ר´ לייב בעל התוספות

ר´ לייב בעל התוספות

לקראת בר המצווה של נכדי עידו נזכרתי בספר "מרגליות הים" שנכתב בידי אבי - סבהּ של זוגתי שהיא גם סבתו של נכדי, הנמצא ברשות אחד מבני המשפחה. מצורפת תמונת דף השער של הספר. כמנהג אותם ימים מציג הסופר את ייחוסו המשפחתי וצילומי תיאור אילן היוחסין מצורפים בהמשך. חיפשתי במאגרים שונים חומר על ראש השושלת, "ר´ לייב בעל התוספות" אך כל אשר דליתי היה, באתר "ההיסטוריה בתולדות עמנו" כי בכ"ב בחודש מר חשוון "סיים בעל התוספות יום טוב לכתוב את פירושו למשנה בהיותו בן 38 בשנת 1616.". לפי מניין הדורות התקופה עשויה להתאים. האמנם? אודה לכל מי שיכול להשכילני בפרטים נוספים על ר´ לייב הנ"ל או על מי מהמוזכרים האחרים. כל הערה והארה תבורך. שנה טובה לכל חברי הפורום!

מחר אני אהיה בעבודה

ואחפש לך על ר´ ליב בעל התוספות. הוא כנראה פירש את התוספות. ניסיתי להיכנס עכשיו לספריה הלאומית אך משהו משובש שם. אני מקווה שאוכל לעבוד מחר.

ספרן

New member
מישהו פה טועה

רבי אשר היה אביו של רבי אריה גינצבורג בעל "שאגת אריה" - זה בטוח. אביו של רבי אשר היה לפי "אוצר הרבנים" - רבי שאול גינצבורג ולא רבי לייב בעל התוספות. אני מהמר שקרובך טעה כאן ולא בעל אוצר הרבנים (שגם אצלו לא חסרים טעויות).

שטמון

New member
מרגליות

לא נראה לי הגיוני שמדובר באותו "בעל תוספות". לפי מניין הדורות בצורה גסה יש הבדל של מאה - מאה חמישים שנה. גם האזכור לגר"א (אחד המוזכרים שם תירגם את אוקלידס לבקשת הגר"א) מעמיד את סדר הזמנים כך שלא מגיעים בשום פנים ואופן למאה השבע עשרה. הספר "אלף מרגליות" של וונדר הוא הסטוריה של משפחת מרגליות באלף השנים האחרונות. טרחתי וחיפשתי ולא מצאתי שם אף אחד מהמוזכרים בהודעה. זה לא מפליא אותי כי המחבר הוא מומחה לגליציאנרים, והמוזכרים אצלך הם מאיזור ליטא / רוסיה הלבנה. הייתי מנסה לאתר את הספרים המוזכרים במגילת היוחסין (שאגת אריה, קרן אור וכו´) אולי בספריה הלאומית. ייתכן שבעמודים הראשונים של הספרים יש יותר פרטים על המחברים שלהם.

ספרן

New member
תשובה מהשרוול

בלי לברר יותר מדי - מה שבטוח שאין קשר בין רבי אריה הנ"ל לרבי יום טוב ליפמן הלר , מחבר "תוספות יום טוב" על המשנה. שאגת אריה - הוא רבי אריה לייב גינצבורג, רבה של העיר מייץ, בתקופת הגר"א ( לפני כ - 230 שנה).

דיוקי שנים למציאת ה"לייב" הנכון

שלום, אורי
העמודים הראשונים של ספרי הרבנים ריתקו אותי כמקור למחקר גניאולוגי, מאז חיפשתי מידע עבור שכנתי, שהיא צאצאית ל"בעל הלבוש". הסתובבתי בספרית אונ´ חיפה שעות ועברתי על הקדמות הספרים, תוך כדי שאני בונה לאט לאט את עץ המשפחה... ובכן, נתחיל מרמז אשר נמצא בסעיף ז´. שם כתוב, כי ר´ יהודה הינו דודו של בעל "שאגת אריה". חיפוש מהיר בקטלוג הספרים Libnet מעלה כי את "ספר שאגת אריה" (אחד מהם) חיבר אריה ליב בן אשר, ממץ (מייצט אצלך), 1695-1785. לפי הפירוט מן הספר, הוא אמור להיות מרוחק 5 דורות משנת תרצ"ג, הלוא היא 1933, וחישוב מהיא (30 שנה לדור) מגיע לשנת 1783, כך שזה מסתדר. חיפוש ב - Google מעלה כי שם משפחתו של אביו היה גינצבורג (GUNZBERG) מגרמניה. סעיף ה´ מדבר על ר´ ברוך משקלוב, מחבר "עמודי שמים". חיפוש בקטלוג מעלה כי את "עמודי שמים" חיבר ברוך בן יעקב, משקלוב, 1752-1810, שגם תרגם את אוקלידס, כמצוין אצלך
ובכן, את ה"לייב" המתאים טרם מצאתי, אך כך אפשר לפסול "לייבים" אחרים... עיון באותם ספרים שצוינו בסעיפים האחרונים יעלה, בוודאי, שושלות יוחסין מוקדמות יותר - ויעזור להמשך החיפושים...
ארנון

