקטע שזה משהו שנובע מזה שהם תאומים הופתעתי כי הם ממש לא תחרותיים בניהם וממש לא רבים או מחפשים תשומת לב באופן ברור זה די נדיר אצלנו.

אשרז4

New member
עלתה לי שאלה תוך כדי קריאה: מה עושה הגננת בגן

כשהם בוכים?
כי נשמע שאת די פועלת נכון.
אולי היתי מוסיפה "חוק" שלא מדברים בבכי
ואז כשפורץ בבכי להציע לו לשבת רגע להרגע כדי שאבין מה אומר/ חיבוק הרגעות.. כל דבר שיתן לו את הדקת בכי ואז באמת לדבר.

וגם.. מנסיוני (וטעוית שלי) לפעמים לנהל איתם דו שיח זה לאו דווקא הדבר הנכון.
אני בטוחה שהם יודעים למה צריך לאסוף צעצועים/ ללכת לשרותים/ להכנס להתקלח
אין צורך כל פעם להכנס להסברם.
תני לו לסיים את קטע הבכי, חיבוק תוך כדי משפט כמו "בוא נאסוף עכשיו/ נכנס למקלחת וכו')
מקסימום היתי עושה לפני כן שיחה שאומרת שהרבה פעמים אתה פורץ בבכי כשמבקשים משהו שאתה לא רוצה לעשות.
זה לא נעים וגם לא עוזר לך. .... אין לי כל כך רעיון איך להמשיך מכאן
אבל הכוונה לשיחה קצרה שתראה שרואים אותו,
מבינים את הקושי
אך יחד עם זאת מצפים ממנו להתנהגות מסויימת.(ולהבהיר איך תנהגו מהיום והלאה)

יצאתי מתוך הנחה שהם בני 3+ אם קטנים יותר אולי לא רלוונטי?!

היא בקשה שנעשה כך

ואז אמרתי לה שכך אנו עושים...
מה שציינת זה נכון שלא תמיד נכנסתי איתם לשיחה ולפעמים הספיק חיבוק משפט ופעולה וכל מה שרשמת נכון מאוד!!! מיום שישי אני כן משתדלת להכיל יותר את הבכי שלהם יותר מלפני לפחות (כי לפעמים אני מודה שזה מוציא אותי מדעתי) ות׳אמת אני לא מרגישה שיפור או שינוי כלשהו כך שאולי כמו שרשמת צריך לסווג טת המקרים לדרגות.

הם בני שנתיים וחצי ולא 3+ אך כבר אחד מדבר יפה והשני גם לא רע.

אור0424

New member
הי ליאורה

אני רואה את זה גם בבת שנתיים ושמונה חודשים שלי וגם חוויתי את זה עם הבכור כשהיה בגיל הזה ולפעמים גם היום (בן חמש וחצי) אני שומעת מחברות, שהן לא אמהות לתאןמים שהן עוברות את זה עם ילדיהם בגילאים האלה ולכן קשה לי ליחס את זה רק לתאומים.
התגובה שלי באופן חד משמעי שאיתי בסיטואציות כאלו לא מדברים בבכי.
אני תמיד מסבירה שבכי הוא לגיטימי מאוד, כשכואב משהוא, אם נפגעתי, אם קיבלתי מכה, פגעו ברגשותי או כל דבר מהתחום הזה. אבל.... אני לא מוכנה שידברו איתי בהכי רק כי לא מתחשק לעשות משהו. ואני מבקשת להירגע כמה דקות ואז לחזור להבהיר בעברית ברורה . בעבר זה לקח יותר זמן. היום פרקי הזמן של הבכי מתקצרים. לעיתים ישנה רגרסיה וצריך לאתחל מחדש..... אבל אני בשלי וזה עובר בסוף. סוג של שלב של ילדים בגיל הזה. וזה בסדר והם בודקים גבולות. ואני מציבה אותם בצורה ברורה וחד משמעית.

אור תודה רבה על התגובה

מסכימה עם כל מה שרשמת.
זה מרגיש לי קצת שלגננת לא היה נעים לפנות אלי ועניין התאומים היווה סוג של תירוץ כלומר היא באה לדבר איתי בסוג של מגננה כאילו אני הולכת לבטל את דבריה למרות שאני תמיד מאוד פתוחה ללמוד ולשמוע את דעתה ומעולם לא אמרתי מה פתאום או לא נכון על דברים שהיא אמרה לי להיפך.
היא התחילה בנאום שיש הורים שאומרים אבל הילד שלי חכם ויפה ובלה בלה בלה ואלי הרגישות יתר נובעת מזה שהם תאומים כי זה מוכר אצל תאומים וכו' וכו'...
כנראה יש הורים שלא מוכנים לשמוע ביקורת או דברים פחות חזקים על הילדים שלהם והם ישר מבטלים את דבריה אז היא מכינה נאום מראש

כך או כך אני שמחה לשמוע שזו תופעה מוכרת ושאני מטפלת נכון ב"בעיה" (גם לפי הגננת וגם לפי התגובות פה) לבעלי יש קצת פחות סבלנות לבכי הזה אז אנסה לרכך אותו מעט בעניין כדי שהיחס יהיה שווה, מידתי ונכון. כמו שהגננת אמרה זה צריך לקחת את זה למקום חיובי כדי למזער את התופעה, לדבר, להסביר כדי לגרום להם לשתף פעולה וכדומה.

sefia

New member
אני דווקא חושבת ושומעת מסביבי

שתופעת ה"יללת" הזו מאד אופיינית לגילאים האלו
אני מודה שגם אותי זה מוציא מדעתי לפעמים
הבת שלי כבר יודעת שאני לא מבינה אותה כשהיא מדברת עם מוצץ בפה וכשהיא מייללת.

