רגישות יתר?

Crystal Water

New member
רגישות יתר?

היי.. מאז ומתמיד הייתי רגיש מדי. בהיותי ילד ונער זה התבטא ביקר בליהעלב ולבכות, וככל שעברתי מסגרות הייתי גם נוהג להיפטר מחברויות ארוכות ומשמעותיות מאד, עם אנשים שהרגשתי שלא עשו לי טוב. עם סיום התיכון נשארתי בלי חברים בכלל מאותה המסגרת, ודווקא הרגשתי שזה היה צעד נכון ונבון. מאז יש לי כמה חברויות מאד מאד מאד משמעותיות ועמוקות וגם ארוכות (גם כמה חברים שלא מהתיכון, שאיתי כבר 10 שנים), אנשים שאני אוהב מאד מאד. אבל יש לי נטייה לקחת דברים ללב בצורה מאד לא פרופורציונלית- דברים שהם שגרתיים (נדמה לי) במערכות יחסים, כמו למשל תקופות של ריחוק בזמן מבחנים באוניברסיטה או סינון בטלפון/בצ'ט באינטרנט כשאין כוח- פוגעים בי בצורה אנושה והזויה. החבר הכי טוב שלי, למשל, איתו אני יכול לדבר לפעמים 10 פעמים ביום, אם פתאום יוצא ואנחנו לא מדברים יום אחד- אני מרגיש כאילו נשכחתי. מרוב אגו, אני גם לא אזום קשר בעצמי ('אם הוא לא רוצה לדבר איתי אז אני ממש לא הולך לדבר איתו'), אפילו שאם אני חושב על זה בצורה רציונלית, הגיוני לי מאד שלא נדבר 10 פעמים ביום ולא קרה כלום אם לא נדבר גם יומיים. אבל כשהדברים מצטברים אני מוצא את עצמי מול קשר שמבחינתי הוא ממש מעורער פתאום. יצא לי לדבר עם החבר הזה כמה פעמים על הנושא,ולמזלי הוא סבלני.. מבחינתו הקשר שלנו תמיד חזק ושמור, לעומת זאת שאצלי כל פעם אני בטוח ש'הנה, הוא לא סובל אותי.' כל פעם שמתבטלת פגישה, אני בטוח שהוא עושה את זה כי הוא לא אוהב להיפגש איתי, וכנראה לא נעים לו להגיד. ואז מתחילה אותו טקס שעשיתי מיליון פעם- אני מנתק את כל הקשר איתו, אפילו אם הוא לא מודע. אני חוסם אותו מכל הפייסבוק/ג'ימייל/ודומיהם, לא יוזם קשר, וסביר להניח שגם לא אענה לו יומיים לסמסים/טלפון עד שארגע ואחזור כאילו לא קרה כלום (או במקרה הרע יותר, אם גם הוא לא יוזם קשר, מבחינתי 'הנה, צדקתי' ואז הניתוק גם יכול להיות ארוך יותר). זה מגוחך עד כמה שקשה לי לשלוט בזה. קשה לי להניח לאגו או מה שזה לא יהיה. למרות שגם לי יוצא לסנן חברים טובים שאני אוהב, ואוהב תמיד. אני מדקלם לעצמי בראש שגם לי לא תמיד בא לפגוש אנשים, גם לי לא תמיד בא לדבר עם אנשים, גם אני לפעמים מעדיף את Y על פני X. אבל כשהחברים הטובים שלי עושים לי את זה, אני נפגע וזה מרגיש כאילו זה לא מתקבל אבל הכי נורא- אני לא יכול להתגבר על זה. אני לא יכול להניח את זה בצד, כי זה נראה לי בראש מאד מאד הגיוני להיעלב מזה, ה'איום', שאני לא במקום חשוב אצל אותו החבר, או שמזלזלים בי, הוא כל כך חמור שהאגו שלי לא נותן לי להניח לזה. אני הרבה פעמים מרגיש שזהו, אני חייב לנתק את הקשר, זו הדרך היחידה (יש בי גם קול קטן שאומר שזו סוג של נקמה). אגב, אני מסכים