רב לו / לא רב לו

גרי רשף

New member
רב לו / לא רב לו

המקור "ידיו רב לו" בדברים לג 7, והפירוש על פי אבן שושן (שאינו מתאים בהכרח למקור התנכי): יש לו היכולת והכשרון לכך, הוא מצטיין. עד כה הכרתי את הביטוי "ידיו לא רב לו" במובן של "זה לא הרבה מדי בשבילו". נניח "ידיו לא רב לו במשחק כדורגל"
מתייחס למישהו שגם משחק כדורסל או גם מופיע בשעות הערב כזמר. כעת משראיתי מה המקור אני מבין שלביטוי אותו פירוש בחיוב ובשלילה (יש עוד כאלה). האמנם?

צר לי, אך אני הכרתי דווקא רק את הביטוי "ידיו

רב לו". כמוני כגוגל: 188,000 'רב' לעומת 4 'לא רב'. וכן במילון רב מילים - רק 'רב'.

גרי רשף

New member
אתקן את עצמי

רב לכם כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם יהוה מדוע תתנשאו על קהל יהוה (במדבר ט"ז 3) בלי או עם ידיים: "ידיו רב לו" בתור דבר שבח לעומת "רב לכם" בתור נזיפה.

מוגג

New member
רב לכם - יש לכם הרבה

לכן, אל לכם לבקש עוד. האם הרבה זה שלילי או חיובי? "מרבה נכסים מרבה דאגה" "טוב מהטוב הוא לא טוב" הריבוי עצמו טומן בחובו סכנה. מי שרוצה יותר ממה שיש לו, גם כשיש לו הרבה - שלילי. מי שעושה פעולות חיוביות רבות ומצליח לעמוד בכולן (ידיו רב לו) - חיובי.

trilliane

Well-known member
מנהל
במילון הצירופים של רוביק רוזנטל מצאתי רק

ידיו רב לו. הוא מעורב מאוד בעניין. "יָדָיו רָב לוֹ וְעֵזֶר מִצָּרָיו תִּהְיֶה" (דברים לג 7). רש"י מפרש: "יריבו את ריבו". | "וידיו רב לו ואינו צריך להביא ראיות למעשיו הטובים" (רוזנטל, 22)

למעלה