אני עוזרת לה לתמלל במילים את המצבים שבהם היא נקלעת לבכי (גם הוא - זה תקף לשניהם) .

אני מודה שלא קרה לי שביקשתי שיאספו צעצועים והתחיל מזה בכי. או שהם מתעלמים האלגנטיות מבקשתי
או שאני מקבלת "לא" או "רגע" מהבן שלי כתגובה, או שהבת שלי ישר רצה לעזור לי לאסוף ומזכירה לכולם בדרך כמה היא ילדה טובה ועושה מה שאמא מבקשת......

תודה ספי

לגבי הצעצועים זה בעיקר כשהוא שקוע בפעילות אחרת.
הוא נוטה להיות מאוד מרוכז (בעיקר בטלויזיה
) וכשרוצים להוציא אותו ממשהו אחד בשביל לצאת/ללכת לאכול או כל פעולה אחרת זה ממש מפריע לו.
הוא גם אוהב שדברים נעשים בסדר שלו ובזמנים שלו, לחפצים צריך להיות מקום מסוים ויש סדר מסוים בו צריך לסדר אותם.
לפעמים אני זורמת איתו אבל לפעמים יש מגבלות ואי אפשר ואז זה בכי ויללת.

אני חושבת שוב שעניין הסדר נובע מרכישה של ביטחון ושליטה וזה חלק מהרגישות ולכן אני כן נותנת לזה מקום כשאני יכולה במידתיות כמובן.

בגן הגננת מאוד פדנטית, לכל דבר יש מקום ברור מאוד והוא אוהב את זה ומשתף פעולה ולכן היא לא שמה לב לעניין הזה... בבית כל פעם שכמות הצעצועים גדלה אני נאלצת לעשות סידור מחדש כדי שיהיה מקום להכל ואז בתקופות האלו יש יותר יללת אבל זה קורה לעיתים רחוקות וגם אז אני מזיזה מעט דברים כי לדעתי הוא גם צריך להסתגל לשינויים,זה חלק מהעניין... לא?

sefia

New member
קביעות מאד חשובה להם בגילאים הרכים

קביעות ושגרה.
סדר יום ידוע מראש
דברים שנמצאיםן במקומם
אני רואה את זה גם אצל ילדיי
נראה לי טבעי מאד

הבן שלי מתעורר כל בוקר ושואל אותי מהמיטה: אמא לאן הולכים היום? הוא צריך לדעת אם יום חול (כלומר הולכים לגן) או יום חופש (שבת)

הבת שלי כל הזמן כל הזמו מבקשת ממני למנות לה את הימים שבהם אמי מוציאה אותם מהגן (יומיים בשבוע) ואז מונה בעצמה את יתר הימים שבהם אני מוציאה אותם מהגן

בשניה שמתיישבים באוטו הבן שלי חייב לדעת "לאן נוסעים?"
והוא מאד אוהב שאני מפרטת להם מה יהיה (בזמן הנראה לעין, כן? לא בעוד שבוע..) כלומר: עכשיו אנחנו נוסעים הביתה, נאכל משהו קטן, נעשה פיפי ונרד לגינה עם האופניים/בימבה... הוא חייב לדעת.

אני רואה את זה עליהם בהרבה דוגמאות ויחסית הילדים שלי זורמים איתי המון אבל עוזר לי להכין אותם מראש.

ו... גם את הבן שלי מאד קשה לנתק מהטלויזיה. במיוחד אם יש סמי הכבאי ...בערב אני נותנת להם לראות DVD ולימדתי אותו לעשות pause כדי שנוכל להתקלח ולחזור לראות מאותה נקודה והוא לא יפסיד כלום. אחרת אין מצב למקלחת כל עוד הסרט מוקרן

הגרה21

New member
אותן שאלות בדיוק גם אצלי

וגם התחקיר: ומה יהיה אחר כך? ואח"כ? ואח"כ?

sefia

New member
ומה עם תחקירי שב״כ כל פעם שמישהו מתקשר?

אין מצב לקבל שיחה בלי חקירה צולבת...

הגרה21

New member
פחות חמור

ואת רוב השיחות שאני מקבלת לידים יוצא שזה באוטו בזמן נהיגה ואז הם שומעים מי מדבר - והכי אני אוהבת שהם התחילו להתערב לי בשיחות..ומתחילים לנהל שיחות מעלי. הגדילו לעשות כשחברה שלי מפינלנד התקשרה ואיך שהם זיהו אותה - הם התחילו מה X הביאה לנו מתנות??? מכוניות? טרקטורים? - זה היה הרגע שהתחלתי לחשוב שצריך להתחיל לחנך אותם בעניין. היא מדברת עברית אבל היא פינית - מנטאליות אחרת.

sefia

New member
אין ספק שזה גיל מהמם

הם לגמרי אנשים קטנים, האישיות מתעצבת ורמת העצמאות שלהם מרקיעה לשחקים

למעלה