ראיון עם RUSSELL BARKLEY

zivadina

New member
ראיון עם RUSSELL BARKLEY

הראיון כל כך מרתק, שלא יכולתי להתאפק לחברתנו איריס ותרגמתי אותו. יש בו נושאים חשובים שמדברים על שליטה בהתנהגות, על פעולת התרופות ל-ADHD, על סמים ועל המוסכמות שהפרעת הקשב שוברת גם בקשר להתנהגות וגם בקשר לטיפול בתרופות שעלולות להלקח כסמים. אמנם הראיון נראה לי קצת ישן, אבל המחשבות של בארקליי עדיין מקוריות.

Wednesday

New member
מעניין...

ראשית - תודה רבה זיוה, על התרגום. ושנית- קטע שהפתיע אותי: "...נראה היה שזאת בעיה בשליטה שלהם בהתנהגותם, ולא בתפישת עולמם. כלומר, בעיה בארגון הפלט של המוח, ההתנהגות, ולא בעיה בקלט של המוח, שהוא ראיית העולם ותפישתו." ואני חשבתי שבהפרעה יש גם בעיה בקלט- בתפישה של הסביבה. אם זו לא בעייה של ויסות חושי - למה ריפוי בעיסוק שעובד על נושא הויסות החושי *כן* עוזר? מישהו יודע להסביר לי?

zivadina

New member
ויסות חושי-השערה

קודם כל, בעייה בויסות חושי היא בעייה שעלולה להתלוות ל-ADHD, אבל איננה חלק מן ה"ליבה" של ההפרעה. שנית, אצל הילד ההיפוסנסיטיבי שלי זה התבטא בכך שהוא חיפש קטטות עם ילדים אחרים, כלומר, שהבעייה החושית השפיע על ההתנהגות שלו. אעביר את שאלתך לשרון, המרפאה בעיסוק שלנו.

קלט או פלט?

שלום ליום רביעי, לגבי השאלה היכן נמצאת ההפרעה הסנסורית של אנשים עם ADHD , ההשערה של בארקלי, שלך, ושלי, הן תקפות באותה מידה, שכן כולן אינן נסמכות לגמרי על מחקרים אלא על בעיקר תאוריות. הבעיה הסנסורית של ילדים עם ADHD שונה במהותה מבעיה סנסורית של ילדים ללא ADHD , וגם הטיפול עובד עליה אחרת. ניתן להשתמש בכלים מתחום הריפוי בעיסוק ולעבוד על ויסות חושי, יש לזכור שכלים אלה כוללים עבודה בכל הרמות של הויסות, כולל הרמה הקוגניטיבית... אין לדעת, ייתכן שדוקא כאן העבודה מועילה. ויסות הוא מונח מורכב ופחות מדי נחקר. מכיוון שאיננו יודעים בדיוק כיצד הוא מתרחש, והיכן, דרכי ההתערבות שלנו הן מורכבות. בריפוי בעיסוק, מלמדים ילדים עם ADHD אסטרטגיות ויסות שונות, הן באמצעות מתן גרייה והן באמצעות אסטרטגיות קוגניטיביות. חלק מההתערבויות מתערבות בשלב הקלט וחלק בשלב הפלט, כך שייתכן שגם את/ה וגם בארקלי צודקים. בברכה שרון

05 מיכל

New member
תודה,זיוה! דרך אגב,

להפתעתי, התרשמתי מהקטע האחרון, שלדברי דר' בארקלי רטלין משפר ביצועים של אנשים שאינם סובלים מההפרעה. מישהו יודע משהו על זה?

zivadina

New member
משפר את הערנות של כולם

אבל פוגע בקשב של non-adhd, לפי דברי ד"ר מנור.

Wednesday

New member
תודה לכולם על התגובות / הפניות

(רק עכשיו הדלקתי את המחשב...) וכמו שאמרה ה"אדומה" של הפורום- באמת נושא נורא מעניין, וחבל שלא נחקר מספיק (לא שאני יודעת כמה הוא נחקר.. מסתמכת עליך
) וכם חבל שאין תשובות ברורות- כמו המון תחומים שקשורים לקופסה הזאת שיש לנו למעלה

ואולי דוקא טוב שאין תשובות

כי אנחנו ממשיכים לנסות, למתוח את גבולות הדמיון והיצירתיות, וגם מבינים שאנו ישות מורכבת ומופלאה, שכמה משוואות או מחקרים פשוטים לא יכולים להתחיל לתאר את אופן פעולתה, שהשלם שלנו הוא הרבה יותר מסך מרכיביו... אבל אני מבינה לגמרי את הרצון והשאיפה לתשובות ברורות... אני אוהבת את המשפט שאומרים בסרט "שליחות קטלנית" There's no fate but what we make שנותן הרבה מקום ליכולות שלנו לעשות ולשנות הכל. שבת שלום שרון

Wednesday

New member
גם נכון ../images/Emo13.gif

לגבי הישות המורכבת והמופלאה- I couldn't agree more. אבל בכל פעם שמגלים איך מנגנון מסוים עובד- זה כ"כ מדהים ורק מעצים את תחושת ההתפעלות. ואולי אני סתם אוהבת סיווגים

חגית35

New member
יש לו מקבילה בעברית לדעתי לפתגם הזה

לפתגם משליחות קטלנית: "הכל צפוי והרשות נתונה". הרמב"ם אם איני טועה.