שהתחושות האלה מוגזמות אבל אני גם מאד רגיש לסביבה והתחושות שלי הן לרוב גם מאד, מאד נכונות. נכון שיש שיגידו שלרוב נבואות כאלה מגשימות את עצמן בגלל שאני מביא את ההגשמה על עצמי, אבל למדתי עם השנים שאני קורא אנשים מאד מאד טוב, טוב מדי, מרגיש מתי מישהו אדיש אליי, מתי מישהו מכפה על משהו, מסתיר משהו, מתחמק, ולכן גם ישר מפרש לזה איזושהי תגובה או מגננה.. כמובן שזה מפריע לי בחיים במיוחד עכשיו, לא נשארו לי כבר הרבה חברים קרובים (חלק הועזבו בדיוק מהסיבות האלה, אני הורס קשרים ומרדד אותם למשל כאני מרגיש שאני לא מספיק חשוב לצד השני, כמו שהוא חשוב לי) עברתי גם ללמוד בעיר רחוקה מהבית, וקל הרבה יותר להתנתק ככה מאנשים.. ונמאס לי כבר לבקש מחברים שלי הבהרות של 'אנחנו עדיין בסדר, נכון? אני לא מגזים בתחושות שלי?' או לחילופין, 'תתנצל , התנהגת לא בסדר, תאהב אותי'.. דרך אגב, אותו הדבר מגיע גם בזוגיות... רק ששם , בגלל שבניגוד לחברות עמוקה וארוכת שנים, מדובר יותר בחרדות- אני 'חוזה' מתי הסוף מתקרב ומביא אותו על עצמי, למשל, מתעקש מול הצד השני שיגיד לי מה לא בסדר, או אם הוא נעלם לזמן מה- להיעלם בעצמי כדי לא לנדנד או למנוע פגיעה. אז קודם כל רציתי לדעת אם יש איזשהו שם או הגדרה ספציפית להפרעה שכזו- זו סתם חרדה? חרדת נטישה? או משהו אחר? החלק המצחיק הוא שסוף שנה שעברה יצאתי משני קשרים רומנטיים פגוע נורא,( קשרים שבהם היו לי הרבה ריבים ועימותים עם עצמי ובסופו של דבר, כרגיל, 'הבאתי' את הסוף על עצמי) וניגשתי כאן לשירותי הייעוץ של האוניברסיטה (לפני כמה שנים הייתי בטיפול פסיכולוגי בגלל חרדות שהיו לי בצבא- חרדות חברתיות, פחדתי לישון בצבא, פחדתי לצאת לטיולים משותפים, היה לי קשה עם אנשים חדשים ועם המסגרת החדשה. הטיפול עזר ובעיקר גם ההתמודדות שלי וההכרחה להיות במצבים קשים וכך להתגבר) בכל מקרה, ניגשתי לשירותי הייעוץ ועברתי פגישת ייעוץ ראשונית בה התפרקתי לגמרי, הפסיכולוגית כמובן אמרה שהמצב רע ובלהלבה והיא תנסה למצוא לי פסיכולוג מתאים במסגרת שלהם שיקח אותי לטיפול, ומאז לא חזרו אליי. התקשרתי כמה פעמים וכל פעם אותה הפסיכולגית אמרה שמוזר שלא חזרו אליי, משונה, היא תבדוק, תחזור אליי, תקבע לי, וכו' , אף פעם לא חזרה. עשיתי את זה גם פעמיים השנה ללא הצלחה.. אני מציין את זה לא כדי להראות שהמוסד הזה לא בסדר אלא, בגלל שפתאום אני קולט שהתכונה שלי להיפגע ולקחת דברים לאגו תופסת גם פה פיקוד- כי כמו כל ישראלי שרוצה לקבל שירות, הייתי אמור להתקשר ולהתעקש שיקבעו לי פגישה ובסוף זה היה הולך. אבל בגלל שמדובר כאן בפגישה אישית שסיפרתי בה כל כך הרבה דבירם חשובים ואישיים בשבילי, אני באמת מרגיש שזה מטופש להתחנן לפגישה.. בקיצור, אשמח לסיוע, עד כמה שאפשר במסגרת זו... תודה מראש!

