רביית בורמזים

blioblibizim

New member
רביית בורמזים

בזמן האחרון אני מתעסק בהרבעה של הפיתונים שלי, מכיוון שזאת פעם ראשונה מישהו אולי יוכל לעזור לי... לפני שהפגשתי אותם והתחלתי עם הכל קראתי הרבה בפורום שמיועד לכך http://www.albinoburmese.com/forums/index.php?showforum=7&prune_day=100&sort_by=Z-A&sort_key=last_post&topicfilter=all קצת רקע על הנחשים: זכר אלבינו בן 3.5 בערך 270 ס"מ. נקבה בערך באותו גיל רק יותר קרובה ל350 ס"מ רגילה. ממה שהבנתי בפורום שצירפתי לא היה כתוב משהו על הכנה לזיווג חוץ מלדאוג לתנאים טובים, נחשים בריאים, ונקבה שמנה. לפני טיפה יותר מחודש שמתי את הנחשים ביחד עד עכשיו. מאז ראיתי די הרבה זיווגים(בערך 10) שהאחרון שראיתי היה לפני יומיים אחרי שהזכר השיל. עכשיו השאלות: 1. קראתי על הביוץ שהיה צריך להתרחש כבר אם הזרע נקלט, שם היה כתוב על הנקבה שאמורה להיות לה בלוטה ענקית אחרי האמצע לכיוון הזנב. הנקבה שלי השמינה מאוד בלי ספק בכלל ואני חייב לציין שהיא אכלה2 חולדות מאז שהפגשתי ביניהם. איך אני יכול לדעת אם היא בהריון או לא? 2. היו בפורום כמה דיונים על דרך ההדגרה באינקובטור או בדרך הטבעית מה אתם חושבים? 3. מה אחוזי התטולה והבקיעה בדרך כלל אצל פיתונים בגודל כזה? 4. ישנם תנאים מיוחדים שצריך להחזיק את הנקבה בהם בזמן ההריון? 5.מתי כדי להפריד ביניהם תודה, עופר