בדקתי בספר על חייו של בעל

השאגת אריה אם נזכר משהו על אותו לייב בעל התוספות. ובכן לא נזכר שם שם כזה אם כי יש בספר פרק על אבותיו וקרוביו של המחבר. הספר הוא של שמואל קרויזר. רבנו בעל השאגת אריה - חייו ותורתו. ירושלים, תשנ"א.

שטמון

New member
ליבנט

ארנון קפצתי על תגובתך כמוצא שלל רב. הרי גם אצלי בעץ הפרטי יש אנשים המזוהים רק בשם הספר שכתבו! ניסיתי להגיע לליבנט דרך הקישור והגעתי לאתר ושמו "מלמ"ד" שלא מצאתי בו את הידיים ואת הרגליים... אנא במטותא, הפנה אותי אל הליבנט הנכון, או לפחות שתי מילים איך להתמצא באתר. אפרופו, אם מישהו יודע או מכיר את הנעלמים הבאים: "מבשר צדק" (כנראה ר´ יששכר דוב בער מזלוטשוב כל פרט נוסף יתקבל בברכה) "לווית חן" "אור יקרות", (כנראה יוסף בנימין זאב סירקין אמצע המאה השמונה עשרה. כאמור כל מידע נוסף יתקבל בברכה). "הבית שמואל" - בנו של ר´ פייביש וחותנו של ר´ ישראל. תחילת המאה השמונה עשרה כנראה. אם יימצא לי שם ומשפחה הרי שחיברתי חוליה חשובה. אני בטוח שהפורום הנכבד הזה יצליח לעזור לי בעניין זה. תודה מראש.

כתובות הקטלוג המאוחד של

הספריות בישראל ושל הספריה הלאומית מצ"ב . לגבי הספריה הלאומית הקטלוג ב web לא משקף את כל הכתוב בקטלוג הממוחשב שבספריה, אלא את רובו.

הסברים מן האתר שהגעת אליו...

ראשית, לחץ על: ULI - The Israel Union Catalog ואחר כך על: ULI Web Catalog - Unicode Edition נסה קודם בעצמך לחפש את הספרים במאגר, כיוון שחדוות הגילוי - גדולה
ארנון

שטמון

New member
תודה../images/Emo20.gif

תודה לשניכם. האתר נפלא. מצאתי את כל השלישיה. (שני חיזוקים למידע קיים + פרטים נוספים על אדם שלא ידעתי עליו דבר פרט לשם הספר שחיבר). כמובן שזו רק ההתחלה ואני חייב לראות את הספרים בספריה הלאומית, רק בשביל הסיכוי שהוא גם טרח לרשום אילן יוחסין בשער הספר. כמו שכתבת - חדוות הגילוי גדולה.

תרשום איזה ספר אתה רוצה לבדוק אם

יש שער יוחסין ואני אבדוק את זה. אם יש אני אסרוק אותו.

א77

New member
למה לא לבדור בסדר הדורות

ואוליי בשם הגדולים כרגע איני עם הספרים אבל אלו ספרים מאד אמינים. ונעזרתי איתם רבות

תודה

תודה לכל החברים שטרחו, חיפשו וענו. תודה על פתיחת אפיקים חדשים לחיפוש. תודה למקצוענים (כמוכם) ולחובבים (כמוני). תודה מקרב לב!

אורי, כמוך - כמונו, כולנו חובבנים

המבדיל, אולי, בין כמה מהחבר´ה כאן לבינך הוא שהם הספיקו כבר לשאול את השאלות הללו קודם לכן, ולכן כעת הם יודעים את התשובות...
ארנון

למעלה