גרא.

New member
Crystal Water,לא הייתי רוצה להכנס לנתוח

האישיות שלך,כפי שציירת בניואנסים לא מעטים,אם כי בגדול,נראה כי לאישיותך,מתאפיינת על ידי נטייה אינטרוורטית,עם קווים של נטייה להיות מופנם,סגור ועצור במגעים בין אישיים.סף הרגישות שלך כלפי עצמך וזולתך מאד נמוך,כאשר אתה מושפע על נקלה על ידי רגשות,המשפיעים לאו דווקא בצורה ראציונלית על התנהגותך,על יחסך לאנשים.כך הגבת כאשר,הפסיכולוגית שהיתה אמורה לארגן לך המשך טיפול.נפגעת כפי שכתבת מחוסר המעש,כפי שכתבת,שאתה מרגיש שזה מטופש להתחנן לפגישה. יש שתי גישות לתפקוד במציאות המשתנה,וזה על רקע חוזק האגו.הראשונה,גישה ראציונאלית ,המאופיינת על ידי אגו חזק ש,שלא מאפשר לרגשות להכנס ולהשפיע על המציאות.השניה,גישה סמטימנטאלית,המאופיינת על ידי כח אגו חלש המאפש לרגשות לחדור למציאות ולהשפיע עליה.זו המשמעות של סף רגישות נמוך.ועל כך אפשר לעבוד כמובן בטיפול.אי אפשר במסגרת כזו של תגובות,לסייע בפועל,אלא להביא לידי מודעות,ותובנות ראשוניות של המציאות שלך,שהן אלה היכולות לשמש קטליזטור להמשיך בטיפול בכדי להתכנס לעומקם של הקשיים.לפי שעה,כמה מילים לגבי החשש התמידי של סוף מתקרב במערכת יחסים זו או אחרת.חרדת נטישה,קיימת במעומעם,או בצורה יותר מודגשת בכל מערכת יחסים,כל עוד היא ארעית,אבל יכולה להתקיים גם במערכת יחסים יותר יציבה.יש בוודא סבות לכך,ועל זה עובדים בין היתר בטיפול.זו כמובן אינה סיבה שלא לנסות ליצור שוב ושוב מערכות יחסים,יתכן כי אחת מהן,כן תתפס לאורך זמן.שוב חוזר,על ההמלצה,חשוב שתגיע לטיפול,כי המחיר הרגשי והחברתי שאתה משלם,לפי שעה,פוגע מאד באיכות חייך.

מישוהית

New member
וואו... הזדהתי עם הרבה מההודעה...

זה כמעט כאילו שאני כתבתי אותה... (אצלי למשל אין את הגורם של האגו)