הרהורים שאחרי המאמר

"אולם הם אינם שמים לב למה שנמצא בעתיד"- לדעתי, בעיקר כי קשה להם לשמר בו זמנית את כל האינפורמציה של ההווה המתמשך..."זאת אומרת שהבעיה איננה בקשב אלא בכוונות" – בדיוק ההיפך... זה מוכיח שהבעיה היא בקשב, אך עם התכוונות ניתן לשפר את הביצועים. "אני חושב שאנשים חוששים מכך שהטיפול הוא תרופתי" – ואולי הם חוששים כיוון שפעמים רבות הילדים מקבלים תרופות על סמך סימפטומים ודיווחים בלבד, ולא למעלה מזה. אולי אם יקבלו רק לאחר בדיקת MRI יש סיכוי שיטפלו בבעלי הבעיה הנחקרת, ולא רק הנצפית... "כך שקיים קונפליקט בין המדע, אשר טוען כי ההפרעה נובעת מסיבות ביולוגיות ותורשתיות, לבין החשיבה המקובלת, הטוענת שההפרעה נובעת מן הסביבה" – אולי פעם אוכל להשתתף במחקר מסודר ואיכותי שיוכיח, שהתינוקות שנולדים כבר אפשר לדעת שהם היפראקטיבים דרך אבחון כף היד..(כפי שהגנטיקאים מאבחנים מעל 50 מחלות בכף היד) יכולתי להראות את הטענה הזו כנכונה – ואיננה קונפליקט השאלה היא – מה המקור להפרעת הקשב או להיפראקטיבות – יש סיבות רבות אפשריות, חלקן ביולוגיות תורשתיות וחלקן סביבתיות. "אבחון נכון אשר יקבע שזאת אכן ההפרעה שלך ומהן ההפרעות הנוספות" – כשהוא אומר אבחון נכון – למה הוא מתכוון ? אבחון נכון איננו ראיית סימפטומים בלבד (ראו דוגמת הנערות הבלתי מאובחנות ולו רק בגלל החינוך שהן מקבלות, והשקט שהן נאלצות להיות בו... על כל שאר ההמלצות לטיפול – חותמת בשתי אצבעותיי.

zivadina

New member
חייבת התנצלות

כפי שהזהרתי אתכם, התרגום הוא חופשי, כך שהשתמשתי גם במונחים שד"ר בארקליי לא השתמש בהם, וייתכן כי הוא מכיר את ההשתמעויות שלהם יותר ממני. בקשר לבדיקת MRI שאת ממליצה, יונה: יש סעיף שלם בו ד"ר בארקליי מדבר על כך שהאבחון לוקה בחסר בגלל בעיות תקציב. מחקתי אותו, היות שהוא מתייחס לבעיות של ארה"ב, שם מפנים לאבחון מקצועי רק ילדים עם בעיות חמורות, ואת רוב האבחונים, כפי שהבנתי מן הפיסקה, עושים רופאי ילדים במלך 20 דקות (!). אבל בעיית תקציב קיימת גם אצלנו. אני חייבת לציין שאת הצרוף "אבחון נכון" לקחתי מן הטרמינולוגיה הפנימית של הפורום. גם את ההבחנה המוחלטת בין "תורשה" ל"סביבה" אני עשיתי. הוא לא השתמש במונח "סביבה" אלא ביחסם של ההורים לילד.

zivadina

New member
ועוד התנצלות

גם את המונחים "קלט" ו"פלט" אני הוספתי, כדי לנסות לקצר את כל מה שהוא מנה בתוכם.

Bmaya

New member
האם MRI מקובלת לבדיקת קשב וריכוז?

בתי לא עברה בדיקה זו אולם היא אובחנה אצל נוירולוג מומחה ואצל פסיכיאטרית. הייתי רוצה שהיא תעשה בדיקת MRI אם זה ניתן, עלי לפנות לרופאת משפחה לשם כך?

zivadina

New member
הבדיקה איננה מקובלת משתי סיבות

1. זאת בדיקה מאוד מאוד יקרה. 2. אין הרבה בעלי מקצוע שיודעים לפענח אותה. בארה"ב ישנו הנוירופסיכיאטר ד"ר דניאל אמן, אשר פיתח שיטה שלמה לאבחון ADHD בעזרת fMRI, אבל כל המומחים האחרים שם וכאן אינם משתמשים בבדיקה הזאת.

Iris G

New member
יקירתי ../images/Emo24.gif

הסיבה היחידה שלא תרגמתי היא כי את התחלת (ואומרי המתחיל במצווה). יש לי כבר חצי מתורגם, אולי אני יעלה את השאר (אני תרגמתי מילה-במילה מכוון שאני מארה"ב ולא מכירה את המונחים/בעיות של התופעה בישראל). אם את רוצה שני גירסאות של המאמר, מוכנה לסיים ולעלות גם את שלי דרך אגב - ישנם מאמרים נוספים מאוד מעניינים באתר ההוא. כולל ראיונות עם משפחות והילדים

zivadina

New member
כל תרגום יתקבל בברכה

אני מציעה שתסיימי את התרגום ותעלי אותו לפה. יהיה מעניין מאוד להשוות בין שני התרגומים. בנוגע לשאר המאמרים, כדאי שתבדקי בספריית הקישורים שלנו אם יש מאמרים דומים בעברית, כדי שלא תטרחי סתם. בכל מקרה, כל תרגום יתקבל כאן בברכה. אני מעבירה לך קישור למדור הראשון בספריית הקישורים שלנו. כאשר תפתחי את הקישור, תראי בצד שמאל אינדקס קישורים לכל המדורים בספרייה. אם את מכירה אתרים שאינם מופיעים במדור "אתרים על ADHD באנגלית", תוכלי לשלוח קישור, ואכניס אותו למדור הזה.

למעלה