רן333

New member
הרביתי פיתונים בורמזיים לפני

משהו כמו עשר שנים. אוכל לספר לך מה היה אצלי; אולי זה יעזור לך במשהו. הנחשים קוררו בתקופה שבין תחילת נובמבר לסוף דצמבר. בתקופה הזו נתתי לטמפרטורות בכלובים שלהם לרדת לסביבות ה-25 מעלות צלזיוס. הנחשים הופגשו והופרדו לסירוגין בתקופה שבין אמצע לסוף ינואר. במהלך התקופה הזו נצפו מספר הזדווגויות. בסביבות אמצע פברואר הופיעה נפיחות רצינית מאוד בגוף הנקבה, לאורך כ-70ס"מ מאמצע הגוף לאחור. הנפיחות הזו נמשכה מספר ימים, ובדיעבד אני מאמין שזה היה הביוץ. הביצים הוטלו לקראת סוף מרץ. הן הודגרו באינקובטורים שמיועדים להדגרת ביצי עופות. הביצים הונחו בתוך כלי פלסטיק פתוחים, על מצע של ורמיקוליט לח, בתוך האינקובטורים האלה. (היום אני חושב ששיטת ההדגרה הזו אינה מוצלחת. היא דורשת התערבות תכופה - בעיקר הוספת לחות - כדי לשמר את התנאים הדרושים להדגרה. אבל זה מה שידעתי לעשות אז.) הביצים בקעו לקראת סוף מאי. מספר הערות נוספות שאולי יעזרו לך: 1. את הסיבות להעדפת הדגרה מלאכותית על-פני הדגרה אימהית פרטתי בהודעה **הזו**. 2. כיום אני מגדל פיתונים מתכדרים, ומשתמש בשיטת הדגרה שונה מזו שבה השתמשתי עם הפיתונים הבורמזיים: הביצים מוכנסות לכלי פלסטיק גדולים וסגורים, שמכילים ורמיקוליט לח, ומוכנסים סגורים לתוך האינקובטור. כל כלי כזה מכיל ורמיקוליט לח במשקל של פי 2-3 מהמשקל הכולל של הביצים שמוכנסות אליו. הורמיקוליט הלח ממלא 1/2 עד 2/3 מגובה המיכל. המכסה של כל מיכל כזה הוא לוח זכוכית, דבר שמאפשר לראות את הביצים גם מבלי לפתוח את המיכל. ההדגרה בשיטה הזו, בדגש לעובדה שמיכלי ההדגרה סגורים ולכמות הורמיקוליט הגדולה יחסית, עוזרת לייצוב התנאים בסביבת הביצים, ללא התערבות תכופה מצדי. תמונות של האינקובטור שלי אתה יכול לראות **כאן** **ופה**. 3. כשמשתמשים בשיטת ההדגרה השניה שתיארתי, אחוזי הבקיעה אמורים להיות 100% (מהביצים המופרות, כמובן). ככה זה לפי החומר שיצא לי לקרוא (בעיקר חומר של הברקרים - www.vpi.com), וככה זה גם לפי הניסיון שצברתי בינתיים עם פיתונים מתכדרים. אתה יכול לצפות לתוצאות דומות גם כשמדובר בפיתונים בורמזיים. 4. פיתונים בורמזיים מוכרים לי כנחשים קלים לריבוי. זכורים לי לפחות שלושה מקרים של הטלת ביצים טובות על-ידי נקבות שהמגדלים שלהן כל לא התכוונו להרבות אותן. 5. אני מאמין שתמצא מידע שיעניין אותך בספר The General Care and Maintenance of Burmese Pythons של de-Vosjoli. תוכל להזמין אותו מ-www.amazon.com, או מהקישור שצרפתי למטה. 6. מקור המידע הטוב ביותר ברשת בנושא ריבוי של פיתונים הוא, לדעתי, פינת ה-MailBag של vpi (ראה קישור מצורף). נסה לנצל את אופציית החיפוש המופיעה שם, ולאתר הודעות שמכילות את המילה burmese. הנה לך שתי דוגמאות להודעות כאלה (יש להעתיק את הכתובות לחלון הדפדפן): א. http://www.vpi.com/VPIMailBag/vsforum.asp?fid=263&ftid=[filtername]&fvt=1&gid=[groupname]&iaction=2506&lst=&mid=609&mvt=1&nAction=2950&tid=[configname]&uid=[userloginname]&forumview=1&frm=1&ftc=[page_folder]&fte=&mte=&st=&sb=&so=0&valuetosearch=burmese&action=3250 ב. http://www.vpi.com/VPIMailBag/vsforum.asp?fid=253&ftid=[filtername]&fvt=1&gid=[groupname]&iaction=2506&lst=&mid=536&mvt=1&nAction=2950&tid=[configname]&uid=[userloginname]&forumview=1&frm=1&ftc=[page_folder]&fte=&mte=&st=&sb=&so=0&valuetosearch=burmese&action=3250 דבר אחרון: אשמח לראות תמונות של הנחשים, כולל תמונות הזדווגות. אשמח עוד יותר לראות תמונות של הטלה ובקיעה. שיהיה בהצלחה.

blioblibizim

New member
משהו שלא הבנתי...

דבר ראשון תודה על ההתיחסות. 1. איך אני יכול לדעת בוודאות על ההריון? 2. כמה זמן נמשך ההריון? 3. האינקובטור היחסית טוב שיש לי לא יכול להכיל מספר רב כל כך של ביצים, אתה אומר אולי שעדיף בכל זאת להדגיר בצורה מלאכותית? 4. מה ההמוצע של מספר הביצים בכל תטולה? ודבר אחרון גם אני מאודדדד מקווה שאני יוכל להעלות תמונות של ההטלה והבקיעה של הנחשים אני יעלה בקרוב.

montella

New member
הריון אתה תוכל לזהות

1. אתה תראה נפיחות איזור השני-שליש תחתון. 2. הריון נמשך 8 שבועות. 3. אני בעד לתת לנקבה לדגור וזאת בתנאי שאתה יכול לדאוג לכל צרכייה. 4. בהריון ראשון מספר הביצים הוא כ20. בהריון שני והלך מגיע ל50.