mdua

New member
תגובה

crystal water, אני הייתי מפרידה בין מספר דברים...שאפרטם בהמשך. ברשותך אתיחס לדברים לאו דווקא לפי סדר הופעתם. ראשית הציפיה שלך שאותה פסיכולוגית תתאם עבורך פגישה ותתקשר בכדי להודיע לך ובפרט שיצרת עימה קשר פעמיים היא ברורה מאליה. יתכן ו (כך זה נשמע מדבריה שלא חזרו אליך) גורם אחר אחראי לקביעת הפגישות, והתקלה קרתה בצד שלו. האכזבה שלך וחוסר הרצון להתחנן דיי מובנים. אומנם תקלות קורות ובכל זאת יש במצב הדברים שאתה מתאר (בהנחה שתורך כבר היגיע) מידה רבה של חוסר רגישות וחוסר איכפתיות מצידם במקרה הרע, וחוסר התנהלות תקינה במקרה הטוב. אני מבינה שאתה לוקח ללב. לא נעים להיות בצד הנזקק ועוד פחות נעים לחשוף את נזקקותך ושלא יתיחסו אליה. אני מוכנה להמר שאם זה היה מקום פרטי הדברים היו נראים אחרת. גם אני תופסת את עצמי כאדם רגיש יותר מהממוצע. מניסיוני (אני מבוגרת ממך ולכן לצערי מחזיקה במצבור חוויות לא נעימות גדול אולי יותר) השרות בחלק מהמקומות הציבוריים הללו הוא מחפיר (אני דווקא לא בוכה כלל ואחד הארועים היחידים שבכיתי בו מרוב כעס ותסכול היה במהלך ראיון ראשוני באחד המקומות הללו). באופן כללי, עד שרמת השירותיים הציבורים והאחרים בארץ תעלה אין מה לעשות מלבד ל ה ת כו נ ן נ פ ש י ת ליחס גרוע או למלחמה (אפשרות נוספת היא לאגור מספיק כסף, אם אתה משלם, לעיתים מתיחסים אליך יפה יותר). כשאתה מוכן לכך מראש זה כואב פחות. עד כאן במישור הציבורי. ביחס לחייך הפרטיים-לא כל האנשים זקוקים לקשרים חבריים בעלי עצימות גבוהה ובמערכות יחסים ככלל לא תמיד הרצונות והצרכים הם סימטריים. גם סדר העדיפויות (ואפילו אצל אותו אדם) אינו תמיד זהה (אתה עשוי לתת עדיפות לחבריך בתקופות מסוימות על פני הלימודים ואילו הם יעדיפו להתכונן למבחנים). מאחר וזה המצב הרי שיש מספר אפשרויות: האפשרות הראשונה: כמו במערכת יחסים רומנטית-אם היא לא אוהבת אותך באותה המידה- היא ל ח ת ו ך ולחפש מישהי, שתאהב אותך בה במידה, תרצה להיות איתך בה במידה, ולשוחח איתך בה במידה. הסיכויים למצוא הרבה אנשים רגישים שרוצים ויכולים לאורך שנים, בתקופה המודרנית הלחוצה, לנהל מערכת יחסים כל כך אינטנסיבית, נראה לי לא גדול במיוחד...אבל תמיד יש יוצאים מהכלל (אגב נדמה שבנות אוהבות לשוחח בטלפון יותר). העלות של הטקטיקה הזו היא ברורה ובמיוחד שכשמתבגרים קשה יותר, מסיבות כאלו ואחרות, ליצור חברויות חדשות. אם אתה מוכן לשלם את מחיר הבדידות לך על זה ( אני לדוגמא, ולאו דווקא מהסיבות הרשומות לעיל, בחרתי באפשרות הזו. ואני מוכנה למחיר ומשלמת אותו במלואו). אינני מכירה שיטה להקהיית הרגישות...מה עוד שבמיקרים רבים רגישות איננה חד מימדית אלא מתפרשת למימדים נוספים, שהם חיובים ברובם...מה שכן תמיד טוב להתמודד פנים אל פנים עם המציאות. והמציאות היא שהם (חבריך) ,כפי הנראה (ורק בהתיחס למה שאתה מתאר), זקוקים לחברתך (במובן של תדירות לפחות) פחות מאשר אתה רוצה וזקוק לחברתם (אבל למסקנות מסוג זה כדאי להגיע על סמך בחינה של התנהלות על פני תקופה של מספר חודשיים מאפיינים ולא של שעות וימים). ככל שתקבל את העובדות (אכן לא נעים, אבל זה לא אומר דבר עליך רק עליהם ועל הצרכים שלהם), כן תוכל לשלוט יותר ברגשותיך ולהפנות את האנרגיה והזמן שלך לאנשים בעלי עניין או צורך (ואלו שני דברים שונים) רב יותר בך או במערכות יחסים חבריות. אם מדובר על קשרים ארוכי ימים אולי לא כדאי לנתקם, אבל יתכן שכדאי להגדיר את טיב החברות באופן ספציפי יותר. כמו למשל חברות יומית, חברות שבועית ,חברות חודשית וכיוצא בזה (חבר חודשי הוא אחד המתקשר פעם בחודש). ככלל הדרך לנהוג היא, לדעתי לשמש כמראה. זה קשה מאד לאנשים מסוגנו, אבל זה יבאיר לך בדיוק איפה אתה עומד... כלומר אם מתקשרים אליך פעם ב...התקשר גם אתה פעם ב...אם מציעים לך להיפגש בתדירות מסוימת נהג כך גם אתה, ותראה לאן דברים מובלים. אין טעם לדעתי לדבר על מערכת היחסים. רוב האנשים אינם אוהבים שיחות מעין אלו ובחלק מהמיקרים מרגישים מותקפים, או שלוחצים אותם לפינה...העלמות היא דווקא טקטיקה טובה. אם הם ירצו שיחפשו אותך. יש רק יוצא מהכלל אחד לעניין השיחה בנוסח יחסינו לאן וזה במקרה של מערכת יחסים רומנטית וגם שם הייתי מציעה לך להשתמש בכך מעט ככל הניתן. את כל האינפורמציה ניתן ללמוד מהתנהגותו של אדם, והיא הרבה יותר אפקטיבית ממה שהוא אומר. נמשיך אחר כך...

mdua

New member
המשך קטן

אגב, אם תקיש רגישות יתר בשורת החיפוש תגיע לאינפורמציה רבה. בין היתר ישנו פורטל אימון לרגישות יתר ומגוון גדול של מטפלים מסוגים שונים שטוענים שביכולתם לטפל בבעיה.

למעלה