ר´ יום טוב עהרליך ז"ל

jack0

New member
ר´ יום טוב עהרליך ז"ל

אני לא יודע מה השם הזה אומר למרבית חברי הפורום, אבל יש כאלה שהשם הזה אומר להם ה-מ-ו-ן. הסיפור מתחיל לפני שנים רבות כשאני תלמיד ישיבה, בישיבה שבה למדתי היו הרבה תלמידים חסידי קרלין, מוצאי שבת אחת אומרים לי החברים "ר´ יום טוב עהרליך" נמצא בעיר בוא אתנו לשמוע אותו, לי השם הזה לא אמר שום דבר, אבל בכל זאת אמרו החברים אתה לא תפסיד אם תבוא אתנו, אז הלכתי. הגענו לשטיבל קטן של חסידי קרלין ששכן בקומת מרתף ברחוב רבי עקיבא בבני ברק, ור´ יום טוב מגיע, יהודי קטן נמוך קומה ומלא חיים, בעל זקן אדמוני שמעט שערות שיבה נזרקו בו, והיהודי רותם את עצמו לאקורדיון ענק שכמעט הסתיר אותו כליל, ופתח בשירה שהוא מלווה את עצמו באקורדיון, השירים והמנגינות לא היו מוכרים לי כלל, אבל ראיתי שקהל השומעים מכירים היטב את השירים, משתתפים בשירה, ומידי פעם קוראים אליו שמות של שירים נוספים בבקשה שינגנם. מתברר שהיהודי הקטן הזה היה מחבר שירים ומלחין ע-נ-ק, כל מילות השירים שלו באידיש היו עוסקות בהווי והחיים היהודיים, מחוברים בטוב טעם וחן, והמנגינות שהוא גם הלחין בעצמו, למרות שהוא מעולם לא הפיק את יצירותיו בהפקה מקצועית, שיריו היו כבר אז מפורסמים מאד בחוגים רבים, פשוט העתיקו אחד מהשני קלטות בהקלטה ביתית, וכך התפשטו והתפרסמו ניגוניו. שירו המפורסם ביותר הוא "יעקב" (שאעלה אותו לכאן בהזדמנות אחרת) וכבר מישהו שאל על השיר הזה בפורום. שנים רבות היו הקַלַטות הלא מקצועיות הללו עוברות מיד ליד ומנוגנות שוב ושוב בבתים רבים, עד שיום אחד החליט הזמר אברהם פריד לעשות מעשה ולהוציא את שיריו בהפקה מקצועית, ובעיבוד מוצלח ביותר של ירון גרשובסקי, וכאן כמה שהיו יפים מלכתחילה נתגלו עתה במלוא הדרם ויופים כפל כפליים, ממש כמו שליטשו יהלום גולמי והוא מתגלה עתה ביופי ובהדר נדירים. השיר הראשון שאני רוצה להביא לפניכם הוא " שבת קודש " מילות השיר מתארות את ההכנות לשבת בבית יהודי טיפוסי, ועוד דבר, השירים מתורגמים לעברית, כך שכולם יכולים להבין את המילים ולהנות מהן. אז בבקשה שבת קודש של ר´ יום טוב עהרליך ז"ל

הוא הוציא כשלושים תקליטים

אני מאוד אוהב אותו, ולדעתי יש לו שיר אחד מחתרתי שאולי אביא אותו יום אחד. אולי היו הקלטות לא מקצועיות אחד מהשני אבל את התקליטים שאני מכיר מקצועיים לעילא ולעילא. אברהם פריד שר את שיריו בשני תקליטים: יידישע אוצרות 1, יידישע אוצרות 2. הוא גם עיבד את השירים, אולי רק תקליט אחד, לעברית. (מאוד מצחיק לשמוע את פריד שר בעברית). גם מרדכי בן דוד שר כמה שירים שלו, הם מפוזרים בתקליטים המוקדמים שלו מאמצע שנות השמונים.