רן333

New member
שתי שאלות:

1. איך אתה מבדיל בין נפיחות הנגרמת עקב התפתחות זקיקי ביצים בשחלות (תהליך הפיך, שלא בהכרח מוביל להטלה) ובין התפתחותן של ביצים מופרות (דבר שמתרחש אחרי הביוץ, שבמהלכו עוברים זקיקי הביצים לתעלות הביצים)? 2. הריון הוא קיומן של ביצים מופרות בגוף הנקבה. איך אתה מבדיל בינו ובין התפתחות של ביצים לא מופרות? (התפתחות זקיקים והנפיחות המלווה אותה מתרחשות גם במקרים כאלה, וגם ביוץ, כולל הסימנים החיצוניים שלו, יכול להתרחש במקרים כאלה. ההבדל היחיד הוא שבמקרים מהסוג שעליהם אני מדבר מוטלות ביצים לא מופרות.)

montella

New member
"הריון" בורמזים - כמה הערות והארות

הריון זה בכלל קיום של עובר. אז נקבת הנחש לא יכולה להיות בהריון כי אין לה עובר... הכוונה שלי במילה הריון, כמו גם הכוונה של הכותב הראשון, היא הימצאות של ביצים (מופרות או לא מופרות זה כבר משהו אחר) - זו פשוט צורת דיבור שכבר נטועה בכולנו... הזיווג - לא נרחיב על איך ומה קורה בדיוק, מעניין יהיה לספר שיש הטוענים כי הזכר מלווה את הנקבה לכל אורך התפתחות הביצים בגוף הנקבה גם בטבע. הוא הולך אחריה לכל מקום, הוא אף יושב עליה ונערכים זיווגים נוספים. הסיבה לכך היא ככל הנראה הרצון של הזכר לשמור על הנקבה שלו, ולדאוג שהצאצאים אכן יהיו ממנו. בשבי רוב האנשים מפרידים את הזכר לאחר הזיווג, יש הטוענים שבטבע הזכר מלווה את הנקבה בכל תקופת התפתחות הביצים, בדומה לצפעים. הנקבה מגיעה לבגרות מינית באזור ה3 מטרים, הגיל הוא לא פונקציה, לעומת זאת המשקל והאורך חשובים יותר מהסיבה שהיא צריכה להכיל את הביצים בתוכה ולאגור מספיק שומן ורזרבות לטובת הדגירה והמאמץ. לגבי בגרות מינית של זכר, אני לא בטוח בתשובה, אבל הזכרים קטנים יותר מהנקבות באורך המירבי שלהם. זיהוי של ביצים מופרות או לא מופרות לפני ההטלה בעודן בגוף הנקבה - אני לא מכיר שיטה ואם מישהו מכיר אז בבקשה שיחשוף את הסוד. הנקבה עצמה יודעת אחרי ההטלה אם הביצים מופרות או לא מופרות (ממש כמו אצל הציפורים), ונוכל לראות זאת לפי צורת הטיפול או אי הטיפול שלה - מטפלת בביצים המופרות ולא מטפלת בביצים כשהן לא מופרות. הביצים הן בכגודל של ביצי אווז - קצת יותר משל תרנגולת. לא ניתן לחוש אותן כאשר הן בגוף הנקבה מהסיבה שהן רכות, ה"קליפה" אינה סידנית- היא אינה עשויה סידן. הביצה מוטלת כאשר היא נראית כמעוכה או כמו שנהוג לשמוע ולומר - מקווצ'צ'ת - לאט לאט היא סופחת אליה לחות מתנפחת ומתקשה משנה את צבעה במעט ונהיית "יפה יותר". נקבת הבורמזי לא אוכלת במהלך הדגירה - היא ממש דוגרת כמו ציפור בכך שהיא יושבת על הביצים- היא נעה ומתכווצת וכך היא מעלה טמפרטורה ושומרת על הביצים - היא לא אוכלת כי היא עסוקה בלשמור על הביצים בלבד. מין הנחשים הקטנים שיבקעו מושפע מהטמפרטורה. כאשר הביצים בערמה אחת על השניה- הביצים שיהיו למעלה יותר יהיו זכרים והתחתונות יהיה נקבות- הכל בגלל ההבדל בטמפרטורה. לגבי התפתחות ביצים בשחלות, התופעה קיימת, אני לא יודע לזהות את ההבדל בין תופעה זו לבין "הריון"- קיומן של ביצים בגוף. מקווה שעזרתי.

Nevo Schwartz

New member
שלושה דברים,

1. מין הוולד בנחשים אינו מושפע מטמפרטורת ההדגרה, בניגוד ללטאות מסויימות צבים ותנינים. נעשו מחקרים רבים בנושא ובאף אחד מהם לא נימצאה הוכחה לטענה זו והיא אף ניסטרה. 2. נקבות בורמזיות הואכלו ונצפו אוכלות בזמן הדגרת הביצים, כמו כן גם בזמן ההריון הכל עניין אינדיבידואלי. 3. לא הצלחתי למצוא תמונה של ביצים מכווצות, וגם לא שמעתי על זה מעולם, תמונות מהטלות בורמזים שראיתי והביצים הוטלו יפות מלאות ועגולות. "אחד" שתים שלוש אשמח למידע מתקן. נבו

montella

New member
3 דברים...

1. תשובה מורחבת כתבתי למטה, לך אני אומר שנעשו מחקרים לכל כיוון גם לטענה הגנטית וגם לטענת הטמפרטורה, אשמח אם תפנה אותי למאמר שסותר את הטענה שהעלתי. לדעתי בדומה לתנינים ולטאות. 2.הואכלו זה שמישהו מאכיל אותה, היא לא תאכל עד שבועיים שלושה לפני ההטלה - בזמן ה"הריון". בזמן הדגירה, לאחר מה שכתבת, מסכים, וחושב אחרת משכתבתי- זה אינדבידואלי- אותי מעניין איך זה בטבע, כשיש לה סכנות סביב. 3. התיאור שלי כביצים מעוכות קצת מוגזם - הכוונה היא יותר לעובדה שהביצים הן רכות ולא סידניות ושהן סופחות אליהן לחות ומתקשות ונהיות גם יפות יותר. אני מקווה לראות הטלה בעוד שבועיים שלושה ולתאר איך נראו הביצים.

montella

New member
תוספת ושאלות

2. היא לא אוכלת כי היא צריכה מקום לביצים. לי יש שאלה כי על זה אני לא סגור. האם אתה יודע או מישהו אחר אם הביצים נשמרות בחלל שונה מחלל הבטן? מאיפה שהמזון נמצא? האם זה כיס אחר? אחרת איך יוכל לעבור הטרף?

רן333

New member
לפי מה שקראתי, זה עובד ככה:

בשלבים המוקדמים ישנם זקיקים. הם מתפתחים וגדלים בשחלות. בביוץ, הם מתנתקים מהשחלות ועוברים לתעלות-הביצים (oviducts). בכניסה לתעלות-הביצים מתרחשת ההפריה. בהמשך, בזמן השהיה בתעלות האלה, נוצרת הקליפה. הביצים נשארות בתעלות הביצים עד להטלה. אתה יכול לקרוא על כל זה ביתר פירוט בכתובת הבאה (יש להעתיק לחלון הדפדפן): http://www.vpi.com/VPIMailBag/vsforum.asp?fid=282&ftid=[filtername]&fvt=1&gid=[groupname]&iaction=2506&lst=&mid=757&mvt=1&nAction=2950&tid=[configname]&uid=[userloginname]&forumview=1&frm=1&ftc=[page_folder]&fte=&mte=&st=&sb=&so=0&valuetosearch=oviducts&action=3250 עיכול המזון לא מתבצע בתוך האיברים הנ"ל. הוא מתבצע בקיבה ובמעיים.

montella

New member
לגבי מה שכתבת על הריון והפרייה של

הביצים בגוף הנקבה, בציפורים הפריה נעשית בביצה עד 24 שעות לפני ההטלה ז"א שכבר בהטלה ישנם תאים חיים, כך גם בנחשים. כפי שאתה אמרת קודם ואני מקבל את ההסבר שלך מה5/2/06. תודה על ההסבר.

Itamar Levy12

New member
קראתי חצי ואני ימשיל מחר

רק שתדע בנוגע לזה:" הנקבה מגיעה לבגרות מינית באזור ה3 מטרים, הגיל הוא לא פונקציה. נקבה של בורמזי שמאכילים טוב מאוד ועם פטנצייל נכון מגיע ל 2-2.5 מטר בשנה הראשונה לחיה ככה שגיל הוא כן פונקציה וחשובה מאוד. מחר אני יקרא את שאר התגובה ויראה אם יש לי עוד הערות והארות.

montella

New member
בהמשך השורה

שאתה הגבת אליה כתבתי שהאורך והמשקל חשובים יותר. צודק במאה אחוז, כאשר מאכילים טוב נקבה אחרי שנה היא עשויה להגיע לאורך של 2.5 מטרים והיא עדיין לא תהיה בוגרת מינית- מסכים איתך והגיל חשוב מאד מאד מאד. אני מכוון דווקא לצד השני בו נקבה בת 6 לדוגמא באורך של 2 מטרים לא תגיע לבגרות מינית כי אין לה משקל ואורך מתאים... יותר סביר לחשוב שגיל הוא הדבר העיקרי ובצדק. כשמישהו יגיד הנקבה שלי בוגרת מינית היא כבר בת 7 זה לא בהכרך נכון... כי המשקל והאורך יבואו לידי ביטוי והם שיקבעו הפעם. בעוד כאשר מישהו עם נקבה בת שנה לא יגיד אפילו שהיא בוגרת מינית כי ברור לו שבגיל שנה היא לא כזו.

naja

New member
כדאי לך לבדוק את מקורות המידע שלך.