jack0

New member
בתקופה שאני מספר

עדיין לא היתה שום הפקה מסחרית של שיריו, הכל היה פרטיזני והעתקות ביתיות, יותר מאוחר הוא הוציא קלטות מסחריות כנראה אלה שאתה מדבר עליהן, אבל זה לא הפקה מקצועית במלוא מובן המילה, בסטנדרטים של היום, הוא פשוט הקליט את עצמו כשהוא שר ומלווה את עצמו באקורדיון, נכון שפה ושם הושמעו שיריו ע"י מרדכי בן דוד, אבל ההפקה של יידישע אוצרות 1- 2 היתה פעם הראשונה להוציא הפקה של ממש מוקדשת רק לשיריו, השיר שהבאתי למעלה הוא מתוך יידישע אוצרות בעברית, אתה צודק שזה קצת מצחיק לשמוע את אברהם פריד שר בעברית. דרך אגב לא קשור לנושא אני מחפש את המילים של השיר "אבי געזונט" אני מניח מכיון שקיבצת מאות שירים ביידיש יש לך את המילים ואולי גם התרגום בעברית, ואני אעלה לפה את השיר עם המילים אם תוכל לספק לי, וגם קצת רקע על השיר.

"אבי געזונט" ../images/Emo47.gif

אני לא בטוח לאיזה שיר אתה מתכוון, אבל יש שיר מפורסם "אבי געזונט" של מאַלי פּיקאָן. זה מתחיל כך: "אִ ביסל זון, אַ ביסל רעגן...", אתה מתכוון אליו ? זהו שיר מתוך סרט ביידיש שהופק בארה"ב בשנות ה-30, שנקרא "ייִדל מיטן פידל". השחקנית הזאת היתה כוכבת ענקית בתקופה ההיא, היו לה פוסטרים וכל הגינונים האחרים של כוכבות קולנוע, והיה לה קול יפה מאוד. היא שיחקה ושרה בשלושה סרטים, נדמה לי. השיר זכה לעיבודים שונים במשך השנים, אני שמעתי ביצועים של להקות כליזמר מזרח-אירופאית ואמריקאיות, אבל הן לא מגיעות לרמת הביצוע שלה עצמה.

jack0

New member
זה בדיוק השיר שאני מתכוון

גם אני שמעתי ממנו הרבה ביצועים, אבל בעיקר מה שהתפעלתי זה מהמילים של השיר, יש בו כל כך הרבה חכמת חיים, ולימוד להסתפקות במה שיש. אודה לך אם תוכל להביא את המילים, ואני אעלה לכאן הקלטה שברשותי, אולי לא הביצוע הכי מוצלח אבל יפה.

אינעל דינאק

מה זה הרשמיות הזאת ? "אודה לך אם...", זה לא הפעם הראשונה שאתה כותב כך, אולי זה מנומס יותר (עלק), אבל בשביל מה ? בשבילי ? די, אני לא אענה לך אם תמשיך כך
אנחנו פה חברים ומדסקסים על הנושא האהוב עלינו, ואין כאן מקום לגינונים רשמיים. פארשטייסט, פשוט און פראסט.

פראזניק

New member
ר´ יעקב, בוא, אדגים לך...

איך מודים בסחבקיות.. "וואו, יידיש, אני מה-זה אשמח אם תעלהלכאן איזה ביצוע..." ואם הוא העלה, כותבים: "שיואו, יידישיסט, אתה פ´סדר" לחילופין, אפשר לומר גם, "וואלה, זה בדיוק מה שחיפשתי, אלקים יודע כמה זמן". לחילופין, אפשר לא לומר כלום..

אין איזה פורום לעניינים האלה ?

חשבתי שאחרי שיהיה פורום יידיש אין לי יותר משאלות בעולם.

jack0

New member
כבר עשו ממני פה ייקה גמור ../images/Emo13.gif

אבל מה לעשות? שאין במשפחתי שם קשר לייקעס?

יעקב, הכל בצחוק

אבל הנה אתה רואה שאמרת כמה מילים אישיות! וזה מה שחשוב, לא רק המוסיקה והרצינות. [יידישיסט ברגע של הטפת מוסר שטותית]

שמעתי על ר´ יום טוב עהרליך

אבל מעולם לא שמעתי ניגון שלו. מיותר לציין שנהנתי מאוד! תודה רבה יעקב:)))

למעלה