רשמת שני דברים שאינם נכונים כלל. הראשון-בטבע וגם בשבי, בדיוק כמו בכל סוגי הנחשים האחרים, הזכר לא מלווה את הנקבה לכל אורך התפתחות הביצים בגופה. הזכר מסיים את תפקידו ברגע שהנקבה מבייצת. מאותו רגע, הנקבה מפסיקה להפריש פרומונים והזכר מפסיק לגלות בה עניין. ההטלה עשויה להתרחש גם חודשיים מאותו הרגע. דבר שני-זויג הנחשים אינו מושפע מטמפרטורת ההדגרה. לגביי היכולת של הנקבה לזהות ביצים לא פוריות-עד כמה שזכור לי הדבר לא קיים אצל נחשים בדיוק באותה המידה שהוא אינו קיים אצל ציפורים.

montella

New member
תיקונים וכו'...

בשבי - בד"כ המגדלים מפרידים את הזכר לאחר הזיווג, בטבע כמו שכבר אמרתי, יש הטוענים שהזכר מלווה את הנקבה. ערכת תצפית על בורמזים בטבע? מעניין יהיה לדעת אם כן. בכל אופן אמרתי ש"יש שטוענים", לכן הסיבות הן לכאן ולכאן, ואני הצגתי גישה שניה שהיא עדיין סבירה. הצפעים בעונת הזיווג מסתובבים בזוגות, וכאשר תראה צפע אחד תדע שיש עוד אחד באיזור. לחדעתי גם אצל הבורמזים. אם תתן בשבי לשני פיתונים תנאים מספיק טובים, מבחינת מרחב, אתה תוכל לראות שהזכר ילווה את הנקבה, יילך אחריה ויבוצעו עוד זיווגים הזכר כן מגלה בה עניין- הזכר פועל מתוך אינסטינקט לשמור על כך שהצאצאים יהיו שלו. אולי זה יעיד גם על הטבע. אני סומך על המקורות שלי, אני מלווה כרגע "הריון" של פיתון בורמזי ולהערות שלי יש ביסוס מטובי העוסקים בתחום בארץ. לגבי מין הצאצאים, אתקן את מה שכתבתי קודם לכך שהנקבות יהיו למעלה והזכרים יהיו למטה בערימה. ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר מתאים לזכרים יש מאמרים בנושא ואני לא זוכר את הטמפרטורות המדויקות אבל זה נע בין 26-32 מעלות זכרים. מתחת ל26 נקבות. הנקבות יהיו למעלה כי הביצים חשופות יותר בעוד הביצים שלמטה מוגנות וחמות יותר. אני לא קראתי על גנטיקה, יכול להיות שאני טועה, אשמח לאחר ייעוץ נוסף לפרסם הערה נוספת מחר או מחרתיים. לגבי היכולת לזהות ביצים לא פוריות. אצל ציפורים- הציפור דוגרת על הביצה וכעבור מספר ימים אם הביצים לא פוריות היא עוזבת אותן. יש לה את היכולת להבחין. לציפור בשונה מהנחש יש אינסטינקט אימהי, היא מאכילה מלמדת לעוף ומגדלת את הגוזלים שלה ולכן היא לא תשקיע מרץ בדגירה על ביצים לא פוריות. היא תסלק אותן מהקן או שתאכל את הביצה בעצמה (אם היא תסלק את הביצה מהקן היא יכולה לגרום לטורפים להגיע אל הקן ברוב המקים היא תאכל את הביצה הסידנית).

montella

New member
תוספת...

לנקבת הפיתון אין אינסטינקט אימהי, לכן אין באפשרותה להבחין בין ביצים פוריות או לא פוריות. מצד שני נצפו מספר נקבות שהזניחו את הביצים שלהן ולאחר בדיקה גילו שהן אכן לא פוריות, הן פשוט הזיזו ביצים לא מופרות ולא דגרו עליהן, כאשר יש כ50 ביצים אז נרשם שהיא לא תזיז את הביצים כי הכמות גדולה ומספיקה עבור צאצאים, היא לא תמיין. מעניין לדעת מה הנכון, זאת אומרת, אם היא יודעת או לא יודעת.

רן333

New member
אני עדיין חושב שאתה טועה בנושא

הקשר בין הטמפרטורה וקביעת הזוויג. כפי שכתבתי לך כבר, אני לא מכיר שום עבודה שמראה ש-TSD (הקיצור המקובל ל-Temperature dependent Sex Determination) קיים אצל נחשים. להיפך: החומר שיצא לי לקרוא מצביע על כך שהתופעה הזו, שמוכרת בקבוצות אחרות של זוחלים, ובמיוחד אצל צבים ואצל תנינאים, אינה קיימת אצל נחשים. חוץ מאשר לספר לך את דבריו של דייב ברקר (דבר שעשיתי בהודעה קודמת בשרשור הזה), אני יכול להפנות אותך למספר מאמרים בנושא: לפי **הראשון**: TSD ... has not ... been documented in snakes לפי **השני**: TSD apparently is absent in the tuatara, amphisbaenians and snakes לפי **השלישי**: all crocodilians, the tuatara, most turtles and many lizards have temperature-dependent sex determination (TSD), in which adult anatomical sex is a function of the temperature at which eggs are incubated...By contrast, several turtles, some lizards and all snakes are subject to genetic sex determination (GSD), in which adult sex is chromosomally determined at the time of fertilization. לאור האמור כאן, אשמח מאוד לדעת על מה בדיוק מתבססת הטענה שלך, לפיה התופעה הנ"ל קיימת אצל פיתונים בורמזיים. (אם יש לך מאמרים או ספרים כלשהם שאליהם אתה יכול להפנות אותי - זה יהיה מצויין.)

רן333

New member
ודבר נוסף: יפליא אותי לגלות שמישהו

הצליח להדגיר ביצי פיתונים בורמזיים בטמפרטורה נמוכה מ-26C (!) מבלי להרוג אותן. (אני די משוכנע שטמפרטורות כאלה יכולות להוביל לכך ש-100% מהבוקעים יהיו נקבות, אבל רק משום ש-100% מ-0 זה 0.)

montella

New member
לגבי הטמפרטורות אני כבר אמרתי שאני

לא זוכר את מספר המעלות המדוייק אולי זה 28-32 או 26 כמו שאמרתי קודם, אני עדיין משוכנע במיוחד אחרי הערב (בו דיברתי עם זואולוגים ווטרינרים מובילים) שציינו בפני כי לזוחלים מנגנון והוא זה שקובע את הזוויג.

montella

New member
דבר אחרון (או כמעט אחרון) בנושא טמפ

זוחלים - כל הזוחלים הזוויג מושפע מטמפרטורה. צבים תנינים לטאות ונחשים. ליד נחלים ליד טחנות מים כאשר הטמפרטורה משתנה וצונחת לדוגמא נצפו איזורים בהם נראו צבים ותנינים בעלי אותו הזוויג. זהו מנגנון שקיים אצל הזוחלים - זה כמו אינסטינקט. יש מאות אלפי סוגים של דגים אשר יודעים לשנות את מינם. נולדים זכרים והופכים לנקבות ולהיפך. דיונונים יודעים לשנות את מינם. בלהקות דגים אתה יכול למצוא 700 נקבות וזכר אחד. יש המוסיפים הורמונים זכריים (טוסטסטרון) למים ולבריכות הדגים, לכנרת, ואז אתה מקבל דגים גדולים ויפים (וזה גם המים שאתה שותה ואולי זה גם משפיע על כמה בנות...) יש סברה שאומרת שהדינוזאורים לא נכחדו בגלל פגיעת כוכב שביט בכדור הארץ, או שבגלל שקפאו מקור כתוצאה משינויי טמפרטורה בכדה"א - הסברה אומרת שאולי הדינוזאורים בגלל הטמפרטורה הנמוכה יצרו צאצאים בני אותו הזוויג ולכן לא התרבו! מה לזה ולנחשים? הנחשים הם זוחלים וכמו כל הזוחלים שהזוויג מושפע מטמפרטורה כך גם הם, לזוחלים מנגנון מיוחד.

למעלה